Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chcę miec macierzynski

Czy to przejdzie? zatrudnienie tylko po macierzxyński

Polecane posty

Jestem w 13 tygodniu ciąży, pracowałam na umowo zlecenie ale brzxuch zrobił się już(!) widoczny i zwolnili. Jestem po slubie mąz pracuje. Ojciec ma firme-gdyby zatrudnil mnie na najnizszy zus u siebie , na najnizszą krajową . W tygodniu podskoczę do doradcy podatkowego tylko nie wiem czy jest sens tej pani głowe zawracac.. 1.czy zus sie nie przywali? Placilabym zosbie sama zus do porodu(chyba coś około 350zł) 2.Ile by mi dali macierzyńskiego tego rocznego? 3.Kiedy to najlepiej zrobic-jestem w 13tygodniu(poczatek 4 miesiąca) dodam że nazwisko mam inne niż ojciec ale np. adres firmy jest ten sam co adres zameldowania.

Głownie chodzi mi o to czy się oplaca finansowo( słyszalam że trzeba 3 zusy przed porodem zapłacic -pewnie zaplace 4 bo urodze nie daj boze miesiac wczesniej i po macierzynskim) w stosunku to tego ile macierzynskiego dostene bo tego nie umiem policzyc(nie wiem) -moze ktoras z was pracowala na najnizsza krajowa?

Gość vdfgfgtfg
ja pracowałam na umowie próbnej (miałam ją na 3 miesiące) i musieli mi przedłuzyc ją do porodu...

Gość bvcdfghnbvcfg
ja majac umowe na pol etatu dostawalam ponad 500 zl zawsze cos....ale tak jest w mojej firmie ze placa najnizsze zusy reszte do reki ...

Ale ja mialam umowo zlecenie:O A moze jeszcze ktoś był zatrudniony na cały etat na najnizszy zus i wie ile jest macierzyńskiego? dzieki za wszystkie odpowiedzi

Gość no jak się nie opłaca?
na pewno opłaci Ci się to tylko nie wiem czy to przejdzie, bo u męza będziesz zatrudniona nie masz możliwosci by ktoś inny Cię zatrudnił?

Gość Niebieskie fale dunaju
u nas pracowała laska, której zus odmówił zasiłku bo właśnie zatrudniła się w trakcie ciązy, ale doradca prawny powiedzial że jeśli się odwoła, albo pojdzie do sądu pracy - wygra na 100%..kobiety w ciąży są uprzywilejowane pod tym względem i słusznie.... Zasiłek wypłaca się na podstawie średniej płaconej przez ostatnie 12 mcy, w Twoim przypadku może być mniej, ale nie wiem czy jest ilosć skladek które musiałaś wcześniej zapłacić, tak jak przy chorobowym.... ale to znajdziesz bez problemu na necie, takie info..... No i oczywiście zuz z łatwością może dojść do tego że to Twój teść..... nie możesz zameldować się gdzei indziej? U koleżanki? Rodziców?

z tego co wiem to właśnie dlatego że kobiety kombinowały z zatrudnieniem to sa zmiany w zus odnośnie macierzyńskiego...biorą ci średnią z ostatnich 12 miesięcy..a wysokość macierzyńskiego zależy od wysokości twojego zarobku..wejdż sobie na strone główna ZUS z twojej miejscowości i tam jest opisane dokładnie wszystko..

Zatrudni ma mnie mój OJCIEC a nie TESC! Ja nie wiem jak wy czytacie.Jestem zameldowana tu gdzie adres firmy.

Zanalazłam wysokosc najnizszej krajowej -1181zl czyli jesli bym zaplaciła zus który wynosi chyba(1600-1181)=419 (chyba to roznica brutto a netto tak? To zaplacilabym go przed 4 składki = 419x4=1676 a macierzynskiego by było 1181+1181+1181+1181=4728 4724:12=393,6666 393,6666x0,8=314,93 314,93x12=3779?-tylko po przyjecie ze macierzynski roczny dostene 80% z każdego miesiąca (bo mozna 100%przez pół roku i 60% przez drugie pół? dobrze licze?

Jakbym zaplaciła 5 składek to by sie automatycznie podnioslo wszystko chyba...sama już nie wiem..

Gość mirka skorkkakaaaa
a ja sie martwie ze w podaniu o przyjecie do przedskzola wpisalam samotna matka. Bo mam faceta. a wy tak kombinujecie i sie nie boicie.

Samotna matka to jest zawsze jak dziecko nie ma ojca w papierach z tego co sie orientuje. No i dalej nie wiem czy to sie opłaca.

Gość kjasdcbkadjvb
Ja tez bylam w podobnej sytuacji jak ty.tyle ze dogadalam sie z szefem mojego meza ,ze przez 3miesiace bede oplacac sobie zus potem przejde na zwolnienie ,tylko że ja tak zrobilam bedac dopiero w 2 mies ciazy ,i nie wiem jaki ty bedziesz placic podatek zus bo u mnie wynosil on wtedy prawie 700zl,za pierwsze 30dni L4 zawsze placi pracodawca ,wiec przez kolejny PONAD miesiac nie masz jeszcze płacone,wiec czasem moze byc tak ze zdazysz urodzic a kasy nie dostaniesz jeszcze,ale jesli chodzi Ci tylko o zasilek macierzynski to mozesz pokombinowac ,ja miałam macierzynski 100% mojej pensji platny,u ciebie moze byc nizszy bo nie jestes na caly etat,tylko wlasnie cala sprawe komplikuje to ze bedziesz zatrudniona u swojego ojca i zeby Wam sie ktos nie doczepił,chociaz z drugiej strony zawsze mozesz walic scieme ze podczas zatrudnienia nie wiedzialas o ciazy ,oni raczej sie o to klocic nie beda bo skad maja to wiedziec ,

Moja kolezanka zaszla w ciaze, byla bezrobotna. Zatrudnila sie u matki w sklepie jak tylko dowiedziala sie o ciazy (ten sam adres zamieszkania - sklep na podworku przy domu, to samo nazwisko panienskie co matki). Placila najnizszy zus za siebie, po 3 (chyba) miesiacach poszla na zwolnienie az do porodu. Miala jedna kontrole z zusu - pani przyjechala do jej domu zeby sprawdzic czy faktycznie nie pracuje (jako ze sklep miesci sie w miejscu zamieszkania), zastala ja zaspana w domu wiec do niczego sie nie mogla przyczepic i dostawala zasilek chorobowy 100% platny i potem 6 mies macierzynskiego w wysokosci najnizszej krajowej. Potem miala jeszcze wychowawczy ale to juz jest inna sprawa z tego co wiem. Druga sprawa - siostra cioteczna mojego meza. Mieszka z mezem i tesciami na wsi, prowadza sklep z czesciami do maszyn rolniczych, ona studiuje. W czerwcu zaszla w ciaze, od wrzesnia zatrudnili ja w rodzinnej firmie ale nie na najnizsza krajowa - cos wyzej ale nie wiem dokladnie. Poszla na zwolnienie i do marca dostawala zasilek chorobowy, ale lezala w szpitalu bo ciaza byla wysokiego ryzyka. W marcu urodzila i tez nikt jej problemu nie robi z macierzynskim, do tej pory jest niestety w szpitalu z dzieckiem. Ludzie kombinuja jak moga, wazne aby miec porzadek w papierach. Nie musisz pracowac do porodu tylko np. 2 miesiace, potem zwolnienie (pierwsze 33 dni placi pracodawca wiec nic nie masz a potem zus wiec dostajesz przelew 100% pensji). Potem automatycznie macierzynski, jednak jesli ciaza nie jest zagrozona trzeba sie liczyc z kontrolami z zusu w zakladzie pracy lub wezwaniami. Ale jesli jest wszystko ok z dokumentami to nic nie moga zrobic. Grunt to znalezc dobra ksiegowa ;) Powodzenia.

Tylko teraz jest ta zmiana że macierzynski jest z 12 miesiący wystawiany....

Gość Znów będę mamą...
Koszty pracy to nie jest jedynie różnica między brutto a netto. Skorzystaj z pierwszego, lepszego kalkulatora internetowego. Oczywiście będzie Ci się to dalej opłacać - będziesz miała dochód, w przypadku wejścia w życie urlopu rodzicielskiego dochód będziesz miała przez rok, będziesz ubezpieczona. Pierwszy lepszy kalkulator: http://www.infor.pl/kalkulatory/wynagrodzenia.html

Gość Znów będę mamą...
Nie jest to żadna zmiana, tak było zawsze. Jak pracujesz krócej, np. 6 miesięcy, dostaniesz średnią miesięczną pensję wyliczoną na tej podstawie.

a jeśli popracuej te 3 miesiace i zaplace zus a potem pójde na zwolnienie na l4 na 2-3 miesiące(zelezy za ile urodze) to wynagrodzenie bedzie liczone od 3 miesiecy czy od tych 5-6? Od 5-6?

Gość kooolkaa
umowE zlecenie, a nie umowO zlecenie debilna krowo

Gość kzskkkkkkkkkkkkkkk
wrocilam z zagranicy,znalazlam prace w pl,podpisalam umowe na czas nieokreslony a nastepnego dnia okazalo sie ze jestem w ciazy... Szef zaplacil 2skladki i kazal isc na zwolnienie bo w ciazy tej pracy nie moglam wykonywac i sie bal(ciagle delegacjie w kraju i zagranica) A nie bylam zatrudniona na janizsza aale tak duzo powyzej sredniej.. Dodam,ze nie planowalam wtedy ciazy

Gość Znów będę mamą...
Prawa do zasiłku chorobowego nabywa się po 30 dniach zatrudnienia/objęcia ubezpieczeniem chorobowym. W przypadku L4 przez pierwsze 33 dni przebywania na zasiłku chorobowym płaci pracodawca (gdy zatrudnia do 20 pracowników), później ZUS. Zasiłek chorobowy to nie to samo co pensja. W przypadku L4 ciążowego to też jest średnia z wcześniej wypłacanych pensji.

Gość krakowskicentus
a co jeśli pracuje juz 15 lat w tej samej firmie,2 lata temu z takich a nie innych powodów zmieniłam etat z pełnego na 1/4 zarabiam niby 300 zł.zaszłam w ciąże i szef zmienił mi umowe znów na pełny etat..od jakiego wynagrodzenia będzie mi zus liczył macierzyński..od momentu zmiany etatu i średnia wyliczy z tych miesięcy czy weżmie całe 12 i odpowiedni z 1/4 i pełnego.Wie ktoś?

dobra już dogadane, od kwietnia zaczynam prace na najniższą krajową 1600 brutto..dzieki wszystkim odpowiadającym:) chciałabym tylko wiedziec czy po 3 miesiącach zatrudnienia i płacenia zusu mogłabym isc na L4 i czy by ono wynosilo 1600 brutto? i czy macierzyński byłby liczony z tych 3 miesiacach zatrudnienia plus te 2-3 L4? czyli te 5-6 miesięcy podzielone na 12....

dodam ze termin porodu mam na 8 paxdziernika

Gość Znów będę mamą...
Dlaczego chcesz to dzielić na 12?! krakowskicentus - to zależy, czy i kiedy, pójdziesz na zwolnienie lekarskie. Przy wyliczaniu podstawy zasiłku czy to chorobowego w ciąży czy też macierzyńskiego stosuje się bowiem ten sam sposób (średnia z pełnych, przepracowanych miesięcy).

Gość aaaaaaaaaaaaaaaddddddddddddddd
jesli uda Ci sie ten przekręt to po urodzeniu dziecka dostaniesz jeszcze pieniazki z ubezpieczalni z tytułu urodzenia,kwota jest zalezna od wysokosci twojego ubezpieczenia,jednakże pieniadze te dostaniesz jesli bedziesz w danej ubezpieczalni okres 6miesiecy bo taki jest okres karencji ,jesli urodzisz wczesniej to sie na to nie zalapiesz

do aaaaaaaaaaaaaa to jakaś nowość..pierwszy raz słysze zeby zus płacił za urodzenie dziecka..u nas jest z MOPS-u becikowe i jednorazowo 1000 za urodzenie dziecka ale jeśli dochody nie przekraczają 510 zł na członka..rozwiń temat z zusem bo to coś nowego dla mnie..

Gość nfjkbfgdjkg
pracuję w sądzie w wydziale pracy i ubezpieczeń społecznych i mam tam takie sprawy. Kobiety zaczynające pracę w ciąży, zwykle u rodziny, ojca dziecka, rodziców czy teściów. ZUS uznaje, ze umowa o pracę była zawarta w celu obejścia prawa i nie wypłaca chorobowego i macierzyńskiego. Kobiety odwołują się od decyzji ZUS i sprawa trafia do sądu. Zwykle przegrywają i zostają z niczym. Jak w twoim wypadku dojdzie do problemów z ZUS-em, to najważniejsze, żebyś miała dowody, że rzeczywiście pracowałaś, a nie że tylko płaciłaś składki. ZUS wymaga świadków (np. klientów firmy) którzy zeznają, że widzieli, że pracowałaś, co dokładnie robiłaś, ile godzin cię widywali w firmie - i dokumentów potwierdzających pracę - zaświadczenie lekarskie stwierdzające zdolność do pracy z datą sprzed zawarcia umowy (w ciąży nie zawsze je dostaniesz), listy płac, dokumenty firmowe wystawione przez ciebie, dowody, że masz hasła i loginy do firmowego komputera. Byłam na sprawie, gdzie kobieta zeznała, że pracowała na komputerze w firmie, sędzie w tym momencie spytała, jakie jest hasło do komputera, kobieta zaskoczona mówi że nie było hasła. Następnie wchodzi na salę pracodawca w charakterze świadka, sędzia pyta go o to samo, on nieświadomy tego, co wcześniej mówiła kobieta mówi, że było hasło. I sprawa się rypła. Sędzia który ma ze 3 - 4 takie sprawy w miesiącu, wie o co pytać, żeby wykryć oszustwo.