Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna prawda o polskiej oświa

o nauczaniu religii w szkołach

Polecane posty

Gość przeciwnik religi
dlatego religia powinna byc usunieta ze szkół jak najszybciej. Ale oczywiscie w tym siermiężnym i zaściankowym kraju to sie nie zmieni - przynajmniej w najblizszych 10 latach. DLATEGO tez biore zone, 2 dzieci i wracam do UK (w ktorym juz mieszkalem 5 lat). Pierd....e polska rzeczywistosc chamstwa, zawisci, pseudokatolicyzmu

Gość smutna prawda o polskiej oświ
teraz szykuje sie jeszcze jedna i chyba juz ostatnia kadencja PIS, standardowo sie skompromitują wprowadzając swoje moralne prawa wiec licze na powstaniej jakies mocnej lewicowej formacji politycznej która otworzy polakom oczy. Jesli chodzi o religię to strzelam bardziej 15-20. Musi niestety nastąpić zmiana pokoleń.

Gość podbije bo dobry temat
🖐️

Gość zwolenniczka religii
a ja tam jestem za religią w szkołach - księża nigdy nie potrafili odpowiadać na nasze pytania, na pytania o obrzezanie czy in-vitro potrafili się prawie rozpłakać to pokazuje tylko nieudolność kleru i dzięki temu jestem dzisiaj ateistką i wielu moich znajomych

Gość fdsssssssssssssd
czy kiedys w polsce bedzie normalnie? śmiem wątpić :O

Gość dobre dobre hehe
podbijam

Gość dix ae
czy jeszcze gdzieś na świecie ucza religii w szkolach czy tylko w polskim katolandzie? porypane

Gość dobre dobre hehe
:)

Gość dobre dobre hehe
podbije bo znowu sie temat zacina

Gość po prosty nie kturzy nie doros
to chcescijanstwo miało wpływ na kulture pierwsze szpitale i uczelnie zakładał kosciuł

Gość zielony knotek
homo sapiensy jak wierzycie w teorie ewolucji to nie posyłajcie swoich małpiątek na religie przecież to nie jest obowiązkowe

objawienia wandy malczewskiej z 1877r Dostaliście się do niewoli wskutek niezgody wewnętrznej i sprzedajności wielu waszych rodaków. Rozebrali Polskę na kawałki, ale Pan Bóg na moją prośbę tego rozbioru nie zatwierdził. Zbliża się czas, gdy Sprawiedliwośd Boska upokorzy chciwośd waszych zaborców, tępicieli wiary katolickiej i nabożeostwa do Serca mojego Syna. Oni upadną, a Polska na moją prośbę będzie wskrzeszona i wszystkie jej części się złączą. Ale strzeżcie świetlej wiary i nie dopuszczajcie się niedowiarstwa... zdrady, niezgody i lenistwa, bo te wady mogą Polskę na powrót zgubid i to na zawsze.

Gość zielony knotek
co się do ciula dzieje z kafe? :(

pomuliłem sie to z 1872r sa objawienia jezusa do wandy malczewskiej Pan Jezus tak przemówił do niej: "Zbliżają się czasy przewrotne. Ojczyzna wasza będzie wolna od ucisków wrogów zewnętrznych, ale ją opanują wrogowie wewnętrzni. Przede wszystkim starad się będą wziąd w swe ręce młodzież szkolną i dowodzid będą, że religia w szkołach niepotrzebna, ze można ją zastąpid innymi naukami. Spowiedź i inne praktyki religijne, kontrola Kościoła nad szkołami zbyteczna, bo ścieśnia myślenia ucznia. Krzyże i obrazy religijne ze sal szkolnych będą chcieli usunąd, aby te wizerunki chrześcijaoskie nie drażniły żydów. Przez młodzież pozbawioną wiary, zechcą w całym narodzie wprowadzid niedowiarstwo. Jeżeli naród uwierzy temu i pozbędzie się wiary, straci przywróconą ojczyznę. Niechże tedy ojcowie i matki zwracają uwagę na szkoły. Niech protestują przeciwko usuwaniu wizerunków religijnych ze szkoły i przeciwko nauczycielom dążącym do zaprowadzenia szkoły bezwyznaniowej. Nauka bez wiary nie zrodzi Świętych ani bohaterów narodowych. Zrodzi szkodników; módl się o dobrą chrześcijaoską szkołę".

Matka Najświętsza tak odpowiedziała Wandzie: "Tak, Polska niegdyś wyróżniała się nabożeostwem do mnie; to też serdecznie ją kocham. Pod moją opieką wzrastała. Nieprzyjaciół nawet silniejszych, zwyciężała. Jej oręż wsławił się wobec całego chrześcijaostwa, gdy szła do boju pod moim hasłem kazde zwyciestwo np pod wiedniem czy chocimiem i w roku 1920 grunwald to były zwyciestwa maryjne jest tych zwyciest wiencej

Gość zielony knotek
czemu modka nie naprawi kafe?

Gość idfiofoifoijoi
Jestem wychowana w PRL - obecnie juz od wielu lat za granica. Jako corka katolickiej rodziny wynioslam religie z domu - od matki i ojca. Ne religie chodzilo sie w moich czasach do kosciola, dobrowolnie, z wyboru. Prowadzili ja ksieza - jak zawsze jedni madrzejsi, inni glupsi. To przeciez tylko ludzie. Nigdy nie spotkalam sie z jakimkolwiek molestowaniem czy niewlasciwym podejsciem ksiedza do dzieci / mlodziezy. W czasie stusiow uczestniczylam w duszpasterstwie akademickim - dyskusje, rozmowy na rozne tematy z kolegami/kolezankami i duchownymi. To dawalo do myslenia, rozwijalo, ale nadal bylo dobrowolne, z wyboru. Dlatego nie jestem zwolenniczka obowiazkowej nauki religii w szkolach, bo tutaj jest ona tylko jednym z przedmiotow. Rownoczesnie pietnowane sa dzieci z jakiegos powodu nie uczeszczajace na religie - tolerancja w Polsce dlugo nie bedzie jeszcze na swiatowym poziomie. Czlowiek bedacy katolikiem powinien z wlasnej decyzji poswiecic czesc swojego wolnego czasu i osc swiaddomie/dobrowolnie do kosciola na nauke religii / Msze Sw / Spotkanie z Katecheta, a nie oczekiwac ze poprzez obowiazkowa nauke w szkole wszystko zostanie odfajkowane. Jako przedmiot w szkole widzialabym chetnie religioznawstwo - krotkie i zwiezle przedstawienie znanych religii swiatowych (Katoolicyzm, ewangelicyzm, islam, wierzenia indyjskie/tajlandzkie nie jako "wiare" ale jako godna uszanowania kulture danego narodu. Wyksztalcony Europejczyk (za takich uwazaja sie rowniez Polacy) powinien takie podstawy wiedziec.