Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania676

Dlaczego nazywacie dzieci Franek,Stasiek,Ignac ,Hubert,Antoni

Polecane posty

skąd założenie, że tylko matki decydują o imienieniu? czyżby brak wyobraźni?;) u nas imię dla syna wybrał chłop na długo zanim mnie spotkał, imię jest po jego dziadku, którego bardzo kocha, a że jest to imię róznież mojego dziadka, którego nie znałam to nie miałam nic przeciwko

Gość Mama Agaty Alicji Antoniego
Może i imiona moich dzieci są "popularne w Polsce" ale w rodzinie, pośród znajomych nie mam nikogo o tych imionach. Może gdy pójdą do przedszkola okaże się inaczej ale ja w tym nie szukam problemu.

Gość w języku polskim właściwie
nie istnieje imię "Nikola" - to wyłącznie próba dorobienia formy żeńskiej do Mikołaja. Równie dobrze należałoby nazwać dziewczynkę np. na cześć dziadka "Adamą" albo może - "Adaminą"??? hhehe W języku polskim już istnieje "pani Mikołaja" i to imię nie brzmi "Nikola" (albo full-pretensjonalnie "Nicola") tylko KOLETA. Jest nawet święta o tym imieniu, nie Nikola, tylko właśnie święta KOLETA. I teraz dumna mamusiu Nikolki zwróć się do niej per "Koletko" :-p :-p :-p Bo frymuśnej i pretensjonalnej Nikolusi po prostu NIE MA. Jest KOLETKA :D :D :D Podobnie jak kaletka, czyli sakiewka :-p :-p :-p Lepiej nadać dziecku imię Adam, Andrzej, Stanisław, Julia czy Antonina, niż Brajan, Oliwer, Amanda czy Solidariusz :-p :-p

Gość Ale akurat
Są w Pl imiona od meskich. Miecia, mirosława, sławomira, kazimiera. FUJ!

Gość wydaje sie autorce ze
odkrywa Ameryke, Jak chodzilam do szkoly ( dawno temu) to w kazdej klasie bylo kilka El, Ew, Andrzejow, Jurkow. Jak sie kiedys gdzies trafil Lukasz to mniej wiecej tak samo sie temu dziwowano, jak autorka. A Jakie bylo zdumienie, kiedy sie pojawili Sebastianowie ( po serialu Bella i Sebastian). A nie bylo to nowe imie. przxecież Jan Sebastian Bach. Smieszy mnie stwoerdzenie,z jakies imie jest dobre dla starego, inne dla mlodego. Przeciez kazdy mlody bedzie kiedys stary, a stary był mlodym. Imienia nie bierze sie na 5 lat.

Gość Faktokropne
Franek, Antonii , Stasirk okropne popieram!

Gość Faktokropne
franek kimono no tragedia... Teraz midne sa Hanki, Zoski... I Leony.

Gość upd
upup

Gość sytyuacja
stary temat ale autorka ma racje hehehe

Gość gość
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1132&Itemid=58 Baby, baby....swiat sie zmienia, do potocznego jezyka wchodza coraz to nowe slowa a do spisu imion dochodza nowe imiona. Oczywiscie, ze nie kazde nam sie podoba ale wysmiewanie, kpienie swiadczy tylko o braku kultury i klasy. W spoeczenstwach zachodnich, nikt nie wysmiewa sie z imion obcobrzmiacych bo tam, to normalka, ze mieszkaja rozni ludzie i rozne imiona dzieciom sie nadaje. Polska to jednak jak taki chlop od pluga oderwany, co go smieszy i dziwi wszystko, czego nie zna z wlasnej wiochy.