Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mala Fi

Niedoczynnosc tarczycy a ciaza

Polecane posty

Gość Mala Fi

Pytanie do Pan. Planuje dziecko, a mam niedoczynnosc tarczycy. Wiem ze moze to miec wplyw na przebieg ciazy I chcialabym zapytac panie z podobnym problemem, ktore juz byly w ciazy......jak przebiegala u nich ciaza I czy beda klopoty? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Nie wiem jak duża ta niedoczynność jest u ciebie. Ja miałam lekką (tsh ok. 5 przed zajściem w pierwszą ciążę) i zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu i wszystko było prawidłowo. A po ciąży mi się cofnęło i teraz niby już niedoczynności nie mam.

Gość inna pomarańcza
No właśnie jak masz ją w normie, bierzesz leki to nie będzie problemu :) Jedyne co to częściej musisz sobie kontrolować wyniki z tarczycy. Ja zaszłam mając tsh ok 6 zaraz mi podskoczyła do 11 ale szybko lekami zbiliśmy to z lekarzem i mam teraz w normie. Jak będziesz w ciąży prawdopodobnie lekarz zwiększy Ci dawkę leku

Gość zzzzxsdfggggggggggggggg
jakie macie objawy przy nie doczynnosci.?

Gość Mala Fi
Najbardziej sie boje, ze umyje ponad norme I ze wzgl na to, ze musze przyjmowac hormony nie bede w stanie wrocic do figury sprzed ciazy. Z hormonami nie ma zartow. No I czy dziecko bedzie zdrowe I bezpieczne? Czy nie bedzie mi grozilo poronienie albo jakies komplikacje? Po prostu boje sie

Gość z niedoczynnością
nawet nie myśl o ciąży - no co ty ! przeciez to takie niebezpieczne dla matki i dziecka ty będziesz się czuć fatalnie, zasypiesz nas topikami jaka to gruba jesteś jak puchniesz i w ogole .Jeszcze brzucha nie masz a już się martwisz- ciąża nie jest dla Ciebie

Gość MamaCóreczki
Autorko, ja zaszłam w ciążę mając subkliniczną niedoczynność tarczycy, urodziłam zdrowe dziecko. Nie martw się! Zbadaj sobie tarczycę, jak dużą masz niedoczynność, idź do endokrynologa, da Ci leki i gotowe :) W ciąży będziesz co miesiąc robić THS i zwiększać dawkę, a po porodzie zmniejszać. Ja utyłam bardzo dużo, bo prawie 26 kg, jestem 17 miesięcy po porodzie przez cc i mam 2 kg nadwyżki tylko, a to i tak bardziej z mojego uzależnienia od słodyczy :D

otoz ja mam niedoczynnosc tarczycy i hashimoto(czyli jej przewlekle zapalenie). stracilam 2 ciaze bo nie wiedzialam o chorobie!:(:( po diagnozie dostalam lek o nazwie euthyrox n75, ta dawką w dwa miesiace moja tarczyca z poziomu 6,04 spada do 1,46 i zaszlam w 1 cyklu straan. teraz w ciazy caly czas jestem na leku, tyle ze mam zmieniane dawki przez lekarza stosownie do wieku ciazy i moich wynikow. jak dotad jest ok. a leczenie??-błahostka : bierzesz rano przed jedzeniem min.pol godziny 1 tabletke(o okreslonej dla ciebie dawce) i tyle... ja jeszcze do 12tyg jadlam jodid teraz troche jodu jest w tabletkach dla kobiet w ciazy. leczenie latwe, "przyjemne", bezbolesne. jesli organizm dobrze zaakceptuje dawke bedzie dobrze i dzieki temu utrzymasz ciaze i ja donosisz! jesli mas zjakies pytania-dawaj, chetnie pomoge . aby utrzymac ciaze MUSISZ byc na lekach i stale kontrolowac wyniki nie tyle TSH co ft4! idz do porzadnego endokrynologa najlepiej prywatnie bo panstwow bedziesz sie leczyc "latami"...;) nic sie nie martw bedzie dobrze! ja jestem w 27tyg ciazy i wszystko jest ok :) glowa do gory!

Gość Mala Fi
No I jakie sa szanse, ze dziecko urodzi sie zdrowe, bez problemow z tarczyca? Teraz biore 75 mikrograms. Boje sie, bo nie mieszkam w PL, a wiadomo jaka maja opinie lekarze w UK.

zaraz po urodzeniu dziecka musza je w szpitalu przebadac, musisz poinformowac przy porodzie ze masz niedoczynnosc, bedzie dobrze,dzieko na pewno bedzie zdrowe, wiele osob ma niedoczynnosc i dzieci rodza sie zdrowe. :)

byc moze dziecko odziedziczy po tobie niedoczynnosc, byc moze nie,zbadaja i sie okaze, alle nie jest to jakas straszna choroba, "lepsze" to niz jakies problemy typu mukowiscydoza czy cos...(prosze mnie zle nie zrzumiec)

Gość gość
Topka, a jaki miałaś poziom Ft3 i Ft4 w normie ???

Gość gość
A ja jestem w 16 t.c i mam tsh 3,1 mozee byc???