Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trenerkaniemieckiego

trenujmy niemiecki:)

Polecane posty

Gość nocny mareczek
trenerkaniemieckiego Konnen wir bischen Ponisch sprechen? "Wird" leichter.Bitte!

Fabian 22, man kann es nicht haargenau bersetzen,aber ungefhr klingt es so " ich bete die Litanei vom heiligsten Herzen Jesu und du wirst mich in deinem Gebet aufnehmen" LG an alle

Fabian 22, man kann es nicht haargenau uebersetzen,aber ungefaehr klingt es so " ich bete die Litanei vom heiligsten Herzen Jesu und du wirst mich in deinem Gebet aufnehmen" LG an alle

grzehoo - aber guckst Du jetzt so,wenn Du Deutsch lernen anfangen, verstehst Du immer schneller als sprichst Du, das ist eine,und zweite das ist diese Angst,die ich nicht verstehen kann,weil ich keine habe :))) Aber toll so sprechen,und antworten auf polnisch kriegen :D Das ist echt komische Sittuation:)

Gość nocny mareczek
grzehoo Das ist aber genauso wie mit uns. Wir verstehen Deutsch und haben wir Angst vor dem deutsche Sprache. Wir schaemen uns.

Gość nocny mareczek
trenerkaniemieckiego Oder sprechen wir weiter Deutsch?

tak to wygląda mniej więcej. Teraz doszedłem do takiego "stanu umysłu", że kiedy rozmawiam po niemiecku to moje myśli są też po niemiecku :-). Ale to jest dość długi proces. Wciąż jest mi łatwiej mówić i myśleć po polsku jednak. Mówią, że kiedy zaczniesz mieć sny w języku niemieckim to Twój niemiecki jest już perfect :-). I tego Ci życzę trenerko :-)

Gość nocny mareczek
trenerkaniemieckiego Nein, ist nicht schreklich. Aber ich fur mich ist etwas problematisch Deutsch zu sprechen. Ich bin hier in Deutschland seit 1 Jahr. Ich habe 10 Jahren Pauze gahabt. Ich war in Polen.

nocny mareczek: takie są właśnie moje odczucia co do tego wstydu mówienia. Moim zdaniem nie ma się co wstydzić. Niemcy nie będą się śmiać, docenią twoje starania.

grzehoo racja, jak jestem dluzej w niemczech to mowie plynnie,i robie malo bledow,albo moze inaczej mniej poprostu, dlatego usiluje w polsce bedac cokolwiek robic,zeby nie zapomniec wszystkiego,a naszym jezykiem jest polski,i bardzo bardzo bardzo dlugo nam zajmie to,zeby myslec po niemiecku,chociaz ja na spontanie gadam,ogolnie duzo gadam,po polsku czy po niemiecku nie ma znaczenia :) Dziekuje za zyczenia:)

Gość nocny mareczek
Dobranoc!

Gość nocny mareczek
grzehoo Jestes jeszcze? jak jestes to odpowiedz jak znajdujesz moj niemiecki. Czy jest zrozumialy dla Niemca?

nocny mareczek: twoj niemiecki jest zrozumiały, nie bój się. Dogadasz się wszędzie. Mówisz bardzo dobrze. Tym bardziej, że dopiero od roku tu jestes. Naprawdę szacunek. Ja nie mówię poprawnie, nie odmieniam poprawnie, bo to jest kosmos, nie do opanowania. Ale cieszę się, że mnie każdy rozumie. Jak to mówią: "gdyby nie to der, die, das, byliby już niemcy z nas" :-)

Gość nocny mareczek
grzehoo Przez rok sie go nie nauczylem . Taki geniusz nie jestem . To byla szkola 30 lat temu, pozniej dwa lata na budowach w Niemczech z przerwami i praca prawie tylko z Polakami. Ostatnio 10 lat przerwy i od roku znowu w Niemczech. Ale dzieki.

Gość nocny mareczek
trenerkaniemieckiego Und warum bist Du wieder hier? Kannst du nich schlafen?

bis 6 Uhr morgen. Ganze Woche so - von Donnerstag auf Freitag letztes mal. Aber es geht - gewoenungssache. So schwer ist meine Arbeit nicht.

Gość nocny mareczek
trenerkaniemieckiego ist wieder ins Bett gegangen.