Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Menu123445642

Menu na roczek

Polecane posty

Gość Menu123445642

Mamy prosze I rady w sprawie menu na roczek.planuje zrobic szwedzki stol-jakies dwie salatki ( nie wiem jakie) ,desks serow,wedliny,owoce.nie chce sie urobic po pachy I sama bede wszystko przygotowywac.myslalam raczej o przekaskach tzw finger food.bedzie ok 15 osob plus 5-7 dzieci w tym 4 w wieku synka.

Gość Już jestem mamą Zosi
Te dzieciaki jedzą to co dorośli? Ja np. uważam że by sie przydało cos na ciepło(no jeszcze zależy o której godzinie zrobisz te urodziny) Dla dzieciaków np. pulpeciki z cielęciny w sosie pomidorowym z ryzem i np buraczkami czy tam marchewką.A dla dorosłych to samo tylko zamiast pulpetów skrzydełka lub udka.No i jakaś zupka-rosół najbezpieczniej przy takiej ilości dzieci. A sałatki to super sie sprawdza taka zwykła z groszkiem-warzywna i grecka albo jest jeszcze taka z kurczakiem ryżem i ananasem:) Można jeszcze podać paluszki z kurczaka takie w panierce z dipem np. jogurtowym i czosnkowym oraz warzywa razem z tymi paluszkami pokrojone w słupki.Na słodko oprócz tortu(jak planujesz robić) fajnym i szybkim pomysłem są muffinki np. cześć z brzoskwinką w środku cześć z kremem budyniowym lub nutellą. Pisze to co u szwagierki jedliśmy na roczek(mniej więcej)

Gość Już jestem mamą Zosi
Albo można te skrzydełka czy udka podac na 2 ogromnych talerzech i ryż osobno też na talerzach i każdy sam sobie nałoży-u szwagierki tak było. Skrzydełka i udka szybko sie robi-tylko zamarynować pare godzin wczesniej i do piekarnika :)

Gość AnoV
Ja na roczek postawilam kawe, tort i 2 ciasta. bylo 8 osob.

Gość zapytam wass1
chyba wiecej roboty przy tym szwedzkim stole niż byś zaplanowala przygotowac chocby dwie potrawy uniwersalne zarowno dla dziecki jak i doroslych. Rosol jak najbardziej.2 danie np. filet z kurczat, ziemniaki zestaw surowek. A potem na stol jakas salatka np. picante z pieczywkiem czosnkowym, owoce na stół, ciasto, kawa, herbata sok i tort wiadomo.

Gość Menu123445642
Jesli chodzi o slodkie dania to nie ma problemu tylko nie mam pomysle na przekaski.na cieplo raczej nie bo to wymaga siedzenia przy stole a nie mamy tyle miejsc dlatego chce zrobic szwedzki stol I takie jedzenie ktore mozna zjesc na stojaco.planuje zrobic o 16.nie wiem co jedza inne dzieci,Moj je prawie wszystko oprocz smazonych.bedzie tez 3-4 dzieci do 5 lat I chcialam tez pod nie cos zrobic,jakies mini kanapeczki tylko nie wiem z czym

Koreczki moze? Dzieciaki bardzo je lubią, wiesz na wykałaczce chlebek ser szynka ogórek/papryka. Kanapeczki moga być też z jajkiem i ze szczypiorkiem. Z serkiem topionym i pomidorem, z szynką serem sałatą i pomidorem. A te paluszki w panierce są ok bo można je zrobic rano i z dipem postawić nawet na zimno tzn. takie w temperaturze pokojowej.

Gość mama Bruna!
ja niedawno robilam roczek... I tez mialam szwedzki stol. Zrobilam 2 salatki jarzynowa i z gyrosem. Paszteciki z pieczarkami, szaszlyki,slimaki z ciasta francuskiego i takie mini kanapki. A na slodko 2 ciasta,ciastka cukierki,owoce galaretki w szklankach, i likier kukulkowy.