Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pola-Polka

Dieta owsiana, dzienniczek walki z otyłością.

Polecane posty

Znalazłąm kilka fajnych przepisów:) zaraz Ci dam:) Bedę pieć ciastka dziś chyba:) http://zmiksowani.pl/przepisy-na/dietetyczne-ciasteczka-z-otrebami-i-zurawina chyba zrobię sobie dzień ciastkowy:p a tak poważnie to do kawy takie ciastka na pewno będą lepszą perspektywą niż wz-ka :p Ja teraz czytam o zakwaszeniu organizmu. Coś mnie kawa brzydzi:/

Tararara - świetnie, czekam na przepisy. A kawę to uwielbiam. Bez cukru, z podgrzanym mlekiem. Pycha! Piłam kilka dziennie. Ale ostatnio miałam kłopoty z potasem i musiałam na lekach być. Mój mąż wsiekał się, gdy widział, że kawkę popijam. Miał rację, nie powinnam. Bo oprócz uciekającego potasu, to jeszcze nadciśnienie mam. :P Kawa na te sprawy szkodzi. Przestałam więc ją pić. Teraz przy filiżance czarnej herbaty siedzę. Też pyszna, a mniej szkodzi. :)

Gość MałaMI2
Może zechcecie podzielić się swoimi przepisami a także doświadczeniami jeżeli chodzi o dietę na forum daymynews.pl/?forum=zdrowy-tryb-zycia-dieta-sport. Wszyscy, którzy tam przesiadują na pewno będą Wam wdzięczni. Pozdrawiam

Ufff... trochę poluzowałam sobie i na efekt długo czekać nie musiałam. Waga znowu skoczyła w górę. Dramat!

Widzę, że podczas mojej nieobecności Kafeteria zmieniła się. Stopka w poziomym ciągu jest mało czytelna. Może lepiej nie wpisywać do niej wagi.

Tararara252, teraz muszę na jakieś pół godziny wyjść, po powrocie napiszę. Fajnie, że jesteś !! :)

Mam taki plan... I śniadanie: owsianka na wodzie + suszone śliwki i morele II śniadanie: kubek kefiru obiad: kawałek chudego mięsa/ryby i warzywa na parze razem gotowane, albo jakaś lekka zupa podwieczorek: kubek kefiru kolacja: owsianka na wodzie + suszone śliwki i morele

Będę starała się codziennie rano napisać co planuję, a wieczorem komentować jak mi się udało ambitny :O plan zrealizować.

A i jeszcze ważna rzecz. Na 20 minut przed każdym głównym posiłkiem duża szklana wody mineralnej.

pola tą wode wcześniej pij, i nie pij potem po posiłku:) pisz, pisz . Ja jestem ciekawa efektów. Ja nadal rano owsiankuję:)

Mówisz, że wcześniej pić? A ja słyszałam właśnie o tych 20 minutach przed. A dzisiaj późno wstałam :P więc trochę inaczej jadłam: śniadanie - owsianka (bez owoców) na wodzie obiad - 2 pomidory + 1/2 pęczka szczypioru + kefir + sól kolacja - kawałek gotowanej nogi kurczaka + 1/2 suchej bułki + 3 morele suszone Wiem, że sól należy ograniczać, ale do pomidorów cholercia MUSZĘ ją mieć. :D

Gość gość
Kup sól niskosodową.

Na jutro nastawię sobie budzenie o 7:30, żeby znowu dzień nie był taki wariacki jak dziś... Plan mam taki: 8:00 - owsianka (z suszonymi owocami) na wodzie 10:30 - kubek kefiru 13:00 - miseczka delikatnej zupy szczawiowej (bez śmietany, a z kefirem) + troszkę makaronu + 2 jajka 15:30 - kubek kefiru 18:00 - owsianka (z owocami suszonymi) na wodzie I przez cały dzień mineralka, zielona herbata. Tararara, a co o kawie (z odrobiną mleka) sądzisz? Wiele mówiło się, że zatrzymuje wodę w organizmie, ale ostatnio gdzieś czytałam, że wcale nie jest taka szkodliwa jak to się myślało. Pobudza nerki do zwiększonej pracy, a co za tym idzie działa diuretycznie. I to mi się mocno podoba, bo bardzo kawkę lubię.

Pola ta bulke wieczorem zamien na cos innego!!! Ja tam pije kawe,jedna teraz. Wczesniej nawet 3. Ja po kawie toaletuje ladnie. Po z atym jakies przyjemnosci trzeba miec. Cynamon i chili dodajesz? A otreby?

8:00 - owsianka (z suszonymi owocami) na wodzie 10:30 - kubek kefiru 13:00 - miseczka delikatnej zupy szczawiowej (bez śmietany, a z kefirem) + troszkę makaronu + 2 jajka 15:30 - kubek kefiru 18:00 - owsianka (z owocami suszonymi) na wodzie Tararara, buły już nie będzie. Tamtą wczorajszą (kawałek starej) zjadłam, bo mi się słabo z głodu robiło. :P W ogóle wczorajszy dzień był taki walnięty. Od dzisiaj wraca porządek i ład. Godziny posiłków z góry ustalone. Menu również. Cynamon i otręby owsiane są w mojej mieszance. Ale chili mi jakoś nie pasuje. Może dlatego, że papryki jeść nie mogę, trzustka mnie po niej boli. :( To i ja z jednej kawki nie zrezygnuję (dawniej też potrafiłam trzy dziennie wypić!) idę wodę gotować. :D

Pola i dobrze, ta bułka tylko szkody narobi, już i tak owsiankę jesz a to węgle. Taka rada co do tego chili, ono ma właściwości odchudzające, podejrzewam , że jak dodasz odrobinę to nic się nie stanie. Spróbuj:) a w smaku cóż ja dodaję pół łyżki i łyżkę cynamonu, więc chili czuć dobrze , ale nie jako ostrość tylko potem w brzuchu ciepło. A ćwiczenia jakieś?

Tararara, buła to była tak jednorazowo. Musiałam, bo mi się słabo z głodu robiło. Ćwiczenia. Tu jest problem, bo mam lekarski zakaz. Najwyżej intensywny marsz. Staram się więc wychodzić w plener dwa razy dziennie po godzinie cielsko szybkim marszem katować. :P

Zrewidowałam swoje menu. Zmiany wprowadzam. Masz Tarara rację, że węglowodanów trochę dużo. Wieczorną owsiankę zastąpię dwoma pomidorami (ze szczypiorem lub bazylią albo cebulą) z kefirem.

To tak dzisiaj będzie: 8:00 - owsianka (z suszonymi owocami) na wodzie 10:30 - kubek kefiru 13:00 - miseczka delikatnej zupy szczawiowej (bez śmietany, a z kefirem) + troszkę makaronu + 2 jajka 15:30 - jakiś owoc 18:00 - 2 pomidory + bazylia + kefir

Znalazłam jakieś stare notatki. KOKTAJLE OCZYSZCZAJĄCE ORGANIZM. 1. Truskawki + jogurt naturalny + pieprz kajen + bazylia 2. Arbuz + melisa 3. Woda mineralna + imbir + odrobinka miodu + plaster cytryny Wszystko (oprócz arbuza, ale jeszcze chwila i one pokażą się) mam. A więc trzeba te przepisy wprowadzić w czyn. :D

Pola woda sama w sobie bardzo oczyszcza, te koktajle są super!! Tylko lepiej by było jakby przyszedł upał. Wiesz jak to jest jak się człowiek zmusza do picia, a ja muszę bo mi nerka wariuje. Ja lubie wodę, lód, listki mięty i melisy plus cytryna:)

Plan na dzień dzisiejszy: ŚNIADANIE I owsianka (na wodzie) z suszonymi owocami ŚNIADANIE II kawa z mlekiem, oczywiście bez cukru OBIAD miseczka warzywnej, bezmięsnej zupy PODWIECZOREK truskawki KOLACJA dwa pomidory z kefirem i bazylią

Tarara, do owsianki wsypuję łyżkę cynamonu i pół łyżeczki chili. Jest dobrze, powoli przekonuję się do tego smaku. Dziękuję Ci za podpowiedź! :)

Gość Taka sobie jedna.....
Czesc kobiety (i nie tylko) :):):) 1wszy raz slysze o diecie owsianej!!! Ja od wczoraj stisuje diete owocowa i warywna bo teraz jest sezon na owoce i warzywa......owsianke tez lubie :D W tej chwili jem truskawki i kawalek banana:) Schudlyscie cos na diecie owsianej? Dobrze sie czujecie bedac na takiej diecie?