Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trele morele ple ple

Dlaczego za brak wiary w Boga można zostać zaszczutym?

Polecane posty

Dlaczego tyle emocji budzi obraza uczuć religijnych, a nie na przykład estetycznych, humanitarnych czy nawet obyczajowych. Nawet kobieta, która przyznaje , że sypia z kim popadnie nie będzie tak napiętnowana jak ta, która powie, że Boga nie ma (Dodę kosztowało to grzywne w wysokości 5 tys. zł). x Dlaczego obraza obrazu jasogórskiego wymaga aresztowania, a zabójstwo dziecka nie (matka Madzi)????

Gość hhhhhhuiofpg[]h
spierdalaj

Gość jjjjaga
bo katolicy mają naturę psów łańcuchowych, którymi kler szczuje niepokornych i inaczej myslących.

W ogóle wygodnie jest deklarować wiarę, w polityce szczególnie i z Marią w klapie marynarki karierę robić.

19.03.2013] 19:45 [zgłoś do usunięcia] hhhhhhuiofpg[]h spie**alaj x Takie argumenty u wierzącego/ wierzącej? Sami się dyskredytujecie

sama niewiara nikogo nie obraża, ale naśmiewanie się z czyjeś wiary tak.

Dlaczego nie można po prostu nie wierzyć, tylko od razu trzeba z tego tytułu rzucac czymś w obraz, ktory dla kogos innego stanowi przedmiot kultu? Hę? Ja tam np nie wierze w krasnoludki, ale z tego powodu nie walę w szale kamieniami w ogrodowe krasnale jakie spotkam po drodze...

Moorland bardziej chodziło mi o to, że w ogóle nie da się z wierzącymi rozmawiać na ten temat. Od razu emocje, niejednokrotnie chamstwo "w obronie wiary". Tu masz przykład-post z 19.45. x No i "uprzejma" rada aby się nie wypowiadać na ten temat. A gdyby Galileusz, Kopernik, czy Darwin (swoją drogą dalej w niektórych kościołach USA podważany) sie zamknęli, jak niektórzy radzą, to co byśmy mieli? Średniowicze.

koralowa, ja nie jestem za obrażaniem niczyich uczuć. Tylko zauważ, że kara nieadekwatna do czynu.

Gość Ruprecht von Siedetzky
"sama niewiara nikogo nie obraża, ale naśmiewanie się z czyjeś wiary tak. " a jak ktoś wierzy w cudowną moc próbówki z krwią nieboszczyka to też nie wolno sie śmiać ?

koralowa przepraszam to nie była nawet kara tylko środek zapobiegawczy- areszt tymczasowy. Człowiek siedzi bez wyroku!!! Was to nie przeraża?

Gość rgrdagr
powiem Ci ja - wierząca w Boga, ale nie chodząca do kościoła. czemu takie oburzenie? bo jeśli ja jestem przekonana, że Bóg istnieje a Ty powiesz mi, że go nie ma, to ja czuję, że powinnam Go bronić, bo On też co chwilę mi pomaga. a już tym bardziej, kiedy ktoś Go wyśmiewa.

Ruprecht von Siedetzky W niektórych kościołach USA tańczy się z wężami w rękach... ja im współczuję

trele - nie, mnie to nie przeraża. Gdyby ktoś wyzwał mnie na ulicy również musiałby liczyć się z konsekwencjami. Obrażasz kogoś - płacisz. Prościej się nie da. Inaczej wszyscy by sobie w twarze pluli.

Moorland o tym chcę dyskutować: "Dlaczego tyle emocji budzi obraza uczuć religijnych, a nie na przykład estetycznych, humanitarnych czy nawet obyczajowych. Dlaczego za obrazę uczuć religijnych idzie się siędzieć, a za publicznestwierdzenie, że pani posłanka marzy o gwałcie (podżeganie do przestępstwa) już nie?

Prościej się nie da : "Dlaczego obraza obrazu jasogórskiego wymaga aresztowania, a zabójstwo dziecka nie (matka Madzi)???? "

A gdyby ktos spórbowal zniszczyć jakiś cenyy obraz w muzeum, to tez bys uznał go za niewinnego i powiedział ludzie dajcie mu spokój?

mam huja starego w doopsku!

Dlaczego kryje się grzeszki duchownych, by nie zaszkodziło to Kościołowi?

Tego już nie wiem - chociaż zamiast umniejszać powagę obrażania czyichś uczuć religijnych skoncentrowałabym się na tym dlaczego ignoruje się inne sposoby ubliżania.

Autorze, prawde mówiąc nie wiem dlaczego sprawa matki madzi się tak ciągnie, ale to chyba nie jest w prostej linii wina li i jedynie katolików, ani tez nie jest przesłanką do tego i by inne przestępstwa w świetl;e prawa nie były w związku z tym karane.

koralowa niedawno w muzeum w Wersalu studentka flamastrem namalowała na obrazie (nie powłoce zabezpieczającej) i..... zgadnij, NIE ZOSTAŁA ARESZTOWANA. Areszt ma służyć zapobieganiu mataczenia, ucieczki, zastraszania świadków. Facet się przyznał, Więc po co areszt? Za komuny ludzi trzymano w aresztach bez wyroku. A teraz. I za co? Za rzucenie w szybkę zabezpieczającą obraz?

koralowa matka Madzi została zestawiona z tym "przestępstwem", aby pokazać kontrast winy i kary.

A ja wróce do pytania dlaczego nie mozna po prostu nie wierzyć, tylko trzeba być jeszcze do tego agresywnym w stosunku do tych którzy wierzą?

Moorland w TV każdego dnia lecą takie przeklenstwa i nie nie na filmach, tylko w wywiadach, reportażach, progamach publicystycznych. Tak jakby deliwkwent musiał sobie coś udowodnić. I co ? I nic. Mięsem rzucać można. I ja tego muszę słuchać. A Doda zapłaciła 5 tys. zł grzywny za obrazę uczuć religijnych, bo jej zdaniem nie Bóg stworzył człowieka, tylko człowiek Boga wymyślił. x Więc nie wiem, czemu uczucia religijne wymagaja aż takiej delikatności.

Mimo ze sama mam wszystkie sakramenty.nie wierze.Moje dzieci nie maja chsztu.Swieta to dla nas wspaniala tradycja.Dzieci sa zmuszane do sakremantow i praktykowania przez rodzicow.I tak rzecz sie ma z pokolenia na pokolenie.Kosciol potem wciska ze ma pod opieka 99% polskich baranow a prawda jest inna.

Nie wiem, gdzie tu agresja? Odwrócę pytanie dlaczego nie można po prostu wierzyć, tylko trzeba być jeszcze agresywnym w stosunku do tych, którzy nie wierzą? Np. słuchacze radia Maryja parasoleczkami rzucili sie na dziennikarza TVN, który głupio zrobił, bo przyznał że jest z TVN. Dlaczego trzeba płacić grzywnę za stwierdzenie, że Boga nie ma?

kochanka Franka zadam Ci pytanie może b. osobiste. Czy zachowujecie pozory, ze wzgledu na społeczeństwo?

Dodę pamiętam tylko z teledysku z pianą i kojarzę, że sypiała z Nergalem. Więc nie wiem za co ona płaciła. Weź też pod uwagę, że dawanie wysokich kar w czasem absurdalnych sprawach zawsze idzie w parze z zainteresowaniem mediów, niezależenie od sytuacji. Przykład - w stanach skazano człowieka za gwałt i morderstwo dziecka na podstawie poszlak, nie mając ciała (jedynie ubranie znalezione gdzieś tam). Główna poszlaka? Facet łowił ryby w okolicy, ale media wydały wyrok i gościa skazali. Po ponad 20 latach badania DNA udowodniły, że był niewinny.