Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość debeta

kto umie ugotować biały barszcz świąteczny? WIELKANOC 2013.

Polecane posty

Gość debeta

Właśnie się dowiedziałam ze w wielkanoc przyjedzie moja rodzina i będę mieć na śniadaniu ok 18 osób. Napiszcie mi proszę wasze sprawdzone przepisy na biały barszcz. Do świat jeszcze trochę czasu, myślę że się nauczę. I możę jakiś przepis na faszerowane jajka? Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupujesz barszcz winiary
w torebce, wsypujesz do garnka z woda, mieszasz, zagotowujesz i gotowe ;) Nie dziękuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G.o.ś.ć
Ja robię barszcz na jarzynach, nawet ten z torebki. Teraz sama kiszę żur, bo to naprawdę nic trudnego i gotuje barszcz na własnym zakwasie. A na święta barszcz z samej torebki, to kpina, ugotuj na jarzynach, kup białą kiełbasę, sypnij majeranek, przyprawy i będzie przyzwoicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G.o.ś.ć
Nie strasz, aż 18 osób, skąd nabrałaś tylu gości, nie zazdroszczę ci. Na śniadanie masz zamiar podać barszcz, chyba raczej na obiad?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Autorko niczego sobie masz
No to niezły kociołek będziesz musiała ugotować. Ja robię barszcz tak: kiszę zakwas tobie to trzeba więcej - 3 szklanki mąki,zalej 2 szklankam wrzątku,wymieszj żeby nie było grudek,jak będzie b.gęste dolej 1 szklankę chłodnej,przegotowanej wody.Dodaj kilka ząbków czosnku. 1 łyzkę cukru i umieść to w słoju.Przykryj ściereczką z bawełny i umieść w ciepłym miejscu na kilka dni.Gdy już będzie dostatecznie kwaśny przestaw do lodówk,w którem może dość długo postać.Gotoweanie barszczu to już pestka.Obierasz sporo warzyw(marchew,pietruszka,por,kawałek selera)Dajesz do wody i gotujesz bulion warzywny,kilka ziemniaków obierasz i kroisz w kostką,(gotujesz je do miękkości,dodajesz pokrojoną białą kiełbasę,pokrojony wędzony boczek(chudy) lub dobrą wędzonkę i gotujesz.Następnie dodajesz partiami(dobrze wymieszany zakwas)musisz dodawać po trochę,żeby ci zbyt kwaśny nie wyszedł.Dodajesz kilka łyżeczek tartego chrzanu i jeśli lubisz to kilka łyżek śmietany 30%.Przyprawiasz solą,pieprzem i majerankiem,Ja jeszcze na koniec dodaję zmiksowane na miałko (blenderem + trochę wywaru)warzywa wyciągnięte z gotowania bulionu i takie zmiksowane dolewam do zupy,wtedy ma leprzy smak i warzywa naturalnie zagęszczą barszcz.Ale pewnie zaraz się rozkrzyczą inne gosopodynie,że to nie jest juz oryginalny barszcz.Mnie taki smakuje i taki robię,ty zrobisz tak jak uważasz.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
Brawo Margolko 66 :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
ja podam przepis na jajka: gotujesz jajka na twardo (6 szt.) i jedną marchewkę. Mielisz drobno orzechy włoskie (mają wyjść dwie łyżki zmielonych), siekasz drobno pół pęczka natki. Jajka kroisz na pół, wyjmujesz żółtka. Mieszasz żółtka z rozgniecioną marchewką, orzechami i natką oraz z majonezem (ilośc na oko), solisz, pieprzysz i napełniasz tym połówki jajek. Pyszne i u mnie zawsze schodzi błyskawicznie. Na 18 osób wiadomo, więcej składników. Czym się różni barszcz biały od żurku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk masz czuja tego
sposobu gotowania żuru,barszczu i wielu innych zup nauczyłam się z topiku margol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewikkks
Barszcz biały od żurku różni się tym, że zakwas na barszcz jest na mące pszennej i jest przez to mniej kwaśny, łagodniejszy, a zakwas na żurek jest na mące żytniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość debeta
dzieki kobitki, zaraz nastawiam ten zakwas żeby jeszcze przed wielkanocą przepis wypróbowac. Myślałam, że do zakwasu bierze się kromkę chleba razowego? Może coś pokręciłam. Dzięki za przepis na faszerowane jajka. W piątkowy post wykorzystam na kolację :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jujujnb
właśnie, przecież zakwas jest z razowego chleba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jujujnb
no i co z tym razowym chlebem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×