Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie umiem sobie poradzić

JESTEM CHODZĄCYM KOMPLEKSEM - JUŻ TAK DŁUŻEJ NIE UMIEM:(

Polecane posty

Gość rozumiem Ciebie
A masz ojczyma? Jaki jest? To ojciec jest tym pierwszym mężczyzną dziewczynki. Jest jej ideałem i ona potrzebuje by on akceptował jej dziewczęcość, wygląd, chwalił, mówił, że jest piękna i wartościowa, że zasługuje na to co dobre. v Jeśli tego nie miałaś, to szukasz tego u wielu facetów (widzisz w nich ojca) ale zawsze Ci mało, nie przyjmujesz komplementów, bo "to nie TO" - bo nikt jednak tym ojcem nie jest. To błędne koło. Można bardzo pobłądzić. Może czułaś się niechciana, nieakceptowana przez mamę/ojczyma? v Miałaś jakiegoś chłopaka? Jak ta relacja/bliskość wyglądała?

Gość nie umiem sobie poradzić
Partnerów , czy kolegów zawsze miałam młodszych , maksymalnie w moim wieku , tak więc ojca na pewno nie szukam . Nie może mi brakować czegoś czego nie znam . Jest taki owoc granat i możliwe , że jest smaczny ale mi go nie brakuje , ponieważ nigdy go nie jadłam . Duża część moich koleżanek nie ma ojców , bo panowie tylko łaskawie roznosili swój materiał genetyczny i na tym ich zainteresowanie się kończyło. Teraz mają swoje rodziny lub nie ale o swoich "ojcach" nigdy nie wspominają , po prostu o nich zapomniały i nie szukają ich w innych mężczyznach. Akurat je rozumiem bo mi też tego nie brakuje:-))

Gość To nie tak jak myślisz
To nie chodzi o to, że ŚWIADOMIE szukasz akceptacji u ojca lub że szukasz starszego faceta. Nie musisz mieć starszego ale po prostu potrzebujesz akceptacji od facetów, ale jednocześnie masz lęk przed bliskością i odrzuceniem, więc sama pierwsza uciekasz. v To NIE JEST ŚWIADOME i nie musisz wcale o tym wiedzieć. Oczywistością w psychologi, jest FAKT, iż to ojciec jest pierwszym mężczyzną swej córki i ON ją DOWARTOŚCIOWUJE, uczy AKCEPTACJI swej kobiecości. Takie jest zadanie ojca/ojczyma itp. v Jak córka miała ojca a tego nie dostała lub w ogóle nie było koło niej żadnego takiego mężczyzny, to NIEŚWIADOMIE czuje brak tego dowartościowania i akceptacji siebie i swojej kobiecości. Potem chciałaby to dostać, bo BARDZO tego potrzebuje ale jednocześnie boi się to wziąć lub temu nie dowierza... v Rozumiesz teraz?

Gość To nie tak jak myślisz
Porównanie do granatu raczej nie jest tu adekwatne... bo bez jedzenia granatu można żyć, a bez tlenu ? Czy dziecko jest świadome tego, że bardzo potrzebuje miłości?? v Czy młoda dziewczyna, która jeszcze nie wie co to "miłość", nie potrzebuje jej podświadomie? nie pociąga jej żaden chłopak? nie potrzebuje akceptacji? v Pewne potrzeby człowieka, muszą być zaspokojone by człowiek się rozwijał, tak jak potrzeba oddychania. Jest to poczucie bezpieczeństwa, akceptacji przez rodziców itp. v Oczywistym jest, że dziecko dotykane przez matkę szybciej się rozwija, jest zdrowsze od dziecka, które nie czuje dotyku i akceptacji nikogo obok. Takie dzieci nawet dużo później zaczynają mówić, nie wspominając o tym, że częściej chorują i potem nie wierzą w swoją wartość. Czy to jest Twoim zdaniem świadome? v To, że ktoś nie mówi o swym ojcu lub o nim "nie pamięta" nie znaczy, że jego świadomość, dusza i serce nie czują braku. Duże braki czy krzywdy często świadomość spycha do podświadomości i nawet nie musisz wiedzieć, że to ma wpływ na to co teraz robisz. v Podam przykład: większość prostytutek była molestowana w dzieciństwie. Niektóre twierdzą, że to "lubią" ale tak naprawdę nie mają świadomości, że ktoś im wyrył taki schemat że miłość = seks. Dopiero gdy pewne rzeczy się wyciągnie na wierzch, można je zrozumieć i zmienić. Jeśli ktoś mówi, że nie chce, to jego sprawa, ale też wtedy nic się nie zmieni.

Gość i gdzie autorka się podziała??
?