Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia z wyspy

Antykoncepcja i problem z wierzącym mężem

Polecane posty

Gość gosc 10:50
Jestem katoliczk,a po slubie chcemy stosować NPR ale nie rozumiem tego uwielbienia, szacunku dla plemnikow. To wydzielina organizmu jak kazda inna moim zdaniem, tyle tylko ze ma wieksze mozliwosci bo plemniki moga wspoldzialac w zaplodnieniu ale same i tak nic nie zdzialaja.

Gość onabezogona29
chyba że droga katoliczko okażesz się być wyjątkowo płodna....i Twoja metoda nie będzie działała

Gość onabezogona29
nie dodaje postów?

Gość lilialuiza
Właśnie chodzi o ten potencjał dawania życia. I o nastawienie. Jak chłopak ma polucje, to też gdzieś uciekają te plemniki, ale nie ma w tym intecji ich marnowania. To nie jest uwielbienie dla plemników, tylko szacunek dla własnej cielesności.

Ja szanuje ciało ale nie odczuwam potrzeby holdowania wydzielinom ciała. Plemniki po normalnym seksie bez gumki tez musza gdzies splynac nieprawdaz? Wiec zostaja np na bieliznie kora potem idzie do pralki lub na wkladce ktora laduje w koszu na smieci.

Gość gość
kaplani i politycy każa miec stado dzieci , najlepiej zeby baba rodziła co roku a dzieci wychowa sie powietrzem -nie rozumiem jak mozna miec taką niewolniczą mentalnośc-zeby sluchac jakiegos kapłana jak zyc, planowac rodzine?

onabezogona29 dlatego czekam z seksem do slubu a wedy sie okaze czy jestem wyjatkowo plodna i po porodzie zmienic na antykoncepcje czy moge ze spokojem stosowac NPR.

Gość adellllll
Luiza tu nikt sie z ciebie nie smieje, ze wierzysz w Boga. Ja tez wierze, moze moja wiara jest slaba i bardzo niedoskonala. ale tez widze co Kosciol sobie wymysla dla wlasnych celow. W sredniowieczu wierzono, ze leworeczni ludzie pochodza od diabla, a kobiety palono na stosie w imie Boga. Myslisz, ze Bog tego chciał. Ja uwazam, ze nie. Ale ludzie z wladza tak sobie dopisywali slowa Boga i je przekrecali, by zaspokojalo to ich ówczesne potrzeby. Przeciez Bóg jest wszechmogacy i jesli zechce nawet tabletki antykoncepcyjne nie przeszkodza mu w stworzeniu zycia.

Gość gość
ostatnie dane- co trzecie dziecko w polsce zyje w biedzie , co szóste w nędzy a najgorzej jest na wsi, na scianie wschodniej i w rodzinach wielodzietnych-kaplani i politycy zamiast walczyc z istniejąca bieda każa ludziom produkowac nowych nędzarzy, biednych rodzin ze nasciorgiem dzieci jest multum, co czwarte polskie dziecko jest niedożywione-i jakos nie ma cudów ze z niebios zlatują im pieniądze, jedzenie, przybory szkolne itp

Gość gość
mało ludzi ma zęby jak gwiazda filmowa- a skoro u jakichs co najmniej 90 % ludzi natura durna zjebała sprawe zębów to jak mozna ufac jej w sprawie rozmnazania? od brzydkich zebów sie nie umiera, a jak natura durna zsyła dziecko co rok lub dwa? wielorodki czesto umieraja przy porodzie -jak matka nasciorga dzieci umrz e przy porodzie to media o tym pisza ale kaplani i politycy nie pomagaja osieroconym dzieciom bo wedlug niech dzieci wychowuja sie powietrzem

Gość gość
nigdy nie zrozumiem ze mozna sluchac kaplanów zamiast kierowac sie swoim dobrem? jak małzenstwomieszka w 20 metrowej kawalerce -to kapłani i politycy każa robic dzieci jak kroliki a wyzywi je szczaw i mirabelki

Gość onabezogona29
gość 10:50, czyli nie jestes do końca katoliczką bo chcesz stosowac antykoncepcję?mam rozumieć to tak że bedziesz stawiała na naturalne metody zgodnie ze zdaniem kościoła ale jak cos pójdzie nie tak to tableteczki?wiara wybiórcza???

Gość gość
przeciez kaplani i politycy w ogole nie pomagaja biednym , wielodzietnym rodzinom-czy jakis polityk oddaje na nie np 1/4 swojich dochodów?ogromna wiekszosc kobiet jest durna bo slucha kaplanów, rzadziej polityków na szkode swoja i swoich dzieci, skazując je od urodzenia na zycie w biedzie

Gość gość
jest to szczegolnie widoczne w trzecim swiecie-no gdzie sa pieniądze i jedzenie zsyłane z niebios/ tam ponad miliard ludzi głoduje

Nie do tabletek ale jednoczesnie NPR i prezerwatywa. Niestety ale jesli zawiedzie mnie najlepsza metoda naturalnego planowania rodziny bediemy musielisie dodatkowo zabepieczac. I tu tez nie rozumiem czemu nie wolno tego laczyc skoro i tak bedziemy unikac wspolzycia w dni plodne.

Gość onabezogona29
gośc 10:50 Ale ty naprawdę nie widzisz róznicy????????????????????? co z tego że nie bedziesz współżycw dni płodne, antykoncepcja to zabijanie dzieci wg kościoła i to jest złeeee

Gość gość
dla mnie to niezrozumiale , niesamowite ze ludzie zwlaszcza baby tak latwo daja zastraszyc sie obcym facetom , kapłanom i opowiadaja im o swoich intymnych , prywatnych oosobistych sprawach i drża ze strachu co kapłan pomysli, myslący człowiek ma to za nic

Gość onabezogona29
prezerwatywy kościół też nie uznaje, czyli tak jak napisałam wierzysz i stosjesz się do zasad kościoła tylko wtedy jak ci to pasuje

Gość gość
alez macie niewolniczą mentalnośc- ja np cwicze joge i mam gdzies ze jest to potepiane prze kapłanów

bez ogona nie do konca jestes poinformowana - nie zawsze stosowanie gumek jest grzechem. Poza tym nie ma tu zabijania zycia bo nie ma mozliwosci wtedy (w dni nieplodne) stworzenia zycia.

Ja wychodze z założenia ze prawa Boze sa niezmienne, jak wiemy pzedstawiciele Kosciola czesto zmieniaja zasady wg ktorych powinien zyc katolik. Dlatego nie zawsze to czego zakazuje Kosciol zakazuje rowniez Bog.

przedstawiciele*

Gość gość
hha -wieksozsc kobiet jest jednak glupia i ma niewolnicza mentalnosc-uwazaja kaplanow za autorytety i sluchaja ich na wlasna szkode-ja religie porzucilam dawno temu i jest cudnie- zaden kaplan nie powie mi jak zyc bo mam swoj wlasny rozum i nie rozumiem ludzi , co maja owczy pęd do stada

gosciu nikt nie wie kto bedzie mial wieksza szkode czy ci ktorzy nie sluchaja czy ci co sluchaja. ale ciesze sie razem z Toba ze jestes dumna/y i szczesliwa/y ze swojego zycia

Gość onabezogona29
gościu-- to po co stosujesz gumke w dni niepłodne?

Gość gość
kaplani i politycy kaza miec stado dzieci a przeciez wielorodztwo powoduje i powieksza biede, utrudnia lub uniemozliwia kobietom prace zawodową rujnuje zdrowie, wygląd i zwykle zycie-chyba ze jest to chciana wielodzietnosc w dobrych warunkach a nie taka jak w 99 % przypadków -ze wynika z chuci męza , niedostępnosci antykoncepcji, sterylizacji

nie uprawiam seksu:) A czy bede stosowac czy nie - tego nie wiem. Ale jesli przystosowaniu NPR i wspolzyciu jedynie w dni nieplodne wg tej metody splodzimy dziecko to rozumie sie samo przez sie ze ta metoda bywa zawodna wiec lepiej sie dodatkowo zabezpieczyc. ale jak mowie, nie mowie ze bede stosowac gdyz NPR jest najbardziej pewna metoda, ale ze biore taka mozliwosc pod uwage.

Gość gość
ci ktorzy mowia z ejest niz demograficzny nadaja sie do psychiatry- biednych dzieci jest multum i to im powinno sie pomagac w pierwszej kolejnosci a nie zmuszac ludzi do produkcji nowych nędzarzy

Gość gość
dlatego nie lubie kobiet bo wiekszosc ma niewolniczą mentalnosc- sluchaja kapłanów a ja slucham swego rozumu, kieruje sie swym dobrem i wygodą

gosciu czylinie jestes zwiazany z zadna kobieta ani nie uprawiasz seksu?