Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

dzieci dobrze żyja z Bogiem bo rozpoznanie dobra i zła zajmuje trochę czasu . A przecież każdy dorosły był kiedyś dzieckiem i jego wiara ewoluowała razem z nim .

Gość *no coment
allium ... takie czasy, że wstyd będzie się niedługo przyznać, że się jest homo sapiens - /bo homo się już bardziej z czymś innym kojarzy/, a hetero już teraz ...niektórym kojarzy się z jakimś dziwactwem, czy wręcz zboczeniem, podobnie, jak monoteizm, czy monogaizm.

Gość knupm+j.t
Sam kiedyś słyszałem z ust księdza i też się z tym zgadzam,a mówił tak,że jeśli parlament przyjmie ustawe o eutanazji ,to i on też się z tym zgodzi,tylko że zaczniemy ją stosować najpierw od tych,którzy byli za jej przyjęciem ! Zgadzam się w całej rozciągłości i wszystkie ustawy jakie przyjmuje parlament powinny wchodzić w życie w pierwszej kolejności i dotyczyć tych ,którzy nacisnęli za tym przycisk!

Gość ola wio
katolicka tolerancja nieustannie zadziwia

co prawda nie wierzę, żeby jakikolwiek hierarcha KK mógł coś takiego powiedzieć ale sam pomysł uważam za słuszny - jakby rządzący sami musieli smakować owoców swojej pracy za pieniaze, które zarabia przecietny Polak - ciekawe czy byliby tacy skłonni do podejmowania niektórych decyzji .

Gość henio_G.38
" 10:14 [zgłoś do usunięcia] ola wio katolicka tolerancja nieustannie zadziwia" xxx A gdzie kiedykolwiek było powiedziane, że katolicy mają być tolerancyjni?

Gość fhgghh
Słuchaj knamp... To nie o to chodzi, że do gazu, ale o tolerancję obopolna. Tak się składa, że od wielu lat nie mieszkam w Polsce, więc tą sytuację laicyzacji społeczeństwa polskiego obserwuje z boku. I czasem nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Aby być "na czasie" wśród rodaków nad Wisłą należy głośno mówić, że w Boga się nie wierzy, że księża zboczency, że "idę wypisać się z kościoła":-D Będąc w Polsce nie zauważałam jaki barani pęd rządzi Polakami, kierującymi się jakimiś glupimi "modami" począwszy od stroju skończywszy na nastrojach politycznych: "bo tak wszyscy robią" (mówią, ubierają się, etc, etc) Dopiero po wyjeździe z Polski i oderwaniu się od środowiska typowego polskiego zaczęłam doceniać indywidualizm, wartość zdania jednostki, wybieranie własnych poglądów, w tym również przekonań religijnych. Tutaj nikt nie dba, co sąsiad robi w niedzielę, czy w sobotę. Mój wybór jest tylko mój i nikogo wiecej. Nie muszę nosić rurek, bo wszyscy tak robią :-D do spowiedzi chodzę, bo lubię pogadać z kimś o moich problemach za darmo, bez zauważania, że pan dyskretnie tłumi ziewanie i sprawdza, kiedy ta cholerna godzina się skończy? Mój wybór!

Gość starfarr
Ja pierdykam ale o co tak naprawde autorowi chodzi? Czy ktos zmusza do spowiedzi?NIE! Czy autor jako katolik rozumie istote spowiedzi i ona mu cos daje? NIE! Wiec po chooja chcesz zrzeszac wokol siebie ludzi podobnie myslacych? Moze tylko po to, aby zagluszyc swoje sumienie coo?? Gdyby Cie to nie ruszalo, poprostu bys ignorowal cos takiego jak KK spowiedzi i cala reszte.. Czy nie lepiej przyznac przed soba, ze ma sie z tym jakis problemik?:) Moze tak bedzie latwiej.. :P

Gość *no coment
"..... do spowiedzi chodzę, bo lubię pogadać z kimś o moich problemach za darmo, bez zauważania, że pan dyskretnie tłumi ziewanie i sprawdza, kiedy ta cholerna godzina się skończy? .." :)dokładnie, popieram, chociaż mieszkam w P. to też tak myślę.

Gość njun niezalogg
papiez Franciszek powiedział: Bóg nigdy nie męczy się wybaczaniem. amen.

Gość ola wio
chwała Tobie Panie :-)

Gość ola wio
do henia: Przykazania miłości. Drugie z nich jasno mówi, że mamy kochać bliźniego, tak samo jak siebie. Nie ma tam dodatku, "małym druczkiem", że abyśmy bliźniego kochali, musi być ochrzczonym działaczem konkretnej partii, białym, wierzącym i praktykującym katolikiem, heteroseksualnym, który zgadza się z nami. Tam tego dopisku zwyczajnie nie ma. Jezus mówi "KOCHAJ". I nic więcej. Jan Paweł II określił nas - młodych -jako nadzieję i przyszłość, tak Kościoła, jak i świata. Tak naprawdę to wyłącznie od nas zależy, jak będzie wyglądał świat za trzydzieści, czterdzieści lat. To my, każdego dnia decydujemy, czy interesuje nas świat nienawiści, w którym dochodzi do wojen, także na tle religijnym. Świat, w którym pełno jest zamachów, demonstracji, obrzucania się wyzwiskami i błotem. To my, codziennie, decydujemy, czy zwycięża miłość, czy jej brak. Nie ulega wątpliwości, że tolerancja i akceptacja są, dla nas, katolików, niezwykle ważne. Musimy, ciągle trzeźwo myśląc szanować naszych bliźnich - o odmiennych poglądach, wyglądzie, wyznaniu, czy upodobaniach. Jedyną granicą tolerancji może być właśnie miłość - nie pozwalająca na tolerancję wobec zła. Ty decydujesz. Każdego dnia.

Gość ola wio
no niestety miszczu- niechętnie, ale jednak- muszę się z Tobą zgodzić :-)

Gość nie wiem jak długa
Wszystko mozna zanegować ot co

Gość fhgghh
Miszczu... Podejrzewam, że cos tak uslyszales kiedyś pod blokiem obok trzepaka na temat kk i poczucia odpowiedzialności. Pozwolę sobie na parafraze słów Jezusa, ponieważ nie pamiętam tekstu dokładnie: Bóg zabronił wam cudzołóstwa, natomiast ja mówię Wam, kto spojrzał pozadliwie na kobiete, już w myślach dopuścil się z nią cudzołóstwa. Więc.... Raczej poczytaj trochę A odnośnie odpuszczania grzechów: Jezus powiedział Marii Magdalenie: ja cię nie potępiam, idź i nie grzesz więcej. Ja też czasem potrzebuję czegoś takiego, usłyszeć to wypowiedziane głośno do mnie.

Gość ola wio
z jednej strony mk- masz rację, ale jestem w stanie zrozumieć, że babinki jakieś starsze potrzebują i tej modlitwy i kościelnej wspólnoty.... trochę tolerancji nie zaszkodzi

Occzywiście nie wprost Mowi batman: zaliii boga raduje ofiaraa świńska...i cieszy go szynka i schabowe amyn. A dwa chłopy siedzą osłupiałe "mądrością" boga i nagłym olśnieniem jak wszystko jest proste...

Gość ola wio
a czy "niepotępianie" z ust agnostyka lub ateisty ma mniejszą moc?

Gość nie wiem jak długa
Jednym to daje oczyszczenie czy tez przeswiadczenie odpuszczenia grzechów i to jest ok .Innym zanurzenie w wodzie to samo i to jest ok

Ja pierdziu. Chyba bog sie mści bo mi 2 tysie kary przyszło do zapłaty z sądu:( ABo ancel....ide...mam ważniejsze problemy

Można tu sobie strony całe napisać o mistycznej funkcji kościoła i setki uśmiechniętych buziek powklejać. Nie zmieni to faktu, że spowiedź indywidualna to misterny plan psychicznego zmuszenia człowieka do uległości, do poddaństwa. Nie Bogu, a drugiemu człowiekowi. Nigdzie w Biblii nie ma słowa nawet o idei spowiedzi indywidualnej. KK po prostu wpadł na szatański pomysł jak tu jeszcze bardzie lud boży zniewolić, uzależnić od siebie.

Nigdzie w Biblii nie ma słowa nawet o idei spowiedzi indywidualne x a jak inaczej zorganizujesz - ci ktorym odpuscicie beda odpuszczone itd, zwlaszcza w polaczeniu z wyznaczeniem pokuty za dane grzechy (yyy czy moze pokuta nie wynika z biblii bo tu pewnosci nie mam )

Gość czasami tak myślę
dlaczego mam iśc do spowiedzi, mówić obcemu, grzesznemu facetowi o swoich słabościach?

a jak inaczej zorganizujesz - ci ktorym odpuscicie beda odpuszczone itd, zwlaszcza w polaczeniu z wyznaczeniem pokuty za dane grzechy x to są wg Ciebie wytyczne spowiedzi indywidualnej???

to są wg Ciebie wytyczne spowiedzi indywidualnej??? x czekam na konstruktywna propozycje - lista grzechow i cennik pokuty??

Gość nie wiem jak długa
Jesli tak postrzegasz spowiedz przed kapłanem to masz problem .Inni nie patrzą na to w ten sposób .Bo czym jest wiara w Boga jak nie poddanstwem

dlaczego mam iśc do spowiedzi, mówić obcemu, grzesznemu facetowi o swoich słabościach? x a ktos ci kaze tak robic?? to wybor, wiec o co biega??

Gość ola wio
zs- odpuszczenie nie musi mieć charakteru pukania w ściankę przez chłopa w sukience chodzi o powszechne wybaczenie- wszyscy wszystkim