Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czuły_Krzysiu

Ja ateista i kwestia chrztu dziecka, komunii itp.

Polecane posty

opium dla mas. Dla naiwnych mas nawiet nie rozumiesz co cytujesz lewica to najwieksze zło stalin lenin hitler miały kozenie w lewicy mao tse tung

opium dla mas. Dla naiwnych mas lewica to najwieksze zło stalin hitler to lewicowi socjalizm

Gość iaww
To dobrze, że rodzice chronili córkę przed życiem z grzechu i krzywdą dla jej duszy. Ślub Kościelny Katoliczka może wziąć i z nieochrzczonym ateistą, jeśli zobowiąże się on nie utrudniać katolickiego wychowania dzieci.

Gość pinacolada56343
Ale chyba problem leżał po stronie rodziny panny młodej, bo wymusiła obustronny ślub kościelny.

Czuly_Krzysiu a swoich dzieci tez nie chrzcze :) oczywiscie moja tesciowa tlumaczy sasiadkom i dalszej rodzinie(ktorej nawet nie znam) ze to tylko takie przejsciowe hehe i napewno do chrztu juz niebawem dzieci podam.Ja wiem i ona wie ze tego nie zrobie bo nie czuje takiej potrzeby i juz.A gadanie ze to grzech na mnie nie dziala bo ja w Boga nie wierze takze grzechow sie niedopuszczam:) A argument ze dziecku bedzie przykro jak inne dzieci pojda do komuni i dostana prezety mnie rozlozyl hihi

Gość merkaba jesteś przykładem
doskonale wypranego mózgu. Dajesz przykład katolika - ciemny analfabeta, bez zainteresowań, spędzający całe dnie na babskim forum. czytaj mniej biblii więcej słownika języka polskiego, przynajmniej może od strony ortografii twoje wypociny nie będą kuły w oczy.

Gość kromka chleba ze smalcem
Widzisz Krzysiu, ja dzieci ochrzcilam, bardziej dla swietego spokoju niz z potrzeby, ale do komunii juz nie posylam, gdybym natomiast teraz miala jeszcze jedno dziecko to juz bym nie chrzcila. Moje przekonania sie juz ustabilizowaly i nie mam potrzeby niczego nikomu wyjasniac, pomimo iz wiem ze tesciowa zgrzyta zebami ze wnuk ma juz 12 lat a u komunii nie byl. U mnie tez sprawa jest inna bo nie mieszkam w polsce wiec nie musze uczestniczyc w tym baranim pedzie.

Gość dix ae
Shesadda - przeciez widze, jak tutejsi katole na sile wciskaja swoje prawdy i strasza jak nie przystapisz do kosciola. i tak jest wszedzie. gdzie i kiedy jakikolwiek katol na cos takiego, jak nieochrzszczenie dziecka zareagowal "ok, twoja sprawa"???? nie, tylko same "na Twoim sumieniu spoczywać będzie jego dalszy los" "że będzie miało przechlapane w życiu, że wszyscy będą wytykać palcami" "ze nie pojdzie do komunii i nie dostanie prezentow" "dziecko może zachorować (np na sepsę albo zap opon mózgowych albo cokolwiek innego,i np umrzec)" itd itp. tylko straszenie i oburzenie.

Gość dix ae
"Widzisz Krzysiu, ja dzieci ochrzcilam, bardziej dla swietego spokoju niz z potrzeby" - zasrana HIPOKRYZJA

Gość oczyszczanie z toksyn !
Krzysiu- a z kośioła się wypisałeś ???

Gość iaww
Nie chodzi o troskę o ludzkie gadanie, ale o troskę o dzieci-pozwólmy im czerpać jak najwięcej Łask z Bożego Serca, nie oszczędzajmy im dobra!

Gość ateistka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kromka chleba ze smalcem- ja Cię rozumiem doskonale !

Dlaczego wierzacy czlowiek musi byc odrazu katolikiem, ja nie neguje obecnosci Boga, ale Bog dla mnie to nie jest staruszek z siwa broda siedzacy gdzies w niebie, dla mnie Bog to wszechswiat, to sila i energia. Bog nie stworzyl nas na swoje podobienstwo, bo gdyby tak bylo to nie spierdoliby tak tej roboty, nasza jedyna rola na ziemi to wydac potomstwo, poprostu przedluzyc gatunek a pozniej umrzec. Brzmi strasznie przygnebiajaco prawda??? Wlasnie dlatego stworzono religie bo tylko strach przed nieznanym mogl trzymac ludzi w ryzach, strach przed pieklem i nadzieja na zycie wieczne, no bo jak to tak, koniec i juz???

Tak ochrzcilam i jestem hipokrytka, ale minelo kilka lat i dojrzalam do tego aby juz nie bac sie swoich przekonan, w kazdym z nas jest cos z hipokryty, kazdy katolik obchodzi tak po bozemu swieta wielkiejnocy nawet nie zastanawiajac sie nad ich pochodzeniem...wiec kto jest hipokryta. Modlicie sie do obrazow i swietych...

Gość iaww
Bóg to Osoba, Która kocha człowieka! Stworzył nas na Swój Obraz i Podobieństwo i niczego nie zepsuł. To szatan zepsuł i psuje, namawiając nas do nieufności wobec Boga. A Bóg nieustannie ratuje człowieka-dlatego dla nas umarł i zmartwychwstał. Człowiek jest stworzony do życia wiecznego. Bóg nie stworzył nas do śmierci. Śmierć weszła na świat przez grzech, ale Bóg w Jezusie ją pokonał, abyśmy nie musieli umierać na wieki. Chrzest Święty jest pierwszym Sakramentem, wyrywającym człowieka śmierci.

Dajcie dziecku wiarę na start a potem jak już będzie duży samo zdecyduje czy chce wierzyć..

Gość dix ae
ateista a to znasz? : Wiara w to, że jakieś kosmiczne żydowskie zombie może dać Ci wieczne życie jeżeli symbolicznie zjesz jego ciało i telepatycznie powiesz mu, że akceptujesz go jako swego zbawiciela po to aby usunął grzech pierworodny z Twojej duszy, który to grzech ludzkość posiada ponieważ stworzona z żebra kobieta została namówiona przez gadającego węża do zjedzenia jabłka z magicznego drzewa. To ma sens...

Gość dix ae
Mansur - ale po co mu cokolwiek narzucac??? a moze zamiast chrztu go obrzezać??

Gość ppppoo
Jakby nie było to rodzice kształtują światopogląd dziecka. Jeśli Ty jesteś ateistą duże prawdopodobieństwo jest, że Twoje dziecko też nim będzie. Chyba, że stanie się coś takiego, że np zakocha się na zabój, jego wybranka będzie katoliczką i dzięki jej wpływowi on nagle stanie się katolikiem. Wtedy chrzest i bierzmowanie przed ewentualnym ślubem kościelnym to raczej nie problem. Z drugiej strony np gdy będzie w 2 klasie (czy 3 ), jego rówieśnicy będą się przygotowywać do 1 Komunii Św., on będzie się czuł inny i odrzucony, bo czemu wszyscy będą brać udział w uroczystości a on nie?

Gość i tlatego ateisci
to idioci bo tylko ze zycie utrudniaja

Gość dix ae
"i tlatego ateisci to idioci bo tylko ze zycie utrudniaja" - slowa tolerancyjnego, wyrozumialego katola co kocha bliźniego swego...

Gość dix ae
ppppoo - no to bedzie ateista i co z tego??? "Z drugiej strony np gdy będzie w 2 klasie (czy 3 ), jego rówieśnicy będą się przygotowywać do 1 Komunii Św., on będzie się czuł inny i odrzucony, bo czemu wszyscy będą brać udział w uroczystości a on nie?" - wcale nie koniecznie, jak bedzie miec wlasny rozum to mu to bedzie zwisac. ja tez z wlasnej woli nie poszlam do komunii i wszyscy mnie pytali, czy mi nie bedzie przykro jak beda dziewczynki w bialych sukienkach pomykac a ja sie tylko z tego śmialam. do dziś nie rozumiem tej calej szopki.

Gość iaww
do ateista z powołania: Dlaczego przed Nim Samym? To nie On stworzył grzech. Bóg ratuje nas przed szatanem, grzechem, śmiercią.

Gość iaww
Bóg Jest Osobą, Która kocha! Bóg Jest Miłością!

Gość dix ae
iaww - skoro nie bog stworzyl grzech to kto? a czy to nie tak, ze niby wszystko stworzyl bog? a jesli nie to kto?

Gość iaww
Bóg nie stworzył zła. Ktoś się kiedyś zbuntował przeciw Bogu, nie chciał Mu służyć i mamy na świecie zło. Ale Bóg nie chciał zła. Wszystko, co stworzył było dobre. Teraz Bóg robi, co może, by człowieka ze zła wyciągać. Ale ludzkiej wolnej woli nie przekroczy, bo dał ją człowiekowi z Miłości.

Gość dix ae
iaww - ktoś czyli kto? ale ten ktoś przeciez tez musi być dzielem boga, czyz nie? skoro wszystko jest dzielem boga to zlo takze. zreszta bez zla by dobro nie mialo racji bytu.

Gość ppppoo
dix ae - własny rozum w wieku 8 lat? hahaha. Ty zapewne nie poszłaś do I Komunii Św. bo Twoi rodzice byli ateistami, czyż nie? I raczej to przez ich poglądy a nie swoje. Bo nie wierzę, że dziecko w tym wielu ma rozkminy czy Bóg istnieje, kim jest itp itd. Jest Bóg i szatan od zarania dziejów. Jest dobro i zło. Ludzie nie rozumieją jaką włądzę ma szatan. Najlepiej za całe zło winić Boga