Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stchórzyłem

Czy wędliny, szynki i parówki są zdrowe?

Polecane posty

Gość stchórzyłem

Inne pytania: Czy często jecie szynki, wędliny, parówki? Czy lepiej kupić surowe mięso i podgrzać je na patelni czy kupić wędlinę?

Gość hddh
tetaz wdzedzie chemia niewiadomi co jesc

Gość kjfd
tak trzeba jesc jak najmniej przetworzonych produktow i chemia jest eszedzie nawet tam gdzie bysmy nigdy nawet nie pomysleli ze tam moze byc

Gość stchórzyłem
Kupiłem dzisiaj szynkę, a w składzie min. maltodekstryna, trifosforany, azotyn sodu. Czy taka szynka jest zdrowa?

Gość you_are_awesome
Czy azotyn sody jest bardzo szkodliwy, czy jednak w niewielkich ilościach, w takich, w jakich jest dodawany do wędlin, można go zaakceptować i nie przejmować się nim?

Gość gość
No są takie zdrowe i takie niezdrowe. To wszystko zależy od tego między innymi z jakiej hodowli. Czasem trudno na pierwszy rzut oka rozpoznać jedne od drugich dlatego najlepiej nie kupować w marketach tylko sklepach mięsnych. Ja przykładowo kupuję w Kiszeczce www.kiszeczka.pl i tam mają wyroby z właśnie wyselekcjonowanych hodowli. Do tego nie dodają do nich żadnych sztucznych konserwantów czy ulepszaczy. Czasem te wędliny leżące w marketach już od jakiegoś czasu do się do niczego nie nadają a są tak nafaszerowane chemią że sprawiają wrażenie jakby były świeże.