Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maz dostal propozycje

Przeprowadzilybyscie sie do USA gdybyscie mialy taka mozliwosc?

Polecane posty

ale klimatyzacja w domach to mam nadzieje, ze podstawa przy takich upalach:D

wiem,z e troche moze glupie pytanie, ale jaka jest telewizja w stanach? Bo polskiej domyslam sie ze miec nie bede:D

Czemu? Ja mam polskie kanały, TVN , TVN 24 i Polsat. No i tv Polonia tez jest. Ale ja pracuje iMac roczne dziecko więc nie mam czasu oglądać :)

Gość hhhhhhhhhaaaaaaaa
Polska telewizja też jest dostępna, chociażby przez internet, ale normalnie też jak zapłacisz...

o to mnie zaskoczylyscie pozytywnie z ta telewizja:) Myslalam, ze nie jest dostepna:D ale jak tak to fajnie, bo teraz tez mamy polska telewizje i wolalabym miec ze wzgledu na dziecko, bo chce by mialo jak najwieksza stycznosc z j. polskim

Są tez zajęcia w pól kościołach dla dzieci. Moje koleżanki posylaja swoje maluch, mój jest jeszcze za malutki :)

up

Na stronie tv poloni możesz wykupić subskrypcje ze $6 miesiecznie i oglądasz co chcesz kiedy chcesz.

a co to za zajecia?

Takie jakby przedszkole tyle ze ta są polskie dziecazcki inwestorów nastawione na naukę polskiego itp

I nastawione miało być. Sorry ale sami sie poprawia na takie głupoty :)

Gość cgbhkj
.

to fajnie, ze sa takie zajecia:) Mysle, ze chetnie bym dziecko posylala, bo niechetnie mowi po polsku.

to fajnie, ze sa takie zajecia:) Mysle, ze chetnie bym dziecko posylala, bo niechetnie mowi po polsku.

:)

Gość ja wyemigrowalam do NY
ale nie z Polski tylko z Niemiec z racji tego, ze mam w Usa rodzine. Lecz mieszkam od kilkudziesieciu lat w DE i po roku wrocilam do Niemiec. Szczegolnie dlatego poniewaz mam niemieckie obywatelstwo i jak dla mnie to nie ma co jak Niemcy - jest napewno o wiele bezpieczniej. Ogolnie USA to super kraj i napewno jest lepiej niz w PL.

Gość fshnj
jhjn

:)

Gość nie i powiem ci wiecej
moj maz jest Amerykaninem, mam podwojne obywatelstwo, w Stanach mieszkalam 12 lat, skonczylam tam studia, pracowalam, urodzilam 2 dzieci i przez te wszystkie lata tesknilam za Polska, rodzina, rodzicami...Od 10 miesiecy mieszkamy w PL i byla to najlepsza dezyzja jaka w zyciu podjelam. Ale ty nie jestes mna i tobie moze byc tam lepiej. Nie sprobujesz, nie przekonasz sie :)

Gość Też_w_USA
Mieszkam na Florydzie od ponad 5 lat. Mam tutaj tylko meza i dziecko, drugie w drodze. Pomino ze rodzina i znajomi sa daleko, nie zaluje tej decyzji. Mamy tutaj kilkoro dobrych przyjaciol i zyje sie bardzo dobrze. Powodzenia autorko!

Gość a na drugie daj Queen
Czytam was i się pukam w czoło. :D Te zachwyty nad jakością życia w USA to piszą chyba osoby które znają je z filmów albo z wizyt z turystycznych miejscach i wielkich miastach. Żeby poznać prawdziwe USA trzeba poznać małe miasteczka, które tworzą 80% całego kraju i wtedy docenić to co się ma w Polsce. Niestety Stany nie umywają się do Europy Zachodniej pod względem jakości życia. 1/3 ludzi żyje na kuponach na żywność, wystrój wnętrz tych ślicznych domków które widzicie w tv jest tylko od frontu taki piękny, bo tył jest bardzo skromny i zupełnie inny niż przód, wystrój pamięta jeszcze lata 50 i okres prosperity, nikt nie ma takich nowoczesnych mebli jak są sprzedawane w Polsce i w Eurpie, bo sklepy oferują co najwyżej mid-century, po prostu zatrzymali się w czasie, to samo AGD - w zabudowie nie uświadczysz, bo nadal sprzedają wolnostojące, jedynie ciuchy mają ciekawsze, ale nie zawsze, po prostu trzeba mieć oko i gust żeby się tam ubrać, bo zaniedbanych ludzi nie trudno tam spotkać, a młodzież też nie stroni od szortów i za dużych t-shirtów, 3/5 społeczeństwa pracuje na 2 zmiany i ledwo wiąże koniec z końcem, wielu ludzi powracało po kryzysie do domów rodziców i mieszkają razem często nawet po 3 rodziny w 1 domu, na ulicach i w parkach są wyrąbane chodniki i dziurawe jezdnie, opakowania wielu produktów spożywczych znanych marek wygląda tak jak u nas w latach 90, czyli byle jaki druk i licha jakość.

Z tym, że ludzi stać na wszystko to ściema, bo owszem stać ich na wszytko ale tylko to co jest tanie (masę chińskich pierdów z marketów), a ubrania są akurat u nich są bardzo tanie i nigdzie w Europie nie znajdziecie tańszych o naprawdę niezłej jakości i ładnym wzornictwie (chociaż nie wszystkie są takie ekstra, bo większy wybór jest dla dziewczynek, a dla chłopców są takie sobie..nudne i niekoniecznie atrakcyjne), szczególnie ubrania dla dzieci z marketów są ekstra tanie. To samo żywność - jest duży wybór taniej żywności, ale bardzo złej jakości, pełnej cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych, wypełniaczy, spulchniaczy, zagęszczaczy, barwników, aromatów, przeciwutleniaczy i innych konserwantów, antybiotyków, a nawet sterydów, dlatego nigdzie indziej nie spotkacie tylu dinozaurów co właśnie w USA. Dobra organiczna żywność jest bardzo droga, dlatego tylko zamożni ludzie i wyższa klasa średnia jest tam szczupła, a biedota wygląda jak monstra (łącznie z dziećmi). Wielu ludzi bierze z marketów pod pod koniec dnia za darmo żywność z kończącą się ważnością i gnijące owoce i warzywa, które inaczej byłyby wywalone do śmietnika i wierzcie mi ale chętni się po nie tłoczą jak muchy! Tylu ludzi nie stać na jedzenie. Wszytko wymiatają. Nie ma państwowej opieki medycznej. Ludzie muszą się ubezpieczać prywatnie żeby mieć dostęp do szpitali i specjalisty, a każde ubezpieczenie zawiera limity np. na kilka wypełnień zębów itd. których trzeba przestrzegać. Jak ktoś chce więcej to musi wykupić droższy pakiet. Ludzie bezrobotni chodzą po domach i proszą o jedzenie (często nieuczciwi), ale żeby nie było, że to tylko w Polsce tak macie. Także miłe panie USA to nie jest tylko Nowy Jork, czy Miami i miejsca z pocztówek odpicowane pod turystów. To jest kraj który przestał się rozwijać jakoś w latach 80-90 i jest wyniszczony wojnami (w dodatku nie swoimi i nie w sowim interesie) i utrzymywaniem państwa Izrael, przez co ma dziś gospodarkę kategorii D (walące się zaniedbane fabryki).

Do USA opłaca się migrować ludziom, którzy są na tyle wykształceni że znajdą dobrze płatną pracę w sektorze finansowym, branży medycznej, technologicznej lub innej wysokoopłacenej dziedzinie, bo jeśli ktoś myśli że pojedzie tam tak jak do UK do pracy w fabryce i będzie miał stabilne życie to się mocno rozczaruje tym co zastanie.