Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komuine

Czy ksiądz pobiera opłatę za dzieci przystępujące do komunii ?

Polecane posty

Gość komuine

Za chrzest pobiera, bierzmowanie, ślub pogrzeb także a jak jest z komunią ? rodzice płacą ?

Gość się wtrącę
kupują prezent

Gość cóż......
znam parafie gdzie dzieci muszą oddawać ileś tam procent z prezentów! to dopiero maskarada!

Gość załamana anna
do cóż.... ahahaha no chyba Cie trochę poniosło :D

U nas (podlaskie) komunia i bierzmowanie za darmoszkę jeśli chodzi o księdza. A przynajmniej z tego co wiem ;]

Gość na szczęście
za komunię nie płaci się!!!!

tydzień temu odbyła sie komunia mojej starszej córki - składka 160 zł- woj dolnosląskie

U mnie nie pobierał opłaty za sakramenty. W przypadku komunii zawsze płaciło się za ustrojenie kościoła, biblie, różaniec itp, w przypadku chrztu daliśmy kopertę ile uznaliśmy i nie chciał uparcie wziąć to podczas rozmowy wsunęliśmy księdzu do aktówki ;) Podziękował już wtedy i tyle. Nawet za ślub mój ksiądz nie brał pieniędzy jeśli ktoś chciał sam sakrament - normalny ślub z ustrojeniem i gośćmi kosztował podobnie jak komunia - za ustrojenia, opłacenie organisty itp - chciało się to wszystko mieć to się płaciło, nie chciało to się nie płaciło. Tak samo sprawa wyglądała z pogrzebami i bierzmowaniem. Za to w parafii u mojego faceta wisi cennik - nie masz kasy= nie dostaniesz sakramentu. Za chrzest było 300zł - bez łaski pojechaliśmy do mojej parafii i sami od siebie tyle daliśmy księdzu Pamiętam jak jeszcze ja miałam komunie u tego samego księdza to rodzice mojej przyjaciółki nie mieli kasy i nie płacili, ale jej mama chodziła na sprzątanie kościoła

Gość gość
stuknijcie sie w głowę! o co tu chodzi? - "oni" to robią za pieniądze czy dla sakramentu? Coś tu nie gra chyba co? złodzieje i pedofile - a dzieciom których rodzice mają inne, bardziej realne założenia - po prostu przykro bo komunia stała sie bardziej "obyczajówką" która jest okazją do prezentu. A księża tylko na tym korzystają. pozdrawiam wszystkich naiwnych!