Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bambaryła31

Jakie produkty jedzą wasze 5,5 miesięczne dzieci

Polecane posty

Gość bambaryła31

Jak w temacie.. moje dziecko przez problemy z brzuszkiem ma wprowadzane pokarmy stopniowo i po jednym składniku,więc martwię się bo trochę jest opóźniona. Córka je: marchewkę,dynię,ziemniaka,brokuły,zupkę z zawartością zielonego groszku i kalafiora a z owoców narazie jabłko. Dzisiaj zaczęłam wprowadzać indyka(dostała dwie łyżeczk zupki z indykiem i kukurydzą). I czy dajecie deserek zamiast jednego mleka czy między posiłkami?

Wydaje mi się że twoja córka je odpowiednio, moja w tym wieku nie jadła ani kalafiora ani zielonego groszku. Za to jadła pietruszkę i selera w zupie.

Gość bambaryła31
zapomniałam dodać że jest na mm... ten kalafior i zielony groszek był w zupce słoiczkowej,jako jeden ze składników,nie dawałam w większej ilości np. całego dania

Opóźniona? Większość dzieci ma rozszerzana diete po 6mc życia. To nie wyścigi. Warzywa, owoce to najwazniejsze. Deserki będą potem ;)

Według mnie je bardzo dużo, moje w tym wieku jadło tylko mleko. Było 6 miesięcy na piersi i dopiero jak skończyło pół roku zaczęłam wprowadzać inne rzeczy.

Gość ertyuiomnbvc
moje było na piersi a w tym w wieku zaczęłam rozszerzać dietę, bo musiałam nauczyć jeść łyżeczką zanim poszłam do pracy. Na 6 miesięcy jadło po kilka łyżeczek jabłka, potem marchewki, ziemniaka, dyni. Trochę ciężko porównywać bo mleko kobiece jest bardziej wartościowe i powinno karmić się wyłącznie piersią przez 6 miesięcy, przy karmieniu sztucznym rozszerzać dietę zaraz po 4 miesiącu.

Gość bambaryła31
pisząc o deserku miałam na myśli przecier owocowy ;)

Gość bambaryła31
oj ja wiem,że na piersi zaczyna się po 6 miesiącu,ale moja jest na modyfikowanym dlatego napisałam,że martwię się czy nie jest opóźniona

moja też była na mm i rozszerzałam dietę od 5 mca

Gość bambaryła31
która mama się jeszcze wypowie?

Gość bobovita.. A jak gotować???
Mój ma 4 miesiące i 2 dni jada produkty bobovity: jabłuszko- pierwsza łyżeczka, jabłuszko ze słodką marchewką, delikatna marchewka, zupka marchewkowa z ryżem. Następna będzie marchewka z ziemniakami, potem zupka jarzynowa. Potem wprowadzę ziemniaczki z dynią (hipp). Z deserków następny, jaki będę wprowadzała to jabłko z bananem. a Twoje dziecko je jakieś kaszki? A jak bym chciała sama zrobić coś do jedzenia.. np. samego ziemniaka podać, żeby poznał smak takiego normalnego ziemniaka, albo takiego ziemiaka dodać do jakiegoś słoiczka.. lub marchewkę czy groszek (jak urośnie).. to jak mam to gotować?? Mogę gotować normalnie w wodzie? Czy wygotuję witaminy? Jak tego ziemniaka to muszę dodać troszkę masła/oliwy tak? (no chyba, że dodam do np. marchewki ze słoiczka, to chyba nic wtedy nie trzeba) Czy to trzeba zmiksować? nie można jakoś rozgnieść na papkę? bo nie mam blendera..

Gość bambaryła31
Moja nie je kaszek,bo pediatra nam odradził. Kaszki niepotrzebnie tuczą,a w tym okresie tworzą się komórki tłuszczowe,które mają wpływ na to czy człowiek będzie miał problemy w przyszłości z nadwagą,więc odczekam jak mała będzie starsza dopiero wtedy będę podawać kaszki. Z tym robieniem samemu zupek też przydałyby się jakieś rady,bo narazie kupuję słoiczki i w temacie jestem zielona. Do mam karmiących mm..wprowadzałyście gluten według nowych zaleceń? mała łyżeczka do jedzenia? jak długo? podobno ta ekspozycja na gluten powinna trwać u dzieci karmionych mm 3 miesiące..

Gość kaszki, kaszki
kaszki tuczą? no a ja wszędzie czytam, że są bardzo ważne w diecie dziecka gdyż zawerają ważne witaminy itp.. no kurczę... chciała kupić taką zwykłą jakąś, bezsmakową (sama przecież mogę dodać jabłko, maliny, banana itp.) ale nei byłp... kupiłam waniliową, spróbowałam i jak dla mnie jest cholernie słodka.. Teraz kupiłam bobovity bananową bez cukru (jakaś nowa wersja).. może to będzie lepsze.. ale szkoda, że to smakowe jest :( ktoś odpowie, jak gotować te warzywa, jeśli się chce samemu zrobić jedzenie?

Gość .....jojo
Ugotuj warzywa na parze to nie straca tylu witamin. Mozesz pozniej do tej np ugotowanej marchewki dodac troszke mm (jak karmisz oczywiscie) i zmiksowac ostudzic i do zamrazarki. To samo z owocami zrob tylko juz bez mm. Z warzyw mozesz tak podac avocado, marchewke, slodkiego ziemniaka, fasolke szparagowa, brokule itd. Tylko oczywiscie gotuj az beda miekkie. Chyba wiesz jak gotowqc na parze?. Co do kaszek to jesli nie chcesz tych "gotowych" to ugotuj kasze manna na mleku i dodaj startego owoca np jablko i masz kaszke gotowa.

Gość moja tylko cyca uznaje
zdrowa, nie choruje, lekarze przytakują, że wszystko jest prawidłowe. Nie martwię się, bo starszy syn miał podobnie, do roku bazował na moim pokarmie.Od początku karmienia jadłam wszystko - ograniczałam spożycie kawy do jednej filiżanki dziennie, herbaty w ogóle nie piłam i nie piję od lat.

Gość bambaryła31
ja wprowadzę kaszki jak mała będzie bardziej mobilna i będzie potrzebować więcej energii co do wypwoiedzi z kaszką manną...a to jest produkt glutenowy,to chyba w późniejszym wieku można dawać normalnie Powtórzę pytanie do mam karmiących mm..wprowadzałyście gluten według nowych zaleceń? mała łyżeczka do jedzenia? jak długo? podobno ta ekspozycja na gluten powinna trwać u dzieci karmionych mm 3 miesiące..

Gość bambaryła31
a wprowadzę kaszki jak mała będzie bardziej mobilna i będzie potrzebować więcej energii co do wypwoiedzi z kaszką manną...a to jest produkt glutenowy,to chyba w późniejszym wieku można dawać normalnie Powtórzę pytanie do mam karmiących mm..wprowadzałyście gluten według nowych zaleceń? mała łyżeczka do jedzenia? jak długo? podobno ta ekspozycja na gluten powinna trwać u dzieci karmionych mm 3 miesiące..

moja córeczka 6.06 skończy 6 miesięcy od początku gotuję jej sama. Jadła już : ziemniak, marchewka, seler, pietruszka, cukinia, brokuł, kalafior, groszek, ryż, kasza manna( ekspozycja), pierś z kurczaka, ryba, jabłko, śliwka, gruszka, banan obieram, myję dokładnie warzywa, kroję i wrzucam do wody wszystko razem i gotuję aż będziecie miękkie, dodaję masło i przyprawy np. koperek. Miksuję i dziecko ma obiad. Żadna filozofia. Owoce po prostu miksuję. Moja córeczka dostaje kaszkę tylko na noc, nie robię jej smakowej tylko zwykłą ryżową bez dodatków. Możesz kupić płatki ryżowe ugotować i zmiksować z mm

Gość bambaryła31
truskawkowe ciastko, jak długo wprowadzałaś jeden produkt? czy każdy oddzielnie?