Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zacofanie....

Polskie zacofanie w sprawie kolczyków u niemowląt

Polecane posty

Gość kasiaaaaa a aaa
Ja do dzisiaj mam obraz z przedszkola - koleżanka miała kolczyki, takie małe i jakoś podczas zabawy na takim włochatym dywanie położeyła się na ziemi i chciała obrócić i zrobiła to tak gwałtownie, a kolczyk wplątał się w te włosy w dywanie i wyrwało jej tego kolczyka, nie wiem czy rozerwała ucho czy jakoś inaczej jej to wyrwało, ale polała się krew, a ja miałam taką traumę, że dopiero w wieku 19 lat przebiłam uszy :O

Gość zacofanie....
w jakim się obracam towarzystwie? Jestem osobą wykształconą, pracuje od kilku lat w uk, jestem nauczycielem w szkole. Mam kontakt z wieloma dziećmi i różnymi rodzinami. Moi znajomi to: chemik sądowy, fizjoterapeuta, programista, manager sporej korporacji, pracownica uczelni wydziału chemicznego, architekt, asystenci nauczyciela i nauczyciele. Jesteśmy rodzinami które nie zażywają alkoholu, w większości nie stosujemy żadnych używek, pochodzimy z rodzin również wykształconych. I powtarzam: TO CZY MOJA CÓRKA MA KOLCZYKI TO MOJA SPRAWA, A KRYTYKOWANIE, POUCZANIE MNIE BEZ MOJEJ ZGODY JEST OZNAKĄ WASZEJ PRYMITYWNOŚCI. Nie przekonuję Was, tylko mówię żebyśmy się trzymały swoich spraw, i nie wtykały nos w nieswoje. TO NIE WASZA SPRAWA!!!!!!!!!!!!

Gość zacofanie....
w jakim się obracam towarzystwie? Jestem osobą wykształconą, pracuje od kilku lat w uk, jestem nauczycielem w szkole. Mam kontakt z wieloma dziećmi i różnymi rodzinami. Moi znajomi to: chemik sądowy, fizjoterapeuta, programista, manager sporej korporacji, pracownica uczelni wydziału chemicznego, architekt, asystenci nauczyciela i nauczyciele. Jesteśmy rodzinami które nie zażywają alkoholu, w większości nie stosujemy żadnych używek, pochodzimy z rodzin również wykształconych. I powtarzam: TO CZY MOJA CÓRKA MA KOLCZYKI TO MOJA SPRAWA, A KRYTYKOWANIE, POUCZANIE MNIE BEZ MOJEJ ZGODY JEST OZNAKĄ WASZEJ PRYMITYWNOŚCI. Nie przekonuję Was, tylko mówię żebyśmy się trzymały swoich spraw, i nie wtykały nos w nieswoje. TO NIE WASZA SPRAWA!!!!!!!!!!!!

Gość to moja wina, wiem
A Ty się czep swoich spraw, a nie uszu swojego dziecka.

ja bylam na wizycie u profesjonalnej kosmetyczki z coreczka i zapytalam o mozliwosc przebicia uszek powiedziala mi ze najlepiej przebic do pol roczku jak dziecko jest jeszcze nieswidome bo im starsze tym wiecej bedzie grzebac przy kolczykach.przebilysmy uszka jak miala 4 msce nosila msc kolczyki lecznicze a potem wymienilysmy na zlote terz ma ponad dwa latka i slicznie wwyglada z kolczyczkami

o 'beneficiaro'... coś nowego, no prosz:) pisz, pisz dalej, posmieję się:)

Gość okropnie wyglądają te małe
"TO CZY MOJA CÓRKA MA KOLCZYKI TO MOJA SPRAWA, A KRYTYKOWANIE, POUCZANIE MNIE BEZ MOJEJ ZGODY JEST OZNAKĄ WASZEJ PRYMITYWNOŚCI. Nie przekonuję Was, tylko mówię żebyśmy się trzymały swoich spraw, i nie wtykały nos w nieswoje. TO NIE WASZA SPRAWA!!!!!!!!!!!!" A to jakie mamy o tobie zdanie to również nasza sprawa i mamy prawo je wyrazić na forum. Ty też nie założyłaś tego tematu by uzyskać poparcie tylko jak widać chciałaś sprowokować. Poza tym skoro to twoja sprawa, że twoja córka jest okaleczana przez ciebie to po co w takim razie piszesz o tym na forum? zachowaj dla siebie skoro twoja sprawa.

wyślij miss świata do chirurga plastycznego - zobaczymy co jej znajdzie do poprawy - jak ktoś chce zarobić to wciśnie człowiekowi kazdy kit, a dziecko JEST OSOBĄ i ma prawo decydowac o takich rzeczach jak kolczyki - dziwię się, że wykształcone osoby tego nie rozumieją:)

Gość kcmkcdkjmndjk
a najśmieszniejsze jest to, że takie matki idiotki jak idą z dzieckiem do szczepienia czy pobrać krew to razem z dziećmi płaczą i ubolewają jakie to biedne maleństwa ale, że same okaleczają dzieci przez dziurawienie uszu i wkładanie do nich kolczyków jest ok...

Gość werighbndoighjx
Ja miałam przebite uszy jako dziecko, bo mylono mnie z chłopczykiem... Szkoda gadać:D Trochę pobolało, ale przeszło, nie miałam nigdy specjalnie z tym problemów, choć przyznaję, że nie był to mój wybór. Widocznie moja mama miała dość tłumaczenia, ze jestem dziewczynką:D Dopiero po paru latach zaczęłam interesować się kolczykami i to wtedy był moment, żeby przebić mi uszy. A czy zrobiłabym to swojej córce? Nie wiem, pewnie by to zależało od MOJEGO kaprysu. Wiadomo, że takie małe dziecko nie jest świadome i nie zgadza się na to. Wolałabym też, żeby moja córka miała wybór czy chce nosić kolczyki czy nie. Ale jakoś mnie to nie obchodzi co robią inni ludzie. Nie wyzywam na forum ludzi od pojebanych kretynek i nie muszę się chwalić jaka to jestem super i jakich super mam znajomych w uk.

Gość Mieszkałam na zachodzie
Już widzę jak ci niby twoi "wykształceni" znajomi przebijają małym dzieciom uszy.. :o Aha..tjaaa. Dziwne, że tacy ludzie jakoś tego nie robią, za to patologia i egzotyczni imigranci owszem. Byłam, widziałam.

Gość takie ozdoby u maleńkich dziec
i to chyba tylko wiocha, cyganie i afrykanie. Ale co mi do tego, niech to ja będę zacofana bo nie robię dziur w ciele mojego dziecka :(

Gość ghgyyuu09
ja miałam 11 lat kiedy zażyczyłam sobie kolczyków, a i tak dałam drapaka z gabinetu kosmetyczki:) ostatecznie dopiero 2 lata później zdobyłam się na odwagę. uważam, że dziecko powinno decydować o sobie i nie mam dobrej opinii o ludziach, którzy kolczykują nieświadome dzieci. zwykle, to jest patologia w stylu matki "słynnej" Honey Boo Boo czy jak jej tam. a jeżeli ktoś wykształcony, to robi? cóż czasami edukacja nie jest w stanie wykorzenić tandety i złego gustu- moja lekarka ubiera się np głównie w cętki i złoto.

Gość a ja mam inne zadnie
z moich obserwacji tez wynika,ze kolczyki maja dzieci z patologicznych rodzin, cos w tym jest:) to taka jakby rekompenasata,ze rodzice nie zwracali uwagi na dzieci(dzisiaj juz matki) one chca by zwracac uwage na ich dzieci, tyle wtemacie

Gość fdhfdhfd
hfdshs

Gość 6888
to dziecka cialo i samo powinno zdecydować,czy chce nosić kolczyki czy nie.koniec.

Gość fdhfdhfd
dfsf

Gość blockhead
"TO CZY MOJA CÓRKA MA KOLCZYKI TO MOJA SPRAWA, A KRYTYKOWANIE, POUCZANIE MNIE BEZ MOJEJ ZGODY JEST OZNAKĄ WASZEJ PRYMITYWNOŚCI. Nie przekonuję Was, tylko mówię żebyśmy się trzymały swoich spraw, i nie wtykały nos w nieswoje. TO NIE WASZA SPRAWA!!!!!!!!!!!!" no wiec to czy moje dziecko ma kolczyki to moja sprawa, a krytykowanie, pouczanie mnie bez mojej zgody jest oznaka twojej prymitywnosci. Trzymaj sie swoich spraw i nie wtykaj nosa w nie swoje. TO NIE TWOJA SPRAWA! I wlasnie udowodnilas, ze sama prymitywem jestes.

Gość To jest patologoia i głupota
dlatego po prostu, że to jest narażanie ciała dziecka na szwank, na krzywdę. Co ty bredzisz, że sukienka jest równiez niebezpieczna, chcesz demagogię uprawiać, to nie zakładaj tematu, bo szkoda czasu naszego :O Uszko dziecka jest niedojrzałe, baaardzo delikatne, dziecko zawsze może zahaczyk kolczyk rączką. Poza tym uszko ROŚNIE, widziałam potem dziurki w nienaturalnym miejscu, oszpecające dziecko, które zbyt wcześnie miało je zrobione. Poza tym podstawowe pytanie "po co"? Na zachodzie maleństaw mają przkłute i jest to norma? Hmm... raczej w środowiskach emigrantów, w których zapewne się obracasz, często z ciemnym kolorem skóry i z kiepskich środowisk (to nie rasizm, tylko fakt) oraz wśród "white trash", to może.

Gość tak z ciekwosci ???
po co niemowlakowi kolczyki ? po co?

Gość jesteście okropne!
wulgarne wypowiedzi niektórych pseudo mam są po prostu bezcenne a wyzwiska mówią same za siebie,oj biedne polaczki,biedne;) ja przekłułam swojej corce uszy jak miała kilka miesięcy i co w tym złego?sama lubie kolczyki i nie pochodze z patologicznego srodowiska Polska jest krajem zacofanym,pełnym zawistnych podłych ludzi,co lubią wszędzie sie wtrącić a ich idolem jest facet w czarnej sukience mowiacy im co niedziele co jest cacy a co be osadzanie innych na podstawie zamilowania do bizuterii czy wyszukanego stroju jest naprawde plytkie w kraju gdzie mieszkam ludzie szanuja sie wzajemnie i nie oceniaja na podstawie wygladu zdziwilybyscie sie wy słodkopierdzace damy prosto ze wsi ,ze czlowiek wygladajacy wg was jak najgorszy obdartus jezdzi autem za 80 tys euro i mieszka w rezydencji o jakiej wam sie nawet nie sni,wiec darujcie sobie te swoje glupiutkie oceny, kazdy ma swoje zycie i nim zyje a kolczyk to nic zlego-zapytajcie ksiezulka czy jego dzieci nosza kolczyki buzka!

Gość a co bedzie ci rażniej jak
tylko margines spoleczny kolczykuje dzieci:P

Gość hahaha, na forum to kazda
pochodzi z rodziny inteligenckiej:D no jasne:D

Gość naprawde az tak?
nie widzialam,ze kolczyki sa oznaka patologii ale widac uczymy sie cale zycie twierdzenie,ze kolczykowanie dzieci naraza je na niebezpieczenstwo jest nie poparte zadnymi dowodami,za to szcepienie niemowlat w 2 dobie zycia i potem przez kolejne miesiace naraza je na powazne powiklania,choroby z niedorozwojem wlacznie ale tego polskie mamy nie wiedza albo nie chca wiedziec,czepiaja sie natomiast kolczykow u cudzego dziecka a karmienie sztucznym mlekiem jest ok?czy kupowanie chinskich zabawek ,toksycznych jak ch...ra????albo ubranek z Indii czy Chin? poszukajcie problemu w iinej sferze zycia ,bo kolczyki akurat sa niczym w porownaniu do zycia jakie im gotujecie w polskiej rzeczywistosci

Gość ja-29-lat
moje dizecko do 2 r.z. wygladalo jak chlopiec, nie ubieralam jej sukieneczek, rozow czesto, mialam wiele innych ciuszkow, spodni, spodenek i to w uniwersalnych kolorach, ale do glowy nie przyszlo mi, by przebijac jej uszy, bo obcy na ulicy/w pociagu/w przychodni myla ja z chlopcem.

ja właśnie nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony dobrze przebić póki dziecko nie pamięta bólu, nie ciągnie za to, nie biega itd, ale potem ma biegać, wcześniej uczyć się chodzić z tym, potem w przedszkolu narażone że o coś zahaczy i zrobi sobie krzywdę? jeśli już to przebić jak małe, ale później nie zakładać kolczyków do przedszkola czy gdzieś gdzie może nimi zaczepić

Gość ja-29-lat
Nawet ubrania dla H&M i dla innych sklepow szyte sa w Chinach.

brawa dla poprzedniczki,lepiej bym nie ujeła;) mozecie na mnie tez nakrzyczec jak wam ulzy bo ja przekłułam córce uszka jak miała 2 miesiące;) czekam,czekam moje drogie mamy!powiedzcie,ze jestem patologią;) przynajmniej przez te chwileńkę poczuje sie jak wy he he he

Gość przebijanie uszu to jak
z wiarą katolicką na siłe się chrzci dziecko tak samo z przebijaniem uszu u niemowląt po co przebijać uszy ? Dorośnie dziewczynka to sama zdecyduje czy chce mieć kolczyki w tej kwestii napewno można dać dziecku wybór będzie mieć z 6 , 7 lat to może zechce kolczyki a jak nie to nie nic na siłe

Gość dla przykładu na wyspach
do 21 tygodnia przerywają ciążę i również do tego czasu nie ma u nich presji wśród lekarzy, aby ratować zagrożoną... też tak chcecie ? :O