Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zacofanie....

Polskie zacofanie w sprawie kolczyków u niemowląt

Polecane posty

Gość nparwde az tak?
wlasnie dlatego nie ubieram sie w H&M a ni w innych sieciowkach,wystarczy spojrzec na metki i wszystko jasne nie macie widac pojecia w jakich warunkach farbuje sie tam tkaniny z ktorych szyje sie ubrania...farby sa toksyczne a pracujacy tam ludzie umieraja na nowotwory... Indie zastapiły Chiny bo tam jest tansza sila robocza,proste i co ?>naprawde sadzicie nadal ,ze jak kup[icie dziecku ubranka w H&M to jestescie lepsze? NIE!w tej samej minucie moze kona pracownik farbiarni w Indiach ale co tam,nalezalo mu sie bo tam od urodzenia nosza kolczyki

Gość dla przykładu na wyspach
do 24 miało być*

Gość werighbndoighjx
Ja miałam trochę więcej niż 2 lata. Cóż, nie popieram mojej matki, ale krzywda mi się od tego nie stała:)

Gość Liliana 1982
Moja córka nie ma kolczyków i póki sama nie będzie tego chciała to nie będzie miała . Bo w sumie po co jej kolczyki? Za to jej chrzestna już 2 razy chciała zabrać mała do kosmetyczki żeby przebić uszy ale ja to nie pozwoliłam . Bratowa męża obraziła się bo na roczek chciała kupić naszej córce kolczyki ale później jej przeszło.

Gość werighbndoighjx
Njalepiej jest zająć się swoimi sprawami. Ale jak to bywa, lepiej interesować się cudzym życiem i oceniać swoją miarą.

do dla przykladu w Polsce dokonuje sie rocznie ponad 200 tysiecy nielegalnych aborcji!wiec co z tego,ze jest zabroniona?nabija kieszenie lekarzom z podziemia aborcyjnego

napisałam kulturalnie JEDEN argument przeciwko kolczykowaniu małych dziewczynek, do którego nikt (oczywiście wykształcony i w dobrych sferach się obracający) się nie odniósł, natomiast odpowiedzi są tylko na posty z wyzwiskami, co świadczy wystarczająco jak dla mnie o popierających kolczykowanie:)

Gość werighbndoighjx
Moja sąsaidka przebiła dziewczynce uszy bardzo szybko, ale trzeba przyznać, że uroczo wyglądała ta mała:) Trochę szkoda przebijać takie małe, słodkie uszy:)

kreatywna nimfomanka Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło mi o chwalenie tego, co za granicą, a krytykowaniem tego co polskie.

Gość werighbndoighjx
ex-D.Bill, ja akurat zostałam pozbawiona tego wyboru, ale jak bym się uparła, to mogłabym mieć potem pretensje, że ktoś zadecydował za mnie.

Gość ja mam syna, ale
gdybym miala corke nie przebilabym jej uszu poki by mnie sama o to nie poprosila kawalek metalu w uchu polrocznego dziecka wyglada nienaturalnie znam osobiscie tylko jedna roczna dziewczynke z kolczykami, rodzina patologiczna

ja sie odniose wobec tego do twojego argumentu,ze dziecko powinno samo decydowac.. ok..tylko jak sie to ma do np karmienia dziecka mięsem?albo chrztu w wieku kilku miesięcy?przeciez samo powinno zadecydowac! jednak jestesmy rodzicami i to my kształtujemy swoje dzieci,od nas samych zalezy na jakich ludzi wyrosną!nie zapędzajmy sie az tak bo kolczyki to naprawde blahostka w kazdej chwili mozna je wyjąc,dziurki się zrosną i po sprawie jak jednka cofniesz sakramenty ?nie znam sposobu

Gość To jest patologoia i głupota
Nie jest moim idolem żaden facet w czarnej sukience, nawet wierząca nie jestem :O Co to za argumentacja? Jestem zacofana, bo nie podoba mi się coś, co szkodzi dziecku i potencjalnie naraża je na krzywdę (przypominam, że założenie kolczyka polega na PRZEKŁUCIU CIAŁA, to nie malunek na ciele). Matka zazwyczaj usuwa z drogi dziecka potencjalne niebezpieczeństwa (zakłada się osłonki na kontakty, na rogi mebli, zamyka środki chemiczne itd.). A niektóre matki umieszczają niebiezpieczeństwo grożące krwawą jatką w ciele dziecka i ja jestem zacofana, że mi się to nie podoba? Śmieszne jesteście. Same sobie odpowiedźcie po co to robicie? Żeby się pochwalić małą księżniczką? Bo dziecko nie ma świadomości, że ten kolczyk je ozdabia (podobno), on nie jest dziecku do niczego potrzebny. Wstyd po prostu.

Gość no i???
Oczywiście ze może się zrzec wiary i wtedy sakramenty nie maja już znaczenia . Dla mnie przebicie uszu niemowlakowi to kaleczenie dziecka . Takie mam zdanie i go nie zmienię .

Gość Liliana 1982
Ja nadal nie rozumiem po co niemowlakowi kolczyki ?

Gość werighbndoighjx
Według mnie lepiej się wstrzymać, jak dziewczynka pójdzie do szkoły, to sama pewnie będzie chciała, bo zobaczy, że koleżanki też mają:) Wtedy można jej ładne kolczyki podarować w prezencie, na pewno będzie się cieszyć:)

Gość do kreatywnej
dla mnie to akurat proste. Podam dziecko do chrztu i ewentualnie do komunii, dając mu podwaliny wiary, w jakiej się wychowałam. Jak osiągnie jakąś tam względną dojrzałość w podejmowaniu decyzji, samo zadecyduje, co chce dalej zrobić. Sakramentów nie trzeba cofać, za to jak taki 15sto latek dajmy na to, zdecydowałby się, że chce być katolikiem, trochę głupio by mu zapewne było iść do chrztu czy do komunii w tym wieku. To samo z kolczykami. Będzie chciała to wyjmie i tyle w temacie. Bardziej martwi mnie fakt, że zaczęło się od kolczyków a kończy na przepychankach na temat wiary i innych takich. Tylko co ma piernik do wiatraka?

no właśnie - jesli kolczyki to błahostka to po co one dzieciom? jest wystarczająco dużo ważnych spraw, o których musimy zdecydować za nie (szepienia, sposób karmienia, wiara itede) - czemu nie zostawić tych 'błahostek' dzieciom właśnie?

kreatywna nimfomanka Przykład jak każdy inny. Co to za różnica UK, Niemcy czy inny kraj? Chodziło o pokazanie, że to co zagraniczne, nie zawsze oznacza lepsze i akurat to jakoś mi pierwsze przyszło na myśl. Ale ty widać zawsze musisz się do czegoś przyczepić.

zrzec sie sakramentu,odstapic od kosciola-tak ale nie cofniesz tego!widzisz róznice?przszlas jako dziecko całe to cyrkowe przedstawienie z przynaleznoscia do boga ,naznaczyli cie przez chrzest,zmusili do przyjecia kolejnych sakramentow,mialas pelną swiadomosc jako 9 latka przystepujac do komuni?nie! nie masz pojecia o czym mowisz nawet tak samo mozna sie czepiac zapuszczania dzieczynkom dlugich wlosow,moze one nie chca by je utozsamiano z kobiecoscia i seksem w wieku kilku lat? dlaczego długie wlosy u chlopca sa natomiast zle widziane?powtarzam raz jeszcze ,ze my ksztaltujemy swoje dzieci od chwili narodzin

Gość werighbndoighjx
Do tej od patologii i głupoty ---> Owszem, dziewczynka nie ma świadomości, ze kolczyki ją ozdabiają, tak samo jak nie ma świadomości, że wygląda ładnie np. w niebieskiej sukience, więc po co ubierać ją ładnie? Czemu nie założyć worka? Wygodne, a przecież dziecko nie ma śwadomości, że chodzi w worku. Zacznijmy ubierać ją ładnie dopiero jak będzie wiedziała, że ją to ozdabia.

Gość mama dziewczynki
Ja pamiętam jak miałam chyba z 12 lat jak przebiłam uszy u kosmetyczki. Pamiętam jaka byłam z tego dumna i jak sama wybierałam kolczyki :) i Moje dziecko tez samo sobie przebije uszy kiedy ona będzie chciała .

Gość nimfomanka ty jakaś uprzedzona
jesteś :O Kolczyki też możesz wyjąć, dziurki zarosną, ale nie cofniesz tego ze były przekłute. Co jeden argument to durniejszy. Teraz wiara, za chwile polityka... a co kolejne? :O

Gość no i???
kreatywna nimfomanka- czy ci się to podoba czy nie przepicie uszy to kaleczenie ciała .

Gość ,,,,,,mm
....

ja sie czepiam;) taaaa przedstawiam jedynie moj wlasny punkt widzenia i jak widac jest on zgola odmienny od waszego a fakt,ze kierujecie sie wiara w codziennym zyciu jest niezaprzecalny ale mnie nic do tego che jedynie wam uswiadomic jak bardzo jestescie stronnicze w ocenianiu innych ,przez co bardzo subiektywne wlasnie..kolczyki sa blahostka i dlatego w sprawie takiej blahostki moglam zadecydowac,wazniejsze sprawy typu wiara zostawiam moim dziecoim jak beda dorosle i swiadome swojej przynaleznosci spolecznej,az posiada wystarczajacą wiedzę by mogly samodzielnie ocenic świat i pójśc wybraną przez siebie drogą to jest odpowiedzialne macierzynstwo

Gość no i???
kreatywna nimfomanka- czy ci się to podoba czy nie przebicie uszu to kaleczenie ciała.

ja sie czepiam;) taaaa przedstawiam jedynie moj wlasny punkt widzenia i jak widac jest on zgola odmienny od waszego a fakt,ze kierujecie sie wiara w codziennym zyciu jest niezaprzecalny ale mnie nic do tego che jedynie wam uswiadomic jak bardzo jestescie stronnicze w ocenianiu innych ,przez co bardzo subiektywne wlasnie..kolczyki sa blahostka i dlatego w sprawie takiej blahostki moglam zadecydowac,wazniejsze sprawy typu wiara zostawiam moim dziecoim jak beda dorosle i swiadome swojej przynaleznosci spolecznej,az posiada wystarczajacą wiedzę by mogly samodzielnie ocenic świat i pójśc wybraną przez siebie drogą to jest odpowiedzialne macierzynstwo

ja sie czepiam;) taaaa przedstawiam jedynie moj wlasny punkt widzenia i jak widac jest on zgola odmienny od waszego a fakt,ze kierujecie sie wiara w codziennym zyciu jest niezaprzecalny ale mnie nic do tego che jedynie wam uswiadomic jak bardzo jestescie stronnicze w ocenianiu innych ,przez co bardzo subiektywne ale nie popadajmy w paranoję typu kolor sukienki itp wlasnie..kolczyki sa blahostka i dlatego w sprawie takiej blahostki moglam zadecydowac,wazniejsze sprawy typu wiara zostawiam moim dziecoim jak beda dorosle i swiadome swojej przynaleznosci spolecznej,az posiada wystarczajacą wiedzę by mogly samodzielnie ocenic świat i pójśc wybraną przez siebie drogą to jest odpowiedzialne macierzynstwo