Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość felicja10110110111

kolor oczu dziecka...

Polecane posty

Gość fdsfdgfhgfhfgh
genetyka jest "troche" bardziej skomplikowana niz krzyzowki ktore robi sie w szkolach i niz obrazkowe uzyskiwanie odpowiedzi na rowie obrazkowe ich ustawienie :) ja wiem ze artykul jest dlugi i troche meczacy ale naprawde ladnie wyjasnia w jaki sposo moze dojsc do "rzekomo niemozliwego" i dlaczego to wcale nie niemozliwe (a po prostu jedynie rzadkie)

Gość DO fdsfdgfhgfhfgh
bo gdy wpisuję wszędzie niebieski, to też w tym okienku po prawej wyświetla się brown 0,5 i green 0,5

Gość fdsfdgfhgfhfgh
tak, 0,5 - dlatego, ze ZAWSZE jest szansa na to, ze oboje rodzice maja gen ukryty - ktory wystapil u przodkow obojga stron ale nie jest dominujacy natoiast moze sie nim stac na skutek odziedzicznia alleli od obojga rodzicow ;)

Gość a co to za gen ukryty?
hmm?

Gość fdsfdgfhgfhfgh
to juz pisalam - gen, ktory nie dominuje, jesli wystepuje tylko u jednego rodzica ale moze stac sie dominujacy jesli dziecko odziedziczy go od obojga rodzicow, to jest wlasnie przyklad na to skad biora sie brazowookie dzieci niebieskokich rodzicow (i ma to miejsce w sytuacji gdy kolor brazowy wystapil u przodkow z obu stron)

ale skąd on się wziął? jak go odkryto? nie rozumiem

Gość fdsfdgfhgfhfgh
przeczytaj artykul, tam jest wszystko ladnie wyjasnione ;) nawet obrazkowo :)

nie możesz krótko i zwięźle napisać?

Gość 78878780
up

bo wychodzi na to, że tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak geny dominujące i recesywne skoro nawet niebieski kolor może być dominującym:O bez sensu:O

są różne 'zboczenia' i kiedyś nauka to na pewno wyjaśni - miałam w szkole koleżankę, która miała jedno oko niebieskie, a drugie po połowie piwno - zielone, czyimolwiek dzieckiem była i tak dziwnie wyszło

Ja od urodzenia miałam niebieskie, a później zmieniły mi się na zielone :)

Gość moja mama tak samo miała
niebieskie, przez cały okres nauki w szkole, a potem zrobiły jej się zielone, ale tak czysto zielone, że w życiu u nikogo takich oczu nie widziałam;)

Gość gen ukrytyyyyy
Dziewczyny, czy Wy jestescie niepelnosprawne? :/ Wujek Google nie gryzie, o genach ukrytych mozna przeciez poczytac bez wiekszego problemu! Wpiszcie sobie: gen ukryty kolor oczu Milej lektury

Gość forumowiczka_33
Ja mam jasną karnację i oczy niebieskie,mój mąż jest Włochem i oczy ma zielone natomiast nasza 3 letnia córcia ma niebieskie śliczne oczka i ciemną karnację jak tatuś.

Gość zimowa mama
Moje dzieci po urodzeniu mialy oczy tak czarne,ze nie mozna bylo rozroznic zrenic. Dzis maja 5 i 1,5 roku i maja mocno brazowe. Ja mam piwne, maz brazowe, jeden dziadek niebieslie, a reszta brazowe lub piwne.

Gość szukam i szukam i jakoś
znaleźć nie mogę żadnego artykułu NAUKOWEGO o tym UKRYTYM GENIE w języku polskim może podsuniesz mi skoro Twoim zdaniem jest ich całe mnóstwo?;)

Gość kafe znou szwankuje
postów nie widać:(

Gość gość
tasia 600 nie masz racji - ja jestem przykładem oraz moja córka, że dziedziczenie koloru oczu, jak i grupy krwi jest możliwe po dziadkach. Ja mam oczy brązowe, mąż szare, a córka ma zielone po Babci. Natomiast ja odziedziczyłam po Babci współczynnik Rh. Więc tasiu nie sprzeczaj się, że tylko geny rodziców mają znaczenie dla potomnych

Gość gość
Witam. Tasi raczej coś się pomyliło. Mój ojciec ma zielone oczy, a jego rodzice obydwoje mają niebieskie/błękitne oczy. CUD NATURY?!

Gość gość
Witam. Moja 4 miesięczna córcia ma tak błękitne oczy, że się wierzyć nie chce! Co dziennie patrze na ni i doszukuję się jakiegoś brązowego pigmentu i nic ;) Oczywiście dlatego, że jej oczka są piękne i takie chciałabym by zostały. Ja mam oczy piwne, mój synek także (z niebieskich na brązowe zmieniły mu się w 2 miesiącu), siostra i ojciec również. Niebieskie ma mąż i teściu, teściowa i mama zielone.

Gość gość
Moj jak mial 6 miesiecy to niby jeszcze mial niebieskie(ciemne) ale miejscami juz sie przebijal kolor brazowy. Wtedy juz wiedzialam ze bedzie mial kolor oczu po mezu -ciemnobrazowe. I faktycznie na taki kolor mu sie zmienily.

Gość gość
Mój syn miał granatowe a teraz szarawo zielone-5,5r córa grafitowe/ciemno szare a obecnie hmm w słońcu piwno zielone a bez słońca brazowe -13mcy

Gość gość
do 3 roku życia

Gość gość
Nie do końca tak jest.Ja i mąż mamy niebieskie oczy i owszem,pierwszy syn ma też niebieskie.Natomiast bliźniaki mają niebieskie obwódki wokół tęczówki,a tęczówki mają taki niejednolity kolor jakby zielony z brązowymi kropeczkami...a włosy mają blond.

Gość gość
O a np ja wole Analka a żona juz nie raczej woli do buzi