Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żywioł9999

wynajem mieszkania-podatek

Polecane posty

Gość żywioł9999

Hej, mam takie do Was pytanie. Od kwietnia wynajmuje mieszkanie. Chce odprowadzać podatek do US. Czy w US składam jakiś formularz czy mogę przesłać kwotę podatku na ich konto bankowe?

Gość stop burdelowympseudonimom
to zarobisz na tym wogole?

Gość żywioł9999
Zarobię a wolę być zabezpieczona jak lokatorki będą mnie chciały oszukać, albo nie będą płacić. Do 20stego mam zapłacić a nie wiem jak.

Gość raz w roku
ja się rozliczam raz w roku przy PIT

Gość willsmith1
Mozesz rozliczac wg skali podatkowej albo ryczałtem. Oświadczenie (pisemne) o formie opodatkowania powinnas złożyć w US. Ps. Deklaracja w sprawe podatku nie uchroni Cię przed nieuczciwym najemcą.

Gość żywioł9999
A ja chyba wole raz w miesiącu. Ryczałtem 8,5%. Wychodzi mi 100 zł podatku. Tylko chyba bez odwiedzenia US się nie obędzie.

Gość żywioł9999
Wiem, wiem. Boje się podkablowania, że sobie zarabiam na mieszkaniu. Sąsiedzi myślą, że mam z tego nie wiadomo ile i będę potem miała zarobek, że hej. Widziałam te formularze na str US, mogę je wydrukować i zanieść czy muszę iść po ich kopie?

Gość willsmith1
Nie potrzebujesz teraz żadnych formularzy. Składasz zwykłe oświadczenie na piśmie. Wysyłasz je poleconym do US załączając kopię umowy. I załatwione. Zastanów się nad formą, bo ryczałt opłaca się, jeśli nie czynisz/czyniłaś nakładów na nieruchomośc. W innym przypadku można zastanowić się nad skalą. I nie słuchaj ignorantów dających rady na zasadzie: "nie znam się to się chętne wypowiem" :) Nie musisz osobście iść do US.

Gość żywioł9999
A kasę mogę im wysłać przez internet? Podatki i inne rzeczy z tym związane to dla mnie czarna magia.

Gość willsmith1
Mozesz. Dalsze porady kosztuja 150 zł netto za godzinę pracy :)

Gość ja na poczatek poszlam do US
( ale moze to nie konieczne), bo chcialam sie wszytkiego dowiedzic, w US jak sie gdzies pomylisz, to dupa, beda cie ciagac, trzeba byc bardzo uwaznym. Odprowadzam 8,5% nie musiałam pokazywac zadnej umowy. Tylko jedna rzecz jest nietypowa - deklaracji nie wypalenia sie z PITem do konca kwietnia, tylko trzeba oddawac osobna, w lutym. sprawdz to/ Place co miesiac przez internet do 20go. ZaoPisuj sobie ile w ciagu roku zarobilas i odprowadzilas podatku,zeby sie na tym rocznym formularzu nie pomylić,

Gość willsmith1
Nie wprowadzaj w błąd!!!!!!!!!!!! PIT 28 składa się do konca stycznia a nie w lutym.