Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość ostrżegam przed niekompetencją
Jestem troszkę wystraszona. Bo jeżeli pijawki które miałam na sobie były juz komuś stawiane , komus kto np miał Hiv ?Po mnie nikt sie nie zarazi , jestem zdrowa ale co jesli dostałam pijawki po chorej osobie? Jaką mam gwarancję że naprawdę zostały zutylizowane jak wrócił do domu ? A to wszystko nic. Wbijając jego imię i nazwisko w google natrafiłam na wiele złych opinii , miedzy innymi takich ze pan ten fach pijawkowy wykonuje od niedawna, nie dawno skonczył kurs. Na codzien pracuje w kopalni . Nie jest zgłoszony do sanepidu , nie ma założonej działalnosci gospodarczej . Były też osoby ktore pisały o jego niekompetencji , nie wiedzy . I osoby które pisały że pijawki wkłada do woreczka, nie utylizuje ich. Jestem przerażona. Co robić ? Wybieram się na badania , głowne Hiv i zapal. wątroby , ale wiem ze to od razu nie wychodzi. Z nerwów schudłam juz 5 kg. Nie mogę jeść , nie mogę spać. Nie wiem co mnie podkusiło aby pozwolić mu wykonać zabieg. Naprawdę jestem załamana. Nie napiszę tu jego danych- dzwoniłam do niego i to wszystko mu powiedziałam , każde moje zastrzezenie , liczyłam chyba na to zeby mnie uspokoil , lecz na prozno. Powiedziałam o tym co znalazłam w internecie na jego temat . Zadzwonił jeszcze tego samego dnia z pretensjami ze to ja wpisałam . Nie prawda nic nie wpisała, dlatego tez nie podam tutaj jego danych bo mnie oskarży.Powiedział że oskarży mnie o pomówienia. Jak na razie jestem umówiona z adwokatem na środę, nie chcę tego tak zostawiać. Może ktoś poradzi co zrobic? Edyta L.

Gość Luśka B
Chyba wiem o kim mowa. Czy to p.Henryk z Rudy Śl. ? Na wielu forach internetowych , pod reportażami odnośnie pijawek pojawia się wpis , przeważnie takiej samej treści lub troszkę zmieniony . Wpis ten jest polecający tego terapeutę, skopiowałam go : " Moje żylaki wyleczył pan H.Bocian z Rudy Śl. jeden seans kilkadziesiąt złotych, z dojazdem! Pan Pijawka, Henryk Bocian, polecam!!! " Hm. Jeden seans kilkadziesiąt złotych z dojazdem. A cena pijawki z labolatorium to ponoć ok 18zł , to jak przystawi 3 pijawki to juz wychodzi kilkadziesiąt złotych a podobno zaczynają zabiegi od 3-4 pijawek i to najmnijesza ilość , to ten pan chyba dokłada do interesu , bo gdzie opatrunki, dojazd a zarobek?No chyba ze ma pijawki wielokrotnego użytku ? Dziwne troszkę jak dla mnie. Daj koniecznie znać czy o tego pana ci chodziło? i nie bój się bo to on powinien się bać bo spartolił zabieg !

Gość gość
Ktoś kto na co dzień pracuje na Kopalni a hirudoterapię traktuje wyłącznie jako dodatkowe źródło dochodu nie będzie wkładał w to całego serca . Tu chodzi wyłącznie o zarobek , biznes. Pacjent schodzi w tym przypadku na drugi plan. Jeden zabieg z pijawkami z dojazdem do Pacjenta kilkadziesiąt złotych - Jak można to traktować ? Dwujako, bo : -albo oszust : przystawia jedną pijawkę (15-20zł) i reszta do zapłaty 70zł w tym opatrunki +dojazd+zysk= 90zł - jak byk 90zł to tez kilkadziesiąt złotych ,jeśli owe "kilkadziesiąt" złotych to mniej niż te 90zł to już chyba nawet ten ktoś przy postawieniu jednej pijawki dokłada do całego interesu - albo pijawki wielokrotnego użytku posiada .............. Podejrzana sprawa

Gość gość
Ludzie wszystko musi posiadać swoją cenę. Nie ma nic za darmo. Ktoś tutaj kiedyś pisał ( chyba Bashmi) że zabieg 70zł i 1 sztuka pijawki 20-25zł . Ta osoba pisała też , że nie zarabia na tym wiele. Pomyślcie, taki terapeuta musi dojechać do was- to juz kosztuje , paliwo co raz droższe a czas na dojazd? Opatrunki też troszkę kosztują a sporo ich wychodzi. Koszt zakupu pijawek z bio fabryki. A reszta opłat ? Więc nie wierzcie , że kompletny zabieg zamknie się w kilkudziesięciu złotych . Przecież jeden zabieg to nie jedna pijawka tylko kilka 3-4 czy nawet jak pisała Bashmi do 6 pijawek przy jednym zabiegu. Zabieg z jedna pijawka nic nie daje. Zastanawia mnie co taki "terapeuta" robi z pijawkami po zabiegu , przyjmując że nie wykorzystuje ich ponownie dla innego Pacjenta? No bo jesli nie ma działalnosci gospod. i nie jest zgłoszony w sanepidzie to z całą pewnością odpadów w postaci zutylizowanych pijawek nie zabiera od niego firma utylizacyjna. Więc co się dzieje z pijawkami?? Az strach pomyśleć.. Kursy kursami ale dlaczego nie ma jakieś selekcji osób które zgłaszają się na takie kursy? ablo dlaczego to pozniej nie jest w jakiś sposób sprawdzane? Moze powinien byc jakiś rejestr tych terapeutów ktorzy powinni spełniać okreslone normy , takie jak zgłoszenie do sanepdu , zał działalnosci gospod. umowa z firmą utylizującą odpady medyczne . Dlaczego tego nikt nie kontroluje? Wiele osób jak widac robi kursy a w czasie wolnym od pracy stawia pijawki jezdząc do domów chętnych osób na zabieg . A potem co ? pijawki lądują w śmietniku czy w wc? Ta sama historia dot . opisywanej juz na forach pani terapeutki "domowej" z Katowic ktora namawia na zabiegi w domu ze wzlg. na złe samopoczucie po zabiegu. Młoda pani terapeutka nie ma nigdzie zgłoszonej swojej działalności , nie jest zgłoszona do sanepidu więc nie ma też podpisanej umowy z firmą utylizującą niebezpieczne odpady.... więc gdzie lądują pijawki po zabiegu? Słów brakuje..

Gość Krakowianka4
Bardzo proszę o odpowiedź, gdzie w Krakowie lub najbliższej okolicy mogę skorzystać z leczenia pijawkami. Nie wiem, czy mogłabym wyleczyć swoje nogi z żylakami i ewentualnie szum w uchu. W 2000 r. byłam leczona na wirusowe zapalenie wątroby typu C czyli HCV z powodzeniem, ponadto mam w głowie poszerzenie tętniakowe 3-4 mm. proszę o podpowiedź i ewentualne rady.

Gość Wiki88
Droga Edyto rozumiem twoje zdenerwowanie , ponieważ mnie też spotkała kilka miesięcy temu bardzo niemiła historia w renomowanej klinice stomatologicznej a polegająca na braku aseptyki , higieny i wręcz organicznego niedbalstwa. Zbulwersował mnie fakt iż ślinociąg był odwieszany na spluwaczkę i wędrował ponownie do moich ust i tak kilkakrotnie. Oczywiście wszyscy zaprzeczyli nawet pani z rejestracji potwierdziła że tak nie było i dałam sobie spokój z dochodzeniem ale podobnie jak Ty też schudłam. Wiem również że w niektórych gabinetach mocno oszczędzają na wyjaławianiu narzędzi. Co do Twojego przypadku to jak wszędzie , czarne owce się zdarzają i Ty miałaś pecha trafić na takiego. Chcę Cię uspokoić i abyś nie panikowała tak mocno , bo na 99,99 nic nie powinno się wydarzyć w zakresie w/w chorób , a Ty możesz na zawał zejść. Wcale nie jest tak łatwo użyć ponownie tej samej pijawki po raz drugi , ponieważ najedzona i z pełnym brzuszkiem ma gdzieś kolejny posiłek i po prostu nie można jej przystawić na każde żądanie (może nie jeść nawet 2 lata). Drugi argument jest taki że literatura światowa w zakresu hirudo nie opisuje przypadków zakażeń typu WZW ,HIV ,H1N1 po zabiegach z użyciem pijawek . Ostatnio bodaj w USA nakarmiono pijawki skażoną krwią H1N1 i jakimś nowym wirus z Pakistanu i po kilku dniach pijawki dały radę tym wstrętnym mikrobom , jeśli dochodzi do powikłań po zabiegach hirudo to jest to zazwyczaj brak higieny po zabiegu. Mniej stresu i nerwów i jak będziesz chciała tel.do dobrego hirudoteraputy z Katowic lub super fachowiec z Nysy to służę pomocą . Leczenie pijawkami jest naprawdę bezpieczne. Pozdrawiam

Gość Wiki 88
Kraków 509 153 982

Gość Wiki 88
To HCV z powodzeniem to rozumiem że pijawki załatwiły.

Gość gość
Bashmi przyjela teraz pseudonim : Wiki .. ten sam styl pisania, te same błędy stylistyczne i ta sama znajomość terapeutów w całej Polsce. Najlepsze jest to ze polecała juz jedengo hirudoterapeute, który wcale nie jest taki doskonaly.. Przemądrzałe babsko.. mądrzy sie jakby zjadła wszystkie rozumy. Gdyby tak pijawki nie przenosiły chorób z krwi nie trzeba by bylo ich po zabiegu zabijać. Jestem amatorem w tej dziedzinie ale jako takie pojęcie mam a ty kobieto jestes bardzo irytująca.

Gość Wiki 88
gościu z 16:23 oświadczam ci że nie "przyjela" żadnego pseudonimu ( na forach nazywa się to nick , od razu widać że w tym zakresie też jesteś amatorem) . Popracuj nad swoim stylem i błędami stylistycznymi. Jeśli umiesz rozpoznać kogoś po stylu pisania i błędach stylistycznych to masz ogromny dar i fach w ręku . Kryminalistyka już na ciebie czeka , wykryjesz każdy podrobiony dokument czy testament , ale najpierw proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem . W mojej wypowiedzi nie poparłam hirudoteraputy ,który jest niekompetentny ,nie napisałam że pijawek używać można wielokrotnie a jedynie chciałam uspokoić trochę p.Edytę. Jeśli ktoś prosi o podanie namiarów na dobrego hirudoterapeutę to tak się składa że kilku w Polsce znam - i to cię tak zirytowało . Jeśli myślisz że jesteś taki anonimowy i możesz wszystkich obrażać i sprawia ci ulgę oraz zadowolenie to udzielę tobie też dobrej rady . PROPONUJĘ SZYBKĄ WIZYTĘ U ODPOWIEDNIEGO SPECJALISTY OD NERWIC I INNYCH ZABURZEŃ . Namiarów na dobrego niestety nie mam.

Gość Don Juan De MT
Również uważam ze Wiki i Bashmi to jedna osoba - obie świetnie znają "znakomitych " terapeutów w całej Polsce.Nikt się na to nie nabierze szanowna Pani, proszę więc piać pod jednym nikiem. Tak się składa że ja również mam nie małą znajomość terapeutów , dobrych terapeutów w naszym kraju. Mogę podać namiary na Suwałk , Wrocławia i okolic Kłodzka -tutaj bardzo dobra terapeutka , z zawodu Ratownik Medyczny, po kursach w Euro-Bionie u dr Dynowskiego.W razie czego proszę zostawić na forum maila , odezwę się i poradzę . Zaglądam tutaj mniej więcej 3-4 razy w tygodniu, tak więc jeśli ktoś potrzebuje namiar na naprawdę sprawdzonego , rzetelnego terapeutę z ok. dolnego śląska bądź podlasia chetnie służę pomocą. Pozdrawiam.P.

Gość Don Juan De MT
Również uważam ze Wiki i Bashmi to jedna osoba - obie świetnie znają "znakomitych " terapeutów w całej Polsce.Nikt się na to nie nabierze szanowna Pani, proszę więc piać pod jednym nikiem. Tak się składa że ja również mam nie małą znajomość terapeutów , dobrych terapeutów w naszym kraju. Mogę podać namiary na Suwałk , Wrocławia i okolic Kłodzka -tutaj bardzo dobra terapeutka , z zawodu Ratownik Medyczny, po kursach w Euro-Bionie u dr Dynowskiego.W razie czego proszę zostawić na forum maila , odezwę się i poradzę . Zaglądam tutaj mniej więcej 3-4 razy w tygodniu, tak więc jeśli ktoś potrzebuje namiar na naprawdę sprawdzonego , rzetelnego terapeutę z ok. dolnego śląska bądź podlasia chetnie służę pomocą. Pozdrawiam.P.

Gość Krakowianka4
HCV leczyłam rybaviryną i interfronem - ciężka roczna kuracja, o którą również było bardzo ciężko. Zarażono mnie właśnie albo u dentysty (w tamtych latach chodziłam prywatnie i o septykę w tym gabinecie było ciężko), albo po dawce krwi, którą podano mi po porodzie lub wirus był w szczepionce, którą dostałam po porodzie (mieliśmy konflikt krwi). Po kilku latach przeczytałam w "Polityce" artykuł, że akurat w tamtych latach partia szczepionek była skażona - odkryto to w Wielkiej Brytanii. Pijawkami się interesuję, ponieważ mam na nodze brzydkiego żylaka i chciałabym się go pozbyć w sposób jak najmniej inwazyjny. Dla mnie w mojej sytuacji septyka jest kluczowa. Chodzi mi o to aby pijawki były używane jednorazowo dla mojego i innych bezpieczeństwa oraz w gabinecie zachowana pełna higiena. Leczenie i uzyskanie leczenia np. w HCV jest trudne i kosztowne i to nie są żarty. Wątpię w siłę pijawek w leczeniu tego schorzenia. Wcześniej próbowałam różnych sposobów bez rezultatu.

Gość Wiki 88
Gość 16:23 ma dar rozpoznawania tożsamości po stylu pisania. Don Juan ma talent jasnowidzenia . Rozpoznaje w Tobie ogromny talent oraz możliwości w tym zakresie , więc chyba marnujesz się i tracisz czas na tym forum , a kariera wróżbity czeka. Odmawiasz mi prawa do tego abym znała znakomitych teraputów a Ty tymczasem piszesz "Tak się składa że ja również mam nie małą znajomość terapeutów , dobrych terapeutów w naszym kraju. Mogę podać namiary na Suwałk , Wrocławia i okolic Kłodzka " i "tak więc jeśli ktoś potrzebuje namiar na naprawdę sprawdzonego , rzetelnego terapeutę z ok. dolnego śląska bądź podlasia chetnie służę pomocą". Bashmi i ja jesteśmy kobietami , po Twoim nicku wnoszę , że być może jesteś mężczyzną , więc witam w kurniku bo to koguty pieją . Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Hirudoteraputycznego i po prostu znam to środowisko . Domyślam się ,że tym sprawdzonym i rzetelnym z ok. dolnego śląska jesteś Ty i jest to dość prymitywna autoreklama. Ja ze swej strony chcę tylko powiedzieć ,że sama obecnie nie zajmuję się hirudoterapią i nie jestem powiązana z żadnymi kursami. W przeszłości kilka takich kursów skończyłam w kraju i zagranicą i muszę z przykrością stwierdzić ,że takie kursy 3-4 dniowe niewiele dają , jeśli się ktoś sam nie dokształci i nie śledzi piśmiennictwa światowego na ten temat. Hirudoterapia jest moją pasją od ponad 10 lat (kiedyś to była moja praca) , a pijawki to dar natury.

Gość Bashmi
:)) Ale się ubawiłam! Wiki 88, szkoda energii na polemikę z kimś, kto nic nie wnosi do dyskusji. Dzisiaj jesteś mną, a ja byłam wcześniej panią Ireną Paruzel. Mnie męczy już udowadnianie, że nie jestem wielbłądem. Nie rozumiem też, dlaczego w tym wątku zamiast dyskusji merytorycznej wciąż wywleka się pewne rozbieżności środowiska hirudoterapeutycznego. Przecież nam wszystkim powinno zależeć na propagowaniu profesjonalnej i bezpiecznej hirudoterapii. A Don Juan De MT to pewnie ten sam typ co xxxzzzccc i Ja taki fajny gość :))

Gość z kolbuszowej jest
Znacie może dr Krzysztofa Lenarta który uzywa pijawek do terapii , pochodzi z Kolbuszowej

Gość Wiki 88
Tak to jest ten p .dr. Moim zdaniem najlepszy specjalista od hirudo w Polsce .

Gość ma ktoś namiary na niego
ma ktoś namiary na Krzysztofa Lenarta z Kolbuszowej?

Gość gość
Namiary powyżej - wpis Wiki 88 z dnia 16.03.14 godz . 19:09

Gość Alicja Pxxxxx
Ludzie czego się czepiacie tych pań . Przecież od razu widać że mają jakąś wiedzę i znają to środowisko . Czy wszyscy mają mieć taką znajomość tematu jak amator i Don Juan , który jak wynika z tego wpisu zna tylko siebie z ok. dolnego śląska i kogoś z Suwałk. Pozdrawiam

Gość Bashmi
Potwierdzam, dr Lenart jest znakomitym specjalistą, ale nie jedynym w Polsce. Oprócz niego jest jeszcze kilku świetnych i doświadczonych lekarzy zajmujących się hirudologią.

Gość odnośnie dr Krzysztofa
ok wpis wiki88 jest o trzech hirudoterapeutach z Sędziszowa , Ropczyc i Kolbuszowej a z tego co mi wiadomo to w samej Kolbuszowej jest 5 ciu i skąd mam mieć pewność ,że pod tym co podała jest dr Krzysztof Lenart? Moje pytanie było konkrente o dr Krzysztofa Lenarta z Kolbuszowej a nie terapeutę z Kolbuszowej.Jak ktoś nie widzi różnicy to tylko pozostaje mi współczuć.

Gość Bashmi
odnośnie dr Krzysztofa, a ja Ci współczuję, że mając dostęp do internetu, imię i nazwisko doktora, oraz wiedząc w jakim mieście ma praktykę, nie potrafisz go sobie osobiście wyGooglować. Nikt tu nie ma obowiązku odpowiadać na Twoje pytania, więc jeśli z dobrej woli Ci odpowiada, to daruj sobie ten niegrzeczny ton. Oczywiście czekam na kolejnego posta z rewelacją, że ja i Wiki 88 to jedna osoba, bo stanęłam w jej obronie.

Gość Wiki 88
Odnośnie wpisu z 13:29 została zastosowana metoda agrarna (byle wdeptać do ziemi) . Czytając ze zrozumieniem kolejne wpisy można dojść do logicznych i słusznych wniosków (ale po co jak można komuś przyłożyć ) .Ty sam/sama sobie współczuj , bo jak tak dalej będziesz szastać danymi osobowymi po różnych forach ,to kłopoty nadejdą same. Wyraźnie widać że o ochronie danych osobowych to nic a nic nie słyszałeś/aś.

Gość gość
Bashmi i Wiki88 to ta sama osoba ktoś tu wspomniał :P za bardzo promuje tych samych hirudoterapeutów doprawdy żałosne , ktoś już poprzednio wspomniał :P za bardzo powielają się wpisy i pisownia , te same błędy stylistyczne......

Gość xyz i itd
ale to oczywiste , jedna osoba

Gość gość
a kto podawał numery telefonów komórkowych co?

Gość gość
2013-10-10 12:32:54 Bashmi Bardzo się cieszę, że coraz więcej zaczyna się mówić o pijawkach. Sama jestem pielęgniarką i hirudoterapeutką. Efekty zabiegów są niesamowite. Super, że polecacie sobie dobre gabinety, bo na to trzeba zawsze bardzo uważać. Niektórzy poczuli kasę, i wykonują zabiegi bez stosownego przeszkolenia i przy pomocy pijawek z niepewnego źródła. ktoś chyba usilnie robi sobie reklamę ..... dalej chcecie dyskutować?

Gość Bashmi
Chętnie, pod warunkiem, że na tematy stricte pijawkowe.

Gość Pytanie do Bashimi
Hej Bashimi! Wiesz coś może o dr Wasylu Syczu - hirudoterapeucie? Jakiej on jest specjalizacji (psychiatra czy neurolog - w internecie można znaleźć takie info), czy to kompetentny lekarz, czy go polecasz? Jeśli nie chcesz odpisywać na forum, napisz do mnie na maila: elfrida@op.pl. Dzięki i pozdrawiam.