Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czerwcowa_ Mama

Wyprawka dla "letniego noworodka"

Polecane posty

Gość Czerwcowa_ Mama

Dziewczyny! Pierwszy raz zostanę mamą pod koniec czerwca podpowiedzcie mi co powinnam kupić dla malucha w jakich ilościach i rozmiarach.

Gość Mysza_87
Dla takiego maluszka to kilka koszulek z długim rękawkiem kilka pajacyków, śpioszki, jakiś kaftanik/sweterek - ale tych najmniejszych to naprawdę kilka sztuk bo taki maluszek szybko rośnie (poza tym polecam Ci wycieczkę do ToysRUs sa teraz w promocji ubranka dla maluszków za grosze) do tego pieluszki, chusteczki nawilżane, jakieś delikatne kosmetyki.

napewno nie kupuj dużo w rozmiarze 56 maluch szybko z nich wyrośnie, , kup pajacyki takie rozpinane po całości sa bardzo wygodne, body na długi rękaw, takie półśpiochy, kaftanik i śpiochy też możesz ale jak już to takie rozpinane w kroku bo są wygodniejsze do np nocnej zmiany pieluszki, ale przydadzą sie też napewno body na krótki rekaw tylko np na 62 bo przecież w lipcu i sierpniu może być gorąco i taki maluch na długi rekaw się zagotuje, ja półśpiochy kupowałam w pepco są tam tanie i fajne ubranka dla właśnie takich maluchów

Gość aurelka . majka
kup lepiej coś ładnego dla siebie 🖐️

Gość lawendowa87
Moje dziecko przyszlo na swiat w maju ubieglego roku. Lato bylo wyjatkowo upalne ale bylo tez pare chlodniejszych dni. Kupuj tylko bawelniane ubranka, zadnych welurow, froty, miskow, bluz, dzinsow itp. Musisz miec min. 6 spioszkow 56 6 kaftanikow 56 6 szt. body z krotkim rekawkiem (u mnie to sie najbardziej przydalo) 6 spioszkow 62 6 kaftanikow 62 6 szt. body z kr.rękawkiem 62 Z taka iloscią ciuszkow raczej bedziesz prala co 2-3 dzien, w zaleznosci jak bardzo beda brudzil sie ubranka, czasem bardzo bo dziekcu przecieka pielucha, ulewa się, kupka wychodzi boczkiem pieluszki itd. Moje dzieko w dni urodzenia mialo 57 cm rozmiar 56 byl na pierwszy miesiac 62 na 2-3 mcy 68 3-6 mcy Przda sie rozek. Moj syn czesto byl w samym body z krotkim rekawkiem zawiniety w becik lub przykryty sama pieluszka tetrowa.

Gość lawendowa87
Aha mieliśmy jeszcze 2 szt takie rampersa na ramiaczkach z majteczkami (bardzo ciezko kupic), to bylo najlepsze na upaly.

podnosze, termin mam na lipiec i kompletnie nie wiem w co ubrac malucha na wyjscie ze szpitala? i ile rzeczywiscie tych ciuszkow kupic??:(

Gość A czy dla takiego
noworodka/niemowlaka przydatna jest bluza na lato(większość jest niestety z kapturkiem z tego co widziałam) w razie ochłodzenia się w ciągu dnia? Ja rodzę na koniec maja i zastanawiam się czy kupić choć jedną?

Gość mamamaksa
Mój synek urodziła się w czerwcu, miał 50 cm. Lato było wyjątkowo upalne i właściwie tych mniejszych ubranek na 56 prawie w ogóle nie nosił, niektórych nie zdążyłam użyć bo leżał w pieluszce przykryty tylko tetrówką. Tylko na noce zakładałam mu body. Jak miał miesięc to już używaliśmy tych na 62.

Gość po pierwszej wyprawce
Z chęcią Ci pomogę, bo sama urodziłam niedawno i wiem co nam było niezbedne :) mimo, że rodziłam w zimie to wyprawka letnia aż tak bardzo się nie różni. Ubranka: - pajacyki- najlepsze do spania- 3szt. w rozm. 56 - spioszki- 2szt. rozm. 56 - kaftanik/bluzeczka do śpiochów- 2 szt. rozm. 56 - spodenki- 2szt. rozm. 56 - body długi rekaw- 3szt. rozm. 56 - body krótki rękaw- 5szt. rozm. 56 - cieplejsza bluza- 1szt. rozm. 56/62 - 2 czapeczki cienkie - małe skarpeteczki 5szt. - rękawiczki niedrapki- 2szt. Rzeczy na rozm. 62 kupiłabym tyle co na 56 plus dodatkowo po 2/3 sztuki, żebyś nie musiała prać codziennie. Karmienie: - 2 butelki 125ml - 2 butelki 250ml (ale one na później) ja kupiłam zestaw avet na allegro i kosztował ok. 60zł, nie pamiętam, tak oczywiście były smoczki do butelek, smoczek. - pieluchy tetrowe 15szt. - pieluchy flanelowe 5szt. - 2 zmiany pościeli - wypełnienie - 2 prześcieradła z gunką - rożek, koniecznie w wkładem kokosowym, bo super podtrzymuje maluszka - 2 kocyki cienki i grubszy - smoczek uspokajający- 2 szt. - frida do noska + woda morska (zwróć uwagę żeby była w buteleczce, która nie zrobi za dużego "rozprysku") - podgrzewacz do butelek (ale to można kupić po jakimś czasie, ja sobie bardzo cenię, bo karmię mm i wstawiam butlę z przegotowaną wodą, podgrzewacz utrzymuje mi stałą temp. i jak mały chce jeść to minuta i ma mleczko gotowe) - sterylizator nie jest konieczny, można wygotowywać butle, ale jak bardzo chcesz to kup - szczotka do mysia butelek - wanienka do kąpieli + leżaczek do wanienki - 2 ręczniki kąpielowe KOSMETYKI: - emolium do kąpieli (chociaż co kupisz to i tak będzie dobre, może być coś z hippa, ziajki obojętne, zawsze można zmienić) - oliwka (bo skóra po porodzie jest bardzo sucha i się łuszczy, trzeba nawilżać skórę maluszka) - krem do buzi ja mam oilatum - szampon ziajka na ciemieniuchę (jak masz kupić szampon to możesz ten :) ) - gaziki - octenisept do pępka - patyczki do uszu (do przemywania kikuta) Z takich fajnych rzeczy i przydatnych to na pewno leżaczek, najlepiej z melodyjką. To samo nad łóżeczko, karuzela z pozytywką (na początku dziecko się tym nie interesuje, ale przed ukończeniem 1. miesiąca gwarantuję Ci, że zacznie się rozglądać :) pomaga zasypiać) Mata edukacyjna, dopiero dla starszego dziecka, więc nie musisz się spieszyc. Wiadomo, wózek, łóżeczko, materacyk, czyli standard :) Nie kupuj od razu laktatora, bo to spory wydatek, a nie wiesz czy uda Ci się karmić piersią, ale na pewno zakup z 1 lub 2 paczki wkładek laktacyjnych, 1 stanik do karmienia na początek. Pewnie o wielu rzeczach jeszcze nie napisałam, jedno jest pewne- nie kupuj na zapas, bo jak będzie potrzeba to sklepy są otwarte, wszystko można dostać i dokupić. Ja zrobiłam kilka błędów (min. laktator, bo karmiłam bardzo krótko) ale przy 2. dziecku będę już mądrzejsza :D Powodzenia!

Gość takie tematy
tych 56 nie kupuj za dużo, bo to Ci posłuży zaledwie miesiąc, albo i krócej. Więcej kup tych na 62. Bądź przygotowana i na upał i na chłodniejsze dni. Grubych kombinezonów nie musisz kupować.

Powtórzę tylko to co ktoś napisał. Kup samą bawełnę a odpuść sobie plusze, miśki, polary, grube bluzy i dzinsy. Kup sobie jedną cieplejszą bluzę w rozm. 62 i jakieś cieplejsze portki i tyle. A tak to body z krótkim body z długim i pół śpiochy, śpiochy rozpinane w kroku i pajacyki.

Ja mam termin na maj :) Mogę dodać od siebie tyle *2 cienkie kocyki kup bawełniane - ja zamówiłam dwa na allegro, zobaczymy jakiej jakości przyjdą. Żadne polarowe czy z microfibry nawet jeśli będą cienkie - one nie są sztuczne i dziecko się pod nimi zapoci, skóra nie będzie mogła oddychać. * pieluchy tetrowe możesz zastąpić flanelowymi, a terówek mieć np ok.5 sztuk. Flanelowe są dużo delikatniejsze, są mięciutkie, tetra jest niemiła w dotyku, często szorstka i podrażnia. *dzieciątko urodzi się w lecie więc tym bardziej nie powinnaś stosować kosmetyków na parafinie czy wazelinie (nie wspominając już o tym, że są to produkty destylacji ropy naftowej), która stworzy nieprzepuszczalny film na skórze, skóra nie będzie mogła oddychać, mogą zacząć robić się potówki, pory będą się zatykać. Nie warto wydawać pieniędzy na Oilatum, Balneum, Emolium itp - i mówię to bo się na tym znam w związku z moim wykształceniem, mam pojęcie o składnikach kosmetycznych, co znaczy dany składnik INCI jakie ma zadanie i działanie pozytywne i negatywne. Jest po prostu moda na te kosmetyki, kosztują krocie a nic w nich dobrego bo to praktycznie sama parafina. Warto kupić serię HIPP analizowałam dzisiaj jeszcze skład całej serii posiada mało potencjalnie alergizujących składników, nie zawiera wazeliny ani parafiny, a za to zawiera naturalne oleje np. ze słodkich migdałów czy słonecznikowy. Lepiej kupić więcej na r.62 najwyżej będzie troszkę luźniejsze - w lecie to nie będzie problem, dzieci szybko ulegają przegrzaniu bo nie mają jeszcze w pełni wykształconej termoregulacji, więc przynajmniej będzie luz. Gorzej jeśli Maluch urodzi się poniżej 56 cm :)

A dlaczego nie używać oliwki latem? Wasze dzieci nie miały łuszczącej sie skóry po porodzie? Bo mój miał i położna jak przyszła od razu kazała go nacierać, natłuszczać pod paszkami, na stópkach bo tam było najwięcej łuszczącej się skóry. I po ok. tygodniu dzięki oliwce nie było problemu. Pora roku nie ma tu nic do rzeczy, bo czy to lato czy zima to na wysuszoną skórę jest rewelacyjna.

@lawendowe_pole @*Barbiotka* można użyć oliwkę latem pod jednym warunkiem - że nie jest to zwykła oliwka tzn. parafina ciekła. Swobodnie można użyć oliwkę z HIPP'a nie zawiera żadnego emolientu, ma tylko olej słonecznikowy i olej ze słodkich migdałów, witaminę E i substancję zapachową. Co oznacza, że wchłonie się szybciutko w skórę i nie pozapycha porów - tak jak to robią zwykłe oliwki Nivea, Johnsons czy Bambino.

po pierwszej wyprawce Bo przy stosowaniu zwykłej parafinowej oliwki tworzy się film na skórze, zapycha pory i skóra dziecka nie oddycha tylko zaparza się. Tak jak pisałam, dziecko nie ma wykształconej dobrze termoregulacji i łatwo ulega przegrzaniom a stosowanie TAKICH oliwek dodatkowo obciąża dziecko.

Aaa i poduszka i kołderka pewnie nie przydadzą się przez pierwsze miesiące. Poduszkę powinno się dać dziecku mniej więcej ok 12 miesiąca, a z tego co wyczytałam to kołderkę mamy dają dopiero ok 6 miesiąca. Zresztą będzie okres letni to wystarczą kocyki. Ja mam ale tylko ze względu na to, że było to w 9 elementowym komplecie, gdybym miała kupować wszystko osobno to bym się z tym wstrzymała :) Miałam brać komplet z baldachimem ale poszłam po rozum do głowy, że to tylko zbędny wydatek i będzie to tylko siedlisko kurzu i nic więcej tak samo jak falbanka maskująca pod materac.

Nigdy nie używałam oliwki bo tylko niepotrzebnie natłuszcza dziewczyny dobrze piszą. Tylko delikatny balsam po kąpieli. I tak jak dziewczyny już wcześniej wymieniły: sama bawałna, pajacyki bodziaki kocyk. Pościel będzie potrzebna dopiero na jesień. tetry nie użyłam ani razu tyllo flanelowe pieluszki nawet pod nimi spala w ciepłe noce. Rożek też przydał potem jako lekka kołderka do spania i w szpitalu.

aaa i na lato koniecznie krem w filtrem choć najlepiej takiego maluszka osłaniać od słońca

I nie słuchaj że 56 się wcale nie przydaje. U nas nawet 56 było za duże bo mała miałam 52 cm przy narodzinach i we wszystkim tonęła. Kup 2 czy 3 ciuszki malutkie.

Kaluddynka, też mam tę z hippa oliwkę :) bardzo fajna, do tej pory lubie jej używać, mimo że nie muszę dodatkowo małego nawilżać, ale przydaje się do masażu. Jak kupi poduszkę i kołderkę to się nic nie stanie, można schować i nie wyjmowac z opakowania. Wiadomo, że poduszki takie małe dziecko nie potrzebuje, mój też cały czas śpi na płasko, tylko flanelę mu pod głowę podkładam. i od niedawna zaczeła, go przykrywać kołderką, bo wcześniej to kocyki. Dobrze, ze nie kupowałaś baldachimu, dla mnie to tez tylko zbieracz kurzu ;) Dokładnie krem z filtrem! Miarka dobrze napisała.

Gość Czerwcowa_ Mama
Dziękuję za wszystkie rady. Mimo, że poród w czerwcu zaczynam oglądać co mają ciekawego w sklepach i pierwsze malutkie zakupy zrobione. 5 x body na krótki rękaw z 100% bawełny na 62cm i 3 x bawełniane pajacyki na 62. Sukcesywnie będę dokupować, ale to frajda :) Z tego co mi radzicie z kołdrą i poduszką się wstrzymam skoro nie będzie potrzebna jeszcze. Bardzo lubię Pepco i mam zamiar odwiedzić w najbliższym czasie. Sporo fajnych rzeczy mają w necie ale lubię zobaczyć na własne oczy nim coś kupię.

Gość srujka
Body na poczatku najlepsze sa te zapinane kopertowo, czyli nie trzeba ich przez glowe wsadzac i jest to duzo wygodniejsze dla matki i dzieka do zakladania. Sama rodzilam w polowie lipca 2011 roku, pogoda byla w kratke, mialam mnostwo rzeczy, ktore dostalam po szwagierki corce (3 miesiace starsza od mojej) i znajomej, ktora urodzila blizniaki :) Wiem tylko ze ja lubilam zestaw body-leginssy-skarpetki (jak bylo chlodniej to jakas koszulka z dlugim rekawem) a nie znosilam pajacow i spiochow, polspoichow. Ale to moje osobiste odczucia :) Te kartony ze spiochami nadal czekaja na nowego wlasciciela, moglabym ktorejs mamie podeslac, ale mieszkam za granica :) (Ale jesli jakas mama z niemiec mialaby ochote, to moge podeslac zdjecia) :)

Ja zamawiałam na allegro komplet do łóżeczka, i u tego samego sprzedawcy dokupiłam 1 prześcieradło i materac firmy Danpol gryka-pianka-kokos. A że w zestawie była już kołdra i podusia to kupiłam wszystko za jednym zamachem. Link do kompletu http://allegro.pl/posciel-haft-9el-120x90cm-nowe-wzory-wysoka-jakosc-i2994552088.html Jestem b.zadowolona z pościeli na prawdę dobra jakość, wszystko starannie wykończone, szkoda tylko, że ochraniacz ma wszyte wypełnienie a nie jest na zameczek ale to praktycznie wszystkie ochraniacze takie są. I radzę Ci przysiądź sobie, nie wiem otwórz np Excel i zrób sobie listę - gwarantuję Ci, że będziesz ją zmieniać jeszcze kilkanaście razy aż uzyskasz taką która Cię zadowoli. Ja swoją zrobiłam chyba dwa tygodnie temu,i praktycznie cały czas coś w niej zmieniałam -dopisywałam, rezygnowałam itp. Aa fajne ubranka są też w Auchan - mam bodziaki kupione w Smyku z przeceny 40 zł na 20 zł 3 szt. krótki rękaw, i bodziaki z Auchan za 20 zł 3 szt. długi rękaw - jakość porównywalna, napy dobrze się rozpinają itp. I półśpiochy z Auchan za uwaga - 5 zł - akurat na jakąś przecenę trafiliśmy ale już wszystko było przebrane.

Gość Amelia 1975
ja miałam sporo pajaców, spioszków, sweterek czapeczki, szkoda że wszystko się marnuje super rzeczy zero plam a ja juz nie planuje dziecka. Cały wór stoi w domu ciuszków od 56 do 68

Gość Czerwcowa_ Mama
Ze Smyka mam te 3 pajace za 35zł. W marketach często można kupić tanie rzeczy pod warunkiem, że będą z bawełny, a nie chińskich syntetyków. Jeśli chodzi o koszty to liczę się z tym, że będą spore dlatego jak trafi się jakaś dobra okazja nie będę słuchać, że jeszcze czas. Leginsów raczej nie kupię bo to chłopiec będzie :) Co myślicie o ręcznikach z kapturkiem z Ikeii? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10124731/

Autorko Oczywiście, że z bawełny. Ja mam tylko welurkowy komplet (bluza i spodenki) na chłodniejsze dni w r.62,a jakieś welurkowe śpioszki to dopiero na zimę. my dostaliśmy 4 duże kąpielowe ręczniki, tak więc darowałam sobie kupowanie ręczników z kapturkiem. Takim dużym ręcznikiem dobrze opatulę Maluszka. Ręcznik z kapturkiem nie jest nie zbędny - to już wg. uznania, dla mnie to było akurat niepotrzebne wydawanie pieniążków. Jeśli jesteśmy przy kąpieli to nie warto kupować gąbki - wkładu do wanienki. Siedlisko bakterii - lepiej podłożyć sobie pieluszkę :)

Gość Czerwcowa_ Mama
Szczerze to myślałam o gąbce do wanienki ale tylko na początek bo ani ja, ani mąż nie mamy wprawy w kąpaniu... Nie chce angażować babć ani cioć w pomoc przy kąpieli.