Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do znawcow tego tematu

JAKA RASA PSA DLA DZIECKA

Polecane posty

lamboomurcielagoo, na jakiej podstawie uwazasz, ze wypisujemy pierdoly, kupujemy psy na bazarach i nie znamy sie na rasach? Prosze, powiedz jakie masz kwalifikacje, zeby jezdzic po innych.

Gość lamboomurcielagoo
Mala czarna kawka ile masz lat? 12? Mam ci wszystko tłumaczyć? Jak funkcjonuje dobra hodowla? Kupując psa na bazarze nie wiesz co kupujesz bo pani miecia sprzedaje ma w nosie jego przodkow. Po to ktoś stworzył rasy psów zeby nie tylko wyglądały ale też posiadały pewne cechy a rozmnazajac podróbki doprowadzamy iły zaniku pierwotnych instynktów, nie wspomnę o przepełnionych schroniskach

"""moje dzieci ciagna go za włosy itp on jest spokojny nie gryzie itp""" ­­­ To moze jak kiedys przejedzie im ząbkami po paluchach to mamcia i dzieci dojdą do wniosku, ze piesek to tez zywa istota, ktora czuje tak jak czlowiek bol i potrafi wykazac sie obroną,do czego ma pelne prawo,, jesli nie ma rekacji doroslego wlasciciela kiedy dziecko ciągną za wlosy czy siers psa, super zabawa nie ma co , tez dajesz sie tak tarmosic za kudly wlasnym dzieciom? milo nie? Autorko i co tam? podjelas decyzje?

Gość wifigdansk
to zalezy jakiego chcesz psa,jaki masz ulubiony typ,wygląd,długość sierści itd... co do charakteru to - najlepsze dla dziecka- wszystkie te które sa psami do towarzystwa (czyli kanapowce-osobiscie znam takiego yorka ktory woli lezec na kanapie niż wychodzic na dwór,na "dźwięk smyczy" wcale się nie zrywa, w przeciwieństwie do mojego owczarka),tak wiec te wszystkie yorki,sh-tsu (pewnie niepoprawinie piszę),maltańczyki itd...; wszystkie rasy dzielą się na pewne kategorie (łowcze,pasterkie,obronne itd...też i na te do towarzystwa,psy-maskotki,wpisz sobie katalog ras psów i tam beda wyszczególnione te maskoti a potem to juz tylko wybierac w kolorze i wzorze... labradory,boksery itd...owszem są kochane ale sa silne,moga -niechcący-ciesząc się-skakac na dziecko,przewrócić(moją ostatnio przewrócił bardzo silny golden),psy owszem mozną i trzeba ułożyc,nawte amstaff moze byc łagodny jak baranek ale to tylko pies-ktory np dziecko traktuje jak członka stada i chcąc się z nim bawić-moze mu nieswiadomie zrobić krzywdę. więc ostrożnie... ja sama-gdy jeszcze nie mialam małej dzidzi;) -ja doswiadczona psiara- o ktorej wszyscy mowili-psia mama (bo zawsze zatrzymywałam się przy kazdym psie,tulilam piesciłam karmilam,nawte te "agresywne" nigdy zaden pies mnie nie zaatakował) ale -ja sama padłam ofiarą swojej nieostroznosci( a co doiero dziecko!) przy moim wlasnym psie ktory uznał mnie wrecz za boginie! (wpatrzony,zakochany,zawsze za mną łaził,mógł nie jesc ale wazne zebym byla przy nim-wtedy był szczesliwy)-otóż gdy bylam znim na spacerze=podnosiłam kawał sporej gałęzi -byla ona jakby zaszyta wsród traw)-zeby mu porzucać,no i -to był ułamek sekundy-pies chciał zlapać tą gałąź przede mną a ja-zdążyć przed nim i wszystko by wyszło gdyby nie to ze gałąź byla wrosnieta jakby w ziemię a ja o tym nie wiedzialam wiec naturalnie-zwolniłam tempo,nie zdażyłam zabrac ręki wciaż sciskając ta gałaz a pies jakby zle obliczył odległosc i z całej siły swych kłów,nastawionych na to ze ma zlapać gruby badyl-całą tą siłę swoich szczęk przeniosł na moją rekę... nie psa wina,moja tez-przypadek. myslalam,ze wykrwawię się zanim dojdę do domu,krew dosłownie tryskała mi z 5 głębokich dziur,a gdy zacisnał szczeki (wystarczł moment bo zaraz potem puscił) to poczułam jak gruchocze mi kości). i to owczarek-pies pasterski. takze-milosc miloscią a zycie-zyciem i niezawsze się wszystko przewidzi,pies moze czasem zrobic krzywde dorosłemu,wcale tego nie chcąc,wiec trzeba naprawde to przemyslec i być ostroznym,bo wiedzmy jedno napewno-to ze psa wytresujemy i ułozymy na spokojnego lagodnego baranka-wcale nie gwarantuje nam bezpieczenstwa. (zresztą nota bene-psu trzeba co jakis czas przypominac szkolenie w przeciwnym razie powróci do swoich dawnych nawyków a głownie dązenia do dominacji no chyba ze sa to wspomniane wyzej psy-maskotki:) ).

Eh dobra co mi po odzewie jak tu wszysy wiedzą lepiej. Ale widze lamboomurcielagoo że chyba jakaś nerwowa jesteś mówie ci mój pies ma rodowód i nie musisz mi tłumaczyć tego:) tylko jak suka sie oszczenila to mój pies i kilka innych z 12 miało rodowód a kolejne nie więc z hodowli moze być też bez rodowodu-ale może teraz sie coś zmieniło to było 9 lat temu. i Dobra koniec dyskusji bo chyba lamboomurcielagoo nie zauważyłaś o czym jest dyskusja nie o rodowadach tylko o rasie dla dzieci. Idę bo juz zaczynają sie pyskówki i docinki a napisałam kulturalnie...poprostu nie lubie chamstwa .Autorko mam nadzieje że dokonasz dobrego wyboru, ja jak najbardziej polecam golden retrivera:)

eee... strona nie istnieje. Dlatego pokrotce sprobuje wyjasnic o co chodzi. Hodowca z prawdziwego zdarzenia uwaznie dobiera psy do skojarzenia, aby u ich dzieci wyeliminowac nie tylko cechy odbiegajace od wzorca rasy, ale przede wszystkim choroby, ktore moga nekac dana rase (najczesciej dysplazja, choroby oczu, u duzych ras wady serca czy epilepsja itp.). Jesli hodowla zarejestrowana jest w organizacji kynologicznej (w Polsce Zwiazek Kynologiczny) - podlega dodatkowej kontroli. Kazde krycie jest rejestrowane, a przedstawiciel ZK, bedacy specjalista od danej rasy, pojawia sie u hodowcy w celu tzw. odbioru miotu, czyli skontrolowania jak szczeniaki wygladaja i sie rozwijaja. Z hodowli wychodza psiaki odchowane, zsocjalizowane itp. W przypadku psow nierodowodowych tak naprawde ciezko o jakies dokladniejsze informacje o ich przodkach, historii chorob itp. Sama mam psa z zarejestrowanej hodowli (hodowla pochodzi z RPA, potem zostal zarejestrowany w Polsce), zachipowanego. Troche udzielam sie w srodowisku hodowcow "mojej" rasy, a jakis czas temu wspolprowadzilam batalie w sprawie suczki, ktora trafila delikatnie mowiac w niepowolane rece i zostala pokryta niezgodnie z jakimikolwiek zasadami nie tylko hodowli, ale i etyki postepowania.

mala czarna - spokojnie. Ja tlumacze, bo dlugo modzilam posta i nie zauwazylam, ze zdazylas odpisac. A napisalam tego tasiemca wlasnie po to, zeby na wszelki wypadek kulturalnie rozwiac watpliwosci, bo tez nie znosze buractwa, a takim mi ostatnie wypowiedzi pewnej osoby zalecialy.

Gość edeq
pies dla dziecka?! a jak sie znudzi to znowu znajde psa w worku? Już mam 3 takie znajdy.Przemyśl to ,pies to nie zabawka.

Moj masywny bysior z radosci widąć moja najmlodsza corcie (wtedy miala niecale 3 lata) tak sie rozpedzil na jej widok,ze nie zdązyl wyhamowac,wpadl na nia z cala swoja masą,on byl wyzszy od niej, a mala na beton poleciala i nos cy zdarty...:/ ale to byl wypadek podczas euforii psa, nie agresji, lecz oduczylismy juz go na nikogo nie skakac ani nie wwbiegac,, juz tak nie szaleje jak kiedys ,wiec tresura z pozytywnym skutekiem :)

Gość lamboomurcielagoo
Mala czarna kawka przestan sie pograzac, przed chwilą wkleilam cu artykuł o rodowodzie i metryce. A dlaczego tylko niby kilka dostało ? Jaką była różnica między nimi? Jaka to hodowla?

Gość lamboomurcielagoo
A link działa wklej go w google bo może ucielo mi literke, w adresie pisze z telefonu. Bardzo mądre slowa zawiera i zdjęcia które może przemowia wam niektórym do rozumu.

Gość wifigdansk
ja wlasnie opisałąm tą moją sytuację to tez pisałam o wypadku-przypadku a nie celowej agresji.niestety-pies jest od nas pare razy silniejszy nie mowiac o sile szczęk i nawet z milosci do nas moze nam zrobić krzywde,moze dorosłemu nie ale dziekcu-wlasnie bawiac się niesatety tak,zwlaszcza młody pies.dlatego dla 5latka najlepsze są maskotki.

Gość pies dla rodziny
Przyjazne psy o wielkim sercu to labrador i retriver. Niestety sa duze i kudlate wiec potrzebuja przestrzen. Pudle sa tez doskonale, bo sa inteligentne, niezbyt wielkie i sie nie lenia.

Gość lamboomurcielagoo
U mnie F, PITBULL, piękne szczenięta... tak zazwyczaj zaczyna się każde ogłoszenie o sprzedaży psów bez rodowodu.Tylko,że w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.Ludzie, którzy rozmnażają i sprzedają szczenięta bez rodowodu, to PSEUDOHODOWCY.Nie liczy się dla nich nic innego, jak tylko pieniądze i zysk ze sprzedanych psów. Zwierzęta ,ktore maja do rozrodu, sa trzymane w nieludzkich warunkach, w chlewach, piwnicach, ciasnych klatkach, niedożywione, bez opieki weterynaryjnej.Później te szczenięta są na chwile zabierane do ich domów lub ogródków w celu zrobienia im ślicznych zdjęć, które potem pseudohodowcy umieszczają w swoich ogłoszeniach...W rzeczywistości mieszkają w skandalicznych warunkach,! są rozmnażane co cieczkę az do wyniszczenia organizmu a kiedy wyniszczenie nie pozwala już na kolejne ciąże, są wyrzucane na ulice, do schronisk, mordowane, topione, wieszane...Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami oraz inne organizacje pro zwierzęce, a w przypadku bullowatych ( amstaffy, pitbulle, staffiki, bullteriery ) fundacja AST, te organizacje non stop mają pełne ręce roboty z wyciąganiem tych zwierząt z rąk oprawców. Oto tylko niektóre z przykładów pseudohodowli i zwierząt dorosłych oraz szczeniąt,które z nich pochodzą, które zostały uratowane: Maszynki do rodzenia i zarabiania pieniędzy...az do zupełnego wycieńczenia... . Oto tresc, chociaż zdjęcia by bardziej przemawiały do rozsądku

Gość wifigdansk
tu masz wykaz ras psów http://www.psy.elk.pl/rasypsow/rasy,fci.htm http://www.psy.elk.pl/rasypsow/rasy,fci.htm Rasy psów - kategorie FCI Owczarki, psy pasterskie 42 psy Psy gończe 59 psów Pinczery, sznaucery, molosy 48 psów Wyżły 37 psów Teriery 33 psy Psy aportujące, płoszące, dowodne 22 psy Jamniki 1 pies Psy ozdobne i do towarzystwa 25 psów Psy pierwotne 41 psów Charty 13 psów Rasy psów - Psy ozdobne, do towarzystwa bichon frise komentarzy: 40 | zdjęć psów rasy: 226 | kraj: Belgia/Francja bolończyk komentarzy: 88 | zdjęć psów rasy: 332 | kraj: Włochy boston terrier komentarzy: 8 | zdjęć psów rasy: 24 | kraj: USA buldog francuski komentarzy: 186 | zdjęć psów rasy: 830 | kraj: Francja cavalier King Charles spaniel komentarzy: 68 | zdjęć psów rasy: 123 | kraj: Wielka Brytania chihuahua komentarzy: 75 | zdjęć psów rasy: 1222 | kraj: Meksyk coton de Tulear komentarzy: 8 | zdjęć psów rasy: 22 | kraj: Madagaskar czin japoński komentarzy: 18 | zdjęć psów rasy: 30 | kraj: Japonia gryfonik barbancki komentarzy: 5 | zdjęć psów rasy: 8 | kraj: Belgia itd... http://www.psy.elk.pl/rasypsow/rasy,fci,9,psy_ozdobne.htm

Mam dwa psy rasowe z rodowodem , suki nie traktujemy dochodow aby sie rozmnazala i biznesu nie prowadzimy takiego, wiele osob sie dziwi dlaczego nie traktujemy naszych psow zarobkowo aby z nich zysk czerpac (rodowite Mastify ang.)ale jestem temu przeciwna.Nie traktujemy naszej sunki jako firme dochodową,nie na tym jej rola polega w naszej rodzinie i w naszym domu :)

Gość roki500
Polecam buldoga francuskiego. Są przecudowne,najlepszy przyjaciel mojej córci i mój zresztą też. Okropne pieszczochy i bardzo zabawne psiaki.

Gość Jaeeejaee
Kup border coli.to cudne,inteligentne pieski,idealne dla dziecka

Ja polecam PEKINCZYKA - sa stosunkowo nie drogie bo mozna je kupic juz od 200zł. Sama przed zakupem wyczytalam w internecie ze podobno te psy nie sa dobre dla dzieci ale to stek bzdur. Mam w domu dwa pekinczyki i bardziej zzytych i skorych do zabawy psow w zyciu nie widzialam. Pies -"lasica", tylko go glaskac , drapac za uchem i nawet z szarpniecia za ogon czy ucho nic sobie nie robi. Kazdego wita z kostka lub pilka w pysku noi trzeba sie z nim bawic zeby nie "chrapal" z pilka w mordce :P Akurat moj nauczyl sie tak ze nie gryzie ale jesli ktos mnie szarpnie np. maz jak jeszcze nie bylismy malzenstwem i powiedzialam " Bierz go..." no to sie rzucil, niemniej jednak nie ugryzl tylko postraszyl i powarczal ;) Suczka - pies do zabawy , caly dzien tylko by pilke w mordce nosila i aportowala. Im bardziej ktos zwraca na nia uwage tym bardziej sie przywiazuje. U nas suczka miala najlepszy kontakt z tata i siostra od szczeniaka i tak jest do dzis. Wystarczy wypowiedziec imie siostry a ona juz biegnie na klatke schodowa patrzyc czy oby czasem nie wraca z uczelni. A tata jak konczy prace o 14 to ona o 14 dobija sie na klatke lub na okno i czeka z pilka w mordcebo wie ze odrazu ktos sie z nia pobawi ;) Sukczka to typowy pies do zabawy - jak sie z nia nie pobawisz to bedzie lezala z pilka a z oczu leje sie jej jak dziecku :P

Gość a ja polecam,mopsa,
buldoga angielskiiego,francuskiego albo basseta-przekochane i spokojne pieski

Gość niektórzy się mądrzą
A pojęcia nie mają :O obecnie każdy pies z hodowli dostaje rodowód ale jeszcze parę lat temu dostawała ograniczona liczba szczeniaków np. u jamników 5,a kolejne były rasowe z książeczką ale bez rodowodu. Więc skoro gucio wiecie to czemu się rzucacie?

Gość teneryfa co za problem????
Ehs o właśnie o Twojego psa mi chodziło jak pisałam o anglikach,bo to są ulubione psy królowej. Tylko nie wiem czy akurat corgi czy inna odmiana. Natali wodołaz super spokojny ale to gigant-a skoro dog za duży to co dopiero nowofunland.

Gość teneryfa co za problem????
Dokładnie kiedyś tylko ściśle określona liczba szczeniaków z miotu dostawała rodowód, te dla których zabrakło dostawały świadectwo urodzenia/książeczkę/poświadczenie pochodzenia itp ale nie miały rodowodu. Od kilku lat (7? może 8?) wszystkie szczeniaki dostają rodowody. Związek chciał uniknąć praktyk zabijania psiaków które dla hodowców były mniej opłacalne.

ja widzisz każda inna rasę Tobie doradza, a to jest najgorsze, bo mętlik w głowie sie robi, my od razu wiedzieliśmy jaka rasę chcemy i pół Polski przejechaliśmy po naszego pupila, mieliśmy zgwostkę, którego wybrać(bo były 3 szczeniaczki), ale jeden wybitnie się do nas kleił wiec to bardziej piesek wybrał nas niż my jego:)

teneryfa co za problem, bo corgi (czyli psy krolowej Elzbiety wlasnie) wystepuja w dwoch rasach: welsh corgi pembroke, czyli te najbardziej kojarzone z krolowa rude albo tricolor czesto bez ogona troche jak lisy: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Welchcorgipembroke.JPG/300px-Welchcorgipembroke.JPGi welsh corgi cardigan - wieksze, masywniejsze i bardziej "psie": http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Cardigan_Welsh_Corgi.jpg/250px-Cardigan_Welsh_Corgi.jpg Ostatnio sa jeszcze tzw. dorgi, czyli krzyzowka corgi z jamnikiem: http://www.dogbreedinfo.com/images21/DorgiDachshundPembrokeWelshCorgimixKodi.jpg

Gość k.fxcg
polecam owczarka szkockiego albo jego mniejszą wersję szetlandzkiego. Bardzo przyjazne, inteligentne, łagodne i spokojne z natury, rodzinne i bardzo się przywiązują. Łatwo je ułożyć. Nie zrażaj się długą sierścią - fakt, trzeba dbać o nią ale włosy łatwiej wyzbierać z dywanu niż po pitbullu (włos się nie wbija). Są dość głośne ale tez bardzo posłuszne. Mam ta rasę od lat i nigdy nie trafił mi się osobnik inny aniżeli taki jak opisałam. Z czystym sercem Ci polecam ta rasę na psa rodzinnego, bo to wyjątkowo mądre psiaki.Jak przeszkadza Ci bardzo ta sierściucha to sa też krótkowłose :) http://www.tapetus.pl/144467,cztery-owczarki-szkockie-trawa.php http://www.podajlape.pl/rasa/85/0/Owczarek-szkocki-krotkowlosy-Collie-Smooth.php http://psy-fun.blog.onet.pl/2006/08/27/owczarek-szetlandzki/