Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kapitan James Tyberiusz Kirk

Po co niby in vitro miało by być refundowane?

Polecane posty

Gość a po....co
A po co leczyc chorych na raka skoro cale zycie palili papierosy?albo leczyc chorych na hiv jak sie szpriciwali jedna idla itp.....nieplodnosc jest choroba naszych czasow i nie rozumiem dlaczego nie refundiwac a jak ktos nie chce to nie musi korzystac

Gość asia5245
to prosta rzecz, jak biedak bez kasy i perspektyw chce sie pchac w wydatek na nastepne 20 lat?? znam twarz biedy i to odciska pietno na cale zycie, zadnemu dziecku, temu z probowki tez tego nie zycze i nie zgodze sie na sprowadzanie kogos na swiat do takiego zycia

Gość in vitro wchodzi od 1
lipca wiec nie rozumiem po co ta glupia gadka przeciez wiadomo ze beda przeciwnicy tego :D

Gość Kapitan James Tyberiuz Kirk
" a po....co A po co leczyc chorych na raka skoro cale zycie palili papierosy?albo leczyc chorych na hiv jak sie szpriciwali jedna idla itp.....nieplodnosc jest choroba naszych czasow i nie rozumiem dlaczego nie refundiwac a jak ktos nie chce to nie musi korzystac" Bo to po prostu złodziejstwo

Gość bghyykjhth
"Jeśli rządj est głupi to nalezy go zmienic siła." Powinieneś napisać rzad jest głupi, bo chce refundowac in vitro. Ty uważasz że nie powinno byc in vitro, ja uważam, że nie powinno zabierać się nic mi z moich pieniędzy. Nie ufam Tuskowi, zus-owi, aż mnie trzęsie jak myślę, że za moją kasę jeżdzą na wakacje, a ja zapier**** po dziurawej drodze do pracy. Nie udało się wysadzić sejmu. Zmiany nie bedzie nigdy. Jeszcze niech zaakceptują homo i będą krajem przyjaznym dla wszystkich, chociaż to drugie to juz w Polsce się szerzy. Uciekam z tego kraju na szczęście... Uff..

Gość heloiza999
wczoraj był temat o adopcjach i o tym, że nawołują do niej przeciwnicy in vitro. tyle, że pojęcia nie mają czym jest adopcja i z czym wiąże się wychowywanie takiego dziecka

Gość asia5245
a wlasnego dziecka wychodzanie to nie problem ?

Gość kaskadaaaaaaa
Bezplodnosc dotyczy juz nawet co 5 pare. Wiec kazry znajdzie w swoim otoczeniu takich ludzi. To moga byc tylko sasiedzi albo w przyszlosci Wasze wlasne dzieci. Ciekawe czy tez wtedt bedziecie przeciw refundacji. Nie chodzi o to czy 15 tys to duzo tylko o to ze skoro spolecznie leczymy palaczy, pijakow i grubasow to zeby bylo sprawiedliwie....i tyle

Gość kapitanplaneta
Sęk w tym że wszelkie nowotwory, AIDS itd. nieleczone prowadzą do śmierci osoby na to cierpiącej, a od nierealizowania potrzeby przekazania dalej swoich zacnych genów jeszcze nikt raczej nie umarł. Niektórzy wręcz wybierają bezdzietność, więc jaki sens mają porównania do raków i nadciśnień...

Gość asia52451
dzieci tych co sa bezplodni maja spora szanse tez byc bezplodne.

Gość Kapitan James Tyberiuz Kirk
"bghyykjhth "Jeśli rządj est głupi to nalezy go zmienic siła." Powinieneś napisać rzad jest głupi, bo chce refundowac in vitro. Ty uważasz że nie powinno byc in vitro, ja uważam, że nie powinno zabierać się nic mi z moich pieniędzy. Nie ufam Tuskowi, zus-owi, aż mnie trzęsie jak myślę, że za moją kasę jeżdzą na wakacje, a ja zapier**** po dziurawej drodze do pracy. Nie udało się wysadzić sejmu. Zmiany nie bedzie nigdy. Jeszcze niech zaakceptują homo i będą krajem przyjaznym dla wszystkich, chociaż to drugie to juz w Polsce się szerzy. Uciekam z tego kraju na szczęście... Uff.." Rzad jest głupi z kilk u innych pogladów In vitro moze byc ale nie refundowane "heloiza999 wczoraj był temat o adopcjach i o tym, że nawołują do niej przeciwnicy in vitro. tyle, że pojęcia nie mają czym jest adopcja i z czym wiąże się wychowywanie takiego dziecka" Ja nie jestem przecinwikeim in vitro tylko jego refundacji "kapitanplaneta Sęk w tym że wszelkie nowotwory, AIDS itd. nieleczone prowadzą do śmierci osoby na to cierpiącej, a od nierealizowania potrzeby przekazania dalej swoich zacnych genów jeszcze nikt raczej nie umarł. Niektórzy wręcz wybierają bezdzietność, więc jaki sens mają porównania do raków i nadciśnień..." W ogóle refundacja jest głupota "askadaaaaaaa Bezplodnosc dotyczy juz nawet co 5 pare. Wiec kazry znajdzie w swoim otoczeniu takich ludzi. To moga byc tylko sasiedzi albo w przyszlosci Wasze wlasne dzieci. Ciekawe czy tez wtedt bedziecie przeciw refundacji. Nie chodzi o to czy 15 tys to duzo tylko o to ze skoro spolecznie leczymy palaczy, pijakow i grubasow to zeby bylo sprawiedliwie....i tyle" Złodziejstwo nie jest sprawiedliwe Nie stawiaj palaczy, pijakow i osób grubych na jednym miejscu bo grubi ton ormalni ludzie.

Gość matka naturalnie poczetych
"Niektórzy bardzo chcą żyć a nie mogą po koszty leczenia poważnych chorób nie są refundowane. Nie refunduje się porządnych protez dla dzieci i czego tam jeszcze. A mamy sponsorować in vitro dla ludzi którzy nie potrafią normalnie się rozmnożyć? Może nie mają przekazać nieudanych genów i tyle a chciejstwo nie ma znaczenia?" To powyższe to święte słowa. Zadbajmy o żyjących,. a nie o życzneia osób, które ze względów medycznych nie mogą zostać biologicznym rodzicem. Dzieci bez rodziców jest masa, tak samo chorych dzieci z biednych rodzin, których nie stać na leczenie. Jeśli już ktoś koniecznie chce sobie fundować in vitro, to tylko z własnych środków. Te dzieci tez zresztą często rodzą się obciążone chorobami (nie wszytskie są wykrywane tuz po urodzeniu), z autyzmem, ,skłonnościami do raka. To jest duże obciążenie dla budżetu. Nie wszytskie będą tez zdolne do pracy, więc o jakiej pracy na rzecz przyszłych emerytur mowa? Uważam, że żądania o refundację in vitro są samolubstwem.

Gość no dokladanie
za ja uwazam,ze powinno sie refundowac in vitro, zawsze bede za, chociaz mam swoje dzieci i nie mialam nigdy problemu z zjaciem w ciazę:) nie załuje nikomu posiadania dzieci, a na chorych niech rodzina zrzutę robi a nie ciagna z państwa, z jakiej okazji???

Gość nie życzę, aleee
no dokladanie za ja uwazam,ze powinno sie refundowac in vitro, zawsze bede za, chociaz mam swoje dzieci i nie mialam nigdy problemu z zjaciem w ciazę nie załuje nikomu posiadania dzieci, a na chorych niech rodzina zrzutę robi a nie ciagna z państwa, z jakiej okazji??? No uważaj, żeby się zdrowie twoich bliskic, szczególnie dzieci, nie posypało - wystarczy wypadek, wykrycie raka, i już zobaczysz, jak to jest.

matka naturalnie poczetych "Niektórzy bardzo chcą żyć a nie mogą po koszty leczenia poważnych chorób nie są refundowane. Nie refunduje się porządnych protez dla dzieci i czego tam jeszcze. A mamy sponsorować in vitro dla ludzi którzy nie potrafią normalnie się rozmnożyć? Może nie mają przekazać nieudanych genów i tyle a chciejstwo nie ma znaczenia?" To powyższe to święte słowa. Zadbajmy o żyjących,. a nie o życzneia osób, które ze względów medycznych nie mogą zostać biologicznym rodzicem. Dzieci bez rodziców jest masa, tak samo chorych dzieci z biednych rodzin, których nie stać na leczenie. Jeśli już ktoś koniecznie chce sobie fundować in vitro, to tylko z własnych środków. Pragnienie macierzynstwa porownywac do zachciewajek ... Ja cie prosze.... Ja uwazam ze kazdy placacy skladki zdrowotne ma prawo choc do min uslug medycznych, ktorych potrzebuje i to w takim samym stopniu. Przykre to ze w tych czasach nie ma pieniedzy na niektore rzeczy ale tego ktory walczy z rakiem np nie obchodzi ze ktos nie moze miec dzieci a tego kto od lat walczy o dziecko nie interesuje czyjas proteza. Czy jestem za refundacja? Tak np jednego podejscia lub przynajmniej dofinansowania w malym stopniu i to tylko dla par ktore tego naprawde potrzebuja z medycznego punktu widzenia. Ale to jest tylko moje zdanie. Jakos w De pary maja dofinansowanie 3 prob i takich dyskusji jak w Pl nie... Fakt nie mozna porownywac Pl do De...

no dokladanie za ja uwazam,ze powinno sie refundowac in vitro, zawsze bede za, chociaz mam swoje dzieci i nie mialam nigdy problemu z zjaciem w ciazę nie załuje nikomu posiadania dzieci, a na chorych niech rodzina zrzutę robi a nie ciagna z państwa, z jakiej okazji??? x x Idąc Twoim tokiem rozumowania można powiedzieć, że na in vitro też powinna składać się cała rodzina :) x pomyśl zanim coś palniesz głupiego

"no dokladanie za ja uwazam,ze powinno sie refundowac in vitro, zawsze bede za, chociaz mam swoje dzieci i nie mialam nigdy problemu z zjaciem w ciazę nie załuje nikomu posiadania dzieci, a na chorych niech rodzina zrzutę robi a nie ciagna z państwa, z jakiej okazji???" Jestes za bo jestes złodziejką - Refundacja leków tez jest głupia ale lepiej ratowac cos co nie istnieje.

"Biest30 matka naturalnie poczetych "Niektórzy bardzo chcą żyć a nie mogą po koszty leczenia poważnych chorób nie są refundowane. Nie refunduje się porządnych protez dla dzieci i czego tam jeszcze. A mamy sponsorować in vitro dla ludzi którzy nie potrafią normalnie się rozmnożyć? Może nie mają przekazać nieudanych genów i tyle a chciejstwo nie ma znaczenia?" To powyższe to święte słowa. Zadbajmy o żyjących,. a nie o życzneia osób, które ze względów medycznych nie mogą zostać biologicznym rodzicem. Dzieci bez rodziców jest masa, tak samo chorych dzieci z biednych rodzin, których nie stać na leczenie. Jeśli już ktoś koniecznie chce sobie fundować in vitro, to tylko z własnych środków. Pragnienie macierzynstwa porownywac do zachciewajek ... Ja cie prosze.... Ja uwazam ze kazdy placacy skladki zdrowotne ma prawo choc do min uslug medycznych, ktorych potrzebuje i to w takim samym stopniu. Przykre to ze w tych czasach nie ma pieniedzy na niektore rzeczy ale tego ktory walczy z rakiem np nie obchodzi ze ktos nie moze miec dzieci a tego kto od lat walczy o dziecko nie interesuje czyjas proteza. Czy jestem za refundacja? Tak np jednego podejscia lub przynajmniej dofinansowania w malym stopniu i to tylko dla par ktore tego naprawde potrzebuja z medycznego punktu widzenia. Ale to jest tylko moje zdanie. Jakos w De pary maja dofinansowanie 3 prob i takich dyskusji jak w Pl nie... Fakt nie mozna porownywac Pl do De..." Trzeba byc stuknietym by poprzec te faszystowskie pomysły

Gość Biest 30 30
słuchaj. to przykre, że używasz argumentu o równowadze w pomocy dla chorych na raka z kobietami chcącymi urodzić dziecko ze sztucznego zapłodnienia. to pierwsze to choroba i jej LECZENIE, to drugie to choroba (bezpłodność czy niepłodność) i spełnianie KAPRYSU kobiety chcącej urodzić dziecko. leczenie tak, spełnianie KAPRYSÓW - nie. to może jeszcze refundujmy plastykę pochwy, zmniejszanie lub powiększanie peirsi czy penisa? urodzenie dziecka do zostania MATKĄ nie jest konieczne i nie jest leczeniem, więc dlaczego ma być refudnowane?

In vitro nie jest terapią, która leczy bezpłodność. To jest metoda/sposób na poczęcie dziecka. In vitro nie leczy, kobieta mimo, że urodzi nadal jest bezpłodna.

Gość Biest 30 30
"asia5245 nie widzisz absurdu?? rzad chce dzieci zeby nastepnym niepelnosprawnym =nieplodnym parom Ci nowi obywatele mogli zapewnic w przyszlosci pieniadze na invitro, i tak wkolko. NIE REFUNDOWAC niech odkladaja, ja na auto wzielam kredyt bo BARDZO CHCIALAM, niech oni tez wezma. jak ich nie stac na rate to powiedzmi znow, z czego planuja dziecko wykarmic?" bardzo dobrze asia napisała.

Gość ale przeciez wiekszosc
dzieci splodzonych sztucznie bedzie bezplodna, chora i wcale nie bedzie pracowac na niczyje emerytury tylko obciazy dzieci (dorosle wtedy) poczete naturalnie. Bo to wlasnie na te sztucznie poczete twory trzeba bedzie wydawac kase na lecznei, na leki, na rehabilitacje, na renty itd. To katastrofa! Nie mozna tworzyc sztucznych istot, obarczonych w duzej mierze chorobami.

Gość kaskadaaaaaaa
A in vitro i tak bedzie refundowane i to z roku na rok coraz bardziej. Bezplodnosc staje sie choroba cywilizacyjna. Ludzie nie maja na to wplywu cala chemia w jedzeniu i srodowisku sprawia ze z plodnoscia jest coraz gorzej. I bez wspomagania rozrodu bedzie coraz gorzej. I ciesze sie ze ludzie pragnacy dziecka. Starajacy sie o bie latami beda dostawac pomoc. Mozecie s9bie pluc jadem. Powtarzac te bzdury i mity narosle w okol in vitro. Kazda nowa metoda zawsze w dziejach ludzkosci wywolywala dyskusje. Moze przestancie szczepic swoje dzieci bo to tez wg wielu ludzi jest przyczynacwielu chorob min wymienianego autyzmu. Ooo przyczyna autyzmu jest tez nie karminie dziecka mlekiem matki. Lub zbyt wysoka/niska waga urodzeniowa. Popatrzcie w lustro ludzie idealni. Wy plodne rumaki tacy j3stescie idealni bo udaje wam siecsplodzic dziecko po pijaku np na dyskotece a bronicie ludziom ktorzy tego jednego nie potrafia bo np przez chora tarczyce nie moga miec dzieci. A czyja to wina ze kapal8smy sie wszyscy wcradioaktywnej chmurze w 86. Glupota

,,To katastrofa! Nie mozna tworzyc sztucznych istot, obarczonych w duzej mierze chorobami...." x x Nie wypisuj bzdur, jakie sztuczne istoty? To są ludzie tacy jak my, tylko poczęci w inny sposób niż naturalne poczęcie. Nie wiadomo czy będę bezpłodni w większym stopniu niż poczęci w naturalny sposób, ani nie wiadomo czy bardziej podatni na choroby. To zbyt świeża "działalność" człowieka aby już teraz wyciągać tak daleko idące wnioski. Za wiele lat, jak już nie da się powstrzymać negatywnych [ o ile takie będą] skutków in vitro, okaże się czy to było właściwe.

Gość dobrze, ze ja nie dozyje
czasow, koiedy na ziemi zamiast ludzi beda mieszkac sztuczne, czlekopodobne istoty, rozmnazajace sie w laboratoriach, mutanty nie majace z czlwoiekiem nic wspolnego :O Az mnie otrzasa jak sobie pomysle. Fabryki czlekopodobnych a potem laboratoria podtrzymujace to cos przy zyciu.

Gość no dokladnie
mam gdzies wasze zdanie, jak moje dzieci beda potrzebowac leczenia to im sama zapewnię,bo mnie na to stac, moge sama miec kiedys raka, ale to nie znaczy ze mam byc przeciw refundacji in vitro za rzecz leczenia raka, moze moje dzieci nie beda mogly miec dzieci??? kto to wie, moze jakas choroba ich dotknie, i co mam byc przeciw in vitro bo moze cos tam... to jest chore

Gość no dokladnie
nie uniknone jest co komu pisane, ale na in vitro czlowiek ma wpływ

Nie powinno być refundowane! Jak kogoś nie stać na in vitro żeby sobie przez rok uzbierać, to tym bardziej nie stać go na dziecko. Po co na siłę robić dzieci skoro będą żyć w biedzie i jeszcze narażać państwo na koszty związane z zabiegiem??? A potem tacy rodzice co ich nie było stać na in vitro jeszcze do mopru łapy będą wyciągać.

poza tym leczenie raka u palących itp. to wciąż LECZENIE a in vitro z leczeniem nie ma nic wspólnego- eunuch dalej będzie eunuchem a bezpłodna baba dalej będzie bezpłodna i taka prawda.

Gość no dokladnie
a co zal ci, zapierdalaj jak ci malo i innym nie załuj zasiłkow:D, a jak nie to kombinuj to tez dostaniesz:D