Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jaba daba duuuuuuuuuuuuu

Są tu jakieś dziewczyny ze wsi, które się wychowały przy pracach gospodarczych?

Polecane posty

Potrzebuję pomocy! Chcę posadzić na podwórku swoje kartofle i być może coś jeszcze, ale nie wiem jak? Czy mam pociąć kartofel na części z okami? Każda część z jednym okiem? Na jaką głębokość sadzicie? Jak często podlewać? Czy marchew sadzi się tak samo? A jak cebulę i czosnek? Help!!!

Jak przygotować ziemię? Sam czarnoziem i kompost, czy jeszcze piach? Czy pod spodem ma być drenaż z kamieni albo żwiru?

Kiedy będę wiedziała, że nadszedł czas na wykopki? Jak duża musi być roślina, żeby kartofle były bardzo duże? Jakoś je sprawdzacie i wykopujecie jeden, czy patrzycie po wielkości krzaka nad ziemią?

No a nie? Mam dosyć marketowych nie wiadomo czym nawożonych i chińskiego pompowanego czosnku.

Sadzi się małe ziemniaczki w miarę równe, lekko podkiełkowane. Potem trzeba zrobić specjalne "radlonki". Nawozić, zbierać stonkę, podlewać i potem to zebrać. Coś raczej dla pasjonatów z nadmiarem wolnego czasu:) Jak chce Ci się w to bawić to znajdź jakieś działkowe forum.

Gość tildone
jagode zapytaj autorko:P

Gość Letisja K
Ja myślę, że najlepiej zapytać na Gotowanie/Dom/Ogród- tam wiele osób się zna na ogrodnictwie. Albo wogóle możesz znaleźć jakiś temat o sadzeniu warzyw. Możez też poszukać w internecie wiadomości. Ja Ci niestety nie pomogę, bo się nie znam, ale sama też różne rzeczy zamierzam sadzić w tym roku i radzę sobie w opisany wcześniej sposób.

Co to są radlonki? Czy jeśli nie sadzę na polu tylko w skrzyniach na podwórku to tez będę mieć stonkę? Skąd? Sama się wylęgnie z niczego? Jak często podlewać? Jak dużo potrzebują wilgoci? Czym nawozicie? Nie wystarczy raz dany kompost? Nie chcę stosować sztucznych nawozów. Kiedy wiecie że nadszedł czas zbiórki? Jak krzak sięga kolan? Wyżej?

Na tamtym dziale jest niemal zerowy ruch. Tylko tutaj siedzą jakieś żywe dusze i pewnie nie same miastowe.

ten numer z wycinaniem oczek z ziemniaków to słyszałam, że stosowano w czasie wojen i głodu - normalnie się sadzi całe ziemniaki - ziemię zawsze trzeba odpowiednio przygotować, żeby dostało się do niej jak najwięcej powietrza - skopać, zagrabić, czasem skopać drugi raz generalnie nie wiem co masz na myśli podwórko - myśmy mieli warzywniak za domem, więc problem jaka ziemia odpadał; ziemniaki się sadzi specyficznie - w mini kopcu, marchew i cebulę się wysiewa (chociaż cebulę można tez mieć z rozsady), czosnek - sadzi się ząbki - pogooglaj, bo jest dużo informacji na ten temat jak, kiedy i co - ja już nie pamiętam, bo to przeważnie mama robiła podlewało się w zależności od pogody, ale jak było sucho to codziennie... po prostu pogooglaj:)

Gość ziemniaki w doniczce hahah
no gratuluje pomyslu :D nie wiem kiedy sie sadzi, ale zbiory ziemniakow sa na przedziale sierpien/wrzesien, tez duzo zalezy od gatunku ziemniaka. ciezko ci bedzie wychodowac ziemniaka niepryskanego od stonek :))

Gość Letisja K
mnie obiło się o uszy, że ziemniaka mozna na 4 dzielić, ale ja jestem miastowa :P A stonka to taki robal co przyleci ci z pobliskiego pola i nie pogardzi skrzynkowym ziemniakiem

Mam pozbijane duże drewniane skrzynie, takie skandynawskiego typu, kupione w Juli, to chyba już radlonek nie muszę w nich robić, bo one są wysokie i ziemniaki mają dużo miejsca? Czy mam robić jeszcze radlonki w skrzyniach? Jeśli posadzę je na różnych głębokościach skrzyni to będą miały więcej miejsca, żeby się rozrastać w szerokość? A nie da się marchwi zasadzić wsadzając jedną sztukę w ziemię, albo uciętą kwitnącą górę? Wytłumacz mi co znaczy z rozsady, o której piszesz przy cebuli?

No właśnie też słyszałam o dzieleniu na części. Nie wiem czy na 4, ale chyba raczej chodziło o oka. W okolicy nie ma blisko pól, to chyba niewielkie prawdopodobieństwo przylotu stonek. Blisko jest tylko las.

Czy powierzchnię ziemi przykryć matą ściółkującą?

Gość a jak ty to sobie wyobrażasz
"nie da się marchwi zasadzić wsadzając jedną sztukę w ziemię, albo uciętą kwitnącą górę?" wsadzisz warchew żeby wyciągnąć marchew? :-D nasiona się sadzi, tylko rzeczy które rozrastają się w ilość można tak posadzić

Gość a na stonke wcale nie trzeba
Pryskac jak się ma dzieci - własne lub pożyczone ;-) my za dzieciaka zbieraliśmy i dostawaliśmy chyba 1zl za mały słoiczek czyli tak akurat u każdego się pozbieralo i codziennie każdy miał na loda :-) wtedy to bylo super coś :-)

No marchew się rozrasta w ilość, w kępy jak kartofle chyba? Czy się mylę? Nie wiem bo nie widziałam. A nasiona to się chyba sieje a nie sadzi. :) Jeśli obok jest las, to jakie prowdop. że przyleci jakakolwiek stonka? Nie ma pól.

Powiedzcie mi jeszcze jak cebulę posadzić?

Czy żeby nie spulchniać na okrągło ziemi można domieszać do niej żwiru albo styropianowych kulek? Tak jak ogrodnicy dają do kwiatów? Wtedy chyba jest lepszy drenaż, co?

Gość ziemniaki ..
Male lub sredniej wielkosci sadzeniaki. Mozna kroic w niczym to nie przeszkadza. Moi rodzice zawsze do konca kwietnia już maja posadzone. Marchew i inne nasiona po zimnej Zosce. Troche smiesznie z tymi ziemniakami w doniczkach :D tata zawsze przed posadzeniem robi podorywke a pozniej bronuje. Jesienia wywozi obornik aby odzywic glebe. Mama nasiona wysiewa na ogrodzie gdy ziemia jest już troche nagrzana.

Gość muqhjajnkglnk4ajn
a skad obornik wezmiesz ? Kupisz ? Bez tego ziemniaki nie urosna. Daj sobie z tym spokoj.

Gość muqhjajnkglnk4ajn
a wogole, to co zamierzasz zasadzic i zasiac wymaga dobrej jakosci ziemi.

Mam kompostownik na podwórku + kupny kompost w workach. One nie są w doniczkach tylko skrzyniach. Dużych i szerokich na ponad półtora metra.

Czarnoziem też leży w workach i czeka.

Jak twój tata sadził cebulę? Bo ja tylko wiem jak pozyskać z niej szczypior i wiem, że korzenie odrastają nawet jak jest przecięta na pół, ale nie wiem jak ją rozmnożyć.

Gość ziemniaki ..
Stonka zimuje w glebie. Prosze cie wystarczy w google wpisac nie zadawaj takich glupich pytan. Z ta marchwia to nie wiem czy smiac się czy plakac na twoja ... Ech