Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość - Milena -

Czy pracując za granicą trzeba zakładać nowe (tamtejsze) konto bankowe?

Polecane posty

Gość - Milena -

Jak to wygląda? Nie mogą mi np. w Anglii przelewać wypłaty na konto w banku PKO? Czy Milenium? Albo BZ WBK?

Gość nxuhdusiskxs
zawsze wymagaja brytyjskiego konta (przynajmniej nie slyszalam o tym zeby komus przelewali na zagraniczne). po co pracodawca godzilby sie placic dodatkowo prowizje za przelewy miedzynarodowe

Gość blockhead
nie sadze zeby to przeszlo. Poza tym podstawowe konta sa zazwyczaj bezplatne

Gość wredniucha10
posiadanie konta i karty w Anglii to jak posiadanie dowodu osobistego w Polsce

Gość - Milena -
A czy mogę w Polsce założyć angielskie konto?

Gość - Milena -
Chociaż z Anglią to był tylko taki przykład, jadę do Irlandii, ale chyba zasady te same?

Gość blockhead
nie nie mozesz w Polsce zalozyc angielskiego konta bo niby jak? Wogole co to za kombinacje? Pracujesz w Uk czy innym kraju to idziesz do banku osobiscie i zakladasz konto. Nie da sie na odleglosc

Gość - Milena -
Ale chyba będzie tam jakiś polski tłumacz?

Gość syrynogaa
nie ma w banku polskich tlumaczy, mozesz miec szczescie i trafic na pracownika Polaka, ale nikt ci tlumacza do zalozenia konta nie da>>>poza tym zeby konto zalozyc musisz miec tez potwierdzenie adresu

Gość - Milena -
Jakiego adresu? Tego w Irlandii?

Gość blockhead
no tak potwierdzenie adresu zamiezkania w irl. A tlumacza w bankach raczej nie ma.

Gość - Milena -
Ja właśnie słyszałam, że na wyspach jest pełno polskich tłumaczy, np. moja koleżanka, która zaszła w ciążę w UK i poszła na pierwszą wizytę do położnej to załatwili jej tłumacza.

Raczej trzeba ichnie konto zalozyc. Albo PayPal i sciagac sobie z niego na swoje konto.

Gość bejbolandia
Tlumacze sa, ale dla osob np w szpitalu, w przychodni, np jesli zaangazowana jest opieka spoleczna lub w sprawie mieszkania a nie jak ktos chce konto zalozyc, mozesz sobie z gazety znalezc tlumacza i zaplacic to pojdzie z Toba, ale bank nie da Ci takiej uslugi za darmo,

Gość blockhead
roznica jest taka ze u lekarza tlumacz jest niezbedny a w banku raczej nikt nie bedzie go oplacal. Jak wyobrazasz sobie procesz szukania pracy bez znajomosxi jezyka?

Gość mkadsmdx'x.x,
kobieto jak Ty sobie wyobrażasz życie za granicą jak ty 2 zdań nie jesteś wstanie sklecić by konto w banku otworzyć???????????

Gość :/)
1. Tak - pracujac za granica musisz zalozyc "tamtejsze" konto. 2. Nie - nikt nie bedzie robil przelewow na polskie konta. 3. Nie wiem,czy mozesz w Polsce zalozyc angielskie konto. Ale jezeli nawet,to zapewne tylko do przeprowadzania operacji finansowych tylko na terenie Polski,bo patrz punkt 2. 4. Tak,w Irlandii zasady te same. 5. W bankach nie ma tlumaczy,ale pracuje tak duzo Polakow,ze moze akurat bedziesz miala fart i na jakiegos trafisz. 6.Tak,do zalozenia konta wymagane jest potwierdzenie adresu zamieszkania np. rachunek za gaz,prad,wode, albo telefon stacjonarny. 7. Tak,w przypadku wizyty w szpitalu mozesz poprosic o tlumacza. Zglaszasz to,w momencie potwierdzenia terminu wizyty. Tlumacz w szpitalu przydzielany jest kazdemu i nie ma znaczenia czy korzysta z pomocy opieki społecznej,czy nie.

Gość wredniucha10
nie rozumiem jaki sens ma założenie konta w Polsce -jak to sobie autorko wyobrażasz? - jeśli irlandzki pracodawca wyśle twoją pensję do Polski to z czego będziesz żyła w tej Irlandii? - będziesz wysyłała sobie pieniądze z powrotem z Polski, żeby mieć na jedzenie i opłaty?

Gość - Milena -
blockhead - Nigdzie nie napisałam, że nie znam angielskiego, ale boję się, że nie załapię tych specjalistycznych słów w banku, a chce dokładnie wiedzieć na czym stoję, stąd pomysł o tłumaczu.

Gość blockhead
omg a jakie to specjalistyczne slowa so uzywane w banku?

W kazdym zagranicznym kraju wymagaja zalozenia konta wedlug zasad danego panstwa. To chyba logiczne, nieprawdaz? Czy pracujac np. w Chinach interesuje kogos, ze mam konto w Polsce? Nie. Zakladasz konto tam gdzie pracujesz i placisz podatki. Mozesz natomiast zalozyc sobie konto oszczednosciowe w Polsce i poprosic swoj bank w kraju, w ktorym mieszkasz aby co miesiac robili ci przelewy na to drugie konto. Oczywiscie nie kazdy bank to oferuje i kazde panstwo ma inne zasady. Warto wiec sie dowiedziec w kilku bankach o aktualnych ofertach. Tu gdzie mieszkam mozna miec konto w tutejszej walucie oraz w dolarach US. Do wyboru. My mamy w obu walutach, ale ponadto wplacamy na lokate w Polsce z konta amerykanskiego. Taki interes sie oplaca.