Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rth6yh

praca maturalna jutro a dzis kończe ją pisać

Polecane posty

Gość rth6yh

jutro ustny polski:) stwierdziłam że znam lektury więc coś tam zawsze powiem a i tak to się w ogóle nie liczy nigdzie xD

Gość Nala12321
Nie rozumiem po co pisać w ogóle tą pracę.....ja miałam ułożone w podpunktach co mam mówić po koleji i było ok...

Dasz radę :) Ja zdawałam tydzień temu ustny polski, wczoraj miałam ostatni egzamin (fizyka). Moja sesja maturalna się skończyła :) Ale ja miałam kupioną prezentację, wykutą (zaczęłam się jej uczyć 3 tygodnie przed ustnym polskim), powoli mi to szło, ale dałam radę. Lektury znałam tak ogólnie, na początku pytania były łatwe, bo ogólne, ale potem trzeba było wdawać się w szczegóły, niestety nie odpowiedziałam. 14/20 :) Jak sama pisałaś i znasz lektury to nie ma opcji żeby nie zdać.

Gość rth6yh
żeby lepiej zapoznać się z tematem i utrwalić :) ja nie rozumiem czemu niektórzy nawet sami sobie nie napiszą tylko kupują.. ja moją sprzedam, jak ktoś bd chciał kupić :)

Gość rth6yh
dla mnie najgorszy był polski rozszerzony.. a z polaka zawsze byłam dobra, zwłaszcza z lektur, więc odwalić to i zacząć wakacje :) no.. właściwie szukanie pracy ... xD

Gość zjdhjewu
To powodzenia :D

Gość ma rilla
ja mam w czwartek polski. i jutro napisze prezentacje.

Gość rth6yh
zastanawiam się tylko jak ładnie napisać zakończenie z wnioskami, jeszcze chwila i koniec :)

Gość nie mam na dziś pomysłu
Kuźwa, myślałam, że tylko ja tak mam :D Jutro mam ustną o 13.00, a dopiero zaczynam pisać, bo jeszcze nie wiem, co chce powiedzieć :D

Gość fghny
zawsze mogę pomóc, podaj temat :)

Mnie możesz pomóc, jeśli chcesz. Przyjmę wszelką pomoc :P Mój temat to "Człowiek wobec boskich wyroków" (wiem, beznadzieja, dużo bezsensownej gadaniny i lania wody przez 15 minut...) Moje utwory to "Król Edyp", "Księga Hioba" i "Piąta Góra" (z tym ostatnim sobie poradzę)

Gość pan z super lufą
Kaitana- ty zawsze była ciemna. Nawet przecieków szukałaś w Internecie i wysyłałaś je ludziom żebrząc za to kasę hahah

Gość pan z super lufą
Kaitana- ty zawsze była ciemna. Nawet przecieków szukałaś w Internecie i wysyłałaś je ludziom żebrząc za to kasę hahah

Gość fghny
to dobrze bo ostatniego nie znam :D król edyp to z podstawowych cech dramatu antycznego- hamartia wina niezawiniona, hybris ironia tragiczna itd.. Jego los jest z góry ustalony, nie może decydować o swoim życiu.. obraził bogów samą próbą zmiany swojego życia, że chciał ingerować w z góry zaplanowane sprawy xD

Gość fghny
hiob był cierpliwy, każdą decyzję Boga przyjmował z pokorą. został za to wynagrogzony.. kurcze wiem , zbedne ogólniki, ale nie wiem co masz i planu prezentacji nie znam xD

Moja teza to różne postawy ludzi wobec boskich wyroków. Edyp ze swoim buntem, Hiob z pokorą i ufnością, a Eliasz ze swoim zwątpieniem i ostatecznym odnalezieniem powołania i powróceniem do Boga. Wniosek ma brzmieć mniej więcej tak (rozbuduję go trochę): "Człowiek wobec boskich wyroków może przyjąć różną postawę. Zależy od jego wiary, sposobu postrzegania świata i Boga oraz własnej roli jako elementu boskiego planu. Jedni, tak jak Hiob, są pełni ufności w sprawiedliwość bożych zamiarów i przyjmują je z pokorą, inni, tak jak Edyp, próbują im się za wszelką cenę sprzeciwstawić, a jeszcze inni, tak jak Eliasz z "Piątej Góry", potrzebują czasu by wyzbyć się buntu wobec Boga i zrozumieć, że każdy człowiek ma prawo wątpić w swoje powołanie i że Bóg bywa surowy, ale nigdy nie oczekuje od człowieka więcej, niż mógłby znieść."

Gość mojaczk sztuka
.

Kuźwa, nie dość, że muszę to zdążyć napisać, to jeszcze muszę się tego nauczyć:D

Gość retg
no way

Gość rth6yh
edypa proponowałabym rozbudować ze wzgledu na poiglądy w tamych czasach- wyrocznia z delf nieomylna, nikt nie moze się przeciwstawiać, historia rodziny edypa i krążenie wokół zasad tragedii antycznej. W sumie wszystko z opracowania ...to jest tekst łaatwy do interpretacji wiec większych trudności nie będzie na pewno :) a z hioba na pewno też opowiedzieć historię, co potrwa z 1,5 min, opisać wierzenia chrześcijan i fajnie byłoby poszukać jakiś element z biblii gdzie mowa jest o pokorze...

Gość rth6yh
ja myślę że poczytam początek i koniec a środek jakos pójdzie :)

Gość xnsdsdjsye
Po napisaniu wystarczy przeczytać ze 20 razy by umieć, oczywiście pod warunkiem że zna się teksty na podstawie których się pisało :P

No znam, znam, bez tego ciężko byłoby cokolwiek napisać, tylko jak dla mnie to takie trochę lanie wody...

Gość rth6yh
nie widać komentarzy :(

Gość rth6yh
ten temat jest za prosty na coś bardziej skomplikowanego...

Gość mojaczk sztuka
.

Gość rth6yh
udało sie i aż trudno uwierzyć :) jest 100 % :)