Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratujmy maluchy

Referendum edukacyjne "Ratuj Maluchy i starsze dzieci też!"

Polecane posty

Gość ratujmy maluchy

nie zgadzam się na to, aby sześciolatki chodziły do 1 klasy. mam syna 4 latka i szlag mnie trafia jak pomyślę, że już za dwa lata utraci dzieciństwo i zacznie naukę w szkole zamiast cieszyć się dzieciństwem i się beztrosko bawić. dołączcie się do protestu. podpiszcie petycję, zbierajcie podpisy. cokolwiek, aby uratować nasze dzieci! tu można złożyć podpis lub dołączyć do akcji zbierania podpisów. http://www.rzecznikrodzicow.pl/referendum-edukacyjne-ratuj-maluchy-i-starsze-dzieci-tez lub tu http://www.ratujmaluchy.pl/ proszę o pomoc rodziców, dziadków i wszystkich, którym los polskich dzieci nie jest obojętny.

Gość nie przesadzaj z tym
utraconym dziecinstwem. To ze się chodzi do skzoły nie oznacza że się ine jest dzieckiem. Większosć 4 latków chodzi do rpzedszkola wiec co za róznica czy przedszkole czy szkoła? Zamiast podpisywać takie petycje lepiej by było skupić się na tym zeby poziom edukacji, szkoły były dostosowane do dzieci i nauczyciele byli odpowiednio wykształceni zeby pracować z takimi maluchami i rozumieć ich rozwój i z anim podążać. Na tym bym się skupiła a nie na wieku edukacji. Co za różnics czy dziecko zacznie szkolny terror mają 6 czy 7 lat? Lepiej by było zrobic tak zeby ten terror zlikwidować i zeby szkołą kojarzyła się rpzyjaźnie bo dzieci mają w sobie anturalną chęć do nauki, zdobywania wiedzy, nowych doświadczen a skzoła je w nich sukcesywnie zabija zamiast rozwijac. To ejst problem a nie ten wiek!

Gość ratujmy maluchy
czytała.ś na stronie postulaty? nie chodzi tylko o wiek, ale też o inne sprawy

Gość a dlaczego ty odliczasz to
zgadzam sie w 100% z wypowiedzia powyzej:)

oczywiscie z "nie przesadzaj z tym"

Gość ratujmy maluchy
Ratuj Maluchy i starsze dzieci też Dlaczego referendum? Edukacja w Polsce jest w głębokiej zapaści. Rząd podejmuje w trudnym czasie kryzysu nieprzemyślane reformy. Wbrew woli rodziców, ze szkodą dla dzieci. Tysiące szkół i przedszkoli jest likwidowanych. Dlatego musimy sami wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o ratowanie oświaty dla małych i starszych dzieci. Pytanie 1. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków? Rząd nie przeznaczył na reformę obniżenia wieku szkolnego odpowiednich pieniędzy. Nie przeszkolono kadry, nie zadbano o poprawę infrastruktury. W programie nauczania skumulowano wymagania dotychczasowej pierwszej klasy i zerówki, co zmusza sześciolatki do siedzenia w ławkach i wielogodzinnego odrabiania prac domowych z rodzicami. Rząd przyznał, że celem reformy jest szybsze wysłanie dodatkowego rocznika na rynek pracy. Ogromna większość rodziców chce zostawić sześciolatki w zerówkach (z wolnego wyboru skorzystali od 2009r. rodzice blisko 1,5 mln dzieci). Referendum to ostatnia broń obywateli. Jak długo jeszcze mamy przekonywać, że my rodzice nie chcemy tej reformy? Pytanie 2. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków? Dzieci pięcioletnie miały obowiązkowo trafić do przedszkoli. Ale przedszkoli brakuje. Zamiast najpierw odbudować bazę przedszkoli rząd wprowadził od 2011 r. obowiązek edukacji przedszkolnej dla wszystkich pięciolatków. Bardzo często pięciolatki realizują obowiązek w ... szkołach. Społeczeństwo ma prawo decydować, czy właśnie takiej edukacji chce dla najmłodszych dzieci. Pytanie 3. Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów? Minister Katarzyna Hall zmieniła program, praktycznie likwidując licea ogólnokształcące, które zmienił się w kursy przygotowawcze do matury. Teraz już piętnastoletnie dzieci muszą wybrać specjalizację. Zdaniem wielu - zbyt wcześnie. Ograniczono też naukę wielu przedmiotów w tym - co jest szczególnie niepokojące - historii. Uważamy, że tak ważnej kwestii, jak kształcenie młodego pokolenia, wypowiadać się powinni wszyscy obywatele. Pytanie 4. Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej? Wprowadzenie gimnazjów spowodowało wielki zamęt w wychowaniu nastoletniej młodzieży. Dzieci trafiają w najbardziej newralgicznym okresie dojrzewania w nowe środowisko, do nowych klas, pod opiekę wychowawców, którzy ich nie znają. Gimnazja to problem, który trzeba rozwiązać. Nie powinno się to jednak odbywać gwałtownie. Nie powinno się również pozostawiać tej sprawy politykom. Dlatego chcemy, żeby wszyscy obywatele wyrazili w tej sprawie swoje stanowisko. Pytanie 5. Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli? Likwidacja sieci szkół i przedszkoli trwa od lat dziewięćdziesiątych. Z mapy zniknęło już wiele tysięcy placówek. Ten proces przyspieszył, gdy minister Hall, która zniosła kontrolę w tym zakresie nad samorządem. Gminy przewidują do likwidacji w najbliższych latach kolejne pięć tysięcy szkół. Ten proces można powstrzymać, przede wszystkim przywracając kontrolę nad działaniami samorządów i dofinansowując system oświaty publicznej z budżetu państwa.

rozumiem ze kase na referendum to wylozysz ze swojej kieszeni.Rzeczywiscie straszna krzywda sie dzieciom dzieje w szkole.

Gość ratujmy maluchy
tak więc jak widzisz nie chodzi głównie o wiek. po drugie: lepiej siedzieć z założonymi rękami i czekać na to co zostanie postanowione a potem narzekać, że jest źle, ale zawalczyć to nie ma komu, tylko do marudzenia potem to jest aż za dużo chętnych:O

Gość Osiem kropek
w całej zachodniej europie dzieci idą do szkoły w wieku 6 lat i mam wrażenie że te dzieci się mają całkiem dobrze.....

Gość ratujmy maluchy
kasa za referendum to jest bardziej rozsądny wydatek niż kolejne nagrody i dodatki dla ministrów, ich przydupasów i innych darmozjadów w rządzie.

Gość ja mieszkam
w Hiszpanii i moje dzieci ( mam 3) poszly do szkoly w wieku 6 lat i swietnie daly sobie rade, ich koledzy i kolezanki tez. Mysle, ze polskie dzieci nie sa glupsze, choc zaczynam myslec, ze polscy rodzice pokroju autorki - owszem!

Gość ratujmy maluchy
ale tu chodzi o to, żeby rodzice tak jak dotychczas mogli sami zadecydować, czy chcą puścić dziecko do szkoły w wieku 6 lat! bo teraz będzie to obowiązkowe. ja się nie zgadzam! dlatego protestuję! jest demokracja i mam prawo! a komu się nie podoba nie musi się wpisywać na listę! proste! po co bić pianę?:O

Gość a moje 4letnie
dziecko musi isc do szkoly i co mam zrobic? :( gotowe nie jest, ale nie ma wyjscia. NIe mieszkamy w Polsce.

Gość do tych
bo nie masz racji! Tysiace dzieci na calym swiecie ida do szkoly w wieku 6 lat, w niektorych krajach nawet wczesniej i daja rade spiewajaca. Twoje dziecko jest glupsze?

Gość ratujmy maluchy
nie, nie jest głupsze. po prostu nie chcę mu zabierać dzieciństwa. jeszcze się w życiu zdąży napracować. uważam po prostu, że w wieku 6 lat dziecko jest jeszcze za mało dorosłe na szkołę! po prostu jest jeszcze za dziecinne.

Gość do tych
bo w szkole bedzie pracowal jak w kopalni przez 12 godzin.... Rece opadaja! W tym wieku nauka jest przez gry, zabawy, on nic nie straci, wrecz zyska ,idac do szkoly. Kiedy moj syn poszedl do pierwszej klasy nie mial jeszcze 6 lat ( jest z listopada), szkole uwielbia, ma bardzo dobre oceny. Nie uwazam, zeby szkola zabierala mu dziecinstwo, ona je wzbogaca! Otworz troche te klapki, ktore masz na oczach, Twoje dziecko na tym skorzysta.

Gość ja też mam w tym roku komunię
a ja tam znam 6-latki co do szkoły poszły i są zadowolone

Gość do tych
Przeczytalam... Chcesz widziec tylko jedna strone, Twoja sprawa! Mam 3 dzieci, wszystkie poszly w wieku 6 lat, corka jest teraz w 4 klasie, jest w trojce najlepszych w klasie, mlodsi synowie (1 i 2 klasa) jada na bardzo dobrych ocenach. Sa dzieci madre z grudnia i glupie ze stycznia, wyniki w nauce nie tylko od wieku to zaleza!

Gość Elfek1
autorko,daruj sobie pisanie tutaj,to forum dla głupich rozpłodowych macior, bez umiejetnosci samodzielnego myslenie i dzialania one sie znaja na kupach i zupach i to tyle daremny trud, szkoda znizac sie do poziomu tyh idiotek trzymam kciuki za akcje i referendum :)

Gość ło matko123
ludzie tu nie chodzi o to, że pójdzie do szkoły w wieku 6 lat tylko, że będzie dłuzej pracowac!!! Szkończy szkołe w wieku 18 zamiast np. 19 i będzie pracował do 67 doku życia, albo jeszcze dłuzej. ZUS nie ma kasy wiec muszą owieczki zapieprzac całe życie, żeby kasiorka była na kolejne nagrody.

Gość )))
"TYH idiotek" ? ZA to twoj poziom jest super!!! Smiech na sali, kretynka!

Gość ratujmy maluchy
widzę, że kilka osób zrozumiało " ideę" posyłania 6 latków do 1 klasy:)

Gość )))
ale autorce tez nie chodzi o to, ze beda dluzej pracowac, tylko, ze dziecku dziecinstwo "skroci"

Gość ratujmy maluchy
Dołącz się do akcji zbierania podpisów!

Gość Elfek1
tych-specjanie dla ciebie bezmozga babo-wlasnie o takich jak ty pisalam wybacz, ale pisze z tel i w dupie mam to ze ty nie mozesz pojac prostej sprawy czym jest literowka:D

Gość Elfek1
u mnie w pracy dziewczyny nazbierały ok 190 podpisów w okresie przedswiatecznym:) wierze, ze 500 tys do czerwca na bank bedzie zebrane:)