Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pola-Polka

Dieta owsiana, dzienniczek walki z otyłością.

Polecane posty

Gość Taka sobie jedna.....
Tak sobie czytam to co pisalyscie i widze,ze duzo piszecie o piciu wody.....ja od kad pije wode mineralna,gazowana (kocham wode) to faktycznie waga mi spadla i nie chce mi sie jesc tak duzo jak przed stosowaniem wody min. Aha i zamiast cukru do np.kawy stosuje slodzik

Gość Taka sobie jedna.....
Pola-Polka - witaj:) Ja w sumie stosuje swoja diete czyli MŻ......jem prawie wszystko ale w malych porcjach:)Teraz chce schudnac TYLKO albo i nawet AZ 2 kg. ale bedzie ciezko bo zawsze najciezej jest schudnac te 2 kg.,przynajmniej mi hehehe.......jutro ide na ognisko i bedzie kielbach,piwo.....jak zwykle w week.sie objem a pozniej przez 5 dni w tyg.dieta hehehehe

Taka sobie jedna.....tak, też wiem, że woda mineralna pomaga. Wypłukuje toksyny i zmniejsza apetyt. Wesołego ogniskowania !! :D :D

BIBELOTKO :D żadna smakowa! To tak jak piszesz, czysta chemia. Blee...!!! Mnie najbardziej Muszynianka smakuje. Czasem dodaję do szklany plaster cytryny. Mam na oknie doniczkę z melisą, powinnam dorzucać też jej listki. Dwie godziny intensywnego marszu za mną. Ale fajnie było! Dwa wielkie psy, znajoma i ja. :D :D Po po powrocie wypiłam prawie litr mineralnej z cytryną, a teraz jarzynówkę zajadam. Pycha! Wsypałam do tej zupy sporo chili i bardzo dużo czosnku, pali jak jasna cholera. :P Ale to dobrze. :P

Pola-Polka - ja chciala bym miec psa ale nie moge:/Za to mam pare kotow na ogrodzie hehehehe Ja wiem,ze woda smakowa to chemia...zapytalam sie czy Wy pijecie:) Ja tez pije wode mineralna z cytryną i...mięta,ktora rosnie u mnie w ogrodku:) Ja dzis mam lenia i malo co sie ruszam hehehehe

Plan na dziś: I śniadanie - płatki owsiane na wodzie II śniadanie - kawa z chudym mlekiem obiad - kawałek gotowanego indyka, mizeria z jogurtem podwieczorek - kubek kefiru z malinami kolacja - płatki owsiane na wodzie przed snem - kubek kefiru Przez cały dzień woda mineralna z cytryną, czerwona i zielona herbata.

Gość gość
ten link nie dziala

Faktycznie, nie działa! Ale wystarczy skasować spację między 9 a przecinkiem i powinno być ok.

Ziarna owsa podbiły świat, a jednym z najpopularniejszych trendów w odchudzaniu stało się obecnie jedzenie owsianki. Jadłospis z tym zbożem w roli głównej jest łatwy do przygotowania, tani i zawiera mnóstwo ważnych witamin i mikroelementów. Owies to jedno ze zdrowszych zbóż, o dużej wartości energetycznej i sporej porcji zdrowych tłuszczów. Są wśród nich poprawiający pamięć i koncentrację kwas linolowy oraz kwasy palmitynowy i oleinowy. Ziarno owsa bogate jest ponadto w niezbędne dla życia aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a także w witaminy z grupy B, witaminę E oraz krzemionkę, która wpływa korzystnie na stawy i układ nerwowy człowieka. Dzięki zawartości substancji śluzowych owies tworzy ochronną warstwę, osłaniającą nasz przewód pokarmowy. Zawarty w owsie błonnik jest najlepszym lekiem na zaparcia, przyspiesza przemianę materii i szybko wypełnia żołądek, powodując uczucie sytości. Owies pomaga również w odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej jelit, co może mieć zastosowanie na przykład po długotrwałej antybiotykoterapii. Udowodniono, że regularne spożywanie ziaren owsa pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również obniżyć poziom cholesterolu, co w efekcie zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Po 40 dniach diety z dodatkiem owsa nasze włosy odzyskają blask, wzmocnią się paznokcie i poprawi wygląd cery. Warto też wspomnieć, że owies jest afrodyzjakiem i podnosi poziom libido. Dieta z owsem w roli głównej Dieta owsiana, chociaż stosowana jest od niedawna zdążyła już ulec licznym modyfikacjom. W internecie można znaleźć wiele różnych diet, które łączy wspólna baza. Najbardziej rygorystyczną jest monodieta owsiankowa stosowana przez 40 dni. W trakcie pierwszego tygodnia spożywamy jedynie owsiankę, w skład której wchodzi pół szklanki płatków owsianych i szklanka chudego mleka. Dzienna dawka kalorii nie powinna przekraczać 1200 kcal. W następnym tygodniu do diety możemy dołączyć warzywa i owoce. Stosując tak rygorystyczną dietę możemy schudnąć nawet 3 kg tygodniowo. Zdrowa wersja dla wymagających Zdecydowanie zdrowszym wyjściem jest dieta, w której każdy posiłek jedynie uzupełniamy 3 łyżkami ziaren owsa. Rano polecana jest owsianka na mleku lub jogurcie z dodatkiem świeżych owoców, na obiad możemy zjeść na przykład zupę warzywną z dodatkiem płatków owsianych lub mięso drobiowe panierowane w ziarnach owsa. Dostępnych jest też wiele przepisów na pyszne i zdrowe sałatki z dodatkiem płatków owsianych. Jako przekąski możemy stosować dostępne w sklepach batoniki z owsem polane miodem z dodatkiem suszonych owoców. Nie powinniśmy spożywać więcej niż 1500 kcal. Po 40 dniach diety możemy zwiększyć liczbę kalorii i zmniejszyć dawkę owsa do 3 łyżek dziennie. Dzięki temu unikniemy efektu jo-jo. W diecie owsianej, oprócz płatków owsianych, polecane są mleko, jogurty, ryby, owoce morza, drób, warzywa (sałata, marchew, szpinak, brokuły, papryka, buraki), owoce (jagody, borówki, jabłka, wiśnie, banany) oraz orzechy. Do picia polecana jest woda, ale dozwolona jest również kawa i herbata. Zakazane są napoje gazowane, sztucznie słodzone soki owocowe i alkohol. Jak w każdej diecie, również w diecie owsiankowej zalecana jest eliminacja słodyczy, alkoholu i pieczywa. Niebezpieczna dla zdrowia może być rygorystyczna wersja diety. Taka monodieta nie zapewnia odpowiedniej dawki kalorii, a małe zróżnicowanie posiłków doprowadza do niewystarczającej podaży niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych i witamin. Dieta owsiankowa nie powinna być stosowana przez młodzież, kobiety w ciąży oraz przez chorych na celiakię.

Gość gość
dziekuje ci bardzo a menu ukladamy sami tak? a mleko jakie pol % moze byc?

Bardzo proszę! :) Jestem pod opieką Akademii Medycznej i tam pomagają mi w układaniu jadłospisu.

Gość gość
szkoda ze bede miala problem z menu ty masz dobrze bo wiesz z e masz dobre menu a ja nie mam pojecia zielonego

Mleko słodkie tylko z kawą pijam, bo nie lubię w innej postaci. Wolę kefir tybetański (sama robię) lub jogurt grecki. Ale oczywiście można słodkie (chude!) mleko z płatkami owsianymi jeść.

Zapraszam do częstego zaglądania tu. Codziennie rano będę wklejała swoje menu na cały dzień.

Albo wieczorem wklikam menu na następny dzień. Rozumiem, że i Ty walczysz z niechcianymi kilogramami...

Gość gość
bede tu codziennie zagladac a ile taka dieta trwa i czy mozna otreby owsiane ? czy tylko platki

Gość gość
i dziekuje za wklejanie menu

Gość gość
ja nie mam nadwagi ale mam duzy brzuch i chcialabym zdrowo jesc a nie objadac sie slodyczami, bo jak tak pojdzie dalej to bede gruba a caly rok na dietach co mi przytyje pare kilo i dieta i tak w kolko tearz juz nie amm nadwagi zadnej ale brzuch paskudny

Otręby owsiane są jak najbardziej wskazane! Z pszennym raczej ostrożnie! A płatki owsiane, tylko "Górskie", broń Boże przetworzone! Zaraz coś Ci jeszcze za chwilkę wkleję... dobry artykuł o diecie owsiankowej.

Gość gość
wlasnie uwielbiam owsianke na mleku chudym lub sojowym

Gość gość
zeby tylko ten brzuch nie zrobil mi si wiekszy po tej owsiance

Gość gość
mozna pic kawe z cukrem? bo inaczej nie dam rady a słodzikow nie zdzierze ,mam ich dosc po dukanie

Kawa z cukrem nie jest wskazana. Cukier to nic dobrego. Jeśli jednak musisz, to już lepiej trzcinowy niż biały. A ja zaraz niedzielne menu wklepię.