Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ikusia89512

Jak uczycie uczłyscie maluchy korzystac z nocnika????

Polecane posty

Gość ikusia89512

Chciała bym by mamy które maja juz to za soba podpowiedzialy jak sie do tego zabrac i jak to wyglada.Prosze o radybo nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.Wysadzam mala co pol godziny na nocnik,ale to nie daje rezultatu i nawet mam wrazenie,ze wkurzam tym mala bo bez przerwy jej przeszkadzam w zabawie.

Gość vksvsd
A ty sikasz co pół godziny?:/

Gość hmmmmmm ????
w jakim wieku dziecko?

Gość ikusia89512
Nie nie sikam,ale nie wiem jak sie do tego zabraci.Wiec prosze orady a nie krytyke.Mloda ma 22 miesiace.

Gość ,,,,,,,,,
..

Gość hmmmmmm ????
Ja bym poczekała aż zrobi sie cieplej wtedy jak dziecko ma tylko majtki i sukienkę to łatwiej nauczyć .

Gość Bądź sobą
że ile :o i Ty dopiero uczysz? nosz brak słów... Dziecko można spokojnie oswajać z nocnikiem jak siedzi... W życiu 2 lata w pieluchach się babrać nie będę...

Gość ikusia89512
Wtedy co ma chodzic bez piluchy i juz??

moje córeczki mają 1,5 roku. zaczęłam je sadzać na nocnik ok. 10 m-ca, jak już pewnie siedziały i nie "wpadały" do nocnika ;) najpierw sadzałam w ubrankach, potem już bez pieluch. obowiązkowo rano, po spaniu, po jedzeniu. dziewczynki już wiedzą o co chodzi,często wołają, ale też dość często zdarza się, że już po fakcie. no ale najważniejsze, że łapią do czego jest nocnik i że zawołać trzeba. myślę, że co pół godziny to za często. zniechęcisz ją i w ogóle nie będzie chciała siadać. pokaż jej, że nocnik to coś fajnego, jak się uda to bij jej brawo, chwal. jak załapie o co chodzi to powinna zacząć wołać.

Gość gtrfegtregre
siadałam na nocnik, sikałam a dziecko na to patrzyło, po pewnym czasie załapało

Gość ferfwerf
Babranie się w pieluchach to może było kiedyś, gdy trzeba było prać wielorazowe. Teraz jest czysto i szybko. Przynajmniej nie trzeba pilnować czy dzieciak nie mówiący jeszcze chce siku czy nie, zmieniać zasikaną pościel i ubranie, i co tam jeszcze. Moje dziecko nauczyło się sikać do nocnika gdy miało 2,5 i przynajmniej udało się to z dnia na dzień. Ja NIE WIEM co zasikane majtki czy podłoga.

Gość bvkdfkv
o kurde 2 lata i sika w pieluchy???to dobrze,że w ogóle chcesz uczyć sikania na nocnik:) Moja córka w wieku 1,5 roku chodziła już bez pieluchy w dzień teraz ma 2 lata i sypia bez. Ja sadzałam ją rano, po przebudzeniu koło7 rano, robiła siku, koło południa jak widziała że się spina to szybko sadzałam ją na nocnik i robiła kupę, potem po południu siku i przed spaniem. Oczywiście nie było to łatwe jeżeli nie byłam akurat w domu wtedy wiadomo, że zakładałam jej pieluchę. Mała w każdym razie szybko załapała.

Ja najpierw zdjęłam pampersa, załozyłam tetrę i obserwowałam kiedy sika, tzn ile po posiłku, piciu itp. poza tym wysadzałam zawsze przed i po spacerze, przed posiłkiem, po obudzeniu.

Moja córka nauczyła się korzystać z nocnika właśnie w tym wieku, wcześniejsze próby kończyły sie niepowodzeniem ale to nic. Ja poprostu zdjęłam papmersa w ciągu dnia fakt chodziła i sikała pa kątach, tłumaczyłam, że siu siu robi sie w nocniczku pokazywałam jej, że jej ulubiony misiu tan robi siu siu i inne zabawki. Niestety nic to nie dawało a nocnik miałam z melodyjką w końcu szwagierka poradziła mi abym wyciągnęła z nocnika bateryjki bo może ją melodia krępuje i tak też było 2 dni po ich wyciągnięciu mała załatwiałam sie za każdym razem na nocnik, oczywiście przy każdym załatwieniu sie były ogromne brawa. teraz ma 24 mies i śpi już bez pampersa;) powodzenia życzę.

Gość ikusia89512
bvkdfkv moja ma 20 miesiecy,a Twoje dziecko mialo 18 wiec to chyba nie duza roznica bo to 2 miesiace.A nie kazde dziecko ma swoje tepo.

Gość bvkdfkv
ikusia89512 pisałaś że ma 22 miesiące:)

Gość bvkdfkv
No tak, różnica niewielka ale zważ na to że moja już w wieku Twojej córki nie sikała w ogóle w pieluchy.

Gość pankejksy z jagodami
No najlepiej jest najezdzac na wszystkie matki ktore zaczely uczyc pozniej niz po 6 miesiacu zycia. Bo przyzwyczajanie dziecka odkad zacznie siedziec, wysadzanie (z buntem) co pol godziny przez poltora roku i scieranie siuskow z podlogi i nieustanne pranie przez wiele miesiecy jest dowodem na to ze jestescie perfekcyjnymi matkami :o Ja po prostu sciagnelam dzieciom pewnego dnia pieluche, tlumaczac o co chodzi, a byli na tyle duzi ze rozumieli. Bez oswajania i cudowania, zalapali w kilka dni. Kilka dni, nie miesiecy, kilkanascie razy pralam spodnie i majtki, raz scieralam podloge i pralam narzute z kanapy. Po co sie meczyc w imie jakiejs idei ze im szybciej tym lepiej? bo wstyd? bo nas wezma za zle matki??

Gość bvkdfkv
Nie wkładaj wszystkich dzieci do jednego worka. Wiadomo jedne uczą się szybciej inne dłużej nie jest to nic bulwersującego. Ja miałam to szczęście że mała załapała szybko mimo tego że była mała i jeszcze mówić nie umiała ale pokazywała że chce siku.

Gość nestea........
Mi tesciowa juz od dawna truje że mam mojego roczniaka sadzać. Tylko problem w tym, że on z tego nocnika mi ucieka i sika na podłogę :-/ Wydaję mi się, że póki dziecko jeszcze nie ma tej świadomości i w jakiś tam sposób nie woła to to jest praca syzyfowa. Sama nie jestem pewna jak prawidłowo w tym temacie postępować....

Gość pankejksy z jagodami
A czy ja gdzies napisalam ze mlodszych dzieci nie da sie nauczyc? Nie, bo kazde dziecko ma swoje tempo. Ale wiele matek przez wiele tygodni czy miesiecy probuje dziecko nauczyc, bez skutku. Brna w to dalej, dla zasady, zamiast odpuscic i zaczac troche pozniej. No ale jest presja, sa drwiny :o

Gość ikusia89512
Pomylilam sie co do wieku ma 20 miesiecy.I cale szczescie,ze odezwaly sie mamy ktore nie sadzaja dziecka od kad nauczylo sie siedziec bo myslalam juz,ze tylko ja uwazam,z dziecko musi dojrzec do tego samo.Ja mam wiele kolezanek ktore ciaglemowia o tym jak to ich dzieci nie robia juz w pieluche bo od malego sie uczyly.Nie bede malej stresowac i sadzac co pol godziny.Polata bez pieluchy i zobaczymy noz sie uda :-P

Gość Cfcnjjyvrcd
Dzieci dopiero od 18go miesiąca czuja ze chcą skusić,wiec nocnika nie ma sensu wysadzić na nocnik.moja mała miała 2 lata jak nauczyła sie korzystać z nocnika.najpierw mi wszystko zasikala,aż pewnego dnia załapala i juz pieluchy tylko na noc używa.

moj ma prawie 10 miesiecy i poczekam jeszcze z 6 albo 8... jeszcze nie chodzi a juz mam go na nocnik sadzac? dzisiaj go posadze a jutro nie bedzie o tym pamietal...

Gość Jozef i na
nie uczylam, nigdy nie chcial uzywac nocnika i jakos nie mialam zamiaru go stresowac. W okolicach 3 lat powiedzial juz nie chce pieluszki i tak mu pozostalo.

moja nauczyła sie jak miała skończone 2 lata-poprostu ściągnełam jej pampersa i raz polało sie jej po nogach.od tamtej pory ani razu się nie posikała w majtki.Nawet w nocy woła siku

Ja sadzałam misia na nocik udajac ze robi siusiu :) dziecko po kilku razach samo zaczeło siadac. Wczesniej łapałam na twardsze momenty i chwaliłam jak zrobił kupkę

Najpierw wybierz jakiś nocnik, może mała sama sobie wybierze swój ulubiony kolor. Najlepiej żeby był to jakiś najprostszy model, żeby nie traktowała tego jako zabawkę tylko jako miejsce do załatwiania się. No i na pewno pomogą pochwały, drobne nagrody czy oklaski jak się uda zrobić. U nas sprawdził się taki, http://www.chiccopolska.pl/ProdottiChicco/ProdottiChicco/SchedaProdotto/tabid/2454/art/00064501310000/Default.aspx całkiem prosty nocnik, właśnie wybrany przez dziecko a nie żaden drogi z bajerami, fanfarami czy jeszcze czymś innym...

Gość oj tammmm oj tam
Moja miała prawie 2.5 roku jak nauczyła się na nocnik. Każde dziecko jest inne i nie ma co sie przejmować ze ktoś nauczył wcześniej.