Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hallii ####

Współczuję kobietom, które muszą zostawiać malutkie dzieci i iść do pracy

Polecane posty

Gość Hallii ####
nicht do wiary - nawiązywałam do podobnego tematu na kafeterii.Moje dziecko nie będzie musiało leczyć kompleksów i dowartościowywac się mama dyrektore ;) jak coś mu nie pójdzie w przedszkolu, to mama zawsze będzie miała czas, zeby wysłuchac i przytulić. A w czasach szkolnych dziecka zamierzam wrócić do pracy, pisałam w pierwszym poście, oj słabo mamuśki pracujące tym mózgiem pracujecie skoro macie problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem :o a niby siedzenie w domu ogłupia? ;D

Gość takasobiebaba
uwielbiam swoją pracę -pracuję na bloku operacyjnym i uwielbiam swoje dzieci i tyle.można byc spełnionym w obudwu dziedzinach nie siedząc w domu.powtarzam -kazdy zyje jak mu pasuje .

Gość szkoda tylko tych dzieci
całymi dniami w przedszkolu, potem wracają i rodzice nie mają dalej czasu dla nich bo trzeba gotować i sprzątać.

Gość takasobiebaba
a dzisiaj mam wolne zrobilismy sobie wagary od przedszkola,bylismy juz na sankach.teraz młody sie bawi a ja siedze na kafe.a póżniej RAZEM upieczemy ciasto.i co można?

Autorko a skad pomysł, ze moje dziecko bedzie miało kompleksy, ze nie będę miała dla niego czasu? Że bedzie pyskowało i nie bedzie sie słuchało?

Gość niektórzy MUSZĄ
pracować - to nie widzimisię . mój mąż pracuje na etat , ja również. do tego mamy firmę przynoszącą niezłe dochody. Jednak bank w którym braliśmy kredyt na mieszkanie (tak , tak , są ludzie którzy nie dziedziczą , którym rodzice nie kupują mieszkań na start......)wymusił na nas abym nie szła na wychowawczy :/ inaczej nie dostalibyśmy kredytu. Nie zawsze da się zdalnie pracować. Szczególnie w służbie zdrowia.

Gość Hallii ####
sceptyczkaaa - guzik prawda, obecnie KAŻDA kobieta ma na rynku pracy problem, młoda i niedzieciata, bo i tak pewnie zaraz zajdzie w ciążę, młoda z małymi dziećmi też, bo pewnie będą chorowały i będzie na nie L$ brała, jeszcze te kobiety z "odchowanymi" dzieciakami są w najlepszej sytuacji, bo pracodawca wie, że już raczej nie urodzi i nie zniknie. Co do przerwy w ciągłości pracy, większość zawodów jednak nie nakazuje corocznego uzupełniania kwalifikacji. Reasumując, kobieta z umiejętnościami, z pewnością siebie, miłą aparycją, tzw "gadanym" i głową na karku, znajdzie pracę i po 10 latach siedzenia w domu.

Gość Hallii ####
taka sobie baba i niektórzy muszą, wiem, że w służbie zdrowia nie można sobie pozwolić na zbyt długie "nie pracowanie" w zawodzie i trzeba ciągle się uczyć, rozumiem, piszę o szykanowaniu kobiet, które do tych 3,4 lat zostają w domu z dziećmi bo "z 3,4 lat robi się 10" albo "nikt takiej nie zatrudni" albo "mąz znajdzie sobie kochankę". Arszenika, odpowiadałam na post nicht do wiary echhhhh

Halli w pierwszym poscie napisała :"które oddają malutkie dzieci do żłobków albo innych osób niż mama czy tata, a potem dziwią się, ze dzieci pyskują, nie słuchają itp (a jakie mają być wychowywane przez kilka osób z różnymi metodami wychowawczymi i charakterem?)" wiec skad ten pomysł?

a przerwa 10 lat w cv to nie jest taki pikuś jednak. Ale... każdy robi to co uważa za słuszne.

Gość Hallii ####
A to, że dzieci matek wychowujących je do tych kilku lat są spokojniejsze, mniej problemowe i mniej pyskate, to moje obserwacje, oparte nie na kilku ale co najmniej kilkudziesięciu przykładach. Np pracująca matka krnąbrnośc takiego 3 - latka tłumaczy tym, że to przez babcię, bo na wszystko mu pozwala jak go pilnuje. No tak, tak to jest, gdy ... no właśnie.

Gość Merryll
ja nie lubię siedzieć w domu, nie lubię sprzątać, nie lubię kupek, zupek, nie lubię gotować, ale lubię dzieci i zawsze chciałam mieć swoje - ale to nie oznacza że polubię te inne czynności, mam sprzątaczkę i opiekunkę i lubię zarabiać kasę, lubię zagraniczne wyjazdy, lubię mieć kasę na wygodny samochód, na dobry sprzęt, więc w imię idei nie będę kurą domową, ale rozumiem że są kobiety które tak wolą

Gość merdasa
Hallii #### , szkoda mi Ciebie!

Gość mama dwóch dziewczynek
Ja wróciłam do pracy dla własnego komfortu psychicznego i nie trzeba mi współczuć ;-) czuję się doskonale - i prywatnie i zawodowo. Ze starszą córką byłam w domu aż poszła do przedszkola, studiowałam, rozwijałam zainteresowania, nie wyobrażałam sobie zostawić jej z kimś innym. Z małą nie dałam rady psychicznie, wcześniej byłam bardzo aktywna zawodowo i już ciąża leżna mnie wykańczała, a kolejne 8 m-cy z dzieckiem na prawdę obciążyły. Potrzebowałam pracy, wyjścia, odskoczni... szczególnie, że praca jest moją pasją. Uważam, że ważne jest, aby matka była szczęśliwa, radosna, znam kobiety, które są w domu z dzieckiem, wiecznie ze skwaszoną miną, w dresach, pchają wózek wypchany zakupami... znam też eleganckie kobietki, pracujące, aktywne mamy, które mają dla dziecka uśmiech i czas na zabawę. Nie można generalizować, każdy żyje, jak mu pasuje. Ja współczuję tym, które robią coś wbrew sobie. To jest przykre ;-(

Gość takasobiebaba
hmmmmmmmm.czyżby siedzenie w domu wypierało opcje z mózgu pt.,,czytanie ze zrozumieniem''.pisałam,że nie chciałam siedzieć w domu z dzieckiem x czasu,a mogłam sobie na to pozwolić.nie neguje tego,że ktos siedzi z dzieckiem do któregos tam roku zycia.każdy robi to uważa za słuszne.natomiast jak pisałam nie bawią mnie rozmowy z innymi mamami o kupkach,zupkach itd.czy z braku innych opcji jezdzenie z dzieckiem po rodzinie.

Mamie napyskowałam raz - jak miałam 16 lat a zanim skończyłam roczek żłobkowałam. Fakt, gdyby któraś babcia wychowywała moje dziecko to do ładu i składu zapewne bym z nim nie doszła, bo rozpieściłyby go do granic możliwości. Dlatego z pomocy babci korzystamy w kryzysowych sytuacjach.

Gość takasobiebaba
i czuję sie z tym świetnie.i powiem tyle,że ostatnio na urodzinach małego mielismy troche gości i każdy opowiadał o swojej pracy .a koleżanka ,która nie pracuje nigdzie-jej wybór-wynudziła sie jak mops.

Gość takasobiebaba
do mamy dwóch dziewczynek-ja tez w ciąży na l-4 niestety.wysłali mnie sami-jak to na bloku-rtg podczas operacji ,gazy itd.pierwszy tydzień fajnie,póżniej koszmar.

korelacja między wychowaniem przez matkę a zachowaniem dziecka jest żadna; Twoje obserwacje to czysty przypadek, albo widzisz, co chcesz zobaczyć...

Gość nie chce tu zle wrozyc
ale jestes totalnie zalezna od meza i to nie jest zdrowa sytuacja. Chlop sie szubko nudzi baba, ktora ma pewna na codzien i czesto bardziej intersujaca jest trudna do zdobycia pani z pracy. Zycze ci jak najlepiej i obys nigdy tego nie przezyla, ale zbyt wiele jest tu tematow o zdradzonych i porzuconych zonach domowych, ktore nie rozumieja, ze przeciez gotowaly i sprzataly a on odszedl do takiej, co nawet herbaty mi nie robi . I wtedy nagle musza sie obudzic, zadbac o utrzymanie swoje i dziecka, bo maz ktory nie wychowuje dziecka nie jest z nim w ogole zwiazany i zostawia je z matka. I jest placz i zgrzytanie zebow. Jezeli moge Ci cos poradzic, zaangazuj meza w obowiazki rodzinne tak, by czul sie ojcem, nie tylko sponsorem, i zeby zwyczajnie nie mial czasu na romanse. Jezeli on glownie pracuje a w domu nic nie robi, to z samych nudow bedzie mial glupie pomysly i potrzeby. A sama tez sie rozejrzyj za jakims jednak zrodlem utrzymania, zebys nie zostala kiedys z reka w nocniku. To nie musi byc praca na pelny etat ale cos, co cie odrywa od domowej rutyny i sprawia, ze mozg sie rozwija. Jezeli bedziesz chlopu przez kilka lata gadac tylko o kupkach i zupkach, to straci zupelnie zainteresowanie toba. Badz kobieta, nie tylko matka, miej swoje zycie. Wyjdziesz na tym lepiej ty, dzieci i twoje malzenstwo.

Gość takasobiebaba
byłam na l-4 miało być.w służbie zdrowia jest tak,że 5 lat przerwy i przepada ci dyplom.ale możęsz np.po 4 latach wrócic na 3 miesiace,i abarot 5 lat na wychowawczym.z praca nie ma problemów-wieczne braki i kazdy nowy nabytek witamy serdecznie,ale fakt,że dziewczyny kończące studia pielegniarskie wyjeżdżają za granicę.

ja leżałam plackiem praktycznie całą ciążę, na prawdę okropne doświadczenie - zbyt dużo czasu na myślenie ;-)

Gość Hallii ####
Meryl - przynajmniej jesteś szczera :D ja nie wiem, o jakim Wy poswięceniu się mówicie, zostając z 8miesięczniakiem w domu, no jeszcze zimą faktycznie nie ma co robić, ale wiosną latem???? No ale ja mam swoją działeczkę, ogródek i auto takze pomysłów mi nie brak. Za to nie znosiłam w czasach panieńskich kisić się w biurze w ładną pogodę :O

Gość takasobiebaba
a do sprzatania zagoniłam też panów.duży ogarnia swój pokój i łazienkę +wc.mąż salon ,kuchnię i robi zakupy,ja gotuję-uwielbiam i zajmuję się wszelkimi płatnościami.dzięki temu mamy czas na wyjście gdzieś wszyscy razem i w domu posprzatane i wszyscy zadowoleni.

Gość po co zasmiecacie forum
wystarczy obrona wlasna w tym temacie a nie zasmiecac i kolejne

Gość takasobiebaba
a kto tu mówi o biurze,ja mam dom idziałkę ,ale nie jest to tematem na chwalenie sie na kafe.nawet nie wiesz jaką ma się satysfakcje po udanym zabiegu,kiedy pacjent sie wybudza.

Gość Hallii ####
nie chcę tu źle wróżysz- nie wiem, na czym opierasz swoje teorie i proroctwa, skoro ani mnie nie znasz, ani męża. Wiem, jak dbać o związek i jak być atrakcyjna dla męża, takze daruj sobie te wizje:D

Prawda jest taka, że jak byłam na macierzyńskim to się uwsteczniałam. Miałam "roboty" po uszy, bo w domu i przy dziecku nudzić się nie można, ale to takie "dreptanie w miejscu". Codzienne rytuały, zakupki, obiadki... źle mi z tym było. Może dlatego, że kiedyś już to przerobiłam, a może dlatego, że wcześniej byłam aktywna i taka zmiana była zbyt drastyczna. W każdym razie ciągle czekałam... na męża aż wróci z pracy, na córkę aż wróci ze szkoły, na weekend bo planowaliśmy wyjazd i wkońcu na powrót do pracy. Nie żyłam dla siebie, nie rozwijałam się... Starałam się jak najwięcej dać dziecku, mężowi, zadbać o dom, ale dla siebie niewiele, nie było jakoś motywacji... Nie było mi dobrze. Wiem, że niektóre kobiety tak lubią, mam sąsiadkę, która świadomie zrezygnowała z pracy, zajmuje się dziećmi, psami... zawsze jest pogodna, dba o siebie, chodzi do kina, ale też wiecznie czeka - kiedy obiad podać, kiedy dzieci zawieźć na zajęcia... kiedy wróci sąsiadka jakakolwiek z pracy, bo nie ma z kim kawy wypić ;-) Kto co lubi. Ja już nie umiem żyć bez pracy.

Gość Hallii ####
takasobiebaba, rozumiem satysfakcję jaką masz po zabiegu, ale fakt jest taki, ze pacjent po jakimś czasie ma to gdzieś, kto go wybudzał, o ile wybudził :P a Twoje dzieci jak bez mamy siedziały, tak dalej siedzą. Nie bierz do siebie, ja oceniam z persektywy tego, jak najbliższa rodzina to odbiera.