Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamamamamusiamamamamam

jakie owoce i warzywa w dalszej kolejności???

Polecane posty

Gość mamamamamamamusiamamamamam

Mam pytanie do mam, które nie trzymają się tak sztywno schematów itp.Moja córeczka za 1,5 tygodnia kończy 5 miesięcy. Zaczęłam jej wprowadzać warzywa i owoce jak miała 3,5 miesiąca. Jadła już : ziemniaki, seler, pietruszkę, brokuł, groszek, kukurydzę, ryż, pierś z kurczaka,żółtko jajka, masło. Co teraz mogę jej podać?? kiedy mogłabym jej podać rybę???

Gość szatyyyyyyynka27
rybe bym podała bo wczesnie rozszerzalaś dięte i skoro je mieso to i rybę moze.Z owoców jagody,banan,brzoskwinia z warzyw dynia

Gość prinncessaofpersia
jak dla mnie na rybe za wczesnie-najwczesniej podalabym w okolicach 7 miesiaca

Gość zamiast
szpinak kurczaka

Gość mamamammamamamusiamamma
poczekam z tą rybą jeszcze z dwa tygodnie. chciałam dać małej dynię, ale nie widzę nigdzie w sklepie. Tylko słoiczki a ja chcę sama gotować.

Gość zamiast
boże królika: cielęcina też ok Rybka jest ok byle to nie była np panga ale np łosoś czy dorsz

Gość szatyyyyyyynka27
własnie szpinak no a dynia to raczej jesienia wiec zostaje słoik:(

Gość prinncessaofpersia
no a gdzie bys chciala znalezc dynie wiosna? dopiero poznym latem i jesienią bedzie dynia:)

Gość nbvcxcvbnm nbvc
cukinia kalarepa kalafior z miesa cielecina krolik indyk owoce na bank nie truskawki i cytrusy teraz jeszcze slabo z tym wszystkim ale zaraz sie zacznie

Gość nbvcxcvbnm nbvc
a fajna ryba dla dziecka to sola i oczywiscie dorsz czy losos ale tez z dobrego zrodla.

Gość nbvcxcvbnm nbvc
mozesz zaczac wprowadzac kasze jaglana jeczmienna gryczana ale nie prazona kus kus.Jesli oczywiscie zaczelas juz podawac gluten a i ryz oczywiscie ja moim miksowalam na poczatek a potem wkladalam juz w normalnej postaci.

Gość prinncessaofpersia
tak pod warunkiem ze to sola atlantycka a nie chinskie rybsko pod nazwa handlowa "sola" ktora z prawdziwa sola nie ma nic wspolnego

Poniewaz tak szybko rozszerzylas jej diete to mozesz jej podac wiele rzeczy. - szpinak, slodkiego ziemniaka, dynie, gruszke, banana (ale ze sloiczka), jagody i owoce lesne (ale ze sloiczka), marchewke, przeier z moreli/sliwki/brzoskwini, miesko z królika, zupki z cielecina. Rybe bym polecala tylko ze sloiczka bo taki maluch powinien dostawac jak najmniejsze ilosci. XX X X Nie to ze chce cie krytykowac bo to Twoje dziecko i kazda mama sama wie najlepiej co dla dziecka jest najlepsze ale wydaje mi sie ze troszke za szybko rozszerzarz diete dziecka. Dziecko nie powinno miec w diecie zadnego miesa do ukonczenia 6 miesiaca zycia. Jajka nie powinny sie pojawic w diecie az do 7 miesiaca. Groszek dla 3,5 miesiecznego brzuszka tez moze sie okazac niezlym wyzwanie. No ale teraz jak juz to wszystko wprowadzilas to musztarda po obiedzie - wlasciwie wszystko mozesz juz przyspieszac.

Gość nbvcxcvbnm nbvc
Paulinka to nowe schematy zywienia, ja mam dziecko w tej chwili 15 letnie i bylo karmione tak jak karmi autorka wiec najmlodsze karmilam tak samo jak najstarsze (mimo ze mam wczesniaki blizniaki ),efekt milosc do smakow rozbudzona od najwczesniejszych chwil, problemow z jedzeniem zadnych, dzieci zdrowe o wczesniactwie dawno zapomnielismy a i ten najstarszy ma sie swietnie.To wszystko sa nowe mody schematy prowokacje ekspozycje pierdolenie w podniebienie i kazdy madry pediatra z odpowiednim( w latach) doswiadczeniem ci to powie ,pomijam ze matka wie i widzi czy jest czas jesli tradi w dobry moment to super bo przeciaganie w czasie wprowadzania nowosci nie zawsze ma dobre skutki(znam takie dzieci karmione piersia do 6 mca za diabla nie chcialy nawet sprobowac czegos innego.

Gość kollsss
o matko, jestem w szoku, to wszystko jadło 3,5 miesięczne dziecko...w jakim celu, żeby się pochwalić przed koleżaneczkami, jak dużo już je?

Gość kollsss
po to są schematy żywieniowe żeby się ich trzymać!!! no ale każda mamuśka wie lepiej, eksperci gowno wiedzą, to po co słuchacie lekarzy to są też eksperci? paranoja...

Gość justtyynka
no ja też jestem w szoku! moje dziecko było tylko na piersi do 6 miesiąca życia. Jabłko, marchewkę, pierwsze zupki zaczęłam podawać w 7 miesiącu życia. a dlaczego zdecydowałaś sie tak szybko rozszerzać mu dietę?

Ja sama jakos strasznie nie przestrzegam zalecanych zasad i moje drugie - prawie 8 miesieczne dziecko - je prawie wszystko i widze ze moje podejscie jest zupelnie inne niz przy pierwszym dziecku. Jestem bardziej odwazna w tym co robie... Nadal jednak - tak z czystego rozsadku - podawanie miesa 3,5 miesiecznemu dziecku mnie troche zastanawia... i chyba bym sie nie owazyla. Ale to ja :-) kazda mama ma swój wasny spsób.

Gość 090-0
piszesz ze masz pytanie do mam, które nie trzymają się tak sztywno schematów. ty za to nie trzymasz sie schematów w ogóle!!!! jak można tak paść 3-miesięczne dziecko??? po co??? jemu na tym etapie samo mleko wystarczy.

Gość juka___juka
no to teraz chyba pora na frytki i hamburgery.

Gość fiona kuiopp
jak można tak eksperymentować na własnym dziecku??? złamałaś WSZYSTKIE zalecenia odnośnie rozszerzania diety.

Gość kollsss
dokładnie podaj mu hamburgera :D

Gość joool,ll
co inne nie trzymać się ostro schematu, tylko dostosować do dziecka, bo też takie ślepe patrzenie bywa niezbyt dobre...no ale co innego tak obciążać układ pokarmowy tak małemu dziecku, to jest coś strasznego.

Gość nbvcxcvbnm nbvc
fakt mieso moje dzieci jadly pozniej ok 5 mca

Gość g____9
ranu boskie!!! kurczak 3 miesięcznemu dziecku??? żal mi tylko tego dziecka ze ma taką głupia mamuśkę.

Gość b.e.a.t.a
Nie rozumiem - skoro i tak sie tych schematow nie trzymasz, po co pytasz co teraz podac? Podaj cokolwiek co uznasz za stosowne.

Gość kjdojdodjdjjdjd
ale czy ja napisałam, że jej podałam mięso jak miała 3,5 miesiąca?? oczywiście , że wszystko wprowadzałam po kolei, najpierw marchewka, ziemniak itp. Mięso dostaje od jakiegoś tygodnia . Za niecałe 2 tygodnie kończy 5 miesięcy. Mieszkam w Norwegii i tutaj w słoiczkach dla dzieci po 4 miesiącu właśnie jest groszek, kukurydza .

Gość kjdojdodjdjjdjd
od 2 miesiąca życia dostaje mleko modyfikowane

Gość normalnaMatka
dobrze robisz, a nie jak te rozhisteryzoane mamuśki. Wszystko sterylne i do 18 roku życia zmiksowane na gładko :D

Gość do auttorki
to pytaj na forum u mamusiek norweskich bo u nas, w tej zacofanej Polsce normalne matki karmią dziecko TYLKO mlekiem 5-6 miesięcy.