Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

witam na forum kuchnia

Polecane posty

Nie, to raczej nie jest kuchnia chinska;) Postaram sie dzis jeszcze wrzucic. Z gory mowie, ze jeszcze tego nie robilem, ale danie jest proste i moja kolezanka to robila, wiec potraktujmy to jako przepis sprawdzony;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jotkakakk
czepianie to było do mnie ? to znaczy co ? mam pisać listy pochwalne bo będzie ci przykro czy jak ? ja bym oczekiwał , że jak ktoś zakłąda taki wątek to po to żeby podzielić się jakąs wiedzą , np. jak , moim oczywiście zdaniem, zrobić dobry makaron ? wziąc trzy jajka i rozić w mące, mieszać razem nożem, aż będzie wystarczająco gęste , żeby można było to robić ręka, ciągle dodawać mąki ciasto powinno być tak twarde, że będzie się gniotło tylko po naciśnieciu nadgarstkiem na prostej ręce i oparciu całego ciała , ugniatać obiema rękami w sumie około 10, 15min, do jednorodnej konsystencji potem wałkowanie , do tego musi być wałek z metalowym prętem w środku , bo te tylko drewniane łamią siię a kończenie wałkowania bez rączki jest niespecjalne ciasto powinno sięrozwałkowywać bez dodawania maki , jak jest odpowiednio gęste to nie ma z tym problemu potem chwila na suszenie, ja wieszam na sznurku :p zwijamy i tniemy nnożem na jak najmniejsze części jeśli ciasto było minimalnuie za rzadkie to się polepi i będzie wielkie g ale jak wszystko poszło dobrze to powinno się rozsypać , przy małej pomocy palców potem chwila na dosuszenie i gotować ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jotkakakk
aha po rozwałkowaniu ciasto powino być tak cienkie , żeby dobrze było widać słoje stolnicy , czyli prawie przeźroczyste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@mi mala: no tak, z tym, ze ja jak robie swoje leczo, to do tej pory nie uzywalem cukinii, ale w tym co dostaje od babci w sloikach zapewne jest, wiec z tego wynika, ze jadlem cukinie:) Tu jest fajny przepis na leczo i w sumie w ten sposob robilem;):https://www.youtube.com/watch?v=X00mTcMfvIk A tu jest moje:): http://www.voila.pl/122/7e7i7/?1 http://www.voila.pl/123/ddfl2/?1 http://www.voila.pl/125/ngsjo/?1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
jotka, nikt ci nie kaze nikogo chwalic, tylko sie nie czepiaj i nie narzucaj swojej woli :) tak samo jak ty bys mial topik o robieniu makaronu, a ktos by ci zarzucal, ze nie podajesz przepisu na kalafiorowke, czy cos w tym stylu :) zreszta jak musisz,, i jak ma ci ulzyc, to rob to, wytrzymamy jakos ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Czkawka po randce
jak można nie znać cukini? i ty sie nazywasz kucharzem? nie znasz sie na przyprawach, nie znasz podstawowych warzyw :o aż żal czytać te twoje wypociny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Czkawko - wszystko przed nim, poza tym czy to, że nie używa jakiegoś warzywa musi go skreślać jako kucharza? Zresztą z tego co wywnioskowałam - nie jest kucharzem zawodowym, tylko po prostu lubi gotować. Ja na przykład uważam siebie za... hmm... smakosza, a nigdy nie jadłam bakłażana; zarzucisz teraz mi, że co ze mnie za smakosz, no nie? Każdy gotuje ze składników, do których jest przyzwyczajony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I nie czepiajcie się o te kalafiory, to akurat biorę na siebie, bo zaproponowałam by podał jakieś przepisy. Być może pokrzyżowałam tym jego plany dotyczące prowadzenia tego topiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. @Pani Czkawka po randce: Znam takie przyprawy jak: sol, pieprz, bazylia, oregano, majenarenk, czosnek, papryka, papryka pikantna, chili, pieprz ziolowy, kubaba (ziele angielskie), lisc laurowy. Za namowa jednej z tutejszych kolezanek, w niedalekiej przyszlosci zaczne wytwarzac wlasne przyprawy. Co do warzyw, to w mojej kuchni cukinia nie jest podstawowym warzywem. Powiem wiecej: nadal bede robil leczo bez cukini. Na tym filmie tez zrobili bez cukini, wiec nie jestem przypadkiem odosobnionym. Zdaje sobie sprawe, ze nie wszystkim musi sie podobac moj blog. Moi czytelnicy dziela sie na moich fanow, krytykow oraz tzw. krytykantow. Rozumiem to i szanuje. Jesli kogos mecza moje "wypociny", to nie musi ich czytac:) W przestrzeni internetowo - medialnej istnieje wielu innych prezenterow kulinarnych. Oprocz mnie sa to np: Maklowicz, Okrasa, Sowa czy Pascal. Do wyboru do koloru. Pozdrawiam🖐️ Ps. Mam nadzieje, ze randka sie udala🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@Skad-Stad: Dokladnie, wszystko przede mna. Mam zamiar prowadzic ten watek i mojego bloga przez nastepne kilka/kilkanascie lat, wiec mysle, ze jeszcze zdazymy sie przejesc cukinia. I zgadza sie, nie jestem kucharzem zawodowym, tylko kucharzem amatorem, a cukinia nie nalezy do moich podstawowych warzyw. Podstawowymi warzywami u mnie sa: papryka, cebula, kapusta, salata, pomidor, ogorek zielony i kiszony, brukselka, kalafior, brokul itp. Dyni tez nie umiem. Nie martw sie tym kalafiorem. Jestem przygotowany na wiele sytuacji, wiec mozesz smialo zadawac mi kolejne pytania. Dam sobie rade:) Pozdrawiam🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gibonesse
W przestrzeni internetowo - medialnej istnieje wielu innych prezenterow kulinarnych. Oprocz mnie sa to np: Maklowicz, Okrasa, Sowa czy Pascal Oprócz Ciebie? Czy Ty człowieku siebie czytasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, ja rowniez jestem prezenterem kulinarnym. Na razie tylko na kafeterii, ale na jesieni odpalam z kolezanka profesjonalnego bloga i channel na youtube, gdzie bede gotowal i bedziecie mnie mogli ogladac na zywo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gibonesse
Sto razy to już pisałeś. Robisz kopiuj wklej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
:) hej maciek, pisszesz, ze lubisz brukselke. a probowales moze brukselke pieczona? to jest dopiero raj w paszczy ;) jak chcesz, to ci opowiem. ja jom pieke na dodatek z pieczarkami - w pewnym sensie jest to wariant kapusty z grzybami. ale co masz na mysli mowac, ze bedziesz "wytwarzac" wlasne przyprawy? w sensie, ze mieszanki ziol itp? czy hodowac w doniczkach wlasne ziola?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@lubie to: co do przypraw, to chodzilo mi o wpis z 12 kwietnia z godziny 12:39:) Brukselke uwielbiam, a pieczona jadlem razem z pieczona karkowka i ziemniakami pieczonymi w naczyniu zaroodporny:) Ale to Twoje tez zrobie;) Dzieki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
macku, no wolne zarty! :D nie ma wpisu 12.04. o 12:39 :( co do brukeski, to polecam - polowki brukselek i polowki pieczarek polane oliwa i posypana sola, pieprzem i ziolami (dowolnymi, wg. smaku) zapiekasz w mocno nagrzanym piekarniku. sympatyczna i wesola postac z ciebie i lubie zagladac na ten topik :) smiesza mnie ci krytykanci, ktorzy po prostu z urzedu MUSZA krytykowac wszystko i cokolwiek. np. jak zaproponowales im ogladanie profescjonalistow, skoro twoja amatorszczyzna ich tak odstrasza, to nawet ta propozycje skrytykowali :D nie dogodzisz :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
takie rozne zapiekane warzywa fajnie tez czasem posypac serem .... serem owczym na ten przyklad, szczegolnie jesli wystepuje cos grzybowego. kapusta zapieczona z serem swietnie smakuje - to stwierdzilam na przykladzie pieczonych golabkow z plastrami sera na wierzchu. pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez lubie jak tu zagladasz do mnie, bo zawsze cos ciekawego napiszesz, a wydajesz sie byc osoba rozgarnieta, wiec staram sie zapisywac to sobie w moim zeszycie;) Co do krytykantow to ich nigdy sie nie zadowoli. Jak zrobisz herbate z cytryna, to zapytaja dlaczego z cytryna. Jak zrobisz bez cytryny, to spytaja sie dlaczego nie ma cytryny itp. Ale takie sa uroki tego jak czlowiek wystawia sie pod ocene i opinie innych. Jestem na to przygotowany i rozumiem to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chcialbym w najblizszym czasie zakisic troche sloikow z kapusta:) Pozniej podam fajny przepis oraz na ten Hot Pot i ja pierogi w moim wykonaniu. Z piergow mam zdjecia, wiec tez wkleje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
aha, juz kojarze, czyli chodzi o ta przyprawe/baze/koncentrat smakowy na zupy, sosy. super pomysl. osobiscie jestem za leniwa na takie cos, ale pomysl sam w sobie genialny. (ja prowadze bardzo uproszczona kuchnie, bez tradycyjnych rosolow itp., itd. zwykle robie dania 15-30 minutowe, typu krewetki z ryzem, kurza piers w winie, stek wolowy, jedynie raz na jakis czas pieke duze mieso, zeby bylo do salatek i kanapek na caly tydzien :) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
fajnie, bedziemy czekac na relacje. ja po prostu bardzo lubie takie luzne pogaduchy o jedzonku z sympatycznymi osobami :) mam nadzieje, ze ten hot-pot to cos latwego, bo na wykonywanie pierogow sie nie pisze, chociaz lubie pierogi, szczegolnie takie azjatyckie z bardzo cieniutkiego ciasta. staram sie unikac macznych spraw, jednak dobrym pierogiem nie pogardze. moja babcia robila najlepsze na swiecie z kartoflami, serem i smazona cebulka :) ruskie czyli, a i z bardzo cieniutkim ciastem baz jajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19:39 [zgłoś do usunięcia] dużo cebuli jak dusisz mięso, Maciek,Maciek aleś wyskoczył z tą wegetą!!!Jeśli masz zamiar poważne forum tu prowadzić,to niestety wegetę to w buty trzeba sobie wsadzić niestety Nie używam tego parszstwa,pełnego glutów,chemi i ohydne w smaku.Poważna kuchnia powinna opierać się na natutalnych przyprawach: suszę warzywa,utarte na tarce o grubych oczkach(mam suszarkę do grzybów i warzyw),ususzone mielę w młynku do kawy i tym przyprawiam. - marchewka korzeń, - 20-25 procent całości użytych warzyw -pietruszka korzeń i natka 15 % -lubczyk korzeń i natka 5% -uprzednio usmażona,następnie ususzona cebula - 15% -por 10% -pomidory suszone wg uznania -czosnek Do zmielonej już na proszek przyprawydodaję łyżeczke kurkumy i sół morską.Zamykam w małe słoiczki i daję do zamrżarki.Można je długo przechowywać,a przyprawiona tak zupa smakuje jak zup,a nie jak słone g......!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×