Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiełka brokuły

Termin na październik

Polecane posty

Gość kiełka brokuły

Ja mam termin na koniec października. Jest może jakaś przyszła, oczekująca z tym terminem? :) Jak się czujecie?

Gość modernbarossa
czesc a raczej dzien dobry , ja mam termin na 17 pazdziernia , ciesze sie ze tos zalozyl w oncu nowy watek bo do tych starszych ciezko dolaczyc jakos :) Czuje sie w miare oej tylkko ta rozciagajaca sie macica nie daje mi spooju taie klucie bolace ze masakra , ale ulga dla mnie jest to ze juz nie mma mdlosci i mniej czuje sie zmeczona choc brzuszek powoli rosnie i zaczyna mi ciazyc . A ja u Ciebie ?

Gość kiełka brokuły
Próbowałam się tam dołączyć, ale również mi się nie udało, a miło przeżywać ten okres z kimś. Szczególnie że w moim przypadku, niestety zostałam całkiem sama. Ja też odczuwam kłucie, czasami nawet skurcze, ale podobno wszystko ok i tak ma to właśnie wyglądać. Niestety mi mdłości nie przeszły są zdecydowanie mniejsze, ale jednak są i dzisiaj też wymioty z rana. Mam nadzieję, że to jednorazowo. Ja mam termin na 30 października. Dzisiaj mam USG - przezierność karkową i od rana jakaś poddenerwowana jestem.

Gość modernbarossa
oj ja juz mialam to badanie , sama balam sie i to cholernie ale okazalo sie ze to nic strasznego , w sumie najzwyczajniejsze usg , zobaczysz swoje malenstwo i to jest niezapomniane uczucie , ja myslalam ze sie ze szczescia poplacze ja tam lezalam . Nastepne badanie mam dopiero 15 maja wiec trc'oche czasu mam aczkolwiek wolalabym szybciej , jaas spoojniejsza jestem ja widze ze z maluszkiem wszytko okej , jestem jakas przewrazliwiona pewnie dlatego ze to moja pierwsza ciaza i wszysto jest dla mnie takie nowe i czasem nawet az siebie i swojego organizmu nie poznaje .

Gość kiełka brokuły
To jesteśmy na tym samym etapie :) To również moja pierwsza ciąża, dlatego tak wszystko przeżywam. Mam nadzieję, że dzisiaj również będę mogła powiedzieć, że to tylko zwykłe badanie usg, ale jak na razie mam najgorsze myśli, chociaż wiem, że powinnam myśleć pozytywnie :)

Gość modernbarossa
Wiesz odwiedzalam wiele forum wiele stronek i azda mloda mama a nawet doswiadczona paniuje bo to jedna chodzi o nasz najwiekszy skarb :) Ale nie ma co paniowac , nie pomozesz tym swojemu maluszowi a mozesz zaszkodzic . wiesz u mnie jest tai problem ze nie mieszam w polsce , mieszam w niemieckojezycznym kraju i nie znam ta dobrze jezya aby dopytac lekarza o wszytsko wiec mam pewna bariere ałe na szczescie moj partner zna duzo lepiej i niestety musi chodzic ze mna na wszytsie badania . Panika nie pomoze nam w niczym , trzeba byc spokojna i opanowana to nic strasznego , ja najbardziej sie boje ze cos wyjdzie nie tak prozy kolejnych badaniach , ze poronie a na koncu martwie sie o porod ale to odlegle jeszcze , w koncu dopiero 12 tydzien przebywam :)

Gość kiełka brokuły
Ja jestem tutaj w Polsce, język znam, a dopiero jak wychodzę od lekarza, to pojawia się potok myśli i pytań, a jak jestem na wizycie, to jakbym wszystko wiedziała i było oczywiste... takie zaćmienie :)

Gość modernbarossa
kazdy tak ma bo lekarz tez podaje nam pewna garsc informacjii i same nawet nie wiemy o co nalezy sie zapytac , bo tak wlasciwie sad mamy wiedziec po raz pierwszy jestesmy w taim stanie przeciez :)

Gość kiełka brokuły
A masz jakieś zachcianki? :) Pierwsze rozstępy ? I oczywiście czy masz jakieś przeczucie co do płci? Ja od początku ciąży schudłam 6kg. Cały czas wymioty i nudności, dopiero teraz odżywam, ale waga średnio rośnie. Z tym, że ja nie mam jakiejś wielkiej ochoty, żeby jeść, a jak jem, to bardzo zdrowo i dużo wody piję. Nie mam jeszcze żadnych rozstępów, ale pierwsi urosły mi już przynajmniej o rozmiar :D tylko bolą. I przeczucie co do płci, to oczywiście chłopak i chłopaka właśnie bym bardzo chciała. Zresztą nieistotne. Tylko niech będzie zdrowe to moje maleństwo :)

Gość modernbarossa
Oj u mnie to byla sprawa skompliowana , gdzies od 7 tygodnia ciazy jeszcze przed wizyta u lekarza mialam lekie zachcianki ale nie zawsze sie dalo bo mdlosci nie odstepowaly mnie ani na rok minely dopiero jaeis poltora tygodnia temu co bylo dla mnie wielka ulga , ale najczesciej jest to kwasne i slone jak uwielbialam zawsze slodkie to teraz zadko albo wogole , ostatnio zjadlam loda i po kilku minutach przegryzlam go kawalkiem kielbasy masakra normalny organizm by tego nie przyswoil :) Rozstepw ja nrazie nie widze ale pelno mocnych bardzo wyraznych zyle na piersiacjh , udach i w oolicach bioder , piersi oczywiscie urosly az musze nowy stani jakis kupic bo te moje juz mnie gniota , na szczescie bole piersi lprzeszly a bolaly tak bardzo ze nawet dostknac nie moglam i przez to mnostwo nie przespanych nocy . Cos czuje ze bedzie chclopak ale wszytso moze sie wydarzyc , oaze sie w maju na badaniach bo juz powinno byc widac . A to dzisij masz ta przeziernosc karkowa ? O ktorej godzinie ? Teraz u mnie azchcianek coraz mniej , staram sie zdrowo odzywiac , ale nie zawsze to wychodzi rzeciez bo my obiety ciezarne mamy prawo do roznych dziwnych rzeczy :) Ostatnio mnie bardzo pobolewa kregoslup , ale wydaje mi sie to normalne jestem bardzo drobna kobieta przed ciaza wazylam 47 kg przy wzroscie niecale 160 cm a teraz przytylam juz prawie 3 kg . Mdlilo mnie owszem owszem ale wymiotowalam moze raz tylkok a ta to mnie tylo naciagalo a juz wolalabym zeby zwymiotowac i na chwile choc byl spokoj :)

Gość kiełka brokuły
Mnie też kurcze kręgosłup pobolewa, ostatnio nawet miałam problem z chodzeniem tak bolało, a wydaję mi się, że to jeszcze za wcześnie na bóle kręgosłupa :D Tak, dzisiaj na 16.40 mam wizytę, prywatnie i niestety aż 250zł muszę zapłacić :-o Ja przy wzroście 174cm ważę obecnie 59kg, a przed ciążą i tymi okropnymi wymiotami ważyłam 65kg w porywach do 66kg, więc schudłam nieźle :D

Gość modernbarossa
no napewno za wczesnie jeszcze na takie typowo ciazowe bole kregoslupa wiec nie wiem co nam moze dolegac , ale u mnie to tak chwile boli a potem przechodzi i pare dni nic i potem znowu wiec nie wiem o co chodzi wogole . Oj to rzeczywiscie duzo ja na badanie , ja mialam na kase chorych ale musialam do szpitala w ktorym bede rodzila jechac specjalnie bo inaczej musialabym placic za to badanie bodajze 150 euro wiec tez sporo . A Ty jaie dolegliwosci mialas ? Nadal cie mecza ? Rozstepy no kurcze jeszcze zadnych nie zauwazylam ale starams i regularnienawilzac cialo , najlepsza oliwka taka dla dzieci :)

Gość kiełka brokuły
Ja też nawilżam ciało regularnie, na wielkie szczęście jeszcze nic nie widać i oby nie pojawiły się w ogóle, bo nie narzekam na stan swojego ciała i skóry, więc trochę byłoby mi przykro. W ogóle prywatnie będę chodziła do lekarza, bo niestety pojawiłam się zbyt późno bo w 11tc i podobno nie przysługuje mi becikowe, dlatego też jak już u niej zaczęłam to poprowadzę tę ciążę i mam nadzieję, że nie będzie mi robiła problemów z wypisaniem w zaświadczeniu, że objęta opieką lekarską jestem od 10tc. Pogmatwane to strasznie, a wcześniej niestety nie przywiązywałam do tego wagi i przegapiłam.

Gość kiełka brokuły
No i średnio wizyta 160zł :/ Biorąc pod uwagę fakt, że pracuje tylko mój partner, ja mam jakieś pieniądze, ale to są grosze, to sporo. Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że mój mały biznes się rozwinie i będzie bez problemu :)

Gość modernbarossa
oj to rzeczywiscie koszty taich wizyt i badan to nie mala sumka , ale trzeba i nie ma wyjscia . Ja czasem tu zaluje ze nie poszlam prywatnoe bo lekarz ktory prowadzi moja ciaze to beznadziejny taki facet ze az szoda mi slow na niego ale no coz ta bywa . Wlsnie moj partner sie smieje ze mnie ze grubasek sie ze mnie robi , ale tlumacze mu ze nie dziwne , ja jestem drobna i niziuta ale on za to ponad 180 cm wzrostu i przy kosci wiec dziecko moze byc duze choc niekoneicznie :) Ale ciesze sie nawet ze tyje bo w koncu nabieram jakis ksztaltow a nie takie chuchro kosciste :p

Gość kiełka brokuły
A troszkę brzuszka u Ciebie już widać? Ja raczej mam taki jakbym się najadła, płaskiego nie mam, ale spokojnie mogę jeszcze wciągnąć.

Gość modernbarossa
Troszecze widac juz mi brzuszek ale nie taki typowo ciazowy choc ksztaltem juz przypomina pilecze i przyznam Ci sie ze powoli nie mieszcze sie w spodnie i wiekszosci koszulek ktora byla taka odrobine luzna robia sie obcisle :) Choc czasem go widac a czasem nie nie mam pojecia ja to zaleznosc jest :)

Gość kiełka brokuły
Ja jeszcze się mieszczę w spodnie, ale już też lepiej jak mam je rozpięte, bo troszkę zaczyna cisnąć. I właściwie co mam z tym fantem zrobić? Zacząć rozglądać się za jakimiś ciążowymi? To jeszcze za wcześnie chyba.

Gość modernbarossa
Powiem ci szczerze ze mi najwygodniej w dresach jz teraz wiec boje sie co bedzie z miesiac dwa czy pod oneic ciazy :) ale wlasiwie nie mam zamiaru wcale kupowac ciazowych ciuchow , najwygodniejsze bda chyba luzne tuniczi bo przeciez to bedzie lato : D

Gość kiełka brokuły
No tak. Tylko ja jestem bardzo spodniowa, więc jakąś jedną parę i tak będę musiała nabyć. A tuniczek i przed ciążą miałam bardzo dużo, więc przynajmniej na tym zaoszczędzę, chyba że coś mi się bardzo mocno spodoba :)

Można się przyłączyć? Tp 25.10.2013. Kielka możemy podać sobie rękę. Ja przy wzroście 178 cm schudlam z 68 do 60 przez wymioty. To wasze pierwsze ciąże?

Gość kiełka brokuły
A Ty tam w Niemczech jesteś od dawna? I czy na stałe? Mój partner jest teraz w Irlandii i trochę tam posiedzi, dlatego poważnie myślę nad przeniesieniem się do niego, bo tutaj i tak jestem sama - przynajmniej psychicznie - i strasznie mi go brakuje. Ale to i tak dopiero po porodzie, bo ciążę chcę prowadzić w Polsce no i tutaj też chcę urodzić.

Gość kiełka brokuły
ambaje83 - oczywiście, zapraszamy, zapraszamy :) Tak to nasze pierwsze ciążę i ja dzisiaj mam właśnie to badanie na przezierność. Jak się czujesz teraz? Wymioty ustępują?

Gość modernbarossa
ja tez raczej preferuje spodnie , mam jakis kompleks krzywych nog :D ktory tylko ja widze no ale tak bywa juz :) bedziemy myslec jak brzuszek bedzie mocno widoczny wiec pewnei za miesiac moze dwa i wtedy bedziemy kupowac . Abaje jasne ze mozesz dolaczyc , nie bedzeimy tylko we dwie im nas wiecej tym lepiej :) Jasne to moja pierwsza ciaza i ta sie przejmuje wszytsim ze masakra , przwziernosc karowa juz mialam i to naprawde nic strasznego , ja regularna wizyte mam 15 maja dopiero .

Gość modernbarossa
Nie mieszkam w Niemczech tylko w Austrii dokladniej w Wiedniu i juz na stale od dwoch lat . Wiesz ja na twoim miejscu nie zastanawialabym sie wcale tylko leciala do partnera bo samej byc w takeij chwilii to nic fajnego naprawde ,a aza granica jest lepsza opieka medyczna i z tego co wiem lepsze swiadczenia po urodzeniu ale jak juz zaczelas ciaze w polsce to nei wiem jak by to wygladalo :)

Gość kiełka brokuły
No właśnie nie słyszałam zbyt dobrych opinii na temat opieki medycznej ciężarnych w Irlandii, dlatego chcę poprowadzić ciążę tutaj, ale nie wiem jak długo dam radę, bo ten mój chłop prędko tutaj nie przyleci, bo dopiero co wyleciał i podjął pracę, a ja do niego mogę średnio się wybrać, bo ostatnio pojawiły się u mnie plamienia i wylądowałam w szpitalu. Niby wszystko ok i lekarz stwierdził, że On tam nic nie widzi, ale zalecił raczej tryb leżący do czego średnio się stosuje, bo nie mogę sobie za bardzo na to pozwolić no i nospę 3 razy dziennie.

Poranki wciąż mam ciężkie i mam mega laknienie ns herbatę z cytryna i serek Brie ktorego ponoć nie można bo ma odrobinę pleśni ale nie mogę się powstrzymac. U mnie wymioty były we wszystkich ciążach więc jestem już poprawiona w boju. Tym razem niestety nie obyło się bez szpitala bo się odwodnilam i mdlalam. Mam nadzieję ze już teraz będzie dobrze.

Gość modernbarossa
moze lpeiej wytrzymac i oczywiscie przewczekac ten czas po porodzie bo od razu tez nie polecisz a to bedzie dopiero wyprawa :) No ale trzeba dac rade ale wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie poleciec do niego ja bym ta zrobiola bo samej bedzie ci strasznie ciezko . A jak lekarz zalecil raczej lezacy tryb zycia to moze lepiej sie stosuj do niego bo roznie bywa , z tego co wiem do 16 tygodnia bardzo latwo o poronienie , jeszcze ksztaltuje sie przeciez malenka istotka :) Ambaje wiec lepiej uwazaj na siebie , ja na szczesce bez plamien , tylko zlapalam grzybice pochwy ale to ponoc czeste u kobiet w ciazy ale juz mi przechodzi , jestem na leach i czuje sie lpiej duzo lepiej , tylo mnie tak pobolewa w okolicach mosta nie wiem co to jest :p