Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiedząca..

Dzieci płacą na rodziców?..

Polecane posty

Gość Niewiedząca..

Witam. Chciałabym się poradzić Was, ponieważ sama nie bardzo jestem zorientowana w pewnych kwestiach. Otóż jest prawo, które określa, że rodzic może zarządać od pełnoletniego dziecka alimentów. Mam córkę 17-letnią, która nie miala kontaktu z wlasnym ojcem od 16 lat.. Od tak dlugiego czasu nie odzywa sie, nie przychodzi, nie dzwoni, nie pisze. Dla mnie to dobrze, poniewaz nie mam z nim milych wspomnien. Powiem tylko ze kawal bydlaka... Ani razu również nie zapłacił alimentów, w życiu nie dał złamanego grosza na córkę. On zawsze byl bardzo cwany- wymigal sie od kazdej pracy i od kazdego obowiazku. Tylko by lezał i telewizje ogladal przez cale zycie.. Przynajmniej taki byl kiedys. Zawsze umial cos wymyslec. Boje sie, ze gdy moja corka bedzie pelnoletnia, moze sie domagac pieniedzy od niej. Mam duze szanse na pozbawienie go calkowicie praw rodzicielskich, aby nie musiala placic? Jak to sie mniej wiecej odbywa i w ogole, bo nie bardzo sie orientuje.. Będę bardzo wdzieczna za jakiekolwiek rady, odpowiedzi.. Pozdrawiam

Gość ghjmfgjmy
niestety ale zniesienie praw rodzicielskich nie zniesie obowiązku alimentacyjnego. ALE sąd w sprawach gdy pozywający jest pełnoletni na pewno weźmie pod uwagę a. brak kontaktu ojca z dzieckiem b. możliwość zarobkowania ojca, czyli, że będzie musiał udowodnić, że faktycznie nie ma fizycznie możliwości podjęcia pracy bo ma jakies ważne przeszkody. A nie sądze, żeby sąd uznał wrodzone lenistwo za ważną przeszkodę ;)