Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość /6677777198876555

Czy taka osoba umie gotować?

Polecane posty

Gość /6677777198876555

Moja koleżanka gotuje według rodziny świetnie. Ją jednak wiem że ona nawet rosolu sama nie zrobi . wszystko z popularnych blogow kulinarnych. Czy ona serio UMIE gotować?

Gość /6677777198876555
Ale ktoś kto gotuje słowo w słowo z tych przepisow co do ml i mg umie gotować?

Gość zxzx
A co ktoś gotuje za nią? Co z tego że przepisów używa czy to jakaś zbrodnia czy jak?

Gość zxzx
No i? Jak ktoś jest łamagą to i wg przepisu nie zrobi.

/6677777198876555, esssu jak ja nie lubie takich plotkar jak autorka, od razu mnie trafia. Pewnie autorko zazdroscisz bo Ty nawet jajek nie umiesz ugotowac.

Ja też z blogów korzystam. Dla mnie nie potrafi gotować osoba która gotuje WSZYSTKO z torebek, "fixów", "pomysłów na..." i dodaje jedynie wodę 🖐️

A z czego ma się nauczyć gotować? Sama ma przepisy wymyślać? Ja też się uczyłam gotować z internetu, bo w domu rodzinnym się tego nie nauczyłam, zresztą jak patrzyłam na styl gotowania w mojej rodzinie, postanowiłam się od tego trzymać z daleka;) Najcześciej przepisy biorę z Wielkiego Żarcia i ponoć.... gotuję i piekę nieźle, więc chyba umiem;)

Jakoś trzeba się nauczyć gotować. Jedni korzystają z gotowych przepisów i trzymają się ich przez lata inni modyfikują istniejące receptury ale każdy gotuje wg. jakiegoś przepisu. Prawda jest taka, że niektórzy nie potrafią zrobić nic zjadliwego nawet jak wykonują krok po kroku to, co zalecono w książce kucharskiej. Skoro więc dziewczyna gotuje smacznie to moim zdaniem potrafi gotować. Jedni przepisy mają w głowie inny wolą opierać się na tych "pisanych".

Gość /6677777198876555
Zaraz plotkara. Jak ja uwielbiam takie jak ty ;P pytam w kontekście siebie bo sama tak robię ale dużo pamiętam i eksperymentuje co nie zawsze mi wychodzi. Uważam że ja nie umiem gotować. A ona tak?

Gość ZANIEPOKOJONA ruchami :(
Moim zdanieem tak bo nie kazdy musi miec glowe do przepisow i pamiec do tego co i ile dodac do potrawy aby wszystko mialo rece i nogi. Najwaniejsze ze w ogole gotuje i jej to wychodzi . a jakie pomoce naukowe do tego wykorzystuje to juz nie jest wazne. Liczy sie efekt ;)

Ja też korzystam z przepisów, bo najczęściej robię rzeczy bardziej skomplikowane, gdzie daje się sporo składników oraz ziół i przypraw. Nie pamiętam ich wszystkich łącznie z proporacjami, pewnie gdybym robiła z głowy, to połowy rzeczy bym zapomniała i efekt już nie byłby ten sam.

Ja nauczylam sie gotowac jak wyjechalam do pracy zagranica, a wczesniej mama wszytsko robila tzn gotowala , prala sprzatala itp Teraz korzystam z neta najbardziej lubie wielkie zarcie sa tam fajne przepisy ktore sie przewaznie udaja.

Gość tasia216
Jak wszystkim smakuje i gotuje sama to TAK umie gotowac. Ja tez korzystam z internetu im wiecej znam przepisow tym wieksze pole do popisu.I czasem sie chce cos nowego :)

Ja uwielbiam "domowe gotowanie" i "domowe wypieki" tej samej blogerki. Fakt faktem, że zmieniam np mniej cukru zawsze dodaje i więcej przypraw u mnie, ale same pomysły bardzo mi się podobają

Gość /6677777198876555
Ja głównie z Kwestii Smaku i Moich Wypiekow.

W gotowaniu liczy się zadowolenie osób, które to zjedzą. Jeśli są zadowolone to super. A czy potrawa z bloga czy z kalendarza to co za różnica ?

o, ja tez korzystam głównie z kwestii smaku i moich wypieków. :) Choc piekę rzadko, bo nie mam konsumentów. :(

Gość /6677777198876555
zadna roznica, ale czy to juz "umiejętność gotowania"?

Gość /6677777198876555
podobno Asia z Kwestii Smakow niemal wszystkie przepisy SAMA WYMYSLA. Jezeli nie, to daje zrodlo, ale zazwyczaj to jej... Dla mnie ktoś taki UMIE GOTOWAC.

Gość ja wiem czy dużo
a czy ktoś, kto biega a nie bierze udziału w maratonach, potrafi biegać?

oczywiście, że umie. Dasz dwóm osobą te same składniki, ten sam przepis a smakować i tak będzie inaczej. Ja gotuje też słowo w słowo z babcinych przepisów... Przecież to ja gotuje nie babcia... A po za tym Ty tez gotujesz słowo w słowo rosół, bo przepisów na rosół jest tysiące... :]

To juz jest mistrzostwo. Dla mnie umie gotować osoba, która robi smaczne, urozmaicone posiłki, dobrze doprawione, a czy robi to z głowy czy z przepisu, to już kwestia drugorzędna. Nie potrafi gotować osoba, która używa tylko pieprzu i soli, a w swoim repertuarze ma 5 posiłków w stylu schabowe i mielone.

Ja się przepisami z internetu inspiruję. Zerkam co kto z czym łączy- czasem dodaję coś od siebie, coś odejmę- tak, żeby bardziej nam smakowało. Można powiedzieć, że w ten sposób poniekąd tworzę swoje przepisy, które bazują na czymś innym. Ale czy to znaczy, że robię coś lepiej niż osoba, która dokładnie odwzorowuje przepis? Ja modyfikacje wprowadzam, żeby podpasować danie do naszych upodobań. Osoba, która "zgapia" w całości ma może po prostu identyczny gust co autor. Autorko- szukasz dziury w całym :) Każdy nas na czymś się wzoruje- wzorowała się Twoja mama, babcia i nawet najlepszy szef kuchni. Czy oni wszyscy, Twoim zdaniem, nie potrafią gotować?