Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trele morele ple ple

Dlaczego za brak wiary w Boga można zostać zaszczutym?

Polecane posty

I sądy nie maja juz co robić? Na prawdę jest to warte procesom II instancji i 5 tys zł grzywny??? Każdego dnia są dużo gorsze wypowiedzi x W wywiadzie prasowym w 2009 roku Doda opowiadała m.in., że "bardziej wierzy w dinozaury niż w Biblię", bo - jej zdaniem - "ciężko wierzyć w coś, co spisał jakiś napruty winem i palący jakieś zioła". Kodeks karny stanowi, że kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej, podlega grzywnie abo karze ograniczenia wolności do 2 lat więzienia http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/628468,Doda-prawomocnie-skazana-za-obraze-uczuc-religijnych

Gdzie agresja? Ano tam gdzie się rzuca w obraz. To nie było pokojowe działanie. Zatem agresja jest obustronna i tu i tu są ludzie ktorzy atakują. Ani wierzący nie są idealni, ani niewerzący nie są. I co dalej?

trele - wiesz co...za taką wypowiedź powinni ją uniewinnić na podstawie niepoczytalności...tekst o dinozaurach mnie rozbroił.

Weź też pod uwagę, że dawanie wysokich kar w czasem absurdalnych sprawach zawsze idzie w parze z zainteresowaniem mediów, niezależenie od sytuacji. x Wiesz, że prawdopodobnie masz racje. Byc może chodziło o wydzwiek prasowy. I cała sprawa nakręcona medialnie i dla mediów od początku zaplanowana na chłodno. Z drugiej jednak posłużono sie zgodnie z litera prawa. I właśnie to mi się nie podoba, że można kogoś skazać, za taki drobiazg.

trele morele ple ple odpowiadam :) Nie,nie ma pozorow.Nie ma tajemnicy. Moje male dziecko pojdzie(chyba??) na lekcje nie religii,ale poprostu dowiedziec sie ze czegos o swiecie,ze sa ludzie ktorzy wierza,ale to raczej czytanie fajnych bajek dla przedszkolakow.Nie modlimy sie.

No właśnie. tekst Doday jest właśnie tym o czym mówię: nie mogła po prostu powiedzieć że nie wierzy. Musiała jeszcze dodac o napruciu winem i ziołami. O tym właśnie mówię.

Moorland no głupie to i może jest, w zasadzie te dinozaury, to niby udowodniono, nieprawdaż? Ale, żeby zaraz skazywać? Gdyby skazywać za głupotę...oj to sądy byłyby naprawdę przepełnione.

koralowa i uważasz, ze to gorsze niż poseł nawołujacy do gwałtu innej posłanki? Który zrobił to zupełnie bezkarnie?

kochanka Franka czyli macie liberalne podejście

szczerze mówiąc to ja wierzącym zazdroszcze, tej wiary, że jest coś po.

Moorland no właśnie tylko tamto przegiecie zainteresowało służby ścigania, bo obraza uczuć religijnych, a drugie juz nie (naruszenie dobr osobistych musi zgłosić poszkodowana).

trele morele...w prawie są różne kategorie. I stawianie wykroczeń z innych kategorii obok siebie jest po prostu niefachowe. Może jeszcze powinno się zniesć mandaty za złe parkownie, bo ostatecznie cóż to jest wobec tego co piszesz?

koralowa tylko pytam, dlaczego

Moorland skoro rzuca się mięsemw TV i nikt tego nie stara się ukrócić, pozostawia sie to kwestii wychowania, to może i obrazę uczuć możnaby wykreslić z kodeksu karnego? I zostawic kwestii kultury osobistej?

I zostawić ludzi, żeby sobie do gardeł skakali. Nie, lepiej podnieść kary za sugerowanie gwałtu na drugiej osobie.

Ale przeciez Moorland nie jest winna temu, ze nikt się nie zajął obraza pani poseł, ani też nie ma władzy wykreslania czegokolwiek z kodeksu prawnego? :D

Moorland a, co z innymi przejawami obrazy uczuc np. filmy erotyczne?

koralowa nikt z nas nie ma tu żadnej realnej władzy i nie odpowiada za niczyje, prócz własnych, działania. To forum do dyskusji. Analizowania postaw itp.

Wiecie co,ja uwazam ze Doda nie zrobila nic zlego.Powiedziala o swoich odczuciach i przekonaniach.Ja mysle podobnie. Dlaczego Motyla tanczoncego na procesji skazano?? Przeciez nic nie zrobil.Wszystko katolicy podciagaja pod obraze uczuc.

kochanka Franka właśnie o to mi chodzi-nic złego się nie stało

Filmów nie musisz oglądać. Zasada jest taka, że "sztuka" ma swoich odbiorców, nie jest przeznaczona dla wszystkich. Owszem, są osoby które się i tak wściekają, ale generalnie nikt nie zaczyna prawnych działań przeciw artystom którzy zrobili coś w zakresie swojej twórczej działalności. Natomiast wypowiedź publiczna, nie związana z ich sztuką to inna para kaloszy.

A ja myślę, że Doda przegięła. Wypowiedziała się w bardzo obraźliwy sposób tylko po to, żeby ludzi zdenerwować. Chciała to ma.

Wywiadu Dody można nie czytać... Ani ogladać, czy czytać innych obrażających uczucia religijne rzeczy x Chciała to ma. Jeszcze pare lat temu pytano ofiary gwałtu, czy nie były w minispódniczkach-chciały to mają.

zdenerwowac mozna sie na kierowce autobusu ze nie ma wydac,chociaz to jego obowiazek.tez lecisz do sadu? Katolicy sa przewrazliwieni.Uzurpuja sobie prawo do wlasnosci uczuc innych ludzi,musi byc po "ichszejszemu" jak sie nie zgadzasz to robi sie afera i obraza uczuc. Moje uczucia tez sa obrazane gdy milosierny katolik dowiaduje sie ze nie wierze.Wtedy zaczynaja sie jaja jak berety

Polecam do obejrzenia do końca dla wierzących i niewierzących x http://www.youtube.com/watch?v=o55kcbGmmbU x Napiszcie co o tym sądzicie. No i uczucia niektórych moga być....naruszone , tak tylko uprzedzam, co by nie było.

trele - nie, jej wywiad był w gazecie przeznaczonej dla wszystkich, nie o tematyce religijnej czy fantazjach Dody na temat tego jak imprezowali pierwsi Chrześcijanie. Oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ale formę w jakiej je przedstawiamy regulują normy społeczne. Ta kobieta świadomie obraziła bardzo dużo ludzi w wywiadzie który nie musiał być o religii i nie miał, domyślam się, ostrzeżenia na początku. Co więcej, nie miało to związku z jej działalnością artystyczną. Naplujesz na kogoś, dostajesz po pysku - prościej się nie da.