Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chibiusa3

wyniki krwi

Polecane posty

Gość chibiusa3

Cześć. Zrobiłam badania krwi, ponieważ jestem ostatnio ciągle zmęczona, bolą mnie kości i mięśnie, mam chwilowe tępe bóle głowy, strasznie zaczęły rozdwajać mi się paznokcie, moja skóra bardzo często jest sucha. Myślałam, że może jakiś witamin czy czegoś takiego mi brakuje. Lekarz natomiast myślał, że może tarczyca daje o sobie znać, ale nie. Oto moje wyniki krwi(prawie wszystko jest w normie): TSH 2,08 ulU/ml (norma 0,51-4,30) Ob 9mm/1h (poniżej 12) WBC 5,96 (4,0-10,0) LYM 2,89 (1,5-4) MON 0,49 (0,2 -1,0) NEU 2,48 (2,0-7,5) EOS 0,07 (0,0-0,5) BAS 0,03 (0,0-0,2) ALY 0,03 (0.0-0,3) LIC 0,04 (0,0-0,3) %LYM 48,5% (20-45) %MON 8,30% (4-8) %NEU 41,60% (50-70) %EOS 1,10% (2-4) %BAS o,50% (0-1) %ALY 0,49% (0-1) % LIC 0,70% (0-1) RBC 4,11 (3,8-5,8) HGB 12,39 (11,5-16,5) HCT 37,88% (37-47) MCV 92,09 (80-98) MCH 30,13 (27-33) MCHC 32,72 (32-36) RDW 12,30% (11,5-14,5) PLT 212 (140-440) MPV 9,34 (0,99,8) PCT 0,198% (0,15- 0,50) PDW 16,50% (11-18) Żelazo 157 (37-158) Glukoza 94 (74-106) Uważam, że te wyniki są nawet bardzo dobre, co jedyne mam podwyższone %LYM i %MON i obniżnone %NEU i %EOS. Za bardzo nie znam się na biologii i zresztą dawnoo już ją miałam, więc nawet nie wiem co to jest ;) Niezbyt mi się uśmiecha znowu iść do lekarza z tymi wynikami, chociaż przez ostatnie 1,5 tygodnia w nocy strasznie jest mi gorąco i duszno. Nie to, żebym się jakoś dusiła, ale przez to ciepło robi mi się słabo i niedobrze. Może ktoś miał podobne objawy i jakoś sobie z nimi poradził? :)

Gość mami-016
Wygladają te wyniki na dobre. A jaką masz grupę krwi? Ja się tą tematyką interesuję. Gr. B ma często takie objawy, tzn. zmęczenie i bóle kości.

Gość mami-016
A usg tarczycy miałas kiedyś robione? Zauważyłaś w jakiej pozycji masz te duszności? Czasem jest tak, że jak jest przerost któregoś płata tarczycy, to on "przydusza" nas w takcie snu, np. przerost prawego - ciężko się leży na lewym boku.

Gość chibiusa3
Grupę krwi mam A, a usg tarczycy nigdy nie miałam robionego. Ogólnie zawsze jak się budzę to mam tak jakby "ściśnięte" czymś płuca. Nie mogę na pewno wziąć porządnego, głębokiego wdechu. Po paru minutach to przechodzi, bardziej denerwujące jest to, że jest mi tak gorąco ;/ To jak radzicie co mam robić?

Gość mami-016
Po pierwsze idź do lekarza, bo skoro dostałaś skierowanie, to niech się wypowie na temat wyników. Po drugie: ogranicz spożycie produktów pszennych, białego pieczywa i nabiału a zwłaszcza mleka. Spróbuj przez tydzień, dwa i zobacz czy lepiej Ci się oddycha. Po mięsie nasza grupa (też mam A) czuje się ociężała, przejdź na drób. Po trzecie: trzeba uzupełnić wapn. Gr.A nie wchłania go z nabiału i stąd braki. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Gość chibiusa3
Dzięki :* Jak napisałaś o mleku, to może i masz rację, bo ja to minimum jedną szklankę mleka piję dziennie. No to ograniczam mleko ;)

Gość mami-016
Pełną tabelę z żywieniem dla gr.A mogę na maila przesłać, jeśli Cię oczywiście ten temat interesuje:)

Gość mami-016
Gr.A ma nadmiar śluzu, zwłaszcza po nocy się gromadzi. Stąd problemy u nas z chorobami górnych dróg oddechowych, zatoki, infekcje ucha. Pijąc mleko pobudzamy organzim do większej produkcji tego śluzu (a juz go mamy w nadmiarze). Żeby się pozbyć nadmiaru śluzu należy dzień rozpocząć od szklanki wody z sokiem z cytryny. Ja niestety jestem nałogowcem kakao;), tzn. już nie piję, bo moje zatoki nie wytrzymywały. Po jedenj szklance kakao za godzinę ból zatok mnie łapał:(

Gość lolitkaw
hemochromatoza, czytałas kiedyś o tym? ile masz lat?

Gość lolitkaw
poza tym parametry czerwonokrwinkowe w dole, a żelazo w górze, zwróciłas na to uwagę? nie masz powiększonych węzłów chłonnych?

Gość lolitkaw
i jeszcze borelioza

Gość chibiusa3
lolitkaw- mam 20 lat. Chyba z 6 lat temu miałam kleszcza, a raczej widoczny rumień na uchu. Byłam z tym u dermatologa, dostałam skierowanie na badania krwi i coś tam trochę miałam podwyższone (ale co, to nie wiem, bo zbytnio się tym nie interesowałam). Brałam chyba przez miesiąc jakieś antybiotyki i co miesiąc miałam pobieraną krew. Potem jakoś o tym się zapomniało, bo czułam się dobrze i tak jakoś wyszło, że od tamtej pory nie odwiedziłam dermatologa. Co do węzłów chłonnych, cóż.. trudno powiedzieć czy mam powiększone, bo od małego mam grubą szyję (mama nie raz się ze mnie nabijała, że to po chorobie śwince zostało, lekarze zawsze podejrzewali jakieś problemy z tarczycą) i zresztą nawet nie wiem jak sprawdzić czy mam takie węzły powiększone ;/

Gość TSH powinnaś mieć nieco niższe
dlatego konieczne jest byś zrobiła jeszcze wyniki: ft3 i ft4 oraz anty TPO i anty TG + ponownie TSH