Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makarta

Roczny macierzyński płatny 80%

Polecane posty

Gość makarta

Witam! Mam umowę na czas nieokreślony, rodzę pod koniec maja. Chcicałam pojsc na roczny macierzyński płatny 80% (wyczytalam, że trzeba zgłosić 2 tyg przed rozwiązaniem). W kadrach powiedziano, że skoro ustawy fizycznie nie ma, to mnie obejmuje stara procedura jak na razie, czyli macierzynski 100% przez pół roku,a potem się zobaczy.. Czy ktoraś z was deklarowała w pracy roczny płatny 80% i tak ma wypłacaną pensję?

kobieta w kadrach dobrze ci powiedziała. Póki co JEST TYLKO PÓŁ ROKU. Dokladnie 20 tygodni + dodatkowe 4 płatne 100%.

Gość makarta
dzieki za odpowiedź!:) Znajoma złożyła takie podanie o roczny płatny 80% i nie odrzucili jej. Ale nie wiem czy tak też będą wypłacać pensje.

Nie mogą przychylić się do wniosku, który odnosi się do ustawy, której jeszcze nie ma. Kobiety, które urodzą przed wejściem ustawy czy jej uchwaleniem (tu nie wiem) mają normalnie pół roku macierzyńskiego płatnego 100% i później (o ile przejdzie ustawa) mogą go przedłużyć na kolejne pół roku płatne już 60%. Te, które urodzą po wejściu ustawy mają prawo do rocznego macierzyńskiego za 80%.

Gość makarta
do poprzedniczki: tak przypuszczałam ale kompletnie nie znam się na przepisach i przeraża mnie każdy kontat z nimi dlatego szukam tu porady. Dzięki:-)