Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kiki D

Do mam ktorym udało się szybko odpieluchować dzieci

Polecane posty

Gość Kiki D

Kiedy zaczynałyście? Czy na spacery i do snu zakładałyście pieluchę? Czy zabezpieczałyście jakoś kanapy/meble? Córka ma rok i 8 miesięcy, szkoda mi jej w te upały więc postanowiłam zakładać majtki i postarać się nauczyć korzystać z nocnika (już od jakiegoś czasu sadzam trzy razy dziennie na nocnik) i zrezygnować z pieluch. Mogę prosić o jakieś rady?

Gość Kiki D
No nie wierzę, że nie ma żadnej mamy która by mogła mi coś poradzić

Gość 3w4ekfjr
moja mala miala 15 miesiecy, oczywiscie na poczatku na noc i na spacer byla pielucha, ale kiedy mala zaczela sama wolac, ze chce siku, to pieluchy byly suche po spacerze (gdzie tez wolala, ze chce) lub o calej nocy i nie bylo sensu ich zakladac. Gdy calkowicie zrezygnowalam z pieluch, to 3 noce mialam folie pod przescieradlem na wszelki wypadek, ale obylo sie bez wpadki.

ja z samym nocnikiem wcześnie zaczęłam oswajać dziecko. Jakoś jak mała zaczynała chodzić. Była to forma zabawy w "łapanie siku"- mała to lubiła, bo dla niej bicie brawo to była największa frajda. A takie prawdziwe odpieluchowywanie to jak miała ok 2 lat (czekalismy az ciepło będzie). i puszczaliśmy po domu bez pieluchy ( oczywiście dywany zdjęte :D). Małej przeszkadzało, że ma mokro i szybko skojarzyła, że jak zrobi na nocnik, to zachowa suche gatki :D Co do nocy to mieliśmy to szczeście, ze mała w nocy nie siusiała... więc to akurat też biegiem poszło

Gość mama dwóch chłopców
Pierwsza i najważniejsza rada to cierpliwość. Musisz się przygotowac na to, że córka po zejściu z nocnika na który nic nie zrobi za chcwilę zsika się w majtki np. Nie koniecznie tak oczywiście musi być, ale jakby co miej świadomość, że poczatki moga być trudne. Musisz być spokojna i nie straesować się niepowodzeniami córki, bo ona wszystko wyczuje i to automatycznie przedłuży naukę. Na poczatek majtki po domku i co jakis czas na nocnik, moi akurat bardzo szybko załapali, tak jakoś naturalnie a mieli poniżej roku jak ich uczyłam. na noc oczywiście przyda się zabezpieczenie łóżka i hmm... generalnie jest tak, że jak już nauczy się kontrolowac w dzień, to w nocu nie powinna sikać. Oczywiście to tylko taka moja obserwacja, bo to nie znaczy, ze tak będzie. Ale jak zacznie możesz w nocy spróbowac ją przetrzymać do rana a tak to albo pielucha albo wysadzać co kawałek.

Gość bueheheheheheheeh
my jeszcze nie odpieluchowujemy bo ma dopiero 3 i pół mca, ale mam dużo koleżanek ze starszymi dziećmi. Łóżeczko i meble możesz zabezpieczyć w ten sposób: są specjalnie ceratki nakładasz na materac i na tą ceratkę pościel tak samo z meblami, jeśli na kanapie masz jakąś kape to pod kape taką ceratkę :) i sadzaj na nocnik częściej, niech siedzi i się bawi na nim a jak zrobi siusiu to bijesz brawo, nagradzasz itp.

Gość tralala xxx
A mówi juz ci córka dobrze ? Rozmawiaj z nia na ten temat ze jak usiadzie na nocniczek dostanie nagrodę , musisz postawic nocnik w jakims miejscu gdzie ona sie bawi i przebywa .Zakładaj jej majteczki po domku najlepiej jakbys sie zaopatrzyła w przescieradła podszyte cerata i połóz na kanapie lub wersalce .Musisz liczyc sie z tym ze cos ona ci obsika bo nie zdarzy albo pokaz jej jak sie robi siku zabierajac ja do łazienki zeby wiedziała ze majteczki sie zdejmuje :)

Gość szybko tzn. jak?
wcześnie, czy że dziecko łatwo załapało? Moja ma 2 lata i 3 miesiące i 2 tygodnie temu udało się ją nauczyć nocnika - własnie czekałam na to ciepło i córka jest trochę starsza od Twojej, dlatego pytam czy o takie "szybko" Ci chodzi, bo pewnie wiele osób powie, że szybko to nie jest. Ale - załapała w jakieś 3 dni. nie zakładaliśmy narzut na meble, sikała po nogach, butach, rajtuzach. Drugiego dnia już sikała rzadziej wiec udawało się ją wysadzac na nocnik i wysikać. Najpierw było tak, że trochę popuściła, orientowała się co się dzieje, wołała si i wtedy szybko na nocnik i resztę dosikiwała. W kolejnych dniach udało sie ją wysikać na dworze - na początku nie wiedziała o co mi chodzi :) równocześnie zaczęła sama wołać "si" i wpadki nie mieliśmy. Na noc zakładmy jeszcze pieluchę. Rady - cały czas przebywać z dzieckie, często pytać czy chce zrobić si do nocniczka, wysadzać, reagować natychmiast gdy dziecko powie si - bo wtedy jakoś długo nie utrzyma :) A jak uda się nasikać do nocniczka to będzie to dla niej sukce i zachęta :)

Gość moja córka ma 2 lata i 1
miesiąc i wlasnie jest na etapie pożegnania z pieluchami. My przestalismy używac pieluch calkiem. Na spacer biorę do torby kilka par spodni i majtek i zapasowe buty. Na noc założylam pod prześcieradlo worek foliowy ale nie zdażylo jej się jeszcze popuścić w nocy bo wstaję dwa razy i ją wysadzam na nocnik. Kanap i mebli nie zabezpieczam ale mam 3 nocniki i w calym domu w strategicznych miejscach je rozstawiam i jak widze ze córka przebiera nóżkami to sadzam ją na nocnik. Zresztą ona nie sika na podlogę jak coś to jej się trochę popuszcza tylko.

Gość monika713
Moja ma 2l i 4 mies. i nie ma zamiaru robić na nocnik, używamy głownie tetrowych pieluch, pampers tylko na noc, na spacer lub wyjazd. Jak mam ja przewinąć to jest wielki krzyk, ja by wogóle nic jej nie przeszkadzało, że ma mokro. Ponad rok temu zaczęłam ją wysadzać, kilka razy coś zrobiła, póżniej przestałam.

Gość Kiki D
Szybko- chodziło mi o szybkie efekty, a nie że dziecko młodsze :) Bo nie wiem, czy lepiej od razu zrezygnować z pieluch i wtedy na pewno nauka trwa krócej, czy lepiej jednak na noc i na spacery zakładać. Ja uczę dziecko siadania na nocnik już od kilku miesięcy. Był czas że prawie ją odpieluchowaliśmy z mężem, zaczęła wołać na nocnik, ale później znów częściej nosiła pieluchę, np w gości- a wtedy gdy mówiła że chce siku to mówiliśmy żeby zrobiła w pieluszkę bo nie mamy nocnika i chyba ją to ogłupiło i później przestała. Teraz chciałabym się zabrać porządnie do rzeczy. Kiedy pytam czy chce siku- leci na nocnik i pokazuje go palcem- sadzam to chwile posiedzi, albo od razu wstaje i nic nie zrobi. Zawsze zrobi siku rano po przebudzeniu, po południowej drzemce i czasem wieczorem przed prysznicem.

Gość wre
A ja.mam dzisiaj kryzys,jak corka juz ladnie sikala do kibelka,byly dbi ze w.ogole wpadek nie bylo,poczekalam az zrobi sie cieplo i zdjelam jej calkiem pielucje w.domu i ma podworkku lata bez,zaklqdam tylko na noc i jak gdzies wychodzimy. Ale teraz marnoe nam idzie,kurde zsika sie w gacie i nic sobie z tego nie robi... dzisiaj to mam porazke,juz mam dosc,od rana zsikala sie 5razy.mimo,ze wołam ja na.nocnik,pytam,czy chce, tlumacze..a tu jak grochem o.sciane. a malo tego przed chwila posadzilam ja nq nocnik,siedziala w salonie,ja poszlam na chwile do lazienki,wracam a ona zeszla z nocnika stanela obok o zrobila kupe na podloge...mam dosc:(

Gość nesnesitelna
Moja biega po domu bez pieluchy od 13-14 miesiąca, (choć sadzana na nocnik była od około 9 i od tego czasu i od tej pory kupy były wyłącznie na nocnik). Na początku wysadzałam ją co określony czas, a po kilku tygodniach zaczęła sama pokazywać że chce i lecieć do nocnika. Aktualnie ma 17 miesięcy i pielucha jest tylko na noc oraz drzemkę (choć w 99% po drzemce jest sucha). Na dwór biorę ubranka na zmianę i proponuję sikanie na dworze, choć póki co udało jej się to raz :P ale wytrzymuje do powrotu (nawet 2,5h)... wpadki owszem się zdarzają (raz na dwa dni mniej więcej), ale zazwyczaj tylko popuści trochę i resztę załatwia do nocnika. Moja rada to dużo cierpliwości i konsekwencji, zwłaszcza jak dziecko jeszcze nie mówi. Idąc w gości najlepiej brać ze sobą nocnik lub nauczyć dziecko sikania do ubikacji (Ja siedząc na kibelku sadzam młodą między swoimi nogami i przytrzymuje nóżki - wtedy się nie boi i chętnie załatwia). W długiej podróży dla bezpieczeństwa zakładam pieluchomajtki i robię pogadankę o tym, że to majteczki, w które się nie siusia, a mała na przystankach sika na nocnik postawiony na tylnym siedzeniu.

Na spacery nie mialy zakladanych pieluch od kiedy zaczelismy w dzien nie zakladac Na początku w nocy mialy pieluchy ,ale regularnie wybudzalismy je o stalych porach na siku, pozniej kiedy pampka w nocy zdjelismy tez je wybudzalismy o stalych porach na siku. Na spacery bralo sie zapasowe majtki i jakies zwykle spodenki na przebranie Dzieci dosyc szybko zostaly odpieluchowane ,poniewaz nie odpuszczalismy ,i trening byl caloodobowy majac 1.5 roki kazde juz bylo wpelni odpiluchowane (jedynie syn chyba 20-21 msc) a pierwsza cor tuz przed 1.5 r.

Gość moja ma 2 lata i 1 miesiac
u nas nauka trwa 4 dzień i dziś byly dwa małe wypadki. Jeden to moja wina bo zajęlam się pakowaniem pralki i nie slyszalam jak córka wolała ze chce siku. A drugi to biegla do nocnika i usiadla na nim ale zapomniala zdjąć majtek. Więc jak dla mnie super. Teraz jest upał wiec wolę przeprać majteczki wyschną za 20 minut niż zmieniać pieluchy. Zaoszczędze sporo pieniedzy i co najważniejsze pupa się córce nie odparza na tym upale w pieluchach.

Gość nie żal ci było toksyczna
budzić dzieci? potem ładnie spały dalej czy płakały?

Gość gość
Jak byly tetrowe pieluchy to 10-miesieczne niemowlaki robily do nocnika, bo mialy motywacje zeby bylo sucho

Gość gość
jakby mi dzieciak wstal z nocnika i zesral sie na podloge to bym wlala w d**e. kto to widzial zeby meczyc sie z pieluchami tyle czasu. na poczatku dziecko sie uczy i roznie to wyglada ale jak slysze o 3 i 4-latkach lejacych w gacie to mnie krew zalewa.

Gość gość
Nie niemowlaki mialy motywacje tylko matki. W dobie pieluch dzieci bardzo pozno sa odpieluchowywane. Moj 2,5 roku odpieluchowany w ciagu 1,5 tyg. Kolejny tydzien jeszcze na noc. O co chodzi z tym budzeniem wnocy na sikanie? To juz lepiej zalozyc tego pampersa i jak tydzien nie posika to zdjąć. U nas przez miesiąc po odpieluchowaniu 2 wpadki byly. Jedna w ferorze zabawy zapomnial a druga to uparl siee nie sikac przed drzemka i zlany sie obudzil. Mysle ze najwazniejsza jest odwaga rodzica ktory jest pewien ze to wlasnie jest ten czas, cierpliwość i konswkwencja. W gosciach mozna trzymac dziecko nad kibelkiem i wysadzac jak na spacerze pod krzakiem.

Gość gośćktos123123
Hej, mój synek pożegnał się z pieluch ami jak miał 2 i pół roku. Początki były trudne bo nie chcial wołać, sika czasem dla posty w gatki ale po ok miesiącu się nauczył. Za 2 miesiące skończy 3 latka i na chwilę wola siusiu i nie mamy żadnych wpadek. Dam Ci dobra radę, jeśli usiądzie z dzieckiem i powiesz od dziś nie używamy pieluszek, wytłumaczy to już pieluch nie zakładaj i bądź konsekwentna!!! Nie można dziecka oglupiac