Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cordolan

Piekna.......

Polecane posty

To oznacza tylko tyle, że przyjdzie taki moment w którym jakaś kobieta poczuje, że ten temat jest skierowany do Niej...i zareaguje pisząc do Ciebie... tytuł topiku jest zobowiązujący i na swój sposób dokonuje odpowiedniej selekcji...:)

Gość księżycowa...
Wstąpiłeś już, księżycu, na niebieskie szczyty I niepewnymi śniegi powlokłeś błękity, A twój promień niepewny, blady i srebrzysty, Odbija się o kryształ lodu przezroczysty...... O ty, imaginacją obdarzony żywą, Która duszę posiadasz tak czułą i tkliwą, Na której czarnych oczach i ustach z koralu Maluje się twa dusza w radości lub w żalu, Płyń, płyń gwiazdo, spokojnie przez nieba obłoki! A póki ty przebiegniesz horyzont wysoki, Lub nim znikniesz, gdy zorzy nadejdą promienie, Moją lirę tymczasem zajmie przypomnienie Chwil, na które ty patrząc z nieba wysokości, Widziałaś mnie w rozkoszy, smutku lub radości. 6

Gość księżycowa...
:P:P:P

Gość księżycowa...
Tak, zgadzam się SZOK, po prostu szok!!!!! tylko Słowacki mógłby to napisać.No, co najwyżej Mickiewicz... A takie to aktualne:P Może być np miłość księżycowa, czyli przy księżycu albo...jak z księżyca:D

Gość księżycowa...
z tym wierszem to wyskoczyłam, jak Filon:P z konopi:P Już księżyc zaszedł, psy się uśpiły l coś tam klaszcze za borem, Pewnie mnie czeka mój Filon miły Pod umówionym jaworem. Nie będę sobie warkocz trefiła, Tylko włos zwiążę splątany, Bobym się jeszcze bardziej spóźniła, A mój tam tęskni kochany. Wezmę z koszykiem maliny moje I tę plecionkę różowe: Maliny będziem jedli oboje, Wieniec mu włożę na głowę. Prowadź mnie teraz, miłości śmiała, Gdybyś mi skrzydła przypięła, Żebym najprędzej bór przeleciała, Potem Filona ścisnęła. Ot już i jawor... Nie masz miłego! Widzę, że jestem zdradzona! On z przywiązania żartuje mego... Kocham zmiennika Filona! Pewnie on teraz koło bogini Swej czarnobrewki Dorydy, Rozrywkę sobie okrutną czyni, Kosztem mej hańby i bidy. Pewnie jej mówi, że obłądzona Wpieram się w drzewa i bory, I zamiast jego białego łona Ściskam nieczułe jawory. Filonie, wtenczas, kiedym nie znała Jeszcze miłości szalonej, Pierwszy raz-em ją w twoich zdobyła Oczach i mowie pieszczonej. Jakże mię mocno ubezpieczała, Że z tobą będę szczęśliwą! Ą z tym się chytrze ukryć umiała, Że bywa czasem fałszywą. Ale któż zgadnie, przypadek jaki Dotąd zatrzymał Filona? Może on dla mnie zawsze jednaki, Może ja próżno strwożona? Oh, nie! on zdrajca, on u Dorydy, On może teraz bez miary Na sprośne z nią się wydał niewstydy, A ja mu daję ofiary... Widziałam wczoraj, jak na nią mrugał, Potem coś cicho mówili... Pewnie to dla niej ten kij wystrugał, Co mu się wszyscy dziwili. Jakżeby moją hańbę pomnożył, Gdyby od Laury uwity, Wieniec na głowę Dorydy włożył, Jako łup na mnie zdobyty! Wianku różany, gdym cię splatała, Krwią-m cię rąk moich skropiła, Bom twe najmocniej węzły spajała I z robotą-m się kwapiła. Teraz bądź świadkiem mojej rozpaczy, I razem naucz Filona, Jako w kochaniu nic nie wybaczy Prawdziwa miłość wzgardzona. Tłukę o drzewo mój koszyk miły, Rwę wieniec, którym splatała: Te z nich kawałki będą świadczyły, Żem z nim na wieki zerwała... Kiedy w chruścinie Filon schroniony Wybiegł do Laury spłakanej, Już był o drzewo koszyk stłuczony, Wieniec różowy stargany.

Gość księżycowa...
to to dopiero jest coś.Można sobie też nawzajem zaśpiewać:D

Gość księżycowa...
Dawniej nie było komputerów nie było kafeterii, nie było nawet kawiarni:P Trzeba się było pod krzakiem...albo pod jaworem spotykać. teraz to są czasy