Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anuszka82

Listopadowe mamusie - Listopad 2013 odliczanie czas zacząć

Polecane posty

Gość młoda przyszła mama:)
Hej dziewczyny, byłam dzisiaj powtórzyć badanie moczu- tak jak mi kazała ginka w związku z bakteriami, które mi wyszły w zeszłym tygodniu. Zobaczymy w środę co tam mi tym razem wyjdzie. Podobno jak będę miała w rubryce ,,bakterie" mniej niż 10 w polu widzenia to jest ok, a jeśli więcej, to mam do niej iść na wizytę, pewnie da mi jakieś leki. Mam do Was pytanie. Zostały mi dwa peelingi, których używałam przed ciążą, czy któraś z Was się orientuje, czy można używać w ciąży: 1. Peelingu do ciała gruboziarnistego Joanna oraz 2. Nawilżającego scrub-masażu pod prysznic Antycellulit Eveline Cosmetics??? Pytam, bo zastanawiam się czy nie zawierają one jakiegoś szkodliwego składnika... z góry dziekuję za pomoc:)

Co do peelingów nawet sie nad tym nie zastanawiałam hmm ja mam coś z Lirene. Podobno nie są polecane balsamy i wogole kosmetyki z witaminą A, bo wit A ma właściwości poronne. Ile w tym prawdy - nie mam pojecia.

Gość wiara-w-marzenia
Ja znalazłam cos takiego : "Wydaje się, że kosmetyk przeciw cellulitowy jest skuteczną i bezpieczną formą zwalczania cellulitu w ciąży. Jednak składniki aktywne takie jak metyloksantyny nie są uważane za bezpieczne w czasie ciąży. Są to związki kofeiny, które mają zdolność do przenikania do krwiobiegu. Wprawdzie niewiadomy jest ich wpływ na płód, ale lepiej być przezornym i unikać narażenia na ekspozycję na te substancje..... W trakcie ciąży nie wskazane jest stosowanie kremów redukujących cellulit." Co do peelingow to te na twarz jak najbardziej,do ciała dobrze byłoby sie zastanowić.

monikuszu - ja biegam sobie co 2 dzień tak pół godzinki i raz w tyg chodze na rowerki stacjonarne. Lekarka powiedziała mi że stacjonarny można , ale na normalnym narażona jesteś na upadki , wstrząst itp. Była któraś na badaniach prenatalnych? Ja byłam w zeszłym tygodniu , wszystko dobrze i pooglądałam sobie dzidzie na duuuzym ekranie. Akurat sie obudziła i skakała jak na trampolinie :) Fajny widok. :)

Gość wiara-w-marzenia
Cześć powiedzcie mi jak dokładnie wyglądają te badania prenatalne. Moja Pani ginekolog u siebie w gabinecie ich nie robi i kazała mi sie zastanowic czy chciałabym je zrobić i ewentualnie umówić sie do szpitala wojewódzkiego, bo tam wykonują je na pewno.

Gość wiara-w-marzenia
A które z badań prenatalnych mialyscie albo będziecie mieć? Inwazjne czy nie?

Ja miałam nieinwazyjne czyli normalne usg na którym lekarz kość nosowa i fald karkowy i zmierzył jeszcze inne części ciała i sprawdził przepływy.

Gość wiara-w-marzenia
Mi cos moja ginekolog mówiła o jakimś badaniu z krwi bo na następnej wizycie to i ona miała wszystko mierzyć. Chyba będę musiała sie przejść jutro do szpitala i dokładnie dopytac.

miałam dzisiaj badania prenatalne lekarz mierzył całe dziecko i przepływy krwi i sprawdzał wszystkie narządy.Trwało to ok godzine bo dzidzia sie strasznie wierciła uciskał mi strasznie brzych i stukał żeby dzidzia sie odwróciła ale nie chciała chyba wstydziła sie lekarza bo odwróciła sie plecami a w ogóle to machała rączką i kopała nóżkami a usg maiłam też przezpochwowe przez to że dzidzia taka ruchliwa za badanie zapłaciłam 250 lekarz pytał jeszcze o testy z krwi za kolejne 150 zł ale ich już nie bede robic nastepne badanie 20-22 tydzień

Ja mialam prenatalne USG przez brzuch gdzie właśnie doktorek mierzył te wszystkie przezierności i przepływy. To zajęło jakieś 30 min. A potem napisał skieowanie na pobranie krwi i zrobili badanie PAPPA. Robią to bo to daje razem z USG dużo większą pewność. U nas wszystko ok :)

Gość młoda przyszła mama;)
W ktorym dokladnie tygodniu i dniu mialyscie to usg prenatalne? Bo nie wiem na kiedy mam sie zapisac. Czy kilka dni robi roznice? Wedlug daty podanej przez ginke bede w 12tyg i 1 dniu ciazy, czyli w 13 tygodniu.. Ale to sie pokryje z weekendem majowym, wiec zapewne badanie zostanie wykonane kilka dni wczesniej lub pozniej w zaleznosci od tego kiedy bedzie przyjmowal lekarz. Czy tak bedzie ok?

Coś tam widać, ale to moja druga ciążą no i do tego bliźniacza więc to inaczej ;) Ja już ruchy moich maleństw czuje, jest cudownie, żeby tylko jeszcze te wszystkie podwójne dolegliwości przeszły...

Moja tak samo druga... w pierwszej brzuszek miała dopiero w 5 miesiacu... teraz mam strasznie wzdety... bo to raczej nie dzidzia..

u mnie raczej nic jeszcze nie widać...to moja pierwsza ciąża - 11tydzień.

Hadlanka równe 12 tyg, czy np. 11tyg i 5dni???? Bo już sama nie wiem jak mówić o tych tygodniach. Przecież lekarze nie mówią nigdy,że np. 10tyg i 5dni to 11tydzień, tylko 10tydzień. ja się przynajmniej z tym nie spotkałam, tylko na forach dziewczyny w ten sposób podają wiek swojej ciąży. I dlatego nie wiem kiedy dokładnie mam się zapisać na to usg w 12tygodniu. ja nie mam wyznaczonego wieku ciążowego z OM, bo miałam nieregularne miesiączki, jedynym moim wyznacznikiem jest usg według którego obecnie jestem w 10tyg i 5dniu ciąży i chyba tym się będę posługiwać, a nie że już jestem w 11tyg, bo przecież lekarze tak tego nie liczą, więc będę mówić tak jak wychodzi z usg. po co sobie dodawać?

My byliśmy na prenatalnych w 12 tygodniu. Miały być w 13tyg, ale ze względu na bóle lekarz kazał przyjść szybciej, żeby sprawdzić czy z dzidzią wszystko w porządku i skąd te bóle. A brzuszek leciutko zaokrąglony na dole :)

Dziewczyny a jak u Was z wagą? przybyło Wam trochę czy ubyło kg? :) Wszędzie słyszę, że w pierwszym trymestrze powinno się przytyć 1-2kg, chyba że są wymioty to może waga spaść :P

Właśnie wróciłam od lekarza jestem w 10tc z dzidzia wszystko ok wszystkie badania w normie termin porodu lekarz obliczyl dokladnie tak jak ja czyli na 21.11 :) Z wyników badań wyszło na to że miałam różyczkę a ja o tym bladego pojęcia nie miałam :)) Kolejna wizyta 15.05 no i bedzie USG :-) Już jestem spokojniejsza bo wiem że wszystko oki :D A co do wagi to ostatnio tyle wcinalam ze bylam pewna ze waga poszla sporo w gore a tu o dziwo z 72kg się zrobiło 71 niewiem jakim cudem skoro nawet nie wymiotywałam :)) Co do ruchów ja jeszcze nic nie czuję,ale w poprzedniej ciąży czułam dość szybko bo w 14tyg... takię bąbelki lub skrzydła motyla a niedługo później kopniaczki :):) Trzeba tylko uważać żeby umieć odróżnić pierwsze ruchy dzidzi od ruchów jelit :) Ja narazie tylko czekam i nasłuchuje :) Trzymajcie się cieplutko Mamuśki i piszcie jak tam wasze fasolki ;]

Od miesiaczki rowno 12 tydzien 1 dzien mam dziziaj od zaplodnienia 10 tydzien 1 dzien

Gość wiara-w-marzenia
Młoda przyszła mama - nie wiem jak Twoja ginekolog, ale moja jak byłam w 7 tygodniu i 5 dniu to mówiła ze jestem w 8 tygodniu. Tak samo określa sie wiek ciazy u mnie w szpitalu wojewódzkim. Przy informacji na badania prenatalne napisane jest ze zgłosić sie pomiędzy 11 a 13 tygodniem ciąży (+6 dni). To wszystko zalezy od szpitala i ginekologa. Nie o to chodzi żeby sobie dodawać tylko o to zeby sie rozumiec ze swoim lekarzem. Bo np. Jak ona Ci mówi ze masz zgłosić sie w 13 tygodniu ciazy to dla niej jest to zakończony tydzień 12 i kolejne 6 dni a dla Ciebie moze to byc właśnie 13tydzien skończony i 1 dzien i wtedy jest mały konflikt. Wszystko zależy od lekarza prowadzącego, ale z tego jak rozmawiałam z koleżankami w ciazy to im lekarze liczą ciaze tak samo, jeden tylko określa ja dokładnie co do dnia i mówi ze 15 tydzien i 4 dzien. Najlepiej zapytaj o to jak Twój ginekolog określa wiek ciazy i Ty tez tak go określaj.

wiara w marzenia - dzięki za wyjaśnienie:) u mnie lekarz od usg mówi 10tyg i 5dni, czyli 10tydzień, a nie 11, więc ja też tak będę to określać,żeby się dobrze z lekarzami rozumieć. Jeśli chodzi o wagę, to na razie nic nie przytyłam, a ostatnio sporo jem, ale ruszam się też trochę na rowerku:) Gdzieś czytałam na forum, że którejś ciężarnej lekarz powiedział, że przytyć to powinna tak naprawdę dopiero w 6miesiącu, bo wtedy dziecko rzeczywiście zaczyna intensywnie przybierać na wadze. W 6 miesiącu warzy ok 200gram. Ale szczerze, to sceptycznie do tego podchodzę, bo przecież powiększająca się macica, łożysko, płyn owodniowy, a także zwiększona objętość krwi też warzy, a nie tylko dziecko. Więc myślę, że trochę wcześniej na pewno przytyjemy:)

Gość wiara-w-marzenia
Ja wyszłam dziś na wagę i nic sie nie zwiększyło. Trzy razy tylko wymiotowalam i jem dosyć dużo. Trochę mnie to dziwi bo piersi sporo urosły i macica większa, boczki lekkie dostałam, a po wadze tego nie widać. No ewentualnie sporo spalam z tego co jem to moze i dlatego nie ma różnicy, jednak wydaje mi sie ze niedługo sie to skończy ;p trzeba sie cieszyć jak najdłużej mała liczba kilogramów na plusie :)

Ja mam badania prenatalne w czwartek i jak zapisywałam się na te badania to pani pytała o termin miesiączki ostatniej i sama sobie wyliczyła i jest to skończony 12 tydz... Już nie mogę się doczekać tych badań żeby się dowiedzieć czy wszystko jest w porządku... A wczoraj odebrałam wyniki krwi i moczu. i krew jest w porządku ale za to leukocyty w moczu pięciokrotnie powiększone:-( jakiś stan zapalny mi się przyplątał:-( dostałam leki i zioła do picia ale niestety nie mogę ich przełknąć... Mam pic je 4xna dzień a ledwo pół szklaneczki daje rade wypić i jeszcze na dodatek po tych lekach zrobił mi się strasznie żółty mocz... Normalnie zawsze coś:-( Boje się o dzidzie okropnie:-(

Tinneraa super :) Chyba masz rację, że w drugiej ciąży brzuch rośnie szybciej...Ja teraz w 11 tc wyglądam jak przy pierwszej ciąży w 20 tc!

Roza1985 ja też mam leukocyty w moczu, powtórzyłam badanie i jutro odbiorę wyniki. A miałaś jakieś objawy przed badaniem? coś Cię tak piekło, sikałaś jakoś częściej? Bo ja żadnych objawów nie miałam, więc zupełnie nie wiem skąd się wzięły te zmiany w moczu. A bakterie też masz w moczu?