Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maamaasasasdffsd

Pytanie o przedszkole.Wazne.

Polecane posty

Gość maamaasasasdffsd
i co zrobilas wtedy? siedzialas caly rok z dzieckiem w domu? bo mysle tez o prywatnym.

Gość freeeeeeeeeeeeeee
Moja kolezanka daje dziecko do panstwowego na 5 godzin-jej dziecko sie dostalo, a pracuje tylko jej maz.

Gość maamaasasasdffsd
a

Pewnie każde przedszkole rządzi się swoimi prawami ;) Mój syn do przedszkola poszedł jako 4 latek.Pierwszeństwo przyjęcia do przedszkola mieli dzieci obojga rodziców niepracujących oraz samotni rodzice (pod warunkiem że pracowali) ,w drugiej kolejności dzieci gdzie w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne a na końcu rodzice nie pracujący. W odpowiednią rubryczkę trzeba było wpis numer telefonu do pracodawcy,pieczątka i podpis.Nikt mnie nie sprawdził,również nie słyszałam by sprawdzane były znajome,dalsza rodzina etc. Tak czy siak dane pracy to nie tylko po to by sprawdzić czy ktoś pracuje czy nie,ale np.by dyrekcja wiedziała gdzie szukać rodzica jeśli coś stanie się z dzieckiem. Dodam że moje dziecko chodziło do przedszkola państwowego.

Gość Tak jak dziewczyny piszą
Moja byla wpisana na liste rezerwowych ale tez sie niestety nie dostala,wiec do prywtanego poszla ,a pozniej juz do panstwowego jako 5 latka

Gość maamaasasasdffsd
a

Gość Jang Mamuśkadddd
Potwór - chyba PRACUJĄCYCH ;-)

Gość maamaasasasdffsd
3 rok z rzedu chodzi do tego samego przedszkola .W tym 2 lata zlobek. gdyby miala 5 lat to poszla by bez niczego. nie bede miala wyjscia tylko dac do prywatnego od wrzesnia.

Moja koleżanka miała "lewą" pieczątkę i nikt tego nie sprawdził. Ostatecznie można uprzedzić znajomych, którzy zatrudnienie potwierdzą, żeby w razie telefonu z przedszkola, powiedzieli, ze faktycznie ten ktos pracuje. Siostra też mówiła, ze u jej syna w przedszkolu dzieci rodziców niepracujących będą wykreślane, choć do przedszkola już chodzą. Dla mnie to chore.

Pracuję w warszawskim przedszkolu państwowym, w administracji. W przypadku, gdy dziecko już dostało się do przedszkola rodzice składają jedynie potwierdzenie woli kontynuacji edukacji przedszkolnej w następnym roku szkolnym i to wszystko. Dzieci, które już raz przeszły rekrutację mają zagwarantowane miejsce w przedszkolu. Pozdrawiam

Gość Mebd u mnie inaczej
U mnie jest inaczej niz u mebd. Moj syn musial miec pieczatke aby kontynuowac.Zdobylam lewą z meza zakladu pracy,w przeciwnym razie nie poszedl by jak 4 dzieci z jego grupy dalej nie kontynuowalo z braku pieczątki

Czy jesteście z Warszawy/ województwa mazowieckiego?

Gość maamaasasasdffsd
ja jestem z innego rejonu. jutro mam wiedziec co i jak z pieczatka.

Proponowałabym jeszcze dowiedzieć się co i jak w Wydziale Oświaty. We wszystkich urzędach gmin w Polsce działają takie wydziały i sprawują bezpośredni nadzór nad placówkami edukacyjnymi w obrębie danej gminy. Bardzo często, niestety, zdarza się, że dyrektorzy urządzają "samowolkę" a ingerencja w takim wydziale, lub bezpośrednio w biurze edukacji właściwym dla rejonu, stawia takiego dyrektora do pionu i wymusza zachowania zgodne z ogólnopolskimi wytycznymi.

Gość maamaasasasdffsd
dyrektorka - konkretna babka. Kiedys jak corka poszla 1 raz do zlobka a ja ja w tym czasie wychowywalam sama bylo mi bardzo ciezko finansowo. Bo bylam na wychowawczym i mialam ile 750zł na miesiac. Poszlam do pracy i trzeba oplacic zlobek.Niestety nie mialam. I wyszlo tak ze mialam 2 miechy zaleglosci. Dostalam kartke ze musze uregulowac. A kase wieksza mialam dostac w grudniu. I byl te 2 miesiace uregulowala. I poszlam do dyrektorki na rozmowe i mowie jej o swojej sytuacji. Ze dopiero ok.10 zaplace jak dostane pieniadze. i POWIEDZIALA ZE jesli nie zaplace do konca miesiaca to corka zostanie z sklreslona z listy. Nie mialam wysjcia.Dobrze ze mialam super byla szefowa i zadzownilam do niej i pozyczyla mmi 500zł i zaplacilam. Mowi mi ze mam zlozyc komplet dokumentow. Jelsi np. teraz zloze karte do przedszkola i nie bede maila potwierdzenia zatrudnienia a np. dostane prace 27 marca juz nie moge doniesc zaswiadczenia o zatrudnieniu. Tak mi dzis poiwedziala. Nawet panie z moje corki grupy.Podpowiadaja co moglabym zrobic. ale dyrektorka jest nie ugieta.

Wybacz, ale dyrektorka zachowuje się, jakby to było jej prywatne przedszkole. A rozumiem, że nie jest. Dlatego dowiedz się w gminie jakie są kryteria rekrutacji- to nie dyrektorka decyduje, ona tylko wykonuje odgórne zalecenia. Co do płacenia- ogólnie oczywiście jest to problem i należy płacić na czas. Ale w życiu różne sytuacje się zdarzają, to oczywiste. Zapis o tym, czy można dziecko wykreślić z listy za 2 nieopłacone miesiące, znajduje się w statucie przedszkola. Jeśli takiego zapisu nie ma, dyrektorka nie ma prawa skreślić dziecka z tego powodu. Uderzaj wyżej- do gminy albo do biura edukacji i walcz o swoje :-)

Gość aaaaa.
Niestety w państwowym przedszkolu to trzeba pracować, być samotnym rodzicem, inwalidą lub rodziną objętą pomocą społeczną. Patologiczne kryteria. 5 i 6 latka musza przyjąć. Ja bym załatwiła sobie pieczątkę, bo jeśli sprawdzają to dzwonią, a jeśli szef koleżanki Ci podbije to i potwierdzi. Powodzenia.

Gość maamaasasasdffsd
z zcego co wiem to ustawe reguluja u nas rada miasta. probowalam szukac w bip swojego miasta jakies uchwaly na temat przedszkola.Nic nie ma.

Gość to ja zadam pytanie
Mam dwoje dzieci, nie pracuję. Chciałabym, aby moje dzieci poszły do przedszkola, żebym ja mogła iść do pracy. Z tego co piszecie, moje dzieci nie powinny zostać przyjęte do przedszkola. Powinnam już teraz pracować, ale co w takim razie? Moje dzieci mają zostać same w domu, żebym ja mogła pracować, żeby one mogły iść do przedszkola....

Gość maamaasasasdffsd
tak to wyglada. nie masz pracy nie ma przedszkola. a do medadd- a kto zasiada w komisji rekrutacyjnej.?

Gość jdnsns
Jakie patologiczne kryteria skoro oboje rodzicow pracuje to normalne ze dziecko dostaje miejsce bo nie ma kto sie nim zajac,a jezeli rodic nie pracuje to moze siedziec z dzieckiem dla mnie to naturalne,jak nie takimi to jakimi kryteriami powinni sie kierowac ?!

Gość mamusinkap
medb gdzie moge sie odwoływać w razie jakby dziecko nie dostało się do przedszkola? jestem z warszawy

Gość to ja zadam pytanie
ach to wspaniale. Czyli nie mogę iśc do pracy, bo nie mam opieki do dzieci=>moje dzieci nie dostają się do przedszkola=>ja nie mogę iśc do pracy i koło się zamyka. Bajecznie :) Tzn. oczywiście mój syn dostanie sie do przedszkola bo ma 5lat. Natomiast mnie nie stac na to, żeby siedzieć w domu zmłodszym dziekciem i płacić za przedszkole starszego.

Gość maamaasasasdffsd
ale w momencie kiedy dziecko sie nie dostanie to rodzic nie moze pojsc do pracy. wymagania praca a jak pojsc jak nie ma opieki nad dzieckiem.

Gość to ja zadam pytanie
to po cholerę ja czekałam aż moje młodsze dziecko będzie mogło pójść do przedszkola, żeby posłać jedno i drugie i móc pójśc do pracy, jesli teraz się dowiaduje, że moje młodsze i tak się nie dostanie, a ja i tak do pracy nie pójde?

Gość to ja zadam pytanie
no też właśnie o tym pisze. Stawiają mi wymaganie którego nie mogę spełnić dlatego, że.....stawiają mi takie wymaganie....

Gość maamaasasasdffsd
masz dodatkowe punkty za to ze rodzenstwo uczeszcza juz do placowki. moze kaurat sie uda. a maz pracuje?

Gość to ja zadam pytanie
tak mój mąż pracuje.

Gość maamaasasasdffsd
to masz wieksze szanse. mledunek w miesice rodzenstowo i rodzic pracujacy chcoiaz 1.