Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolonoskopia u 5 latki

Kolonoskopia u dziecka 5 letniego - moze ktoś przechodził i pomoze? :(

Polecane posty

Witam,czy ktoś przechodził to badanie ze swoim dzieckiem? Jak dziecko zniosło to badanie,jak je przygotowywaliście do tego? Napiszcie coś na temat tego badania,bo strasznie się obawiam jak córcia je zniesie :(

Może ktoś jednak pomoze?

podnosze

up

Gość a z grillem
Chyba z tak małym dzieckiem to nie znajdzie się nikt, z reguły to badanie dotyczy starszych osób, wręcz powiedzmy po 50-tce. Czasami wcześniej. Mój tata miał dwa razy i mówił, że to bolesne (chodzi o ten gaz co wpompowują w jelita, żeby móc obejrzeć wszystko dokładnie). Uciążliwe jest też oczyszczanie organizmu, tata 2 dni wcześniej był już na głodówce i tylko woda. A co się takiego podziało córci, że musicie mieć to badanie? Mam nadzieję, że nic poważnego. No i myślę, że u takiego dziecka zastosują znieczulenie ogólne. To zbyt bolesne.

Myślisz,że robią to dla przyjemności ? :O Moja córcia od kilku tygodni załatwia się bardzo nieregularnie,kupa jest zabarwiona krwia,śluzem. W dodatku mała zeszczuplała ostatnio sporo w krótkim czasie,nie ma apetytu. :(

Gość gertrudaa
to idź prywatnie i zrób badanie z tabletka z kamerą zamiast katować dziecko! Sadystka i tyle

Gość taki lajf
I naprawdę wszelkie inne metody diagnostyczne zostały wyczerpane? Kurcze, współczuję, nie wyobrażam sobie tego :( Szczerze powiedziawszy dałabym każde pieniądze za tę tabletke z kamerą.

Nasza lekarka powiedziała,że od niedzieli mała powinna mieć juz taka lekka dietę,a badanie ma miec w piątek ( od jutra za tydzien ) . Najgorsze jest to,że ja nie wiem jak mam przygotować mała na to badanie,co jej powiedzieć,bo ona co prawda lekarzy się nie boi jakoś drastycznie,ale wszelkiego rodzaju badań nie lubi :O

Ale akurat byłam z nią prywatnie u lekarki i ona nie wspominała nic o żadnej tabletce z kamerą :O . Niestety,wszystkei badania wskazują na to,że mała może mieć jakieś problemy z jelitami,wiec trzeba to sprawdzić. Przecież gdybym nie musiała to bym się nie zgodziła na tą kolonoskopię :(

Gość miaaałłłłłł
gertrudaa ale ty idiotka jestes!! lepiej wogole sie nie odzywaj niz gadac takie bzdety... bo myślec to hcyba nie myślsiz w gole.. myslisz ze matka chce isc z dzieckiem na takie badanie bo ma kaprys????? a moze jej nie stac na prywatne ołkniecie tabletki... chyba ze zasponsorujesz.... żal. pl a do autorki tematu: idz do lekarza iw szytsko tam ci najlepiej wyjkaśnią :)

kolonoskopia nie boli tylko jest nie przyjemna,dziecku pewnie zrobią pod narkoza bo by nie wyleżało bez ruchu a każdy ruch może uszkodzić jelito.. kamerke sie łyka na badanie żoładka a nie jelit..

Lekarka mi mówiła,że mała zostanie przed badaniem oczyszczona wlewami doodbytniczymi , no i dzień wczesniej będzie musiała pic taki płyn który tez będzie ją oczyszczał. Boję się tego badania :(

gertruda poczytaj troche zanim cos napiszesz...kamerka sie nie bada jelit tylko zołądek...i jak na razie kolonoskopia jest jedyną możliwością badania jelita...wiec kto tu jest idiotka...

no niestety oczyścić ja muszą i to dokładnie zeby móc sprawdzic jelita,jeśli bedzie zle oczyszczona to bedzie trzeba powtarzać kolonoskopie.. Jak ja przygotować...hm nie mam pojecia...na pewno mozesz ja zapewnić że to nie będzie bolało...dwa ona dostanie głupiego jasia wiec jej będzie obojętne co i jak i nie będzie kojarzyć w ogóle tego badania...

Gość gertrudaa
nie prawda. Sama miałam badanie z połykaniem kamerki. Bada się ty CAŁY UKŁAD POKARMOWY a jak każdy wie do układu pokarmowego nalezą także jelita. Sama bym sobie nie zafundowała kolonoskopii. Poza tym ciekawa jestem czy u tego dziecka wykorzystano wszystkie możliwości diagnostyczne- wymazy, rezonans magnetyczny (nie tomograf) i szereg innych badań. Na miejscu matki w życiu bym dziecka nie skazała w wieku 5 lat na takie badanie!

gertruda...no niestety jelita są jedynym narządem do którego w środek można zajrzec tylko i wyłącznie kolonoskopią,żadne tomografy,rezonanse i usg nic ci nie dadzą...tez miałam badanie kamerką ale zamiast gastroskopi a nie kolonoskopi..a rózni sie to tym ze w zoładku kamerka poleży zanim ja wydalisz i jest czas oblukać co i jak a przez jelita przeleci jak kupka a niestety jelita sa dwa..cienki oi grube i żeby dokładnie przebadac to jest potrzebna godzina ... mało tego przy badaniu kolonoskopia istniej możliwość pobrania wycinka do badani i usunięcia polipów za jednym razem,natomiast nawet gdyby zrobić to badanie kamerka to niestety zeby pobrać wycinek to i tak fundujesz sobie kolonoskopie wiec gdzie tu logika gertruda...badanie kamerka to koszt 3000 zł..które niczego nie daje...

Gość gertrudaa
bzdury pleciesz! Tą metodą zastępuje się zarówno gastroskopię jak i kolonoskopię- miałam to chyba wiem! Wycinka się nie pobierze, ale skąd wiesz, ze będzie potrzeba pobrania wycinka? Dziecko niekoniecznie musi mieć polipy a tak jest duże prawdopodobieństwo zaoszczędzenia dziecku traumy! Ponadto wiele schorzeń jelit wychodzi w innych badaniach. Poczynając od wymazów i testów podobnych do ciążowego (oba badania wykryją nowotwór) a także większe zmiany w jelitach wykaże rezonans. USG może wykryć niedrożność i zapetlenie (czego u tego dziecka raczej nie ma). Natomiast kolonoskopia bądź pigułka z kamerą wykrywa również niewielkie polipy a także małe zmiany nowotworowe. Uważam, ze u tego dziecka zbyt pochopnie jest podjęta decyzja o tak inwazyjnym i traumatycznym badaniu. Ale powodzenia- choć myślałam, ze każda matka za wszelką cenę pragnie ograniczyć dziecku takie "atrakcje"

Mała miała najróżniejsze badania,ale one właściwie nic nie wykazały,dalej niznane są przyczyny tych potwornych zaparć,krwi,śluzu. Niestety ja najgorzej boję się tych lewatyw,bo ona cyrk odstawia,jak czopka trzeba podać,a lewatywę miała tylko raz w zyciu i to taką małą i darła się jakby ją ktoś zywcem kroił. Boję się strasznie,jak ona to zniesie :(

Gość gertrudaa
z resztą dziwi mnie, że w marcu 2012 był identyczny temat- tez o 5latce też o krwi i śluzie i też był podany okres od kilku tygodni. myśle, ze to prowo. Każda normalna matka by teraz latała po specjalistach szukajac najmniej inwazyjnego rozwiązania a nie siedziała na kafe

poza tym połkniecie tej kamerki do jakiegokolwiek badania układu pokarmowego wiąże sie z ryzykiem utknięcia jej w załamaniu jelita cieńkiego..w ogóle w jelicie bo jak wiesz gertruda jelito jest bardzo pokręcone.. i nie nazywaj kogos idiotą i sadystką jak nie masz wystarczającego pojęcia o pewnych rzeczach...

Gertruda - była z małą u 3 lekarzy,więc nie piernicz mi,że dla przyjemności robię jej to badanie! Tak,fantastyczną frajde sprawi mi,ze będą mi dziecku "rurą" w odbycie grzebać :O. No weź się zastanów trochę! Robię to tylko dla jej dobra! i gdybym NIE MUSIAŁA to bym nie robiła :O

Gertruda - podaj link do tamtego tematu. I zapewniam Cię,że to nie jest prowo,nie bawią mnie prowokacje jeszcze na temat zdrowia dziecka,mojego dziecka :O

Gość gertrudaa
różowy strachulec ta kapsułka jest w 100% bezpieczna- nie ma opcji żeby gdziekolwiek utknęła. Ba! bezpieczniejsza niż kolonoskopia gdyż właśnie podczas kolonoskopii może dojść do przeróżnej maści uszkodzeń. Ty się lepiej kobieto doinformuj bo pojęcia nie masz. A Ty autorko widocznie nie zrobiłaś wszystkiego skoro ciągniesz dziecko na takie badanie zamiast popytać lekarzy o nowocześniejsze i bezpieczniejsze rozwiązania

Dzieki! Moze z tamtego tematu sie cos dowiem . A co do czopków,to dużo dzieci ich nie lubi :O .

Gość gertrudaa
To dobrze strachulcu ;) i na przyszłość najpierw sprawdź swoją wiedzę zanim zaczniesz kogoś pouczać nie mając pojęcia na dany temat.

Gość eeeemilyyy
Ja miałam niedawno kolonoskopie (25lat), byłam usypiana do badania, nic z niego nie pamiętam nic nie bolało ani przed ani po. Jeżeli uśpią Małą do badania to naprawdę nie masz się czego obawiać, jedyny dyskomfort to dieta przed i ten płyn na przeczyszczenie. Jeżeli lekarka przepisze Ci Fortrans na przeczyszczenie zapytaj o Fleet Phosho Soda, pije się tego znacznie mniej, a nawet dorosłym ciężko przełknąć to świństwo. Pozdrawiam i życzę dobrych wyników