Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rota rolka

ile miesięcy zasiłku macierzynskiego?

Polecane posty

Gość rota rolka

Mam umowe do dnia porodu około 10 lipca. To ile mc mam zasiłku macierzynskiego? 6mc tak?

Gość KLASYKA NA TOPIE
Jeżeli w dniu porodu jesteś ubezpieczona to należy Ci się cały zasiłek, tak jakby ta umowa nadal trwała.

Gość rota rolka
ok ale ile miesiecy sie go pobiera? 6?

Gość KLASYKA NA TOPIE
Teraz chyba przez rok, na innym topicku laski się cieszą :)

Gość trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
6mcy 100% + 6mcy 60%

Gość KLASYKA NA TOPIE
Albo przez rok 80%.

Gość a ja czytałam że
6 mc 100% a drugie 6 mcy 80%

Gość ja pierdzieleeee
26 tygodni 100% i 26 tygodni 60%

Gość jjfgfgfgf
a skad wezma kase na dluzszy macierzysnki? kto na tym straci a kto zyska?

Jeśli ustawa o dłuższych urlopach wejdzie w życie to matki pracujące będą miały prawo do 20 tyg. urlopu macierzyńskiego + 6 tyg. dodatkowych oraz dodatkowego, 26-tygodniowego urlopu rodzicielskiego. Będzie to jednak urlop fakultatywny, podobnie jak urlop wychowawczy. Szczegółowych ustaleń jeszcze nie ma, ale na logikę - nie będzie Ci przysługiwał, tak jak wychowawczy, bo w terminie hipotetycznego składania wniosku o taki urlop nie będziesz już zatrudniona.

Gość Przecież to dopiero projekt!
Nie trafił jeszcze do sejmu. Słuchajcie uważniej wiadomości :o

Gość jjfgfgfgf
a co z wychowawczym?

Gość a ja czytałam że
Aby skorzystać z urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni urlopu rodzicielskiego, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu - wówczas za cały okres urlopu otrzymasz 80% pensji. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych.

Takiego wniosku Pytająca nie będzie mogła złożyć, ponieważ ma termin w lipcu, a planowany termin wejścia nowych rozwiązań to 1 września.

Jeśli umowa jest zawarta do dnia porodu, urlop wychowawczy nie przysługuje.

Gość werwerwerewrew
no w tv trąbią że od dziś wchodzą jakies zwiększone urlopy. Ja tez się cieszę, bo mam juz odchowane dzieci, i moze łatwiej znajdę prace w wieku 35 lat, bo młodych osób w wieku rozrodczym nikt nie bedzie przyjmował do pracy, juz i tak byly problemy a teraz... to szkoda myslec

Gość a ja czytałam że
a to nie jest tak że ten nowy urlop macierzyński przysługuje jeśli narodziny są po 18 marca? nie wiem jak się ma to do umowy na czas określony w tym wypadku do lipca, ale to chyba nie ma znaczenia tylko to kiedy urodzi się dziecko

Gość KLASYKA NA TOPIE
"Aby skorzystać z urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni urlopu rodzicielskiego, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu - wówczas za cały okres urlopu otrzymasz 80% pensji. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji" Czyli na jedno wychodzi...

Te wszystkie szczegóły będą zależeć od kształtu ustawy, jaką przyjmie Sejm, a tej wciąż nie znamy. W planach, które są znane pada sformułowanie dodatkowy urlop rodzicielski. Czyli nie jest to urlop obligatoryjny, jak urlop macierzyński (ściślej: obligatoryjny do 14 tyg. dla matki) 18 marca to jest data 24 tyg. (20 tyg. + 4 tyg. dodatkowe, o które wnioskuje się już w trakcie urlopu macierzyńskiego podst.) wstecz od 1 września, czyli planowanej daty wejścia w życie nowych rozwiązań. A w przypadku porodu w lipcu i umowy do lipca ma to kolosalne znaczenie, bo to oznacza, że urlopu rodzicielskiego wtedy nie będzie, nie będzie więc możliwości wnioskowania o niego.

Kapris ale to można sobie tak gdybać, dowiemy się pewnie 1 września. Urlopu nie będzie skoro umowa do lipca i wygasa w dniu porodu ale będzie zasiłek macierzyński który tak samo trwa 20 tyg plus dodatkowe 4 tyg na wniosek, więc nie wiadomo czy zasiłek się nie wydłuży, wyjdzie w praniu.

na stronie pisze http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/nowe-rozwiazania-prorodzinne/urlop-rodzicielski/ "Co z kobietami pracującymi na umowę o dzieło i umowę zlecenie? Czy będą mogły skorzystać z rocznego urlopu rodzicielskiego? Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz okres urlopu rodzicielskiego. Rozwiązania dotyczące zasiłków macierzyńskich, dotyczą zarówno pracowników, jak i pozostałych osób, które objęte są ubezpieczeniem chorobowym obowiązkowo lub które do tego ubezpieczenia przystąpiły dobrowolnie." Osób które objęte są ubezpieczeniem chorobowym - będąc na zasiłku macierzyńskim jest się ubezpieczonym - więc na chłopski rozum wygląda, że będzie można skorzystać z tego.

KlauDDynka69 - słusznie, tego nie wiemy. Dowiemy się 1 września:) Albo i nie:) W życiu pewnym można być tylko jednej rzeczy:)

Moim zdaniem dalej chodzi tutaj o osoby zatrudnione, a Pytająca już zatrudniona nie będzie. Nie sądzę by Ministerstwo i rząd poszły tak daleko w swoim projekcie. Ale kto wie...

Grzebiąc w internecie napotkałam na post "Witajcie! Byłam w ZUS zapytać się jak to jest z tym zasiłkiem i urlopem...po 17 marca będzie tak,że pod koniec wypłacania zasiłku należy się zgłosić do ZUSu by złożyć podanie o ten urlop i ZUS wypłaca pieniądze przez kolejne 26 tygodnie :) czyli urlop rodzicielski też obowiązuje kobiety na zasiłku macierzyńskim:) /" ALE moim zdaniem to aż dziwne, żeby w ZUSie byli już tak dobrze poinformowani. Pewnie powiedzieli coś na odczepnego i tyle. Jeśli wejdzie w życie to dopiero sprecyzują we wrześniu komu się należy a komu nie.

Gość ustawa nie dziala wybiorczo
ustawa dotyczaca ogolu nie dziala wybiorczoo... JESLI zmiany wejda w zycie 1 wrzesnia to sila rzeczy na przedluzony macierzynski zalapia sie zarowno te, ktore dopiero urodza jak i te, ktore w momencie wejscia w zycie ustawy beda jeszcze na macierzynskim

ustawa nie dziala wybiorczo to już chyba każdy wie - tylko wtedy te które już będą na urlopie macierzyńskim będą mieć 60%. Ale tutaj pytanie było dotyczące ZASIŁKU macierzyńskiego a nie urlopu. W chwili obecnej zasiłek macierzyński jest po ustaniu zatrudnienia czyli np. kiedy kobieta miała umowę do dnia porodu i trwa tyle samo co urlop macierzyński. A to ma być dodatkowe 26 tygodni urlopu rodzicielskiego - więc skoro matka będzie na zasiłku macierzyńskim to nie wiadomo czy będzie też zasiłek "rodzicielski" czy będzie tylko urlop rodzicielski przysługujący tylko zatrudnionym czy dobrowolnie ubezpieczonym (tak jak wychowawczy) bo matka przebywająca na zasiłku jest osobą bezrobotną.