Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alt+ctrl

Wyniki badan na krzepliwosc krwi - prosze o porade.

Polecane posty

Gość alt+ctrl

Witajcie. Biore od 3 mscy lesinelle, jutro powinnam zacząc 4 opakowanie. Biore je ze wzgledu na zaburzenia hormonalne (za wysoki testosteron). Po 3 miesiacach zrobiłam badania krwi i wyniki mnie troche zaniepokoiły. Ginekolog mowi ze wszystko jest ok i zeby zacząc kolejne opakowanie (mam kuracje hormonalną przez 6 mscy) ale ja mam wątpliwosci. Co sądzicie o tych wynikach? PT - czas prototrombinowy sekundy - 13,42s (norma: 9,8-12,1) % aktywnosci - 72% (norma: 70-130%) INR - 1,17 (norma: 0,9-1,3) APTT - czas kaolinowo-kefalinowy- 26,27s (norma: 25,9-36,6s) Fibrynogen - 3,09 (norma: 1,8-3,5) 2 lata temu zanim brałam tabletki miałam wyzsze PT, INR, APTT ale wg tamtejszych norm wszystko było ok Teraz wg norm z badania PT jest za wysokie mimo, ze nizsze niz 2 lata temu. Mozliwe, ze zależa one od laboratorium, w którym jest wykonywana analiza. Martwi mnie niskie APTT i to, ze PT w sek jest za wysokie, a już w % aktywnosci blisko dolnej granicy :o Czy waszym zdaniem zasadne jest odstawienie tabletek?

jeżeli coś jest w granicach normy, to nie ma że jest niskie lub wysokie tylko prawidłowe. wyniki są dobre.

Gość alt+ctrl
Niby tak. Tylko zastanawiam sie ze 1 paramentr PT jest powyzej normy a drugi blisko dolnej granicy :o

Gość alt+ctrl
wypowie sie ktos jeszcze?