Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fsjfsjkfnlsdknfkls

Jakiej chemii używacie w domu?

Polecane posty

Gość fsjfsjkfnlsdknfkls

Widzę że inna koleżanka zadała pytanie jakich kosmetyków używacie, to ja zadam pytanie jakich środków czystości używacie w domu?

Gość 444444444444444444
a jakis prezeraty uzywacie i papieru toaletowego

Gość To się zdarza
Sagrotan, Persil, Bluestar (do wc), jakiś najtańszy płyn do mycia szyb (no name).

Gość fsjfsjkfnlsdknfkls
Chodzi mi o to, np. co używacie do czyszczenia kabin prysznicowych? Bo ja ostatnio znalazłam cudowny środek na to - Cilit Bang z szerokim sprayem - jest boski :). Tak samo używam żel Cilit Bang do czyszczenia toalet. Mleczko Cif, proszek Ajax, płyn do mycia naczyń Fairy, a do zmywarki kupuję tabletki z Finish Quantum, sól do zmywarek i nabłyszczacz - często z Somatu albo Finish. Do ścierania kurzy uzywam Pronto. I kilka mam środków czystości z FM - płyn do szyb, pasta do powierzchni skórzanych, oliwkę do stali nierdzewnej, płyn do kafelek, płyn do piekarników, płyn do zatłuszczonych powierzchni. To chyba tyle :P.

Gość fsjfsjkfnlsdknfkls
A jeśli chodzi o środki piorące to używam proszku do prania z Ariel albo Persil, wcześniej używałam kapsułki piorące to znaczącej różnicy nie widziałam, jedynie co to jest bardziej pustoszący portfel środek piorący. Płyny do płukania używam z najczęściej: Silan, Softlan, Lenor. I czasem (w zależności od rodzaju ubrań) używam żelu do prania Perwoll.

Gość a wiec tak:
proszek Vizir plyn do podłog Ajax do drewna - sidolux do naczyń - ludwik do mebli-pronto do wanny, zlewow i wc -cif niebieski

Gość quertyyyyyy29
uniwersalnie. sama woda. nie stac mnie na nic.

Gość a wiec tak:
plyn do plukania Lenor perfumowany kostki somat do zmywarki

Gość sabinnna czarownica
ja kiedys uzywalam cilit bank ale zamienilam go na plyn z biedronki o nazwie fist tak samo dobry a duzo tanszy ,do zmywarki uzywam firmy somat lub calgon,do wc bardzo roznie ,do szyb clin

Gość quertyyyyyy29
t

Gość brystol techniczny
Ajax umiwersalny (spray) - lazienka , kuchnia. Aja- plyn do szyb. Duck -do WC Cif- mleczko do czyszczenia Yes, Grumme, Ajax- Plyn do naczyn. Via, Ariel - Proszek do prania. Softlan (niebieski) -plyn do plukania.

Gość aprils
Domestos do toalet Pur do naczyń Pronto do mebli, parkietu Jakiś cytrusowy do szyb Cif do mycia wanny, zlewu itp.

Gość im mniej tym lepiej
staram się używać jaknajmniej chemii, po co się truć i leczyć potem alergie do naczyń Ludwik do podłóg lawendowy płyn Froch (żabka) żel do WC Froch (żabka) płyn do prania z Carrfoura do mycia kabiny prysznicowej, wanny i umywalki spray W5 z Lidla do luster i szyb spray do szyb Clear cytrynowy tabletki do zmywarki z Lidla zawsze staram się kupować tanie produkty, po co przepłacać

Gość ja różnie.
ale w kuchni i łazience to zazwyczaj cilit bang bo dobry. do naczyn pur. kiedyś kupiłam Fairy ale mnie uczulał. ciągle miałam czerwone i swedzace dłonie. proszek do prania to bryza bo na większość tych lepszych proszków mnie uczula.. clin do szyb. w lazience też domestos. do podłóg to różnie.

Ja kupiłam parowe urządzenie czyszczące (Karcher) i prawie nie muszę używać chemii do sprzątania. Kafelki, kabinę prysznicową, okna i podłogę czyszczę tym urządzeniem i nie potrzebuję żadnych środków. Trzeba tylko tym przejechać i potem wytrzeć do sucha. Mam dużo mniej roboty, bo to błyskawicznie czyści, a mieszkanie wydaje się dużo czystsze niż wcześniej, jak stosowałam chemię. Z środków czystości używam Cifa do umywalki, wanny, kuchenki. Kostki do zmywarki (nie mam ulubionej marki), do prania płyny Kokosal. A i o wc domestos i kostka.

Gość ja uzywam glownie
cieplej wody sody oczyszczonej i octu spirytusowego. cilitu nie uzywam bo mnie zatyka i lzawia mi oczy. plyn do naczyn z zabka lub z lidla do zmywarki tabletki quantum plyn do prania dash, czasem ariel czasem persil, czasem zabka. zalezy co jest w promocjo. do plukania - ocet, czasem lenor, ale jedna butelka wystarcza mi na pol roku, a piore praktycznie codziennie.

Gość fsjfsjkfnlsdknfkls
A właśnie, miałam dopisać bo kiedyś oglądałam Perfekcyjną Panią Domu, i była porada że na kamień pomaga ocet. A miałam dużo kamienia zgromadzonego na umywalce przy spływie i kranie, nie szło niczym doczyścić - dopiero jak dałam na gąbkę octu, troszkę szorowałam żeby "zmiękł" ten kamień i delikatnie nożem owiniętym w szmatkę zdrapywałam ten kamień i zeszło bez smugów :)!!! Wspaniały patent na kamień, polecam!

Gość Kushies
do łazienek, kuchni i podług - Zooflora z UK, Ludwik (od naczyń) do toalety - Duck, Harpic, Agent Max do zmywania - Ludwik, Domol do zmywarki - Fairy z UK (kapsułki), Domol (sól, nabłyszczacz), W5 (sól) do prania kolorów - Ariel (kapsułki), Persil (kapsułki) są słabe ale używam z wygody do białego - Weisser Riese z DE (proszek) do płukania - Lenor, E, K do okien, kurzu i w ogóle wszystkiego - Clin do odplamiania - Dr.Beckmann z UK, Dylon z UK, Treffer z NL, Agent Max papier kuchenny - Queen toaletowy - Queen chustki domowe - Alouette do zapachu - Air Wick kostki toaletowe - Domestos, Ambi Pur chustki elektrostatyczne - Flink & Sauber mokre chustki do podłogi - Muji do umywalek - Amten (z Ikei) udrażniasz do rur - Crofty z NL

Gość Kushies
a i próbowałam jeszcze kapsułek do prania OMO z FR - piękne kolory, piękne zapachy, ale są jeszcze słabsze od tych polskich Arieli i Persilów

Gość ja stosuję
Do naczyń- Pur Podłogi- szampon do mycia włosów :D poważnie- jest najlepszy :D Kiedyś użyłam z musu, bo zapomniałam kupić płyny a po długim smażeniu trochę podłogę w kuchni zapaskudziłam i od tamtej pory stosuję tylko szampon bo wręcz wymiata!!! Okna- Clin oraz woda z octem i cebula Do toalety- domestos Kurze ścieram chusteczkami nawilżanymi z biedronki do mebli w kuchni fronty (mam błyszczące), blaty myję chusteczkami też z biedry do kuchni (tym też przecieram kuchenkę a nawet zlew. Nie myję ich prawie, bo jak codziennie przecieram to się nie brudzi). Tych chusteczek używam też do mycia kafelek- też często przetrę więc nie musze ich czyścić. do reszty zabrudzeń w domu (baterie zakamienione, piekarnik, kabinę, lodówkę i inne atrakcje) używam octu z wodą lub sodą- zalezy co czyszczę i kwasku cytrynowego itp.

Gość ja stosuję
aha! Jest jeszcze środek, który mogę polecić. Jak ktoś nie może odkamienić toalety i próbował dosłownie wszystkiego to niezastąpiony jest środek firmy merida

Gość Kushies
co robisz z cebulą jak myjesz okna?

Gość ja stosuję
Przekrajam cebulę na pół i ściągam nią największy brud ;) dla mnie niezawodny sposób. P.S. wbrew pozorom nie śmierdzi :D

Gość Kushies
mi się jeszcze dwa przypomniały: do AGD ze stali nierdzewnej - W5 do wszelkich prac domowych i odświeżania tapicerek i materacy - Tricel (soda) do szyb w kabinach prysznicowych - HG, Ravak mydła w płynie do kuchni i łazienek - Rossmann (najtańsze almond & vanilla), Linda, czasem Luksja, Tesco

Gość Kushies
łatwo schodzi tą cebulą? ja zawsze od podwórka myję najpierw ciepłą wodą z Ludwikiem do naczyń, a dopiero potem spryskuję Clinem do glansu, bo sam sprej tylko rozmazuje brud

Gość Kushies
do szyby kominkowej - zwykły popiół z paleniska wcierany za pomocą płatków kosmetycznych albo waty

Gość ja stosuję
cebulą za jednym przetarciem schodzi praktycznie cały syf. Potem już wystarczy czy płynem w sprayu czy octem z wodą, na koniec do sucha wytrzeć gazetą lub DOBRYM ręcznikiem papierowym (niektóre zostawiają smugi- np. ręczniki z tesco bodajże) i miodzio po prostu!

Gość Kushies
ja gazetą nie wycieram, bo niewygodnie i boje się że porysuje szybę wycieram do połysku specjalną ścierką z mikrofibry do szkła, która nie pyli spróbuję sposobu z cebulą, bo mnie zaciekawił

Gość Kushies
do naturalnych podług drewnianych - woda z odrobiną octu (przetrzeć dobrze wyciśniętą szmatą lub ścierką do podłogi)

Gość ja stosuję
mnie też właśnie zaciekawił jak oglądałam program "Czysta Chata". Obiecali, ze nie będzie śmierdziało- tu miałam wątpliwości, ale rzeczywiście NIC nie czuć :) I fajnie schodzi cały brud szczególnie jak w pobliżu jest budowa i jak jest brud po śniegu czy deszczach