Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tez czekalam do slubu z

JAKIE CIASTA PIECZCIE NA SWIETA WIELKANOCNE?

Polecane posty

Gość kupne są ble...
Nie kupuję, bo pracuję w cukierni i wiem ile prochów( w sensie chemii) daje się do wszystkiego. Zamierzam upiec: sernik z polewą, snickers i fale Dunaju/cycki murzynki/metrowiec (któreś z tych trzech). Chociaż zazwyczaj piekę 5 ciast i daję trochę teściowej, bo ona nie umie piec. Zastanawiam się jeszcze nad tiramisu lub capucino, tylko nie wiem czy się wyrobię bo mam sporo zamówień an ciasta i torty.

Gość ,,,,,,,,,
..

litosci, ile wy jecie w swieta ze pieczecie po 5 ciast? matko, dla Polakow swieta to zasiasc za stolem i napchac brzuchy:O masakra

Gość mama dziewczynki
będę piekła babkę , sernik i mazurek :)

Gość Na pewno babkę
jakiś keks może i oczywiście mazurka :) co do kupnych ciast to muszę się zgodzić że sama chemia.

Gość mama dziewczynki
no tak ale jak ktoś ma duża rodzinę to wcale nie jest tak duzo.

Gość kupne są ble...
to zależy ile masz osób w domu, u mnie jest 7 osób + goście, więc jest komu "napychać brzuchy" i jeszcze każdy dostaje kawałek na wynos...

Gość pracownica PKO SA
TA JASNE,teraz co druga będzie twerdzic ze w cukierni pracuje i wie jak tam robią:D takie rzeczy tylko w Erze:D i na kafe:D

Gość ,,,,,
..

Gość pracownica PKO SA
chleb tez inni pieką:D a wy kupujecie, wedlina to samo, wiec po co ta hipokryzja:D

Gość łeeee tam
Nie trzeba pracować w cukierni żeby wiedzieć ze kupne ciasta sa robione na najgorszej margarynie i maja dużo barwników i innych ulepszaczy żeby ładnie wyglądać . Tez wole upiec w domu sernik, sernik na zimno i może babkę cytrynowa.

Gość kupne są ble...
kupne ciasta tylko wyglądają ładnie, ale gdybyś zobaczyła moje ręce po tygodniu pracy, mieszania i wykładania rękami ciasta(gotowe prochy z worków plus jaja) to powiedziałabyś, że pracuję na budowie- takie są ręce zniszczone, suche i popękane aż do krwi. Więc piękę sama i wiem co jem. PS. chleb i wędlinę też robię sama :)

Babkę piaskową - cytrynową ciasto czekoladowe mazurek Ale to jest wersja optymistyczna, tzn. taki mam plan, ale jak mi mała będzie marudzić to z mazurka zrezygnuje(bo najbardziej pracochłonny) Jedziemy do teściów więc i tak teściowa kupi pewnie mazurka...

Gość łeeee tam
..

Gość olej ja, bo....
a ja wam powiem,ze znam cukiernie, w której zresztą pracuje dziewczyna z rodzinny, ciasta sa pieczone na jajkach od gościa, kotry mi tez do sklepu przywozi a nie na zoltkach z proszku, wiadomo, trochę chemii w tym będzie, ale ciasta sa przepyszne, ludzie stoja po kilka h żeby odebrać swoje ciasta tyle ludu.... ja naszczesie poza kloejnoscia:P

A za mną już baardzo długo chodzi sernik gotowany- na bank będzie na święta. a dla dzieci hit ostatnich tygodni-biszkopt z owocami i galaretką -mega prosty ale dla dzieciaków super-polecam. Babek nie piekę, bo jakoś nie mają u nas wzięcia.

Gość kupne są ble...
jajka to i u nas daje się w całości, ale do tych jajek gotowy proszek z 20kg worka, w proporcji 4,5 kg jajek i 6kg prochu. Dlatego nie uwazam to za zdrowe jedzenie. To tyle w temacie :) U nas też jest zbyt, bo ludzie nie wiedzą co jedzą ;)

Gość poroocznikova
Czego te baby takie niedobre? jak ktos chce niech piecze,jak ktos chce niech kupuje,a jak ktos chce niech ani nie piecze,ani nie kupuje,dlaczego to dla obcych ludzibproblem? Ja tam gotowac nienawidze,ale piec lubie i pewnie bym upiekla,ale mam dwojke dzieci,w tym niemowlaka i raczej mi nie dadza. a jakbym piekla,to babke i sernik albo ciasto czekoladowe. mazurkow nie lubie,za suche.

Gość agata se dojebala
a myśle, wejde se w ten temat bo na bank sie kłócą i proszę :D haha cała kafe

Gość nie mam nicka
zrobie tyko deser - panna cotta z sosem ze sw. malin :D

Gość tez czekalam do slubu z
ale dlaczego sie tak klocicie? zadalam proste pytanie a wy od razu klotnia.

A ja dużo upiekę. Miałam zrobić jedno małe tylko dla nas, a zostałam poproszona o upieczenie. W sumie to dobrze bo zrobię kilka blach i każdą podzielę to będę miała po kilka kawałków różnych ciast, a nie tylko jedno. Robię ciasto z maślanki na kilka sposobów tzn albo kokosowe, orzech laskowy, mak, albo oblane czekoladą i posypane orzechami włoskimi - jeszcze nie wiem. Niby to samo ciasto, a w zależności od dodatku inny smak. Jabłecznik na sypko, 3bita i ciasto "jajka sadzone", babeczki makowe w polewie cytrynowej, sernik, kremówka, kaszak, ciasteczka miodziaki w kształcie zajączków. Z jakiegoś pewnie zrezygnuje, najmniej chce mi się sernik robić chociaż lubię, 3 bita małego zrobię. Co najlepsze to ja świąt nie obchodzę, ale ciasta chętnie zrobię bo pewnie ktoś wpadnie w odwiedziny ;) A że do jedzenia machniemy sobie pizze czy coś nie świętobliwego to chociaż ciasto podam ;)

Gość do Malej Blondynki
mozesz podac przepis na to ciasto z maslanki? ­ Bardzo prosze:)

http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/428-przepis-na-szybkie-ciasto-na-maslance Jest bardzo szybkie i łatwe. Osobiście daje mniej cukru ( doszłam do 350g i nadal za słodkie to na święta już 300g albo i 250g dam ) i nie schodzi mi cała śmietanka, bo ponad połowa to już ocieka pod ciasto. Myślę, że na dwie blachy jedna śmietanka wystarczy. Robiłam z kokosem i orzechem laskowym, teraz chce zrobić z makiem i właśnie myślę jak to będzie dać polewę czekoladową i na nią orzechy włoskie

Gość do Malej Blondynki
bardzo,bardzo dziekuje:* ­ Jakbys miala jeszcze jakies takie szybkie to poprosze:) Uwielbiam takie ciasta, zawsze cos nowego.

Gość do Malej Blondynki
a te "jajka sadzone " to jak sie robi? Sorry,ze Ci tak zawracam glowe:O

http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/453-przepis-na-spiegeleierkuchen Jak wpiszesz w google "ciasto jajka sadzone" to Ci inne wyskoczą, bardziej białe ;) Ale ja korzystam z tego bloga więc wg tego przepisu będę robić Jabłecznik na sypko Jabłecznik na sypko 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2-3 kg. Jabłek torebka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy W miskę wsypujemy mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Musimy to tylko wymieszać. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (na łezkach). Jabłka trzeba wymieszać z cynamonem. Przygotowujemy sobie blachę do ciasta. Wysypujemy na blaszkę warstwę mąki z cukrem, kaszą manna i proszkiem do pieczenia. Na te warstwę nakładamy jabłka z cynamonem. Powtarzamy te czynność, wielokrotnie. Na wierzch ułożonego w ten sposób ciasta, kroimy całą kostkę margaryny. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok godziny w 200 stopniach. Kaszak http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/459-przepis-na-deser-z-kasza-manna Ja daje na górę bitą śmietanę i posypuje zmielonymi ciastkami Hit :) Hmmm... Zaraz poszukam tej kremówki

Gość do Malej Blondynki
ooo super ;) dzieki jeszcze raz. Jestes dobra dziewczyna🖐️