Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frettkaaa

Ksiądz odmawia chrztu naszemu synkowi

Polecane posty

Gość frettkaaa

Synek ma juz 11 m-cy i do tej pory nie zostal ochrzczony, mieszkamy na wsi, tutejszy proboszcz nie zgadza sie na chrzest ze wzgledu na to ze z mezem mamy tylko slub cywilny, wrecz wymusza na nas zawarcie slubu koscielnego, a my zbieramy pieniadze na wymarzony slub i chcemy zaczekac jeszcze rok, a nawet dwa i nie widze w tym nic złego... W innych parafiach znalazlo sie kilku ksieży ktorzy zgodzili sie udzielic chrztu ale pod warunkiem ze przyniesiemy zgode z naszej parafii, no i tu koło sie zamyka. Nie wiem co robić...

Gość zloz na proboszcza
skarge do kurii. w chrzcie nie ma znaczenia stan cywilny malzonkow (moze nie dopuscic do komunii, albo bierzmowania, ale nie chrztu!) wedlug religii chrzescijanskiej chrzest zmywa grzech pierworodny wiec nie ma znaczenia wiara czy obchodzenie jej przez rodzicow!!

Gość autorko...........
ksiądz może odmówic chrztu skoro macie tylko slub cywilny, ale możecie np. rozpoczac nauki przedmałżeńskie i iśc do parafii zarezerwowac termin ślubu - ktory po chrzcinach można zmienić. Wtedy ksiądz powinien inaczej na to patrzeć. A ksiądz nie wyraża zgody na chrzest w innej parafii? Kolezanka miałą taki sam problem i się zgłosiła do biskupa, biskup zadzwonił do proboszcza - bo to tez byłą mała wiejska parafia gdzie księdzu wydaje się, że jest Bogiem albo nawet kimś lepszym - i się skończyło pierniczenie...zgoda na chrzest był od razu.

Gość hygjh
Autorko myślisz nieracjonalnie. Co ci z tego wymarzonego ślubu? Nie lepiej zrobić zwykły skromny, a za zaoszczędzoną kasę zacząć budowę, albo wyjechać gdzieś na egzotyczne wakacje? Co ci z tej imprezy? To tylko 1 dzień. Nawet nie musisz mieć ślubu żeby ochrzcić dziecko. Jedź do dużego miasta wojewódzkiego i w każdej parafii was przyjmą bez żadnych zaświadczeń.

Gość hygjh
Autorko myślisz nieracjonalnie. Co ci z tego wymarzonego ślubu? Nie lepiej zrobić zwykły skromny, a za zaoszczędzoną kasę zacząć budowę, albo wyjechać gdzieś na egzotyczne wakacje? Co ci z tej imprezy? To tylko 1 dzień. Nawet nie musisz mieć ślubu żeby ochrzcić dziecko. Jedź do dużego miasta wojewódzkiego i w każdej parafii was przyjmą bez żadnych zaświadczeń.

Gość a jjaaaaa
A musisz w tej parafi ? Wiesz ile osob idzie gdzieś indziej . Nie to nie łaski nie robi , znajdzie sie taki co ochrzci dziecko bez problemów . Popros tego swojego bufona o zasponsorawanie wesela :D

Gość na skarge do
buiskupa i proboszcz od razu bedzie mial nasrane w gaciach

Gość ja sie tylko dziwie, ze
ludzie zbieraja kase przez kilka lat zeby wesele wymarzone zrobic. Nic bardziej głupszego dla mnie nie ma - rodzina i tak was obgada , to nieuniknione. W życiu bym nie wydała kilkudziesięciu tys na wesele, żeby się pokazać. Dla mnie naprawdę nie ma nic głupszego

Gość A ja nie kumam
Zgadzam sie w 100 % Ta religia to jedna wielka pomyłka

Gość tigiera
no ksiądz trochę racji ma. Na chrzcie przyrzeka się wychować dziecko w wierze a jak wy wychowacie dziecko w wierze, skoro ślub to dla was tylko folklor? Gdyby zależało wam na sakramencie ślubu to by się wiejskie wielkie weselicho nie liczyło. Dla mnie to jest czysta hipokryzja- albo się wierzy i żyje się w zgodzie z daną religią korzystając z jej dobrodziejstw tj sakramenty w przypadku tej religii, albo się żyje bez kościoła i się do sakramentów nie przystepuje. To nie ksiądz jest zły w tym przypadku.

Mialam dokladnie ten sam problem. Proboszcz nie chcial ochrzcic corki bo slubu koscielnego nie mamy. Nie prosilam sie, pojechalam do kurii a tam sprawe zalatwili. Proboszcz dal zgode na chrzest w innej parafii. Wiec chrzcilismy w innej. A znowu moja kuzynka takze nie ma slubu a im powiedzial ze ochrzci. I jaka tu sprawiedliwosc? Jednego chrzci a drugiego nie. I jeszcze mi zarzucil ze w.Boga nie wierze. Palant

Gość ....,,,,,,,,,,,,,,,,,,
...

Gość A ja nie kumam
I powiedziałbym mu tak- nie ochrzcisz dziecka to ja wypisuje sie z kościoła Czy ci sie to podoba czy nie I trzasnela bym drzwiami Zero wychodzenia na niedzielną msze, żadnych wizyt po koledzie I na końcu przynioslabym mu akt apostazji jak Palikot

Ksiądz wg prawa kanonicznego nie ma prawa odmówić chrztu dziecku. Tym bardziej ze względu na grzech rodziców! Chrzest to sakrament dziecka, a nie rodziców! Bardzo często księża to utrudniają, bo maja z tego niezły biznes, co tu ukrywać... Miałam dokładnie taką samą sytuację. Prawo kanoniczne wyraźnie mówi o tym, że ksiądz NIE MOŻE ODMÓWIĆ chrztu dziecka. Weźcie od niego pisemną odmowę i złóżcie skargę do kurii. Każcie mu pisemnie uargumentować na jakiej podstawie odmawia chrztu.

Tigiera ale powiedz mi dlaczego dziecko ma nie byc ochrzczone skoro rodzice tego pragna? To dziecko ma placic za grzechy rodzicow? Jezeli rodzice chca chrzcic tzn ze chca to dziecko wychowac w wierze katolickiej, a ksieza robia z siebie bogow i wydaja rozkazy "ten zostanie ochrzczony a ten nie". Albo jak moja kolezanka chrzcila, tez nie mieli slubu, ale dala ksiedzu w lape 500 stow i od razu bez problemu ochrzcil. I oni uwazaja ze sa wierzacy? Kpiny

Gość oninknkna
u mnie ksiadz nie robil problemu z chrztem, mimo, ze nie mam slubu koscielnego (mam cywilny) i moj maz jest arabem...troche tam poskrzeczal, ze arab itd..takze chyba moge powiedziec, ze zyje w nowoczesniej parafii....;)

Gość autorko albo - albo
albo jesteś katoliczką i chcesz dziecko ochrzcić w wyznawanej wierze, albo jesteś oszustką której marzy się biała suknia i bajkowe wesele. ślub kościelny można było brać choćby w ciąży i żaden ksiądz by problemu nie robił. ślub to SAKRAMENT, tak jak i chrzest. jak wychowasz dziecko w wierze naginając jej zasady? pieniądze na WESELE (bo chyba nie na ślub?) ważniejsze od nauki Kościoła? pokazówę chcesz robić, to czekaj z ochrzczeniem dziecka aż będziesz mieć za sobą wymarzone WESELE. a jeżeli jesteś wierząca, to po prostu to pokaż. u nas w parafii tez księża nie chrzczą dzieci jeśli rodzice nie mają ślubu a nie ma żadnych przeszkód, by taki mieli. tak jest i w twoim przypadku, bo masz cywilny. więc u nas jest tak, że jest to motywacja dla par i często ślub i chrzest odbywa się na jednej mszy. problemu nie widzę. ci co radzą skarżyć na księdza to na pewno wierzący nie-praktykujący katolicy albo ateiści, co? :) oni maja najlepsze recepty, jak być katolikiem w Polsce.

Gość ja miałam tą samą sytuację
Weź pisemną odmowę i składaj skargę do kurii, od razu zmieni zdanie :) Przetestowane 🖐️ Nie będę brała ślubu kościelnego wtedy kiedy nakazuje mi to jakiś klecha, a w swojej "boskości" nie ma prawa odmówić chrztu dziecka i tyle w tym temacie.

kochana albo - albo gdybyś chciała przestrzegać wszystkich restrykcji związanych z wiarą katolicką, to wiedziałabyś, że chrzest tak małych dzieci to widzimisię księży i postępowałabyś tak jak głosi "słowo boże", więc daruj swoje katolickie poglądy i z racji niedzieli idź się pomódl za tych co zbłądzili 🖐️

Powiem ze nie jestem ateistka a do kosciola chodze z corka co niedziela, wiec na nic twoje domysly. A czasami trzeba poskarzyc na ksiedza nawet. Niestety, ale dla mnie nasz proboszcz to nie jest duchowny z powolania. Dla niego liczy sie kasa, i pewnie jakbym mu wtedy wcisnela pare stowek to zgodzilby sie od razu i jeszcze biala chustka na pozegnanie pomachal. A ja nie mialam zamiaru placic za cos co jest jego zasranym obowiazkiem. Pozatym nasz obecny papiez tez nie popiera odmawiania chrztu nieslubnym dzieciom przez ksiezy. Wierze w Boga, ale nie wierze w ksiezy.

Gość tigiera
agoraaa,,, ...,,, Tigiera ale powiedz mi dlaczego dziecko ma nie byc ochrzczone skoro rodzice tego pragna? To dziecko ma placic za grzechy rodzicow? Jezeli rodzice chca chrzcic tzn ze chca to dziecko wychowac w wierze katolickiej, a ksieza robia z siebie bogow i wydaja rozkazy "ten zostanie ochrzczony a ten nie". Albo jak moja kolezanka chrzcila, tez nie mieli slubu, ale dala ksiedzu w lape 500 stow i od razu bez problemu ochrzcil. I oni uwazaja ze sa wierzacy? Kpiny X X X Co to znaczy, ze rodzice tego pragną? Czego pragną? Folkloru? Imprezy? Bo tu raczej o sakrament nie chodzi. Jesli ktoś żyje w wierze to bierze ślub kościelny, bo inny dla niego sie nie liczy. Proste. Jedziecie wszystkie na księży równo, a ciekawe jakby traktowali takich "niepraktykujących" chociażby w takiej wierze jaka jest Islam. Nauczyliście się wykorzystywać religię w celach zabawowych, a to nie jest zabawa. Czysta hipokryzja i tyle. Już napisałam- na chrzcie się przyrzeka wychowanie dziecka w wierze- jak ktoś, kto nie stosuje się do najprostszych zasad danej religii da radę wychować dziecko zgodnie z tymi zasadami? A przyrzekanie sobie ot tak bo taka regułka i tyle to podcieranie sobie tyłka wiarą.

Gość jgxrfjtdbyf
Cdv

...

Tigiera wrzucasz wszystkich do jednego wora! Otoz rodzice ktorzy nie maja slubu moga wychowac je w wierze katolickiej! My np bierzemy slub w grudniu albo styczniu. Maz przyjedzie zza granicy i ustalimy konkretny termin. Nie bralam slubu pod presja ksiezy. Wezme teraz bo jestem gotowa i nikt na mnie tej decyzji nie wymusza. A swoja corke staram sie wychowac w wierze katolickiej. Jezeli nie chcialabym to bym jej nie chrzcila proste.

A jezeli chodzi o impreze i folklor jak to nazwalas, to wyobraz sobie ze ja nie robilam z chrztu imprezy. Owszem byl obiad po sakramencie ale byli tylko moi rodzice tesciowie i chrzestni dziecka. Wszystko odbylo sie w domu wiec nie ma mowy o zadnej imprezie. I jak dalej myslisz ze chrzcilam dla jakiejs biby?

Gość gość
Można zgłosić sprawę w kurii i poczekać na obrót wydarzeń. Jeśli masz możliwość, możesz zameldować się u Teściów, rodziców i może obejmie Cię inna parafia, bardziej życzliwa. Możesz poczekać do ślubu i ochrzcić dziecko po daniu na zapowiedzi :)

...

tigiera - ale co Ty mi tu Islam przytaczasz... dla nich koran jest świętością i żaden klecha nie zarzuci im nic dopóki względem koranu się kierują. A tutaj mamy "słowo boże" biblię, pismo święte i nie stosujemy się do tego co w danej wierze jest najważniejsze tylko kierujemy zasadami narzuconymi przez przedstawicieli tej pożal się boże religii i wiary, więc jeszcze raz napiszę - nie pasz pojęcia to nie oceniaj głupio, bo to jest właśnie hipokryzja.

Gość fgftrtr98
też mi problem-to ochrzcij dziecko jak już uzbierasz na to swoje wymarzone wiejskie wesele zamiast teraz pchać się do kościoła, hipokrytko. a swoją drogą, to nie będziesz się czuła jak kretynka odstawiając szopkę z weselem będąc de facto od lat mężatką i matką? przecież to komiczne i tylko się ośmieszasz. nie rozumiem tych wszystkich wieśniar co biorą ślub z własnym mężem i trójką bachorów uczepionych spódnicy. komedia.